Contoh Soalan SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29

Adakah korang dipanggil ke ujian SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29 untuk pengambilan di Jabatan Penjara Malaysia pada kali ini? Di bawah disertakan beberapa contoh soalan SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29 untuk kemudahan rujukan korang sebelum hadir ujian SPiER itu nanti.

Contoh Soalan SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29

Ujian psikometrik atau (ujian SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29) ini korang kena hadapi dengan baik dan kena lepas dengan cemerlang. Sekiranya lulus barulah korang akan dipanggil ke sesi pemeriksaan fizikal Penolong Penguasa Penjara KA29.

Nota Penting: Sementara itu, bagi yg dah berjaya melepasi ujian psikometrik ini, cabaran getir seterusnya yg korang kena hadapi ialah sesi temuduga Penolong Penguasa Penjara KA29 yg bakal dijadualkan bermula 2 Mei 2023 – 17 Mei 2023 ini. Persediaan secukupnya harus dibuat sebelum hadir. Beberapa contoh soalan temuduga boleh korang baca di soalan temuduga Penolong Penguasa Penjara KA29 ini.

Bagi yg dah berjaya melepasi Ujian SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29 ini dengan jayanya. Cabaran getir seterusnya yg korang kena hadapi ialah ujian fizikal Penolong Penguasa Penjara KA29 yang dijadualkan pada kali ini. Apa perlu korang prepare? Dan apa berlaku di sana sebenarnya? Baca di ujian fizikal Penolong Penguasa Penjara KA29.

Penjadualan Ujian SPiER PENJARA

 • Penolong Penguasa Penjara Gred KA29
  (Jabatan Penjara Malaysia)

  (Ujian Sistem Pemprofilan Rekrutmen (SPiER))
  [Tarikh Peperiksaan : 13 – 17 Februari 2023]

  (Ujian Pemeriksaan Fizikal, Pancaindera Dan Kecergasan (UFPK))
  [Tarikh Peperiksaan : 20 – 22 Februari 2023]

Apa itu Ujian Sistem Pemprofilan Rekrutmen (SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29)?

Pada asasnya, ujian SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29 ini adalah mirip kepada ujian psikometrik. Amat-amat mirip sebenarnya. Ia merupakan satu ujian psikologi sebagai kaedah saringan awal dalam proses pemilihan dan pengambilan pegawai baharu. Aspek yg dititikberatkan adalah elemen psikologi dan praktis minda keselamatan berdasarkan norma dan keperluan jabatan atau agensi di bawah KDN.

Ujian Sistem Pemprofilan Rekrutmen (SPiER) telah diumumkan perlaksanaan pada tahun 2018 lepas oleh pihak KDN. Dan Ujian Sistem Pemprofilan Rekrutmen (SPiER) ini telah digunakan sepenuhnya pada tahun 2019. SPIER Penolong Penguasa Penjara KA29 dibangunkan untuk mengenal pasti calon pengambilan yang mampu memenuhi kriteria terutama dari segi personaliti, integriti, kesihatan mental, kompetensi dan patriotisme.

Secara asasnya, Ujian Sistem Pemprofilan Rekrutmen (SPiER) adalah seakan sama dengan Ujian Psikometrik yang biasanya dijalankan selepas calon melepasi tapisan peperiksaan online pihak SPA. Tetapi pihak Jabatan Penjara Malaysia mengambil langkah yang lebih proaktif dengan mengendalikan penilaian yang lebih hampir jiwa dan keperluannya dengan jawatan di agensi bawah KDN.

Antara ujian SPIER yang berjalan sebelum ini adalah SPiER bagi Jabatan Polis Diraja Malaysia, Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA), Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) dan Agensi Kawalan Sempadan Malaysia (AKSEM).

Jabatan Penjara Malaysia kali ini akan menggunakan Ujian SPiER bagi tapisan ambilan PENOLONG PENGUASA PENJARA GRED KA29.

Peperiksaan akan dijalankan terus melalui laman sesawang rasmi pihak KDN iaitu:

https://psikom.moha.gov.my/spier/

Gaji Penolong Penguasa Penjara KA29

Sebagai calon yg memohon jawatan Penolong Penguasa Penjara KA29, sudah pasti korang maklum bahawa skim perkhidmatan Penolong Penguasa Penjara KA29 adalah termasuk di dalam kategori Sokongan dan Pelaksana.

Mengenai gaji, kalau baru masuk kerja sebagai Penolong Penguasa Penjara KA29, basic-nya adalah RM1,505.00. Paling best ialah – itu belum termasuk elaun-elaun lain yang korang layak dan bakal terima. Dah la tu, tiap tahun dapat kenaikan gaji sebanyak RM145.00.

Wow.. Patutlah ramai giler orang nak masuk kerja kerajaan!

Kami tidak mahu menyentuh mengenai syarat lantikan yg diperlukan untuk jawatan Penolong Penguasa Penjara KA29 kerana korang sudah pun dipanggil ke ujian SPiER 2023. Maknanya korang memenuhi syarat yg ditetapkan la tu.

11 Contoh Soalan SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29

1) Apabila ada individu yang agak mencurigakan, saya tidak kisah, asalkan dia tidak mengganggu saya.

a. setuju
b. tidak setuju
c. tidak pasti

2) Walau di mana saya berada, saya mudah menyesuaikan diri dengan keadaan.

A.Sangat Kerap
B. Kerap
C. Jarang-jarang
D. Sekali-sekala
D. Tidak Pernah

3) Walaupun menghadapi pelbagai cabaran, saya harus bersikap positif.

a. setuju
b. tidak setuju
c. tidak pasti

4) Apabila peluang baik sudah muncul di depan mata, kita tidak perlu lagi berusaha terlalu keras.

a. YA
b. TIDAK
c. KURANG PASTI

5) Peribahasa ‘air dicincang takkan putus’ sudah tidak releven pada masa kini.

a. Sangat tidak setuju
b. Agak tidak setuju
c. Tidak setuju mahu pun setuju
d. Agak setuju
e. Sangat setuju

6) Menunggu nombor giliran sampai ketika berurusan di kaunter bank adalah leceh dan membuang masa.

a. Tidak pasti
b. Kadang-kadang
c. Tidak pernah

7) Saya tidak mahu dan tidak suka berbaris di ATM untuk mengambil duit.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

8) Idea saya terlalu banyak, apa yang sukar ialah mengeluarkan idea-idea itu.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

9) Mengambil risiko terhadap sesuatu keputusan, adalah amat membebankan saya.

a. Sangat tidak setuju
b. Agak tidak setuju
c. Tidak setuju mahu pun setuju
d. Agak setuju
e. Sangat setuju

10) Saya suka meminta pertolongan dalam menyiapkan sesuatu, kerana ia akan menyenangkan kerja saya.

a. Sangat setuju
b. Setuju
c. Tidak pasti
d. Tidak setuju
e. Sangat tdak setuju

11) Dari nombor 21 hingg 29, semua jumlah nombor ganjil ditolak dengan jumlah nombor genap berapa hasilnya?

A. 25
B. 35
C. 115
D. 125

Ehh.. Apesal ada soalan Math pula ni?

Iya. Memang betul. Dalam ujian SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29 juga turut diselitkan dengan soalan-soalan Matematik atau soalan yg melibatkan pengiraan.

Biasanya tak sukar, cuma dibuat agar mengelirukan. Operasi asas sahaja (tambah, tolak, darab dan bahagi).

Bagi yg memerlukan tips lebih lengkap cara-cara menjawab soalan matematik Penolong Penguasa Penjara KA29 ini. Boleh baca contoh soalan Ujian Psikometrik SPA (numerical type).

Tips Menjawab Soalan Ujian SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29

Apa yang ingin dibincangkan ialah beberapa tips menjawab soalan SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29. Semoga berkongsian kali ini membantu sedikit sebanyak persiapan korang menghadapi ujian SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29 yang akan korang duduki kelak.

Pilih Lokasi Menjawab Ujian SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29 Yang Betul

Oleh kerana ujian SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29 ini diadakan secara online. Sesetengah calon, sukati dia nak lepak mana sambil menjawab.

Pesan kami – pilih lokasi menjawab ujian yang bersesuaian dan hindarilah keadaan-keadaan berikut:

 • bising
 • panas
 • laluan orang
 • liputan internet kurang baik

Faktor luaran ini jika dibiarkan boleh menjejaskan tumpuan dan boleh mengakibatkan peluang korang terjejas dalam ujian SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29 ini.

Selami Sikap Baik korang

Berbanding dengan faktor luaran di atas. Tips kedua ini lebih kepada faktor dalaman korang. Bunyi macam takda apa kan?

Tapi percayalah, dalam ujian SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29, korang dikehendaki menonjolkan sikap yang baik, menarik dan positif.

Ingat kenyatan kami seterusnya ini..

Seseorang calon cenderung menyatakan sesuatu perbuatan itu baik walaupun hakikatnya orang ramai menganggapnya tidak baik.

Nampak? Korang dah mula keliru kan.

Iya. Antara hal yang paling sukar dalam ujian SPiER ialah tahap kekeliruan yang tinggi. Ujian SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29 ini memang direka khas untuk mengelirukan musuh!

Tidak seperti peperiksaan online yang lain, korang perlu mahir mengira, tahu banyak pengetahuan am, pandai bahasa Inggeris dan sebagainya. Ia hanya berdasarkan logik akal dan fakta. Cabarannya adalah meningkatkan tahap kemahiran dan menghafal banyak fakta.

Akan tetapi, bagi ujian SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29, itu semua poyo! Sebab itu semua bukan persoalan yang utama. Persoalannya terletak pada perangkap ‘kekeliruan nilai’.

Awasi personaliti dan keperibadian korang. Kerana – kebiasaan korang, tabiat korang, perangai korang amat mempengaruhi apa yang bakal korang jawab sewaktu ujian SPiER ini.

Mari kami berikan satu contoh supaya korang faham apa yang kami maksudkan. Di bawah ialah satu contoh soalan SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29.

Saya selalu didenda sewaktu di sekolah menengah.

Jawab: Sama ada A) BENAR atau B) SALAH.

So.. nak pilih yang mana? Secara teknikalnya korang boleh pilih keduanya. Boleh BENAR dan boleh SALAH. Tiada masalah. Dan tiada jawapan yang tak betul dalam ujian SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29.

Mereka bukan nak jawapan betul pun, sebab semua jawapan adalah betul secara teknikal. Pihak KDN semata-mata hendak membuat pengukuran terhadap nilai teras dan pertimbangan korang.

Serem tak? Haha..

OK berbalik kepada soalan di atas, untuk memilih jawapan yang baik adalah dengan memilih sikap yang lebih baik.

Tips: Orang yang sering didenda sewaktu zaman persekolahan biasanya nakal, tidak beretika, suka melanggar disiplin dan suka memberontak.

Nampak tak di situ!

Nak lagi contoh soalan Psikometrik/SPiER, jawapan dan nota ujian yang lebih lengkap dan komprehensif? Boleh baca rujukan ujian psikometrik ini.

Ketekalan Dalam Menjawab Ujian SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29

Kami percaya korang sudah faham maksud poin kedua di atas. Sekarang calon-calon lain ujian SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29 sudah menjadi lebih berhati-hati. Mari kita pindah dan teruskan ke poin ketiga ini.

Malangnya ramai yang akan kecundang disebabkan ketidaktekalan mereka memilih jawapan yang mengandungi nilai baik dan positif.

Mustahil?

Tidak!

Jika korang lihat dengan lebih teliti, soalan-soalan SPiER PENJARA ada yang diulang lebih daripada sekali, cuma awas kerana bentuk soalan atau cara penyoalan sudah diubah.

Adakah pihak KDN tersalah memilih soalan? Tidak.

Server atau sistem mereka bermasalah? Tidak!

Hal ini memang mereka sengajakan.

Ada yang mungkin perasan, ada yang tidak.

Bagaimana perangkap ini boleh berkesan?

Jawapannya ialah – pada masa ujian yang terhad!

Oleh kerana masa yang semakin suntuk, calon cuba menjawab soalan ujian SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29 seberapa banyak yang boleh. Bagi yang cuai, mereka akan ‘menembak’ jawapan yang difikirkan betul.

Ada antara ‘tembakan’ ini tidak sama dengan jawapan sebelumnya bagi soalan yang sama!

Ahh.. sudah.

Jadi ketekalan korang hancur, begitu juga dengan peluang yang lebur! Punah! Mukhlisin!

Berita yang paling kurang menyenangkan ialah perangkap ujian SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29 tidak hanya terhad setakat dua di atas sahaja. Ada lebih daripada itu dan sukar untuk dikesan.

Jadi, persoalannya sekarang ialah..

Bagaimana Meningkatkan Ketekalan Semasa Menjawab Soalan Ujian SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29?

Korang mesti. Korang wajib. Korang harus mempelajari perangkap-perangkap dan meningkatkan ketekalan dalam menjawab soalan ujian SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29. Kerana ini saja satu-satunya cara lulus ujian SPiER PENJARA!

Bagaimana saya nak belajar mengenalpasti perangkap ujian SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29?

Dan

Bagaimana pula saya boleh meningkatkan ketekalan semasa menjawab soalan ujian SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29?

Jawapan pendek – buat latih tubi bebanyak.

Jawapan panjang sikit – dapatkan rujukan khas untuk ujian psikometrik di bawah. Kenapa korang amat perlukan rujukan ini? Kerana ia dilengkapi dengan:

✓ Tips jawab soalan ujian SPiER / psikometrik
✓ 200 Contoh soalan SPiER / Psikometrik dan skema jawapan
✓ Cara jawab soalan agar tidak tersasar
✓ Penerangan tentang perangkap psikometrik
✓ Penerangan tentang apa yang bakal menggagalkan psikometrik

Rujukan Contoh Soalan SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29

Atau,

Korang juga boleh baca penjelasan lebih komprehensif dan memuaskan mengenai ujian psikometrik SPA. Termasuk sejarah dan jenis-jenis psychometrics test yg lain.

Tapi ideanya ialah – lebih baik hadir ujian SPiER PENJARA ini dgn sedikit persiapan, daripada hadir tanpa apa-apa persediaan!

Dapatkan segera rujukan psikometrik / SPiER di atas. Sedikit sebanyak ia akan membantu dan memberi korang idea bagaimana ujian psikologi ini disoal.

Rujukan & Contoh Soalan SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29

Rujukan yg dicadangkan ini mengandungi 200 contoh soalan SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29. Dan disertakan huraian jawapan. Lihat sedikit contoh di bawah.

Huraian jawapan bagi contoh soalan SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29

Berkualiti tinggi dan menepati standard ujian yg sudah ditetapkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).

Bukan itu sahaja, rujukan ini turut dilengkapi dengan nota-nota ringkas psikometrik. Ini akan mempertajamkan kemahiran korang dlm menjawab soalan SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29 korang nanti.

Confirm Lulus Ke Tok Kalau Saya Beli Rujukan Psikometrik aka SPiER Ni?

Atok x berani janji apa-apa. Kerana dlm kehidupan ini, tiada apa yg pasti (kecuali mati). Entah sempat, entah tdk, nak duduk ujian SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29 ni. Ada masanya, kita dah ready abis nak duduk ujian ni. Tiba-tiba, last minit MOHA umumkan ujian ditangguhkan pulak!

Rujukan ini hanya sekadar usaha meningkatkan peratus peluang korang utk lulus ujian SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Tapi atok berani cakap, rujukan yg atok recommend ni adalah rujukan SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29 terbaik yang wujud di pasaran tika dan saat ini.

Tapi Mahal Sangat La Tok Rujukan SPiER Ni..

Yup, memang mahal. Atok akui. Julat harga antara RM40 hingga RM100 (tgk pakej mana korang pilih). Pergghh.. RM100 tu!

Cuma, bila fikir2 balik. Ia masih dianggap terlalu murah, bila dibandingkan faedah dan manfaat yg akan korang perolehi kelak (andai berjaya dilantik).

Lagipun, ia masih tak semahal phone korang (yg harga beribu tu). Think about that..

Sempat Ke Pos Buku Rujukan Ujian SPiER Ni Tok?

Rujukan contoh soalan SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29 ni bukan buku. Tetapi eBook dlm versi softcopy. Format file ialah PDF. Korang akan diberikan akses ke laman download bagi memuaturun semua komponen rujukan selepas bayaran diselesaikan.

Cara ni lebih cepat utk korang mula study!

Korang pn tak payah duk bertenggek atas pagar rumah. Tunggu kurier hantar barang. Dah masuk 13 hari tunggu masih x sampai2 juga (terutama di kawasan pedalaman).

Tapi, kalau korang yg banyak sgt ink printer tu, boleh print eBook ni utk dijadikan buku. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Tapi Tok..

Korang ni banyak sangat tapi-tapi la. Nak ke taknak lepak mamak. Eh.. Nak ke taknak lulus ujian psikometrik SPA?

Kalau nak, kena usaha lebih sikit. Dapatkan rujukan ni, guna utk study, baca nota-nota diberi dan buat latih tubi yg disediakan.

Jadi, Demikianlah Adanya.

Sedikit sebanyak contoh soalan SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29 yg akan korang hadapi pada kali ini.

Namun, harus diingat. Koleksi contoh soalan SPiER Penolong Penguasa Penjara KA29 yg atok bawakan di atas ni bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Selamat menduduki ujian psikometrik SPA!

Penutup

Kepada yg dipanggil ke PSEE ujian psikometrik SPA bagi jawatan penolong penguasa penjara, inilah individu yg memastikan pengurusan penjara di negara kita berjalan lancar. Please baca terlebih dahulu contoh soalan ujian psikometrik Penolong Penguasa Penjara KA29 ni. InsyaAllah sedikit sebanyak akan membantu.

Panggilan PSEE ujian psikometrik bagi jawatan perangkawan akan ada saja saban tahun. Jawatan yg laku keras kerana diperlukan di semua jabatan kerajaan. Sudah bersedia utk tahun ini? Kalau sudah, bagus. Klu belum, baik baca contoh soalan ujian psikometrik Perangkawan E41 ni.

SPA sudah pon mengeluarkan hebahan mengenai ujian psikometrik jawatan pembantu antidadah. di portal rasmi dan facebook mereka. Kepada yg dipanggil, molek sungguh kiranya korang dapat baca contoh soalan ujian psikometrik Pembantu Antidadah S19 ni.

Terkini, PDRM melalui sistem e-pengambilan sedang menjalankan tapisan ujian SPiER kepada calon Polis utk ditempatkan di PDRM. Jika korang salah sorang yg dipanggil, pastikan korang dah baca contoh soalan SPiER PDRM.

Penerbit rancangan adalah antara ujian psikometrik yg tidak begitu ramai calon dipanggil. Jika korang salah sorang calon tersebut, jemput baca contoh soalan ujian psikometrik Penerbit Rancangan B41.

Aweks comel yg bakal jadi jururawat tu mesti tgh kelam-kabut cari rujukan PSEE SPA ujian psikometrik SPA kan? Klu korang salah sorang daripadanya, relaks jer dan baca contoh soalan ujian psikometrik Jururawat U41.

PSEE SPA psikometrik pembantu perawatan kesihatan (boleh dikatakan) wajib diadakan setiap tahun. Jawatan super popular di SPA9. Korang ada mohon jawatan ni dlm borang SPA9? Kalau ada, siap2 baca contoh soalan ujian psikometrik Pembantu Perawatan Kesihatan U11.

Selain pembantu perawatan kesihatan, satu lagi jawatan yg juga jarang2 tdk dijalankan PSEE ujian psikometrik adalah pembantu operasi. Tdk perlu dikatakan lagi betapa perlunya korang mempersiapkan diri. Kalau ada mohon jawatan ni dlm SPA9, elok sungguh kalau awal2 baca contoh soalan ujian psikometrik Pembantu Operasi N11.

Permintaan utk jawatan pembantu awam di jabatan-jabatan kerajaan nampaknya stabil pada setiap tahun. Boleh dikatakan tiap tahun akan ada pengambilan dibuka. Amatlah rugi jika korang abaikan jawatan ini. Jadi baca contoh soalan ujian psikometrik Pembantu Awam H11 ini bagi persiapan awal.

Pegawai imigresen adalah jawatan yg menjadi tulang belakang kpd Jabatan Imigresen Malaysia. Inilah kategori jawatan yang menggerakkan jabatan ini. Inilah individu yang duk duduk tercongok di kaunter pintu2 keluar masuk utama negara. Kalau korang ada isi, sila baca contoh soalan ujian psikometrik Pegawai Imigresen KP19 ni.

Selepas Jururawat PSL, jawatan sebagai Penolong pegawai perubatan merupakan antara jawatan dlm kategori latihan separa perubatan yg paling diminati ramai graduan. Atok percaya ramai di kalangan korang mohon jawatan ini. Jadi khas utk korang, atok da sediakan contoh soalan ujian psikometrik Penolong Pegawai Perubatan U41.

Last but not least. Korang dah sedia utk duduk PSEE ujian psikometrik Penolong Pegawai Undang-Undang? Jawatan ni best bagi mereka yg sukakan perundangan. Jika belum, terus siapkan diri dengan contoh soalan ujian psikometrik Penolong Pegawai Undang-Undang L29.

Ini Baru La Penutup

OK, ni betul2 last. Selain dua belas jawatan di atas, ada sembilan lagi ujian psikometrik yg sudah dan akan dijalankan. Atok senaraikan di bawah bagi kemudahan korang membuat rujukan.

Korang jangan lupa baca pula, penat atok tulis tu.

Adieu dan ciao dulu dari atok. Gud luck semua!

Atok
Follow me

Leave a Comment

error: Content is protected !!