Contoh Soalan Ujian Psikometrik Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma

Salam gais. Ujian psikometrik Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma (Gabungan 10 Latihan Bertaraf Diploma) datang lagi! Di bawah dikongsikan koleksi 21 contoh soalan ujian psikometrik Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma yg boleh dijadikan latihan korang sebelum menduduki ujian psikometrik pada 27 Februari 2024 ini (untuk calon Semenanjung) dan pada 23 Februari 2024 ini (untuk calon Sabah & Sarawak). Calon-calon yang lulus ujian psikometrik ini akan berpeluang untuk menjalani latihan di Institut-Institut Latihan Kementerian Kesihatan Malaysia. Korang juga dicadangkan agar cuba mendapatkan jawapan bagi set soalan ujian psikometrik Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma yang disediakan di bawah.

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma

Nota Penting: Spesial untuk korang yg dah dapat panggilan ke ujian psikometrik Jururawat Gred U29 untuk ambilan di Kementerian Kesihatan Malaysia pada 28 Mei 2024 ini. Alhamdulillah. Rezeki jangan disia-siakan. Buat persediaan yg terpaling padu! Bahan-bahan ulangkaji serta contoh soalan psikometrik jururawat lain boleh diperolehi di contoh soalan ujian psikometrik Jururawat Gred U29.

Untuk korang yang terlibat dengan sesi temuduga Latihan Separa Perubatan Bertaraf Bertaraf Diploma Bagi Sesi Julai 2024 yang telah dijadualkan pada 21 April 2024 – 26 April 2024 ini (untuk calon Semenanjung) atau pada 22 April 2024 – 26 April 2024 ini (untuk calon Sarawak) atau pada 22 April 2024 – 3 Mei 2024 ni (untuk calon Sabah). Bahan ulangkaji dan latih tubi utk sesi temuduga ini boleh diperolehi di contoh soalan temuduga latihan separa perubatan.

Di samping itu juga, calon turut digalakkan mendapatkan rujukan khas ujian psikometrik Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma yg disarankan di bawah. Untuk dijadikan nota bacaan dan bahan latih tubi sebagai persediaan menduduki ujian psikometrik SPA pada kali ni.

” Mohon spa hapuskan exam psikometrik bagi pegawai yg sedang bkhidmat di jabatan yg sama.ada yg lulus kpsl dan berkhidmt lebih dr 10 tahun, tp gagal ujian psikometrik. “

– Farihah

” Hapuskan pada yg belum berkhidmat la jugak. Baru adil sama rata. Psikometrik ni xtau lah apa kriteria dan cara penilaian dia utk kita lulus. “

– Vivie

” Jawapan ya atau tidak.. Tapi kenapa ada gagal dan lulus… Formula permakahan mcm mana tu? “

– Faridzul

” Baca boleh, percaya jangan. Soalan level spm, tapi masa menjawab singkat sangat dengan soalan yg panjang dan lama nak di baca (buang masa!). “

– Syawal

Itu adalah antara rungutan dan lontaran rasa yg diluahkan oleh calon ujian psikometrik SPA lepas. Kalau dlm hati korang ada rungutan dan lontaran rasa yg sama, baca perkongsian ini sampai noktah terakhir.

Iklan Pengambilan latihan separa perubatan bertaraf diploma dan sijil tahun 2024

SPA baru sahaja mengumumkan iklan untuk pengambilan latihan separa perubatan bertaraf diploma dan sijil bagi sesi Julai 2024 pada 21 Disember 2023 lalu.

Berdasarkan iklan berkenaan, bilangan kekosongan jawatan untuk latihan separa perubatan bertaraf diploma dan sijil untuk sesi Julai 2024 secara keseluruhan ialah sebanyak 2 910 tempat.

Pecahan kekosongan latihan separa perubatan adalah seperti berikut:

Pengambilan latihan separa perubatan bertaraf Diploma

Jururawat – 1 000 (lelaki dan perempuan)
Jururawat (PSL) – 500 (perempuan)
Penolong Pegawai Perubatan – 480 (lelaki dan perempuan)
Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran – 150 (lelaki dan perempuan)
Juruteknologi Makmal Perubatan – 130 orang
Penolong Pegawai Farmasi – 90 orang
Juru X-Ray (Diagnostik) – 50 orang
Jurupulih Perubatan (Carakerja) – 75 orang
Jurupulih Perubatan (Fisioterapi) – 75 orang
Juruterapi Pergigian – 90
Juruteknologi Pergigian – 50

Pengambilan latihan separa perubatan bertaraf sijil

Pembantu Kesihatan Awam – 120 orang (Lelaki)
Pembantu Pembedahan Pergigian – 100 orang (lelaki dan perempuan)

Ini adalah satu peluang keemasan untuk korang. Jangan lupa masukan jawatan-jawatan yang disenaraikan ini dalam SPA9 korang. Mana tahu dapat kan..

Penjadualan Ujian Psikometrik Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma

MAKLUMAN TERKINI : PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE) – UJIAN PSIKOMETRIK

Atau

Sila layari laman web :

https://www.spa.gov.my/semakan-jadual-peperiksaan

Apa Itu Psikometrik?

Menurut definisi Wikipedia;

” Psychometrics is a field of study concerned with the theory and technique of psychological measurement. “

Bidang psikometrik adalah berfokus pada pengukuran objektif kemahiran dan pengetahuan, kebolehan, sikap, sifat keperibadian, dan pencapaian pendidikan.

Konsep asas dlm teori ujian klasikal psikometrik adalah kebolehpercayaan dan kesahihan. Alat ukur yg mempunyai kebolehpercayaan melakukan pengukuran dengan konsisten, sementara ukuran yang sah adalah yang mengukur apa yang akan diukur.

Sesetengah penyelidik psikometrik memberi tumpuan kepada pembinaan dan pengesahan instrumen penilaian seperti soal selidik, ujian, penghakiman, dan ujian keperibadian.

Psikometrik ialah bidang yg mengamalkan kaedah pengukuran objektif dan kuantitatif dlm psikologi, pendidikan dan sains sosial.

Psikometrik berangka pula digunakan dalam mengukur dan menilai keupayaan calon-calon dalam berurusan dengan digit dengan cepat dan tepat. Psikometrik berangka mengandungi set soalan yg menilai pengetahuan korang tentang nisbah, peratusan, kos dan analisis, kadar, trend, tukaran mata wang dan lain-lain.

Pada masa ini, ujian psikometrik sudah dijadikan amalan secara meluas di sektor awam di seluruh dunia (termasuk Malaysia). Ujian psikometrik sudah dijadikan sebagai sebahagian instrumen saringan yg wajib dalam menapis kemasukan anggota baharu ke dlm sistem perkhidmatan kerajaan / government service system termasuklah untuk kemasukan ke dlm perjawatanLatihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma.

Apakah Ujian Psikometrik SPA?

Dlm konteks negara kita, ujian psikometrik turut diamalkan dan dijadikan salah satu daripada tapisan. Bagi mengasingkan calon-calon yg sesuai untuk satu-satu jawatan. Dari aspek kemahiran dan pengetahuan, kebolehan, sikap dan personaliti terhadap jawatan tertentu dlm kerajaan.

Sebelum individu tersebut layak dan diperakukan sesuai, menyandang satu-satu jawatan dlm sektor awam di Malaysia (termasuk jawatan Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma.

Proses penapisan ini adalah dipertanggungjawabkan kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA).

Kalau korang mengikuti perkembangan ujian psikomerik ini, akan didapati bahawasanya seksyen ini berasal dari seksyen yg lama iaitu ‘kertas Sahsiah dan Minat’.

Inilah nama asal kepada ujian psikometrik (semasa era ujian oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam masih lagi dijalankan secara bertulis dan berpusat). Atok suka berikan korang info ini bagi menambah kefahaman korang.

Semakan keputusan ujian psikometrik Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma

Bagi yang dah menduduki ujian psikometrik Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma pada sesi-sesi yang lepas, keputusan ujian psikometrik Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma sudah dikeluarkan oleh pihak SPA.

Semakan keputusan ujian psikometrik Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma boleh dibuat melalui pautan berikut:

Tahniah diucapkan kepada yang telah berjaya. Kini fokus anda hendaklah diarahkan kepada sesi temuduga Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma yang akan dijadualkan kemudian.

Bagi yang baru nak duduk ujian psikometrik Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma ni, kalau nak lulus juga maka teruskan membaca.

Faktor Kesukaran Ujian Psikometrik

Bagi kertas sahsiah diri dan minat (format tahun 2009 – 2012) terdahulu, faktor kesukaran soalan terletak pada ‘tekanan’ / elemen ‘pressure’. Di mana calon ditekan dengan kekangan masa (yg amat pendek).

Masa yang diperuntukkan hampir atau memang tdk cukup untuk menjawab jumlah soalan yang banyak. Ini akan memaksa mengeluarkan apa yg ada dlm diri setiap calon. Sehinggakan ada di antara calon yang main ‘tembak’ sahaja jawapan dan berserah kepada nasib badan.

Kalau tak silap atok, pada waktu itu calon dikehendaki menjawab 200 soalan dlm tempoh 60 minit sahaja! But it was at that time la.

Calon-calon dipaksa menjawab (tanpa sempat berfikir lebih panjang) set item-item (yg sudah disusun rapi) bertujuan mengukur gagasan personaliti calon iaitu kepimpinan, kebolehan sosial, komunikasi, toleransi, kerjasama, kestabilan emosi, integriti, disiplin dan kejujuran.

Penerangan Format Ujian Psikometrik SPA

Format soalan dan jenis piihan jawapan Ujian Psikometrik Ujian psikometrik SPA adalah tak tetap. Cuma dinyatakan ‘Aneka Pilihan Jawapan’ sahaja.

Aneka pilihan yg macam mana? Calon berkemungkinan hanya diberi :

A) DUA aneka pilihan jawapan.

(Ya, Tidak) atau (Betul, Salah) atau (Wajar, Tidak Wajar)

B) TIGA aneka pilihan jawapan.

(Setuju, Tidak Setuju, Tidak Pasti) atau (Ya, Tidak, Tidak Pasti)

C) EMPAT aneka pilihan jawapan.

(Sangat kerap, Kerap, Tidak pasti, Kadang-kadang) atau (Sangat Setuju, Setuju, Tidak Pasti, Tidak bersetuju)

D) LIMA aneka pilihan jawapan.

(Sangat Setuju, Setuju, Tidak Pasti, Tidak bersetuju, Sangat Tidak Bersetuju) atau (Sangat kerap, Kerap, Tidak pasti, Kadang-kadang, Tidak pernah)

Selain soalan jenis psikologi di atas, ujian psikometrik SPA juga mengandungi soalan jenis ‘ujian Numerical Reasoning’. Apa num?

Korang yang belum tahu, sila baca terlebih dahulu post lepas yg bertajuk Contoh Soalan Matematik Psikometrik SPA yg menerangkan jenis soalan ini dengan lengkap.

(Ini hanyalah ringkasan format ujian psikometrik SPA. Ia diterangkan dengan lebih jelas dlm rujukan yg di bawah).

Cara Jawab Ujian Psikometrik Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma

Ada calon yg beranggapan soalan ujian psikometrik Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma seolah tidak masuk akal dan seakan dibuat semborono. No! Soalan ujian psikometrik ini sudah digubal dengan teliti oleh pakar psikologi yg sudah dilantik oleh kerajaan. Ia dirangka bagi menentukan kebenaran jawapan calon. Tip terpenting ialah – jawapan korang hendaklah konsisten.

Terdapat sejumlah soalan yg hampir serupa, bertujuan utk memerangkap calon-calon yang berpendirian ‘lalang’ dan tdk sesuai diberi amanah sebagai Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma.

Dah Kenapa Dengan ‘Lalang’ Pulak tu gais?

Sebab pokok lalang ni, dia cuma mengikut dari mana arah angin bertiup. Kejap condong ke kiri. Kejap condong ke kanan. Dan sinonim dengan individu yg mempunyai berpendirian tidak/kurang tetap.

Yang paling teruk dengan ‘lalang’ ni tau apa dia? Jangan kata angin yg kencang. Sedangkan angin yg sepoi-sepoi bahasa pun sudah cukup bagi mengalih arah kecondongan rumpai ini.

Mari atok ambil contoh soalan yg bakal memerangkap korang, berdasarkan ciri positif – ‘kebolehan menerima kritikan dan pendapat orang lain’.

Saya merasakan tidak begitu perlu mendengar pandangan orang lain.

Pernyataan 1

Saya akan sentiasa memastikan tindakan saya tepat, walau orang lain mengatakan sebaliknya kerana saya mempunyai prinsip yg teguh terhadap apa yg saya lakukan.

Pernyataan 2

Apabila orang lain memberikan idea, pasti saya akan dahulukan idea peribadi.

Pernyataan 3

Kesemua pernyataan di atas mewakili nilai ‘ciri negatif’ dlm diri seseorang dan ianya bertentangan sama sekali dengan ciri positif ‘kebolehan menerima kritikan dan pendapat orang lain’ yang perlu ada pada seorang calon Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma yg baik.

That’s why la, jawapan korang harus sama bagi semua 3 pernyataan di atas kerana ianya adalah pada satu teras yg sama iaitu penilaian nilai ‘kebolehan menerima kritikan dan pendapat orang lain’.

Cuba korang bayangkan semua pernyataan di atas ‘diselerakkan’ atau ‘dicampur adukkan’ atau ‘digaulkan’ di antara 70 pernyataan lain, boleh korang pastikan yg korang memberikan jawapan yang konsisten?

Tanpa bantuan nota-nota padat yg betul dan latih tubi yang mencukupi, usaha ini ibarat ‘cari jarum dlm jerami’. Suatu kerja yg hampir mustahil.

(Ini cuma ringkasan cara menjawab ujian psikometrik SPA. Ia diterangkan dengan lebih terperinci dlm rujukan yg dicadangkan di bawah).

Tips Lulus Ujian Psikometrik Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma

Dua tips penting menjawab dengan baik ujian ini ialah :

Pertama, Kekalkan konsistensi jawapan seperti yg sudah diterangkan di atas

Kedua, jangan sekali-kali berlakon jadi orang lain semasa menjawab item soalan. Ini seolah tindakan bijak. Tapi di situlah perangkapnya terletak.

Sedaya upaya keluarkan ciri positif dlm diri korang dan jawab sepenuh hati tanpa sebarang penipuan yg bakal menjerat diri korang kelak.

Mungkin korang sudah lupa, tapi sekali lagi diingatkan, soalan-soalan dalam ujian psikometrik SPA ini sudah dirangka dan disusun cukup rapi bagi menapis hal-hal negatif dlm diri korang (termasuk penipuan).

21 Contoh Soalan Ujian Psikometrik Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma

1) Sekiranya saya melihat rakan saya memperoleh pencapaian yg lebih baik, saya akan berusaha mencontohinya.

A. Wajar
B. Tidak Wajar
C. Tidak Pasti

2) Saya mendapat prestasi baik, kawan sekerja saya mendapat prestasi cemerlang. Saya merasa tidak patut, kerana saya yg seharusnya mendapat prestasi cemerlang.

A. Wajar
B. Tidak Wajar
C. Tidak Pasti

3) Saya sering rasa takut kerana kekurangan keyakinan terhadap tugas saya.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

4) Jika orang tidak menghormati saya, sudah tentu saya pun tidak akan menghormatinya.

A. Wajar
B. Tidak Wajar
C. Tidak Pasti

5) Saya sentiasa bimbang atas kesilapan-kesilapan yg berlaku pada masa lalu.

A. Betul
B. Salah

6) Saya rasa paling gembira apabila bersama ramai kawan.

A. Betul
B. Salah

7) Saya lebih suka gunakan teknik meminta daripada memerintah.

A. YA
B. Bukan

8) Saya tidak takut kesunyian kerana saya boleh lupakannya semasa membaca.

A. YA
B. Bukan

9) Saya harus merendah diri kerana ada ramai orang yg lebih berpengalaman daripada saya.

A. Betul
B. Salah

10) Saya tidak mahu mengambil risiko kerana bimbang kegagalan.

A. Betul
B. Salah

11) Saya cukup tidak suka bergantung kepada orang lain, tetapi suka menyesuaikan diri sendiri.

A. Betul
B. Salah

12) Setiap kejayaan adalah hasil kerjasama atau hasil pertolongan orang lain.

A. Betul
B. Salah

47) Saya cukup sukar bermesra dengan orang yg baru dikenali.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

13) Jika saya merendah diri, saya akan dipandang hina.

A. YA
B. Tidak

14) Saya seorang yg sangat sistematik dan teliti.

A. YA
B. Tidak

15) Bila saya merasa geram, saya akan menyambung kerja yg sedang diusahakan pada hari esok walaupun kerja tersebut sangat mustahak.

A. YA
B. Tidak

16) Saya paling suka melakukan aktiviti yg memajukan saya.

A. YA
B. Tidak

17) Apabila tersedar kesilapan yg sudah dilakukan, saya akan berikhtiar utk berubah.

A. YA
B. Tidak

18) Walaupun saya tidak mahir atau pandai dlm sesuatu perkara, saya akan bertingkahlaku seperti mahir.

A. YA
B. Tidak

19) Apabila keputusan sudah dikeluarkan, mereka tidak boleh menghentikan saya bagi melaksanakannya.

A. YA
B. Tidak

20) Saya akan menjadi lebih tegas apabila tidak berpuas hati dengan kualiti kerja seseorang.

A. YA
B. Tidak

21) Marah merupakan emosi negatif yg boleh menimbulkan masalah lebih teruk jika tidak dikawal.

A. Betul
B. Salah

Demikianlah beberapa contoh soalan ujian psikometrik Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma utk kali ini. Cuba jawab sendiri soalan di atas sebagai uji diri.

Oleh kerana korang perlukan lebih banyak contoh soalan ujian psikometrik (tetapi kali ini yg dilengkapi dengan skema jawapan padu). Segera dapatkan rujukan di bawah!

Rujukan Contoh Soalan Ujian Psikometrik Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma

Atau pun,

Bagi korang yang tengah berjimat, balance tinggal beberapa puluh saja lagi dalam akaun. Boleh tengok rujukan psikometrik (versi rahmah) ni. Harga memang murah tak boleh bawa bincang!

Selain itu,

Korang juga boleh baca penjelasan lebih komprehensif dan memuaskan mengenai Ujian Psikometrik Latihan Separa Perubatan. Termasuk sejarah dan jenis-jenis psychometrics test yg lain.

Rujukan & Contoh Soalan Ujian Psikometrik Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma

Rujukan yg dicadangkan ini mengandungi 200 contoh soalan ujian psikometrik Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma (dan disertakan jawapan). Berkualiti tinggi dan menepati standard ujian yg sudah ditetapkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).

Bukan itu sahaja, rujukan ini turut dilengkapi dengan nota-nota ringkas psikometrik. Ini akan mempertajamkan kemahiran korang dlm menjawab soalan ujian psikometrik Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma korang nanti.

Confirm Lulus Ke Tok Kalau Saya Beli Rujukan Ujian Psikometrik Ni?

Atok x berani janji apa-apa. Kerana dlm kehidupan ini, tiada apa yg pasti (kecuali mati). Entah sempat, entah tdk, nak duduk ujian psikometrik ni. Ada masanya, kita dah ready abis nak duduk ujian ni. Tiba-tiba, last minit SPA umumkan ujian ditangguhkan pulak!

Rujukan ini hanya sekadar usaha meningkatkan peratus peluang korang utk lulus ujian psikometrik Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Tapi atok berani cakap, rujukan yg atok recommend ni adalah rujukan ujian psikometrik SPA Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma terbaik yang wujud di pasaran tika dan saat ini.

Tapi Mahal Sangat La Tok Rujukan Ujian Psikometrik Ni..

Yup, memang mahal. Atok akui. Julat harga antara RM40 hingga RM100 (tgk pakej mana korang pilih). Pergghh.. RM100 tu!

Cuma, bila fikir2 balik. Ia masih dianggap terlalu murah, bila dibandingkan faedah dan manfaat yg akan korang perolehi kelak (andai berjaya dilantik kelak).

Lagipun, ia masih tak semahal phone korang (yg harga beribu tu). Think about that..

Sempat Ke Pos Buku Rujukan Ujian Psikometrik Ni Tok?

Rujukan Contoh Soalan Ujian Psikometrik Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma ini BUKAN BUKU. Tetapi eBook dlm versi softcopy. Format file ialah PDF. Korang akan diberikan akses ke laman download bagi memuaturun semua komponen rujukan selepas bayaran diselesaikan.

Cara ni lebih cepat utk korang mula study!

Korang pn tak payah duk bertenggek atas pagar rumah. Tunggu kurier hantar barang. Dah masuk 13 hari tunggu masih x sampai2 juga (terutama di kawasan pedalaman).

Tapi, kalau korang yg banyak sgt ink printer tu, boleh print eBook ni utk dijadikan buku. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Tapi Tok..

Korang ni banyak sangat tapi-tapi la. Nak ke taknak lepak mamak. Eh.. Nak ke taknak lulus ujian psikometrik SPA?

Kalau nak, kena usaha lebih sikit. Dapatkan rujukan ni, guna utk study, baca nota-nota diberi dan buat latih tubi yg disediakan.

Jadi, Demikianlah Adanya.

Sedikit sebanyak contoh soalan ujian psikometrik Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma yg akan korang hadapi pada kali ini.

Namun, harus diingat. Koleksi contoh soalan ujian psikometrik Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma yg atok bawakan di atas ni bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Selamat menduduki ujian psikometrik SPA!

Bagi yang nak tahu bagaimana rasanya belajar bidang ni, korang leh baca Pengalaman Belajar Latihan Separa Perubatan ini. Suatu kenangan yang pasti tidak akan dilupakan selama-lamanya..

Penutup

Latihan Jururawat Daripada Jururawat Masyarakat (PSL) adalah latihan yang memiliki panggilan paling ramai dalam kategori separa perubatan. Kalau korang dipanggil ke ujian psikometrik ini, sila baca contoh soalan ujian psikometrik Latihan Jururawat Daripada Jururawat Masyarakat (PSL) ni.

Jawatan sebagai Penolong Penguasa Penjara merupakan antara jawatan di KDN yg paling diminati ramai graduan. Atok percaya ramai di kalangan korang mohon jawatan ini. Jadi khas utk korang, atok da sediakan contoh soalan SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29.

Korang dah sedia utk duduk PSEE ujian psikometrik penolong pegawai penilaian? Jawatan ni best bagi mereka yg sukakan pengiraan. Jika belum, terus siapkan diri dengan contoh soalan ujian psikometrik Penolong Pegawai Penilaian W29.

Kepada yg dipanggil ke PSEE ujian psikometrik SPA bagi jawatan penolong penguasa penjara, inilah individu yg memastikan pengurusan penjara di negara kita berjalan lancar. Please baca terlebih dahulu contoh soalan ujian psikometrik Penolong Penguasa Penjara KA29 ni. InsyaAllah sedikit sebanyak akan membantu.

Panggilan PSEE ujian psikometrik bagi jawatan perangkawan akan ada saja saban tahun. Jawatan yg laku keras kerana diperlukan di semua jabatan kerajaan. Sudah bersedia utk tahun ini? Kalau sudah, bagus. Klu belum, baik baca contoh soalan ujian psikometrik Perangkawan E41 ni.

SPA sudah pon mengeluarkan hebahan mengenai ujian psikometrik jawatan pembantu antidadah. di portal rasmi dan facebook mereka. Kepada yg dipanggil, molek sungguh kiranya korang dapat baca contoh soalan ujian psikometrik Pembantu Antidadah S19 ni.

Terkini, PDRM melalui sistem e-pengambilan sedang menjalankan tapisan ujian SPiER kepada calon Polis utk ditempatkan di PDRM. Jika korang salah sorang yg dipanggil, pastikan korang dah baca contoh soalan SPiER PDRM.

Penerbit rancangan adalah antara ujian psikometrik yg tidak begitu ramai calon dipanggil. Jika korang salah sorang calon tersebut, jemput baca contoh soalan ujian psikometrik Penerbit Rancangan B41.

Aweks comel yg bakal jadi jururawat tu mesti tgh kelam-kabut cari rujukan PSEE SPA ujian psikometrik SPA kan? Klu korang salah sorang daripadanya, relaks jer dan baca contoh soalan ujian psikometrik Jururawat U41.

PSEE SPA psikometrik pembantu perawatan kesihatan (boleh dikatakan) wajib diadakan setiap tahun. Jawatan super popular di SPA9. Korang ada mohon jawatan ni dlm borang SPA9? Kalau ada, siap2 baca contoh soalan ujian psikometrik Pembantu Perawatan Kesihatan U11.

Selain pembantu perawatan kesihatan, satu lagi jawatan yg juga jarang2 tdk dijalankan PSEE ujian psikometrik adalah pembantu operasi. Tdk perlu dikatakan lagi betapa perlunya korang mempersiapkan diri. Kalau ada mohon jawatan ni dlm SPA9, elok sungguh kalau awal2 baca contoh soalan ujian psikometrik Pembantu Operasi N11.

Last but not least. Permintaan utk jawatan pembantu awam di jabatan-jabatan kerajaan nampaknya stabil pada setiap tahun. Boleh dikatakan tiap tahun akan ada pengambilan dibuka. Amatlah rugi jika korang abaikan jawatan ini. Jadi baca contoh soalan ujian psikometrik Pembantu Awam H11 ini bagi persiapan awal.

Ini Baru La Penutup

OK, ni betul2 last. Selain dua belas jawatan di atas, ada sembilan lagi ujian psikometrik yg sudah dan akan dijalankan. Atok senaraikan di bawah bagi kemudahan korang membuat rujukan.

Korang jangan lupa baca pula, penat atok tulis tu.

Adieu dan ciao dulu dari atok. Gud luck semua!

Atok
Follow me

Leave a Comment

error: Content is protected !!