Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29

Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 JPJ

Di bawah merupakan koleksi Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 yang boleh dijadikan latihan calon peperiksaan / ujian. Calon dicadangkan agar cuba mendapatkan jawapan bagi setiap contoh soalan Psikometrik Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 di bawah.

Selain dari itu, calon juga boleh dapatkan rujukan khas Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 yang disarankan di bawah untuk dijadikan rujukan ujian Psikometrik korang pada 19 November untuk ambilan JPJ dan 21 November bagi ambilan KPDNHEP ini.

Semakan Penjadualan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29

MAKLUMAN TERKINI : PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE) – UJIAN PSIKOMETRIK

PENOLONG PEGAWAI PENGUAT KUASA GRED KP29 (KEMENTERIAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN HAL EHWAL PENGGUNA) (KPDNHEP)
(Tarikh Ujian : 21 November 2019)

Pautan Alternatif:

http://online.spa.gov.my/ psikometrik/jadual_am_psikometrik.php/ penolong-pegawai-penguatkuasa-kp29

ATAU

Sila layari laman web :

http://www.spa.gov.my/ web/guest/ senarai-penjadualan-peperiksaan/

Asal mula ujian psikometrik Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29

Kalau korang perasan, seksyen ini sebenarnya berasal dari seksyen yang lama iaitu Seksyen Sahsiah dan Minat. Atok suka untuk berikan korang perkaitan ini untuk buang sedikit kemusykilan korang.

Bagi kertas sahsiah diri dan minat (format 2009 – 2012) dahulu, kesukaran soalan yang diajukan adalah berkaitan dengan situasi. Di mana korang ditekan dengan masa untuk mengeluarkan apa yang ada dalam diri korang.

Calon-calon dikehendaki menjawab item-item yang mengukur gagasan personaliti calon iaitu kepimpinan, kebolehan sosial, komunikasi, toleransi, kerjasama, kestabilan emosi, integriti, disiplin dan kejujuran.

Format Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29

Format soalan dan jawapan pilihan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 juga tidak tetap. Cuma dinyatakan ‘Aneka Pilihan Jawapan’.

Aneka yang macamana?

Korang berkemungkinan hanya diberi 2 atau 3 pilihan jawapan (Ya atau Tidak), (Betul atau Salah), (Ya atau Betul atau Tidak Pasti); ataupun

Korang berkemungkinan diberi 4 atau 5 pilihan jawapan yang menguji keyakinan korang (Sangat kerap atau Kerap atau Tidak pasti atau Kadang-kadang), (Sangat Setuju, Setuju, Tidak Pasti, Tidak bersetuju, Sangat Tidak Bersetuju) sebagai refleksi keyakinan korang dalam membuat pilihan.

Apa? Pening? Ok atok ringkaskan dalam jadual di bawah :

Jumlah Pilihan JawapanContoh Aneka Jawapan
2 pilihan JawapanYa atau Tidak / Betul atau Salah
3 pilihan jawapanYa atau Betul atau Tidak Pasti
4 pilihan jawapanSangat kerap atau Kerap atau Tidak pasti atau Kadang-kadang
5 pilihan jawapanSangat Setuju, Setuju, Tidak Pasti, Tidak bersetuju, Sangat Tidak Bersetuju

Selain yang sudah diperincikan di atas, ujian psikometrik juga mengandungi soalan jenis ‘ujian Numerical Reasoning‘. Apa numeric? Bagi yang belum jelas, jemput baca post lepas atok yang bertajuk Contoh Soalan Matematik Psikometrik SPA (Updated 2020) dan menerangkan jenis soalan ini sebaiknya.

Tips lulus Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29

Tips utama untuk menjawab dengan baik seksyen ini ialah :

Tidak perlu menjadi hipokrit, jadi diri sendiri. Hanya saja sembunyikan keburukan korang. Hihi..

Sedaya upaya untuk keluarkan kualiti terbaik dalam diri korang dan jawab sepenuh hati tanpa sebarang penipuan yang bakal menjerat diri korang kelak.

Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29

Saya tidak suka mencampuri urusan kawan-kawan.

a. setuju
b. tidak setuju
c. tidak pasti

Saya sering meminjam wang daripada ibubapa.

a. setuju
b. tidak setuju
c. tidak pasti

Biarpun membincangkan sesuatu isu yang serius, saya masih boleh bergelak ketawa.

a. YA
b. TIDAK

Saya lebih suka hadiah berupa wang berbanding kad ucapan ketika menyambut ulang tahun.

a. YA
b. TIDAK
c. KURANG PASTI

Pepatah ‘sudah terhantuk, baru terngadah’ sudah tidak releven pada masa ini.

a. BETUL
b. SALAH

Saya paling tidak suka apabila diberi tekanan oleh guru untuk menyiapakan tugasan semasa sekolah menengah.

a. Tidak pasti
b. Kadang-kadang
c. Tidak pernah

Saya amat suka aktiviti mencabar dan lasak.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

Saya mesti buktikan pilihan yang saya buat adalah betul dan tepat.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

Menunggu giliran dipanggil semasa berurusan di kaunter bank membosankan saya.

a. Sangat tidak setuju
b. Agak tidak setuju
c. Tidak setuju mahu pun setuju
d. Agak setuju
e. Sangat setuju

Semasa kecil, saya lebih suka bermain bersama rakan-rakan sepermainan.

a. Sangat setuju
b. Setuju
c. Tidak pasti
d. Tidak setuju
e. Sangat tdak setuju

Apabila berbicara dengan seseorang, saya lebih suka tidak memandang tepat ke matanya.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

Saya tidak suka berbaris di ATM untuk mengambil duit.

a. Sangat tidak setuju
b. Agak tidak setuju
c. Tidak setuju mahu pun setuju
d. Agak setuju
e. Sangat setuju

Apabila ada seseorang yang mencurigakan, saya akan berwaspada dengan memberitahu orang lain.

a. setuju
b. tidak setuju
c. tidak pasti

Idea saya banyak, tapi saya berasa sukar mengeluarkannya.

a. YA
b. TIDAK

Apabila ada peluang yang terhidang, kita tidak perlu lagi berusaha.

a. Ya
b. Tidak
c. Kurang pasti

Mengambil risiko terhadap sesuatu keputusan menakutkan saya kerana takut keputusan tersebut salah.

a. betul
b. agak betul
c. tidak betul

Demikianlah beberapa Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 untuk kali ini. Korang cuba jawab sendiri soalan di atas sebagai uji diri.

Bagaimanpun, jika korang mahu lebih banyak contoh soalan yang dilengkapi dengan skema jawapan padu. Segera dapatkan rujukan di bawah.

Rujukan & Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29

Rujukan di bawah mengandungi lebih dari 130 Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 yang berkualiti tinggi. Menepati standard ujian yang telah ditetapkan oleh SPA.

Dilengkapi dengan nota-nota ringkas dan skema jawapan padu. Ia akan mempertajamkan kemahiran korang menjawab ujian psikometrik pada 19 dan 21 November 2019 nanti.

Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 KPDNHEP

Ada satu lagi rahsia yang atok hampir lupa nak bagitau. Ujian psikometrik turut mengandungi soalan melibatkan logik akal dan pengiraan. Ala.. yang nombor-nombor tu.

Itu juga turut di-cover oleh rujukan ni. Dijelaskan sedetil-detilnya termasuk jalan pengiraan untuk mendapatkan jawapan yang betul!

Tapi tok, confirm lulus ke kalau saya beli rujukan ini?

Atok tak berani janji bulan dan bintang. Soal lulus ni bukan boleh dijamin-jamin. Lainlah kalau Ketua Pengarah SPA tu bestpren atok. Hahaha..

Apa yang atok recommend ni adalah rujukan ujian psikometrik terbaik yang ada di pasaran setakat ini.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Tapi tok, jika ia tidak membantu saya, camna?

Jika korang hadir Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 dan dapati rujukan ini langsung tidak membantu, korang boleh buat permohonan pengembalian wang dalam tempoh 24 jam selepas ujian. Jadi tiada apa yang perlu korang risau!

Duit korang dapat, rujukan ni korang simpan. Anggap ni sedekah daripada atok dan syarikat Infokerjaya.

Namun, pastikan korang dah baca dan buat semua latihan dalam rujukan ini. Atok yakin & percaya ia bakal membantu korang menjawab soalan Psikometrik Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 🙂

Tapi tok, sempat ke pos buku ni?

Rujukan Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 ni bukan buku. Tetapi eBook dalam versi download.

Korang akan diberikan akses ke laman download untuk muaturun semua komponen selepas bayaran diselesaikan. Jadi korang tak payah tercongok depan pintu, tunggu orang yang hantar barang tak muncul-muncul. Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Kalau korang yg banyak sgt ink printer tu, boleh print eBook ni.

Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Tapi tok..

Tapi tok, tapi tok. Tapi apa lagi?

Korang ni banyak sangat bertapi-tapi la. Nak lulus ke tak nak?

Kalau nak lulus, kena berusaha lebih sikit la. Kena beli rujukan ni, kena baca nota-nota diberi dan kena buat latihan di dalamnya.

Jadi, demikianlah adanya. Sedikit sebanyak Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 yang akan korang hadapi pada 19 dan 21 November ni.

Namun, harus diingat. Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 yang atok bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Selamat menduduki ujian psikometrik!

Penutup

Sementara tu, bagi korang yang akan menduduki ujian psikometrik dalam jangkamasa terdekat ni, korang jangan tinggal duduk diam sambil menonton Gegar Vaganza, farm fresh, ini barulah susu segar saja. Baca penjelasan penuh atok mengenai ujian psikometrik SPA ni.

Lagi satu, Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 ni untuk korang yang serius nak masuk kerja kerajaan saja.

Bagi yang lebih suka kerja swasta (sebab bonus dan gaji yang mantul), korang baca cara mohon kerja swasta yang betul yg atok da kongsi sebelum ni.

Sebelum korang jln berlenggang-lenggang kangkong, kangkong di tepi paya ke mana-mana karnival kerjaya swasta, korang kena tahu apa tips-tips penting menghadiri temuduga terbuka swasta.

Penutup juga ke ni?

Tarikh exam pembantu tadbir kewangan da semakin hampir. Elok sangat kalau korang sempat baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir Kewangan W19 ni. Mana tahu ada contoh soalan yang atok bagi tu kuar exam. Sapa tahu kan..

Kepada yang bakal memerangi najis dadah di negara kita. Hapuskan sama sekali ancaman ini daripada negara kita. Duduklah peperiksaan online tu dengan yakin sambil baca Contoh soalan peperiksaan Pembantu Antidadah S19.

Bagi yang dipanggil untuk temuduga mengikuti latihan separa perubatan ambilan di bawah KKM. Relaks dan bertenang sambil baca contoh soalan temuduga Latihan Separa Perubatan ni.

Lastly, buat korang yang bakal jadi Jururawat (yang manis-manis tu), perkongsian contoh soalan temuduga Latihan Jururawat ni tanda kasih sayang daripada atok untuk korang. Haha.. orang tua gatai.

Ini baru la penutup

Panggilan peperiksaan online Pembantu Tadbir PO telah dikeluarkan. Jika korang dipanggil, terus baca hasil karya atok berjudul contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir Perkeranian / Operasi N19.

Tuk yang ke interview pembantu penerangan ambilan bawah Jabatan Penerangan Malaysia. Atok da siapkan untu korang Contoh soalan temuduga Pembantu Penerangan S19. Moga berguna.

Ujian psikometrik ntuk Juruaudio visual dijalankan hampir serentak dengan ujian psikometrik Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 ni. Korang yang dipanggil bagi jawatan tu tolong baca contoh soalan psikometrik Juruaudio Visual N19 ni.

OK, ni btl2 last. Selain Juruaudio Visual. Tiga lagi ujian psikometrik yang akan dijalankan adalah Pembantu Kemahiran, Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam dan Juru X-ray. Jadi baca juga :

Korang jangan lupa baca pula, penat atok tulis tu.

Addio dulu dari atok. Gud luck semua!

Atok
Follow me

Leave a Comment