Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29

Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29
0 Shares
Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29

Di bawah merupakan koleksi Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29 yang boleh dijadikan latihan calon peperiksaan.

Cuba dapatkan jawapan bagi setiap contoh soalan Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29 di bawah.

Selain dari itu, calon juga boleh dapatkan rujukan khas Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29 yang disarankan di bawah untuk dijadikan rujukan ujian Psikometrik korang pada 14 November 2019 ini.

Semakan Penjadualan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29

MAKLUMAN TERKINI : PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE) – UJIAN PSIKOMETRIK

PENOLONG PEGAWAI HAL EHWAL ISLAM GRED S29 (SUK NEGERI PULAU PINANG)
(Tarikh Ujian : 14 November 2019)

Pautan Alternatif:

http://online.spa.gov.my/psikometrik/ jadual_am_psikometrik.php/ penolong-pegawai-hal-ehwal-islam-s29

ATAU

Sila layari laman web :

http://www.spa.gov.my/web/guest/ senarai-penjadualan-peperiksaan/

Asal usul Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29

Kalau korang perasan, seksyen ini sebenarnya berasal dari seksyen yang lama iaitu Seksyen Sahsiah dan Minat. Atok suka untuk berikan korang perkaitan ini untuk buang sedikit kegentaran korang.

Bagi kertas sahsiah diri dan minat (format 2009 – 2012) dahulu, kesukaran soalan yang diajukan adalah berkaitan dengan situasi. Di mana korang ditekan dengan masa untuk mengeluarkan apa yang ada dalam diri korang.

Calon-calon dikehendaki menjawab item-item yang mengukur gagasan personaliti calon iaitu kepimpinan, kebolehan sosial, komunikasi, toleransi, kerjasama, kestabilan emosi, integriti, disiplin dan kejujuran.

Format Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29

Format soalan dan jawapan pilihan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29 juga tidak tetap. Cuma dinyatakan ‘Aneka Pilihan Jawapan’.

Korang berkemungkinan hanya diberi 2 atau 3 pilihan jawapan (Ya atau Tidak), (Betul atau Salah), (Ya atau Betul atau Tidak Pasti); ataupun

Korang berkemungkinan diberi 4-5 jawapan yang menguji keyakinan korang (Sangat kerap atau Kerap atau Tidak pasti atau Kadang-kadang), (Sangat Setuju, Setuju, Tidak Pasti, Tidak bersetuju, Sangat Tidak Bersetuju) sebagai refleksi keyakinan korang dalam membuat pilihan.

Tips menjawab Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29

Tips utama untuk menjawab dengan baik seksyen ini ialah :

Tidak perlu menjadi hipokrit, jadi diri sendiri. Hanya saja sembunyikan keburukan korang. Hihi..

Pesan Atok

Sedaya upaya untuk keluarkan kualiti baik dalam diri korang dan jawab sepenuh hati tanpa sebarang penipuan yang bakal menjerat diri korang kelak.

Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29

Dalam membincangkan sesuatu perkara yang serius, saya masih boleh berjenaka.

a. YA
b. TIDAK

Saya mahu mengetahui sesuatu dengan lebih mendalam.

a. YA
b. TIDAK
c. KURANG PASTI

Tanggapan pertama amat mempengaruhi pendapat sesorang.

a. BETUL
b. SALAH

Saya menangis apabila saya menghadapi tekanan.

a. Tidak pasti
b. Kadang-kadang
c. Tidak pernah

Saya mudah berasa bosan dengan sesuatu yang rutin.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

Saya akan berusaha membuktikan pilihan yang saya buat adalah betul.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

Saya akan bertanya jika kawan saya kelihatan murung.

a. Sangat tidak setuju
b. Agak tidak setuju
c. Tidak setuju mahu pun setuju
d. Agak setuju
e. Sangat setuju

Ketika menghadiri sesuatu majlis, saya meninggalkannya sebaik sahaja ia bermula.

a. Sangat setuju
b. Setuju
c. Tidak pasti
d. Tidak setuju
e. Sangat tdak setuju

Apabila berbicara dengan seseorang, saya akan memandang tepat ke matanya.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

Memberikan laluan kepada kenderaan lain untuk memotong adalah lebih baik daripada saya memotong dalam keadaan bahaya.

a. Sangat tidak setuju
b. Agak tidak setuju
c. Tidak setuju mahu pun setuju
d. Agak setuju
e. Sangat setuju

Apabila ada seseorang yang mencurigakan, saya akan berwaspada.

a. setuju
b. tidak setuju
c. tidak pasti

Idea saya banyak, tapi saya berasa sukar mengeluarkannya.

a. YA
b. TIDAK

Apabila ada peluang yang terhidang, kita tidak perlu lagi berusaha.

a. Ya
b. Tidak
c. Kurang pasti

Mengambil risiko terhadap sesuatu keputusan tidak menjadi masalah, kerana ia adalah kesukaan saya.

a. betul
b. agak betul
c. tidak betul

Demikianlah beberapa Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29 untuk kali ini. Korang cuba jawab sendiri sebagai uji diri.

Bagaimanpun, jika korang mahukan lebih banyak contoh soalan dilengkapi skema jawapannya sekali. Atok cadangkan untuk korang mendapatkan segera rujukan di bawah.

Rujukan & Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29

Rujukan di bawah mengandungi lebih dari 100 Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29 berkualiti. Lengkap dengan nota-nota dan skema jawapan padu. Ia akan mempertajamkan kemahiran korang menjawab ujian pada 14 November 2019 nanti.

Bukan itu saja. Ada satu lagi rahsia yang atok hampir lupa nak bagitau. Sebenarnya, ujian psikometrik turut mengandungi soalan melibatkan logik akal dan pengiraan. Alaa.. yang nombor-nombor tu.

Itu juga turut di-cover oleh rujukan ni. Dijelaskan sedetil-detilnya termasuk jalan pengiraan untuk mendapatkan jawapan tepat!

Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29 SPA

Confirm lulus ke tok kalau saya beli rujukan ini?

Atok tak berani janji apa-apa. Lainlah kalau Ketua Pengarah SPA tu bestpren atok. Hahaha..

Apa yang atok recommend ni adalah rujukan ujian psikometrik terbaik yang ada di pasaran setakat ini. Termasuk nota, contoh soalan dan penerangann untuk memudahkan persediaan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29 korang.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Jika ia tidak membantu saya, camna tok?

Jangan risau. Jika korang hadir Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29 dan dapati rujukan ini langsung tidak membantu, korang boleh buat permohonan pengembalian wang dalam tempoh 24 jam selepas ujian.

Duit korang dapat, rujukan ni korang simpan. Anggap ni sedekah daripada atok dan syarikat Infokerjaya.

Namun, pastikan korang dah baca dan buat semua latihan dalam rujukan ini. Atok yakin & percaya ia bakal membantu korang menjawab Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29 🙂

Sempat ke pos buku ni tok?

Rujukan Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29 ni bukan buku. Tetapi eBook dalam versi download.

Korang akan diberikan akses ke laman download untuk muaturun semua komponen selepas bayaran diselesaikan. Jadi tak perlu lagi tunggu POS ke rumah. Cara ni lebih cepat untuk korang mula studi!

Kalau korang yg banyak sgt ink tu, boleh print eBook ni. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Demikianlah adanya, sedikit sebanyak Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29 yang akan korang hadapi pada 14 November ni.

Namun, harus diingat. Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29 yang atok bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Selamat menduduki ujian psikometrik!

Penutup

Sementara tu, bagi korang yang akan menduduki ujian psikometrik dalam jangkamasa terdekat ni, korang jangan tinggal duduk diam sambil menonton MLM saja. Baca penjelasan penuh atok mengenai ujian psikometrik SPA.

Lagi satu, Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29 ni untuk korang yang nak masuk kerja kerajaan.

Bagi yang lebih suka kerja swasta (sebab bonus yang mantul), korang baca cara mohon kerja swasta yang betul yg atok da kongsi sebelum ni.

Sebelum korang jalan membuta tuli ke mana-mana karnival kerjaya swasta, korang kena tahu dulu apa tips penting menghadiri temuduga terbuka swasta.

Penutup betul ni

Tarikh exam Pembantu Laut da semakin hampir. Elok sangat kalau korang sempat baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Laut A19 ni. Mana tahu ada contoh yang atok bagi tu kuar exam. Sapa tahu kan..

Kepada yang bakal memerangi najis dadah. Hapuskan sama sekali ancaman ini daripada negara kita. Duduklah peperiksaan online tu dengan yakin sambil baca Contoh soalan peperiksaan Pembantu Antidadah S19.

Bagi yang dipanggil untuk temuduga bagi mengikuti latihan separa under KKM. Relaks dan bertenang sambil baca contoh soalan temuduga Latihan Separa Perubatan ni.

Ok Serius, ni baru penutup!

Lastly, buat korang yang bakal jadi Jururawat (yang comel loteh tu), perkongsian contoh soalan temuduga Latihan Jururawat ni tanda kasih sayang daripada atok untuk korang. Haha.. orang tua gatai.

Panggilan temuduga Q19 under Jabatan Perhutanan telah dikeluarkan. Jika korang dipanggil, terus baca hasil karya atok berjudul contoh soalan temuduga Pembantu Penyelidik Gred Q19.

Tuk yang ke interview pembantu penerangan ambilan under Jabatan Penerangan Malaysia. Atok da siapkan untu korang Contoh soalan temuduga Pembantu Penerangan S19. Moga berguna.

Ujian psikometrik ntuk Juruaudio dijalankan hampir serentak dengan ujian psikometrik Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29 ni. Korang yang dipanggil bagi jawatan tu tolong baca contoh soalan psikometrik Juruaudio Visual N19.

OK, ni btl2 last. Selain Juruaudio Visual N19 dan Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29. Satu lagi ujian psikometrik yang akan dijalankan adalah Pembantu Kemahiran, jadi baca juga contoh soalan psikometrik Pembantu Kemahiran H19. Sebagai persediaan.

Korang jangan lupa baca pula, penat atok tulis tu.

Au Revoir dulu dari atok. Gud luck semua!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link