Soalan Ujian Psikometrik Pembantu Hidupan Liar G19

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pembantu Hidupan Liar G19

Di bawah merupakan koleksi contoh soalan ujian psikometrik Pembantu Hidupan Liar G19 yang boleh dijadikan latihan calon peperiksaan / ujian. Calon yang terlibat juga dicadangkan agar cuba mendapatkan jawapan bagi setiap Soalan ujian psikometrik Pembantu Hidupan Liar G19 yang disediakan di bawah.

Apart from that too, calon boleh dapatkan rujukan khas Ujian Psikometrik Pembantu Hidupan Liar G19 yang disarankan di bawah. Untuk dijadikan bahan latih tubi sebagai persediaan menduduki ujian psikometrik pada tahun ini.

” Baca boleh, percaya jangan. Soalan level spm, tapi masa menjawab singkat sangat dengan soalan yang panjang dan lama nak di baca (buang masa!). “

Shahzwane

” Jawapan ya atau tidak.. Tapi kenapa ada gagal dan lulus… Formula permakahan macam mana tu? “

Fahizul

” Hapuskan pada yang belum berkhidmat la jugak. Baru adil sama rata. Psikometrik ni xtau lah apa kriteria dan cara penilaian dia untuk kita lulus. “

Natasyhah

Itu adalah antara rungutan kecil yang disuarakan oleh calon ujian psikometrik SPA lepas. Kalau rungutan korang hampir serupa, baca perkongsian ini sampai noktah terakhir.

Semakan Penjadualan Ujian Psikometrik Pembantu Hidupan Liar G19

MAKLUMAN TERKINI : PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE) – UJIAN PSIKOMETRIK

PEMBANTU HIDUPAN LIAR GRED G19 DI JABATAN HIDUPAN LIAR MALAYSIA
(Tarikh Ujian : akan dikemaskini kemudian)

Pautan Alternatif:

akan dikemaskini kemudian.

Atau

Sila layari laman web :

http://www.spa.gov.my/ web/guest/ senarai-penjadualan-peperiksaan/

Apa itu Psikometrik?

Secara ringkas;

” Psychometrics is a field of study concerned with the theory and technique of psychological measurement. “

Wikipedia

Sesetengah penyelidik psikometrik memberi tumpuan kepada pembinaan dan pengesahan instrumen penilaian seperti soal selidik, ujian, penghakiman, dan ujian keperibadian.

Psikometrik adalah bidang yang mengamalkan kaedah pengukuran objektif dan kuantitatif dalam psikologi, pendidikan dan sains sosial.

At this time, ujian psikometrik diamalkan secara meluas di institusi-institusi luar dan dalam sektor awam di seluruh dunia (termasuk Malaysia).

Ujian psikometrik telah dijadikan sebagai sebahagian instrumen saringan wajib untuk menapis kemasukan anggota baharu ke dalam government service system.

Apa itu Ujian psikometrik SPA?

In the context of our country, psikometrik turut diamalkan dan dijadikan salah satu daripada tapisan. Untuk mengasingkan calon-calon yang sesuai untuk satu-satu jawatan. Dari aspek kemahiran dan pengetahuan, kebolehan, sikap dan personaliti terhadap jawatan tertentu dalam kerajaan.

Sebelum individu tersebut layak dan diperakukan sesuai, menyandang satu-satu jawatan dalam sektor awam di Malaysia.

Proses penapisan ini telah dipertanggungjawabkan kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA).

Sekiranya korang mengikuti perkembangan ujian psikomerik ini, akan didapati bahawasanya seksyen ini berasal dari seksyen yang lama iaitu ‘kertas Sahsiah dan Minat’.

Inilah nama asal kepada ujian psikometrik (semasa era ujian oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam masih lagi dijalankan secara bertulis dan berpusat). Atok suka untuk berikan korang info ini untuk menambah kefahaman korang.

Faktor Kesukaran Ujian Psikometrik

Bagi kertas sahsiah diri dan minat (format tahun 2009 – 2012) terdahulu, faktor kesukaran soalan terletak pada ‘pressure’. Di mana calon dihimpit dengan kekangan masa (yang amat pendek).

Masa yang diperuntukkan hampir tidak mencukupi bagi menjawab jumlah soalan yang banyak. Ini akan memaksa mengeluarkan apa yang ada dalam diri setiap calon.

If I’m not mistaken, pada waktu itu calon dikehendaki menjawab 200 soalan dalam tempoh 60 minit sahaja!

Calon-calon dipaksa menjawab (tanpa sempat berfikir lebih panjang) set item-item (yang telah disusun rapi) bertujuan mengukur gagasan personaliti calon iaitu kepimpinan, kebolehan sosial, komunikasi, toleransi, kerjasama, kestabilan emosi, integriti, disiplin dan kejujuran.

Penerangan Format Ujian Psikometrik Pembantu Hidupan Liar G19

Format soalan dan jenis piihan jawapan Ujian Psikometrik Pembantu Hidupan Liar G19 adalah tidak tetap. Cuma dinyatakan ‘Aneka Pilihan Jawapan’ sahaja.

Aneka pilihan yang mcm mana? Calon berkemungkinan hanya diberi :

A) DUA pilihan jawapan.

(Ya atau Tidak)
(Betul atau Salah)
(Wajar atau Tidak Wajar)

B) TIGA pilihan jawapan.

(Setuju, Tidak Setuju, Tidak Pasti)
(Ya, Tidak, Tidak Pasti)

C) EMPAT pilihan jawapan.

(Sangat kerap, Kerap, Tidak pasti, Kadang-kadang),

ataupun,

D) LIMA pilihan jawapan.

(Sangat Setuju, Setuju, Tidak Pasti, Tidak bersetuju, Sangat Tidak Bersetuju)
(Sangat kerap, Kerap, Tidak pasti, Kadang-kadang, Tidak pernah)

In addition to the above type of psychological questions, ujian psikometrik SPA juga mengandungi soalan jenis ‘ujian Numerical Reasoning’. Apa numeric? Korang yang belum tahu, sila baca post lepas yang bertajuk Contoh Soalan Matematik Psikometrik SPA yg menerangkan jenis soalan ini dengan lengkap.

(Ini hanyalah ringkasan format psikometrik SPA. Ia diterangkan dengan lebih jelas dalam rujukan yang dicadangkan di bawah).

Cara Menjawab Ujian Psikometrik SPA

Soalan ujian psikometrik ini telah dirangka dengan teliti oleh pakar psikologi. Ia digubal untuk menentukan kebenaran jawapan calon. Tip terpenting ialah – pastikan jawapan korang selalu konsisten.

Terdapat sejumlah soalan yang hampir serupa, bertujuan untuk memerangkap calon-calon yang berpendirian ‘lalang‘.

Kenapa ‘lalang‘ pulak tu?

Sebab ia cuma mengikut arah angin bertiup dan Sinonim dengan individu yg berpendirian tidak tetap.

Mari atok ambil contoh soalan yang bakal memerangkap korang, berdasarkan ciri positif – ‘menerima kritikan dan pandangan orang lain‘.

Saya tidak senang apabila pandangan saya ditolak.

Pernyataan 1

Saya berpendapat tidak perlu mendengar pandangan orang lain.

Pernyataan 2

Apabila orang lain memberikan pandangan, sudah tentu saya akan utamakan idea saya.

Pernyataan 3

Ketiga-tiga pernyataan di atas mewakili nilai ‘kualiti negatif’ dalam diri seseorang calon dan ianya bertentangan sama sekali dengan ciri positif ‘menerima kritikan dan pandangan orang lain’.

That is why, jawapan korang wajib SAMA untuk semua 3 pernyataan di atas kerana ianya adalah pada satu core yang sama iaitu penilaian nilai ‘menerima kritikan dan pandangan orang lain’.

Cuba korang bayangkan semua soalan di atas ‘diselerakkan’ di dalam 80 pernyataan lain, boleh korang pastikan yang korang memberikan jawapan yang konsisten?

Tanpa latih tubi yang banyak, usaha ini bak ‘mencari jarum dalam jerami’. Suatu kerja yg hampir mustahil.

(Ini hanyalah ringkasan cara menjawab ujian psikometrik SPA. Ia diterangkan dengan lebih terperinci lagi dalam rujukan yang dicadangkan di bawah).

Tips Penting Ujian Psikometrik Pembantu Hidupan Liar G19

Tips penting untuk menjawab dengan baik ujian ini ialah :

Kekalkan konsistensi jawapan seperti yang sudah dijelaskan di atas. Selain itu, sila jangan berlakon jadi orang lain semasa menjawab item-item ujian. Jadi diri sendiri.

Sedaya upaya keluarkan ‘aura positif’ dalam diri korang dan jawab sepenuh hati tanpa sebarang penipuan yang bakal menjerat diri korang kelak. 😉

Sekali lagi diingatkan, soalan psikometrik SPA sudah dirangka dan disusun rapi untuk menapis hal-hal negatif dalam diri korang (termasuk penipuan).

21 Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pembantu Hidupan Liar G19

1) Saya melayan tetamu yang datang ke rumah saya.

a. Sangat setuju
b. Setuju
c. Tidak pasti
d. Tidak setuju
e. Sangat tdak setuju

2) Apabila berbincang dengan sesiapa pun, saya berasa kurang perlu memandang tepat ke wajahnya.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

3) Saya lebih banyak mendengar daripada berkata-kata.

a. Sangat tidak setuju
b. Agak tidak setuju
c. Tidak setuju mahu pun setuju
d. Agak setuju
e. Sangat setuju

4) Mengambil risiko terhadap sesuatu keputusan, adalah perkara membimbangkan saya.

a. betul
b. agak betul
c. tidak betul

5) Dalam kerja secara berpasukan di universiti, saya lebih suka menjadi ahli yang membentangkan hasil perbincangan.

a. Sangat tidak setuju
b. Agak tidak setuju
c. Tidak setuju mahu pun setuju
d. Agak setuju
e. Sangat setuju

6) Saya paling tidak gemar meminta pertolongan dalam menyiapkan sesuatu, walaupun ia menyusahkan saya nanti.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

7) Saya tetap memandu dengan perlahan walaupun kesuntukan masa.

A. Ya
B. Tidak

8) Biarpun menghadapi situasi menakutkan, saya mesti bersikap tenang.

A. Ya
B. Tidak
C. Tidak Pasti

9) Walau di mana saya berada, saya tetap mudah menyesuaikan diri dengan keadaan. dan situasi

A. Ya
B. Tidak
C. Tidak Pasti

10) Saya akan berasa menyampah apabila orang lain berperangai pelik.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

11) Demi memastikan kejayaan rakan saya dalam bidang akademik, saya sebagai kawan yang setia sanggup membimbingnya.

A. Ya
B. Tidak
C. Tidak Pasti

12) Bagi membina hubungan interpersonal yang rapat dengan rakan sejawat, saya akan mencari peluang untuk lebih dekat dengan mereka.

a. Sangat tidak setuju
b. Agak tidak setuju
c. Tidak setuju mahu pun setuju
d. Agak setuju
e. Sangat setuju

13) Marah merupakan emosi negatif yang boleh menimbulkan masalah lebi teruk jika tidak dikawal.

A. Betul
B. Salah

14) Sekiranya saya melihat rakan saya mendapat pencapaian yang lebih baik, saya akan berusaha mencontohinya.

A. Wajar
B. Tidak Wajar
C. Tidak Pasti

15) Saya mendapat prestasi baik, kawan sekerja saya mendapat prestasi cemerlang. Saya sedih kerana saya yang sepatutnya mendapat prestasi cemerlang.

A. Wajar
B. Tidak Wajar
C. Tidak Pasti

16) Saya rasa amat gembira apabila bersama ramai kawan.

A. Betul
B. Salah

17) Saya lebih suka gunakan teknik meminta daripada memerintah.

A. YA
B. Bukan

18) Saya tidak takut kesunyian kerana saya boleh lupakannya semasa membaca.

A. YA
B. Bukan

19) Setiap kejayaan adalah hasil kerjasama atau hasil pertolongan orang lain.

A. Betul
B. Salah

20) Saya amat sukar bermesra dengan orang yang baru dikenali.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

21) Jika saya merendah diri, saya akan dipandang rendah.

A. YA
B. Tidak

Demikianlah beberapa contoh soalan ujian psikometrik Pembantu Hidupan Liar G19 untuk kali ini. Korang cuba jawab sendiri soalan di atas sebagai uji diri.

Sekiranya korang mahu lebih banyak contoh soalan psikometrik yang dilengkapi dengan skema jawapan padu. Segera dapatkan rujukan di bawah.

Contoh Soalan Ujian Psikometrik SPA Pembantu Hidupan Liar G19 Jabatan Hidupan Liar

Atau,

Korang boleh baca penjelasan komprehensif lagi mantul mengenai ujian psikometrik SPA ni.

Rujukan & Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pembantu Hidupan Liar G19

Rujukan yg dicadangkan ini mengandungi lebih dari 140 contoh soalan ujian psikometrik Pembantu Hidupan Liar Gred G19 (dan disertakan jawapan). Berkualiti tinggi dan menepati standard ujian yang telah ditetapkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).

Not limited to that, rujukan ini turut dilengkapi dengan nota-nota ringkas dan contoh soalan matematik psikometrik. Ini akan mempertajamkan kemahiran korang menjawab soalan ujian psikometrik Pembantu Hidupan Liar Gred G19 korang nanti.

Atok tau da gtaw sebelum ini, but again it is emphasized – Ujian psikometrik SPA turut mengandungi soalan melibatkan logik akal dan pengiraan. Soalan berbentuk numerical.

Itu juga turut di-cover oleh rujukan ni. Dihuraikan sejelas-jelasnya. Termasuk jalan kira untuk mendapatkan jawapan yang betul!

Tapi tok, confirm lulus ke kalau saya beli rujukan psikometrik ni?

Atok x berani janji apa-apa. Kerana dalam kehidupan ini, tiada apa yang pasti (kecuali mati). Ad masanya kita dah ready abis nak duduk ujian ni. Tapi last2 minit ujian psikometrik tu kena tangguh pulak!

Rujukan ini cuma sekadar ikhtiar meninggikan kemungkinan korang untuk lulus psikometrik Pembantu Hidupan Liar G19.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Tapi atok berani cakap, rujukan yang atok recommend ni adalah rujukan ujian psikometrik SPA Pembantu Hidupan Liar G19 terbaik yang ada di pasaran setakat ini.

Tapi tok, mahal sangat la rujukan psikometrik ni..

Yup, memang mahal. Julat harga antara RM40 hingga RM100 (tgk pakej mana korang pilih). Pergghh.. RM100 tu!

Cuma, ia masih tak semahal phone korang (yg harga beribu tu). Think about it.. 😉

Tapi tok, jika ia tidak membantu saya, mcamna?

Jika korang sudah hadir Ujian Psikometrik Pembantu Hidupan Liar G19 dan dapati rujukan ini langsung tidak membantu walau satu sen dibelah tujuh pun, korang boleh buat permohonan pengembalian wang dalam tempoh 24 jam selepas ujian dijalankan. Jadi, tiada apa yang perlu korang risaukan!

Duit korang dapat, rujukan ni korang simpan. Anggap ni sedekah daripada atok dan syarikat Infokerjaya. No scam! No fraud!

Just, tolong pastikan korang baca dan buat betui2 semua latihan dalam rujukan ini. Atok yakin & percaya ia bakal membantu korang menjawab soalan Psikometrik Pembantu Hidupan Liar G19 🙂

Tapi tok, sempat ke idok pos buku rujukan psikometrik ni?

Rujukan Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pembantu Hidupan Liar G19 ni bukan buku. Tetapi eBook dalam versi softcopy. Korang akan diberikan akses ke laman download untuk memuaturun semua komponen rujukan selepas bayaran diselesaikan.

Jadi korang tak payah duk bertenggek atas pagar rumah. Tunggu kurier hantar barang. Dah dua minggu ditunggu x sampai2 juga.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Tapi, kalau korang yg banyak sgt ink printer tu, boleh print eBook ni untuk dijadikan buku. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Tapi tok..

Korang ni banyak sangat tapi-tapi la. Nak ke taknak lepak mamak. Eh.. Nak ke taknak lulus ujian psikometrik SPA?

Kalau nak, kena usaha lebih sikit. Dapatkan rujukan ni, guna utk study, baca nota-nota diberi dan buat latih tubi yang telah disediakan.

Jadi, demikianlah adanya.

Sedikit sebanyak Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pembantu Hidupan Liar G19 yang akan korang hadapi pada tahun ini.

However, it must be remembered. / Namun, harus diingat. Contoh Soalan Psikometrik Pembantu Hidupan Liar G19 yang atok bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Selamat menduduki ujian psikometrik SPA!

Penutup

Korang dah ready untuk duduk PSEE ujian psikometrik online SPA penolong pegawai pertahanan awam? Bagi yang takda pengalaman duduk ujian ni, terus baca contoh soalan psikometrik Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29.

Bagi yang dipanggil ke PSEE ujian psikometrik online SPA untuk jawatan penolong pegawai penguatkuasa, tolong baca contoh soalan psikometrik Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 ni. InsyaAllah sedikit sebanyak akan membantu memberikan input.

Panggilan PSEE ujian psikometrik online SPA bagi penolong pegawai seni bina baru sahaja dikeluarkan SPA. Sudah bersedia? Kalau belum, usaha lebih sikit dan tengok contoh soalan psikometrik Penolong Pegawai Seni Bina JA29 ni. Memang baek punya!

SPA sudah pon mengeluarkan hebahan mengenai PSEE ujian psikometrik SPA jawatan pemandu kenderaan di portal rasmi mereka. Tak salah kalau contoh soalan psikometrik Pemandu Kenderaan H11 ni.

Terkini, SPA sedang menjalankan tapisan PSEE – ujian psikometrik SPA kepada calon pegawai perkhidmatan pendidikan di JAWI. Jika korang salah sorang yang dipanggil, pastikan korang dah baca contoh soalan psikometrik Pegawai Perkhidmatan Pendidikan DG29 / DG41.

Kepada korang yang layak dan mungkin sudah menerima emel panggilan ke PSEE ujian psikometrik SPA utk jawatan penghantar notis, atok nasihatkan baik bersiap-siap. Jadi perbanyakkan bacaan. Sebagai permulaaan, baca contoh soalan psikometrik Penghantar Notis N11 yang atok kongsi sebelum ni.

Aweks comel yg bakal jadi jururawat tu mesti tengah kelam-kabut sekarang ni cari rujukan ujian psikometrik kan? Kalau korang salah sorang daripadanya, relaks jer dan baca contoh soalan psikometrik Jururawat U41.

PSEE Ujian psikometrik SPA atendan kesihatan wajib diadakan setiap tahun. Korang ada mohon jawatan ni dalam borang SPA8i? Kalau ada, siap2 baca contoh soalan psikometrik Pembantu Perawatan Kesihatan U11.

Selain pembantu perawatan kesihatan, satu lagi jawatan yg jarang sekali tidak dijalankan PSEE ujian psikometrik SPA ialah pembantu operasi. Tak perlu dikatakan lagi betapa perlunya korang mempersiapkan diri. Kalau ada mohon jawatan ni, elok sungguh kalau awai2 baca contoh soalan psikometrik Pembantu Operasi N11.

Permintaan untuk jawatan pembantu awam di kalangan jabatan-jabatan kerajaan pada setiap tahun, boleh dikatakan stabil dan sentiasa ada. Amatlah rugi jika korang mengabaikan jawatan ini. Jadi baca contoh soalan psikometrik Pembantu Awam H11 ini untuk persiapan awal.

Pegawai imigresen KP19 adalah tulang belakang kepada Jabatan Imigresen Malaysia. Inilah kategori jawatan yang menggerakkan jabatan ini dalam melaksanakan tugas. Kalau korang ada isi, sila baca contoh soalan psikometrik Pegawai Imigresen KP19 ni.

Last but not least, penolong pegawai perubatan U29 dan U41 adalah antara jawatan dalam kategori separa perubatan yg paling diminati ramai. Atok percaya ramai di kalangan pembaca blog ini ada memohon jawatan ini. Jadi khas utk korang, atok da sediakan contoh soalan psikometrik Penolong Pegawai Perubatan U41.

Ini baru la penutup

OK, ni btl2 last. Selain dua belas jawatan di atas, ada empat lagi ujian psikometrik yang sudah dan akan dijalankan. Atok senaraikan di bawah untuk kemudahan rujukan korang.

Korang jangan lupa baca pula, penat atok tulis tu.

Adieu dan ciao dulu dari atok. Gud luck semua!

Atok
Follow me

Leave a Comment