Soalan Ujian Psikometrik Pembantu Tadbir N19

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pembantu Tadbir N19

Di bawah merupakan koleksi contoh soalan ujian psikometrik Pembantu Tadbir N19 yang boleh dijadikan latihan kepada calon ujian. Calon yang terlibat juga dicadangkan agar cuba mendapatkan jawapan bagi setiap Soalan ujian psikometrik Pembantu Tadbir N19 yang disediakan di bawah.

Apart from that, calon juga boleh dapatkan rujukan khas Ujian Psikometrik Pembantu Tadbir N19 yang disarankan di bawah. Untuk dijadikan nota bacaan dan bahan latih tubi sebagai persediaan menduduki ujian psikometrik pada tahun ini.

” Ada yg lulus kpsl dan berkhidmt lebih dr 10 tahun, tp gagal ujian psikometrik. “

Husnah

” Psikometrik ni xtau lah apa kriteria dan cara penilaian dia utk kita lulus. “

Nafisah

Itu adalah antara komen yang disuarakan oleh calon ujian psikometrik SPA lepas. Kalau dalam hati korang ada luahan yg hampir serupa, baca perkongsian ini sampai noktah terakhir.

Semakan Penjadualan Ujian Psikometrik Pembantu Tadbir N19

MAKLUMAN TERKINI : PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE) – UJIAN PSIKOMETRIK

PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN / OPERASI) GRED N19 DI PELBAGAI KEMENTERIAN / JABATAN
(Tarikh Ujian : tarikh terbaru akan dikemaskini kemudian)

Pautan Alternatif:

Pautan akan dikemaskini kemudian.

Atau

Sila layari laman web :

http://www.spa.gov.my/ web/guest/ senarai-penjadualan-peperiksaan/

Apa itu Psikometrik?

Menurut Wikipedia;

” Psychometrics is a field of study concerned with the theory and technique of psychological measurement. “

Bidang psikometrik adalah berkenaan dengan pengukuran objektif kemahiran dan pengetahuan, kebolehan, sikap, sifat kepribadian, dan pencapaian pendidikan.

Sesetengah penyelidik psikometrik memberi tumpuan kepada pembinaan dan pengesahan instrumen penilaian seperti soal selidik, ujian, penghakiman, dan ujian keperibadian.

At this time, ujian psikometrik telah dijadikan amalan secara meluas di institusi-institusi luar dan dalam sektor awam di seluruh dunia (termasuk Malaysia). Ujian psikometrik telah dijadikan sebagai sebahagian instrumen saringan wajib untuk menapis kemasukan anggota baharu ke dalam sistem perkhidmatan kerajaan / government service system.

Ujian psikometrik SPA

Apakah Ujian Psikometrik SPA

Di dalam konteks negara kita, ujian psikometrik turut diamalkan dan dijadikan salah satu daripada tapisan. Untuk mengasingkan calon-calon yang sesuai untuk satu-satu jawatan. Dari aspek kemahiran dan pengetahuan, kebolehan, sikap dan personaliti terhadap jawatan tertentu dalam kerajaan.

Sebelum individu tersebut layak dan diperakukan sesuai, menyandang satu-satu jawatan dalam sektor awam di Malaysia.

Proses penapisan ini telah dipertanggungjawabkan kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA).

Kalau korang mengikuti development of psychometric tests, akan didapati bahawasanya seksyen ini berasal dari seksyen yang lama iaitu ‘kertas Sahsiah dan Minat‘.

Faktor Kesukaran Ujian Psikometrik

Bagi kertas sahsiah diri dan minat (format tahun 2009 – 2012) terdahulu, faktor kesukaran soalan terletak pada elemen ‘pressure’. Di mana calon ditekan dengan kekangan masa (yang amat pendek).

Masa yang diperuntukkan hampir tidak mencukupi bagi menjawab jumlah soalan yang banyak. Ini akan memaksa mengeluarkan apa yang ada dalam diri setiap calon. Sehinggakan ada di antara calon yang main ‘tembak’ sahaja jawapan dan berserah kepada nasib.

If not mistaken, pada waktu itu calon dikehendaki menjawab 200 soalan dalam tempoh 60 minit sahaja! But it was at that time la.

Penerangan Format Ujian Psikometrik Ujian psikometrik SPA

Format soalan dan jenis piihan jawapan Ujian Psikometrik Ujian psikometrik SPA adalah tidak tetap. Cuma dinyatakan ‘Aneka Pilihan Jawapan’ sahaja.

Aneka pilihan yang macam mana? Calon berkemungkinan hanya diberi :

A) DUA pilihan jawapan.

  1. (Ya atau Tidak)
  2. (Betul atau Salah)
  3. (Wajar atau Tidak Wajar)

B) TIGA pilihan jawapan.

  1. (Setuju, Tidak Setuju, Tidak Pasti)
  2. (Ya, Tidak, Tidak Pasti)

C) EMPAT pilihan jawapan.

  1. (Sangat kerap, Kerap, Tidak pasti, Kadang-kadang),
  2. (Sangat Setuju, Setuju, Tidak Pasti, Tidak bersetuju)

D) LIMA pilihan jawapan.

  1. (Sangat Setuju, Setuju, Tidak Pasti, Tidak bersetuju, Sangat Tidak Bersetuju)
  2. (Sangat kerap, Kerap, Tidak pasti, Kadang-kadang, Tidak pernah)

In addition to the above type of psychological questions, ujian psikometrik SPA juga mengandungi soalan jenis ‘ujian Numerical Reasoning’. Apa test? Baca dahulu post lepas yang bertajuk Contoh Soalan Matematik Psikometrik SPA (Updated 2020) yg menerangkan jenis soalan ini dengan lengkap.

(Ini hanyalah ringkasan format psikometrik SPA. Ia diterangkan dengan lebih jelas dalam rujukan yang dicadangkan di bawah).

Cara Menjawab Ujian Psikometrik SPA

Soalan ujian psikometrik ini telah dirangka dengan teliti oleh pakar psikologi yang telah dilantik. Ia digubal untuk menentukan kebenaran jawapan calon. Tip terpenting ialah – jawapan korang hendaklah konsisten.

Terdapat sejumlah soalan yang hampir serupa, bertujuan untuk memerangkap calon-calon yang berpendirian ‘lalang’.

Apa kena mengena dengan ‘lalang‘ pulak tu?

Sebab lalang ni cuma mengikut dari mana arah angin bertiup. Kejap ke kiri. Kejap ke kanan. Sinonim dengan individu yg mempunyai berpendirian tidak tetap.

Mari atok ambil contoh soalan yang bakal memerangkap korang, berdasarkan ciri positif – ‘menerima kritikan dan pendapat orang lain’.

Saya akan sentiasa memastikan tindakan saya betul, biar orang lain mengatakan salah kerana saya mempunyai asas yang kukuh terhadap apa yang saya lakukan.

Pernyataan 1

Apabila orang lain memberikan pandangan yang bertentangan, saya akan utamakan idea saya.

Pernyataan 2

Hasil mesyuarat pengurusan akhir tahun adalah kurang berkualiti daripada cerakin data sendiri.

Pernyataan 3

Kesemua pernyataan di atas mewakili nilai ‘kualiti negatif’ dalam diri seseorang dan ianya bertentangan sama sekali dengan ciri positif ‘menerima kritikan dan pendapat orang lain’.

Oleh kerana itulah, jawapan korang harus SAMA untuk semua 3 pernyataan di atas kerana ianya adalah pada satu teras yang sama iaitu penilaian nilai ‘menerima kritikan dan pendapat orang lain’.

Cuba korang bayangkan semua pernyataan di atas ‘digaulkan’ di antara 80 pernyataan lain, boleh korang pastikan yang korang memberikan jawapan yang konsisten?

Tanpa bantuan nota-nota dan latih tubi yang mencukupi, usaha mencari pernyataan yang sudah bercampur gaul ini bak ‘cari jarum dalam jerami’. Suatu kerja yg hampir mustahil.

(Ini cuma ringkasan cara menjawab psikometrik SPA. Ia diterangkan dengan lebih terperinci dalam rujukan yang dicadangkan di bawah).

Tips lulus Ujian Psikometrik Pembantu Tadbir N19

Dua tips penting menjawab dengan baik ujian ini ialah :

Pertama, Kekalkan konsistensi jawapan seperti yang sudah diterangkan di atas. Kedua, jangan sekali-kali berlakon jadi orang lain semasa menjawab item-item. Jadi diri sendiri.

Sedaya upaya keluarkan ciri positif dalam diri korang dan jawab sepenuh hati tanpa sebarang penipuan yang bakal menjerat diri korang kelak. 😉

Mungkin korang sudah lupa, tapi sekali lagi diingatkan, soalan psikometrik SPA sudah dirangka dan disusun cukup rapi untuk menapis hal-hal negatif dalam diri korang (termasuk penipuan).

23 Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pembantu Tadbir N19

1) Saya tetap memandu dengan perlahan walaupun kesuntukan masa.

A. Ya
B. Tidak

2) Biarpun menghadapi situasi menakutkan, saya mesti bersikap tenang.

A. Ya
B. Tidak
C. Tidak Pasti

3) Walau di mana saya berada, saya tetap mudah menyesuaikan diri dengan keadaan. dan situasi

A. Ya
B. Tidak
C. Tidak Pasti

4) Saya mesti membalas semula budi sahabat saya apabila dia membantu saya.

A. Setuju
B. Tidak Setuju
C. Tidak Pasti

5) Bagi membina hubungan interpersonal yang rapat dengan rakan sejawat, saya akan mencari peluang untuk lebih dekat dengan mereka.

a. Sangat tidak setuju
b. Agak tidak setuju
c. Tidak setuju mahu pun setuju
d. Agak setuju
e. Sangat setuju

6) Saya suka memberi penerangan awal kepada pekerja bawahan saya sebelum mereka melakukan kerja harian.

A. Setuju
B. Tidak Setuju

7) Saya suka menegur pekerja bawahan saya di khalayak ramai supaya dia sedar kesilapannya.

A. Ya
B. Tidak

8) Saya akan berasa gementar setiap kali mesyuarat tergempar diadakan.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

9) Jika orang tidak menghormati saya, saya pun tidak akan menghormatinya.

A. Wajar
B. Tidak Wajar
C. Tidak Pasti

10) Saya selalu bimbang atas kesilapan-kesilapan yang berlaku pada masa lalu.

A. Betul
B. Salah

11) Saya rasa amat gembira apabila bersama ramai kawan.

A. Betul
B. Salah

12) Saya lebih suka gunakan teknik meminta daripada memerintah.

A. YA
B. Bukan

13) Setiap kejayaan adalah hasil kerjasama atau hasil pertolongan orang lain.

A. Betul
B. Salah

14) Saya amat sukar bermesra dengan orang yang baru dikenali.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

15) Jika saya merendah diri, saya akan dipandang rendah.

A. YA
B. Tidak

17) Saya seorang yang sangat sistematik dan teliti

A. YA
B. Tidak

18) Apabila keputusan telah dikeluarkanl merea tidak boleh menghentikan saya untuk melaksanakannya.

A. YA
B. Tidak

19) Saya akan menjadi lebih tegas apabila tidak berpuashati dengan kualiti kerja seseorang.

A. YA
B. Tidak

20) Saya peka kepada perubahan persekitaran.

a. setuju
b. tidak setuju
c. tidak pasti

21) Saya gemar meminjam duit daripada rakan-rakan.

a. setuju
b. tidak setuju
c. tidak pasti

22) Sungguh pun membincangkan sesuatu hal yang boleh dikatakan mustahak, saya masih boleh bergurau-senda.

a. YA
b. TIDAK

23) Saya kurang suka menerima hadiah berbentuk wang. Berbanding ucapan semasa menyambut ulang tahun saya.

a. YA
b. TIDAK
c. KURANG PASTI

Demikianlah beberapa contoh soalan ujian psikometrik Pembantu Tadbir N19 untuk kali ini. Cuba jawab sendiri soalan di atas sebagai uji diri.

Perlukan lebih banyak contoh soalan ujian psikometrik (tetapi kali ini yang dilengkapi dengan skema jawapan padu)? Segera dapatkan rujukan di bawah.

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pembantu Tadbir N19 SPA JPA Negeri

Atau,

Korang juga boleh baca penjelasan lebih komprehensif dan memuaskan mengenai ujian psikometrik SPA. Termasuk sejarah dan jenis-jenis psychometrics test yg lain.

Rujukan & Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pembantu Tadbir N19

Rujukan yg dicadangkan ini mengandungi lebih dari 140 contoh soalan ujian psikometrik Pembantu Tadbir N19 (dan disertakan jawapan). Berkualiti tinggi dan menepati standard ujian yang telah ditetapkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).

Bukan itu sahaja, in this reference either dilengkapi dengan nota-nota ringkas dan contoh soalan matematik psikometrik. Ini akan mempertajamkan kemahiran korang menjawab soalan ujian psikometrik Pembantu Tadbir N19 korang nanti.

Atok tahu da gtaw sebelum ini, tetapi ditekankan sekali lagi. Ujian psikometrik SPA turut mengandungi soalan melibatkan logik akal dan pengiraan. Soalan berbentuk numerical.

Itu juga turut di-cover oleh rujukan ni. Dihuraikan sejelas-jelasnya. Termasuk jalan kira untuk mendapatkan jawapan yang tepat!

Confirm lulus ke tok kalau saya beli rujukan psikometrik ni?

Atok x berani janji apa-apa. Kerana dalam kehidupan ini, tiada apa yang pasti (kecuali mati). Entah sempat, entah tidak, nak duduk psikometrik ni. Ada masanya, kita dah ready abis nak duduk ujian ni. Tiba-tiba, last minit SPA umumkan ujian ditangguhkan pulak!

Rujukan ini hanya sekadar usaha meningkatkan peratus peluang korang untuk lulus psikometrik Pembantu Tadbir N19.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Tapi atok berani cakap, rujukan yang atok recommend ni adalah rujukan ujian psikometrik SPA Pembantu Tadbir N19 terbaik yang ada di pasaran setakat ini.

Tapi mahal sangat la tok rujukan psikometrik ni..

Yup, memang mahal. Atok akui. Julat harga antara RM40 hingga RM100 (tgk pakej mana korang pilih). Pergghh.. RM100 tu!

Cuma, bila fikir2 balik. Ia masih dianggap terlalu murah, bila dibandingkan faedah dan manfaat yang akan korang perolehi kelak (andai berjaya).

Lagipun, ia masih tak semahal phone korang (yg harga beribu tu). Think about it.. 😉

Jika ia tidak membantu saya, mcamna tok?

Atok tahu, inilah kerisauan terbesar korang kn. Tentu membazir jadinya kn.

Jika korang sudah hadir Ujian Psikometrik Pembantu Tadbir N19 dan mendapati rujukan ini langsung tidak membantu walau setengah sen pun, korang boleh buat permohonan pengembalian wang dalam tempoh 24 jam selepas ujian tersebut dijalankan. Jadi, tiada apa yang korang perlu risaukan sekarang!

Duit korang dapat, rujukan ni korang simpan. Anggap ni sedekah daripada atok dan syarikat Infokerjaya. No scam! No fraud!

Just, tolong pastikan korang baca dan buat betui2 semua latihan dalam rujukan ini. Atok amat yakin & amat percaya ia bakal membantu korang menjawab soalan Psikometrik Pembantu Tadbir N19 🙂

Sempat ke pos buku rujukan psikometrik ni tok?

Rujukan Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pembantu Tadbir N19 ni bukan buku. Tetapi eBook dalam versi softcopy. Format file ialah PDF. Korang akan diberikan akses ke laman download untuk memuaturun semua komponen rujukan selepas bayaran diselesaikan.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Korang pn tak payah duk bertenggek atas pagar rumah. Tunggu kurier hantar barang. Dah masuk 10 hari tunggu masih tak sampai2 juga (terutama di kawasan pedalaman).

Tapi, kalau korang yg banyak sgt ink printer tu, boleh print eBook ni untuk dijadikan buku. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Tapi tok..

Korang ni banyak sangat tapi-tapi la. Nak ke taknak lepak mamak. Eh.. Nak ke taknak lulus ujian psikometrik SPA?

Kalau nak, kena usaha lebih sikit. Dapatkan rujukan ni, guna utk study, baca nota-nota diberi dan buat latih tubi yang disediakan.

Jadi, demikianlah adanya.

Sedikit sebanyak Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pembantu Tadbir N19 yang akan korang hadapi pada tahun ini.

However, it must be remembered. / Namun, harus diingat. Contoh Soalan Psikometrik Pembantu Tadbir N19 yang atok bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Selamat menduduki ujian psikometrik SPA!

Penutup

Panggilan PSEE ujian psikometrik online bagi penolong pegawai seni bina baru sahaja dikeluarkan SPA. Sudah bersedia? Kalau sudah, usha lebih sikit juga contoh soalan ujian psikometrik Penolong Pegawai Seni Bina JA29 ni. Memang baek punya!

SPA sudah pon mengeluarkan hebahan mengenai PSEE ujian psikometrik online jawatan pemandu kenderaan di portal rasmi mereka. Kepada yang dipanggil, molek sungguh kiranya korang dapat baca contoh soalan ujian psikometrik Pemandu Kenderaan H11 ni.

Terkini, SPA sedang menjalankan tapisan PSEE – ujian psikometrik online kepada calon pegawai perkhidmatan pendidikan. Jika korang salah sorang yang dipanggil, pastikan korang dah baca contoh soalan ujian psikometrik Pegawai Perkhidmatan Pendidikan DG29 / DG41.

Kepada korang yang layak dan mungkin sudah menerima emel panggilan ke PSEE ujian psikometrik online penghantar notis, atok nasihatkan baik bersiap-siap. Dikatakan exam SPA ni juga sedikit sukar. Jadi perbanyakkan bacaan. Sebagai permulaaan, baca contoh soalan ujian psikometrik Penghantar Notis N11 yang atok kongsi sebelum ni.

Aweks comel yg bakal jadi jururawat tu mesti tengah kelam-kabut sekarang ni cari rujukan PSEE ujian psikometrik kan? Kalau korang salah sorang daripadanya, relaks jer dan baca contoh soalan ujian psikometrik Jururawat U41.

PSEE ujian psikometrik online pembantu perawatan kesihatan wajib diadakan setiap tahun. Korang ada mohon jawatan ni dalam borang SPA8i? Kalau ada, siap2 baca contoh soalan ujian psikometrik Pembantu Perawatan Kesihatan U11.

Selain pembantu perawatan kesihatan, satu lagi jawatan yg jarang tidak dijalankan PSEE ujian psikometrik online ialah pembantu operasi. Tak perlu dikatakan lagi betapa perlunya korang mempersiapkan diri. Kalau ada mohon jawatan ni, elok sungguh kalau awal2 baca contoh soalan ujian psikometrik Pembantu Operasi N11.

Permintaan untuk jawatan pembantu awam di jabatan-jabatan kerajaan adalah stabil pada setiap tahun. Amatlah rugi jika korang mengabaikan jawatan ini. Jadi baca contoh soalan ujian psikometrik Pembantu Awam H11 ini untuk persiapan awal.

Pegawai imigresen KP19 adalah jawatan yg menjadi tulang belakang kepada Jabatan Imigresen Malaysia. Inilah kategori jawatan yang menggerakkan jabatan ini. Kalau korang ada isi, sila baca contoh soalan ujian psikometrik Pegawai Imigresen KP19 ni.

Penolong pegawai perubatan adalah antara jawatan dalam kategori latihan separa perubatan yg paling diminati ramai. Atok percaya ramai di kalangan korang mohon jawatan ini. Jadi khas utk korang, atok da sediakan contoh soalan ujian psikometrik Penolong Pegawai Perubatan U41.

Korang dah sedia untuk menduduki PSEE ujian psikometrik online pembantu hidupan liar? Jika belum, terus siapkan diri dengan contoh soalan ujian psikometrik Pembantu Hidupan Liar G19.

Last but not least, bagi yang dipanggil ke PSEE ujian psikometrik online untuk jawatan penolong arkitek landskap, tolong baca terlebih dahulu contoh soalan ujian psikometrik Penolong Arkitek Landskap JA29 ni. InsyaAllah sedikit sebanyak akan membantu.

Ini baru la penutup

OK, ni betul2 last. Selain dua belas jawatan di atas, ada enam lagi ujian psikometrik yang sudah dan akan dijalankan. Atok senaraikan di bawah untuk kemudahan rujukan korang.

Korang jangan lupa baca pula, penat atok tulis tu.

Adieu dan ciao dulu dari atok. Gud luck semua!

Atok
Follow me

Leave a comment