Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar G29

Korang rasa, korang ada masa untuk sakit kepala ketika sedang menjawab soalan peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar G29 ambilan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Malaysia pada time exam tu nanti? Memang tak hado. Tapi, nasib korang memang baik! Di bawah merupakan koleksi contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar G29 yang boleh dijadikan latihan calon peperiksaan. Cuba dapatkan jawapan bagi setiap contoh-contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar G29 yang diberikan di bawah sebagai latih tubi.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar G29

Selain dari itu, calon juga boleh dapatkan rujukan khas contoh soalan peperiksaan online Penolong Pegawai Veterinar G29 yang disarankan di bawah untuk dijadikan rujukan sebelum hadir peperiksaan PSEE SPA pada kali ini.

Nota Penting: Sementara itu, utk yg berjaya dipanggil ke sesi temuduga Penolong Pegawai Veterinar G29 utk ambilan di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Johor pada Bulan November 2023 ini. Persediaan secukupnya harus dibuat sebelum hadir. Beberapa contoh soalan temuduga boleh korang baca di soalan temuduga Penolong Pegawai Veterinar G29 ini.

Kepada korang yg baru saja dapat panggilan ke ujian psikometrik Penolong Pegawai Veterinar G29 utk ambilan di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perlis yang dijadualkan pada kali ini. Rezeki tu. Jangan sia-siakan peluang yg diberi. Buat persediaan sebaik mungkin! Bahan-bahan ulangkaji utk ujian psikometrik ni boleh diperolehi di contoh soalan ujian psikometrik Penolong Pegawai Veterinar G29.

Permohonan Jawatan Kosong Penolong Pegawai Veterinar G29

Sekiranya korang mahu mengisi jawatan kosong sebagai Penolong Pegawai Veterinar G29 secara rasmi di Jabatan Perkhidmatan Veterinar Malaysia atau lain-lain kementerian / jabatan / agensi kerajaan, permohonan boleh dilakukan dengan melengkapkan atau mengemaskini borang SPA9 di Portal SPA9 (sebelum ini dikenali sebagai SPA8i). Permohonan jawatan sebagai Penolong Pegawai Veterinar G29 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara online.

Kekosongan Jawatan Penolong Pegawai Veterinar G29 Tahun 2022

Mengenai jumlah kekosongan, jika berpandukan hebahan yang telah dikeluarkan SPA bertarikh 14 September 2022, bilangan kekosongan jawatan Penolong Pegawai Veterinar G29 di Rujukan Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Veterinar G29 adalah sebanyak 40 tempat. Manakala, calon simpanan adalah seramai 40 orang.

Tidak perlu atok tekankan betapa perlu. Dan peri pentingnya korang membuat persediaan sebelum tarikh peperiksaan tiba. Korang da besar dan da bleh pikir sendiri..

Ini satu jumlah yang amat terhad kalau mengambilkira jumlah calon yang tinggi dipanggil ke PSEE Penolong Pegawai Veterinar G29 oleh SPA. Oleh sebab itu, sila beri tumpuan penuh korang terhadap perkongsian ini.

Tempoh Luput Permohonan

Suka diingatkan, tempoh luput setiap permohonan (termasuk permohonan jawatan Penolong Pegawai Veterinar G29 ini) adalah satu (1) tahun. Pemohon dikehendaki mengemaskini semula permohonan di portal SPA9 setelah tempoh luput tersebut sampai.

Semakan Penjadualan Peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar G29

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PENOLONG PEGAWAI VETERINAR GRED G29 DI JABATAN PERKHIDMATAN VETERINAR MALAYSIA

TARIKH PEPERIKSAAN : BELUM DIUMUMKAN

MASA PEPERIKSAAN : 10:00 PAGI HINGGA 11:00 PAGI

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/psee-penolong-pegawai-veterinar-g29

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan korang tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

*Semua calon akan menduduki peperiksaan pada masa yg sama, bermula pada jam 10:00 pagi hingga 11:00 pagi.

Jadual Gaji Penolong Pegawai Veterinar G29

Berikut adalah jadual gaji minimum-maksimum serta kadar kenaikan gaji tahunan bagi seorang Penolong Pegawai Veterinar G29 ;

Gaji minimum RM 1,494.00
Gaji maksimum RM 5,674.00
Kenaikan Gaji TahunanRM 145.00
Jadual Gaji Penolong Pegawai Veterinar Gred G29

*Di samping elaun-elaun, imbuhan-imbuhan dan kemudahan-kemudahan lain yang seorang penjawat jawatan Penolong Pegawai Veterinar dengan gred G29 layak terima.

Deskripsi Tugas Penolong Pegawai Veterinar G29

Apakah skop kerja atau senarai tugas Penolong Pegawai Veterinar G29?

Secara am, tugas seorang Penolong Pegawai Veterinar G29 terbahagi kepada 3 teras utama, yakni:

 • Mengurus dan mentadbir Pejabat Perkhidmatan Veterinar Daerah, mengurus Pusat Kuarantin Haiwan, mengurus Abattoir Jabatan, mengurus Pusat Perkhidmatan Industri Tenus (PPIT) dan Kawasan Tumpuan Sasaran Integrasi Ternakan dengan perladangan.
 • Mengemaskini data-data dalam sistem maklumat berkomputer, mengendalikan rekod-rekod ternakan berkaitan bantuan Jabatan, menjalankan program pembangunan dan pemantauan industri ternakan serta menjalankan program pengembangan veterinar dan khidmat nasihat serta rundingcara berkaitan veterinar kepada pelanggan Jabatan.
 • Menolong Pegawai Veterinar menjalankan survelen kawalan penyakit ternakan, merawat ternakan haiwan yang memerlukan dan penyelidikan haiwan. program pembiakbakaan ternakan dan bertanggungjawab menjalankan program pelalian penyakit ternakan, pensampelan untuk kajian penyakit serta membantu Pegawai.

Syarat Lantikan Dan Kelayakan Penolong Pegawai Veterinar G29

Calon lantikan terus hendaklah mempunyai :

Kewarganegaraan Malaysia;
Umur 18 tahun atau lebih;

Dan

Sijil Veterinar yang diiktiraf oleh Kerajaan atau kelayakan yang setaraf dengannya
(Gaji permulaan ialah pada Gred G29: RM1,494.00)

atau

Diploma dalam bidang kesihatan haiwan dan penternakan atau sains veterinar yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji permulaan ialah pada Gred G29: RM1,923.06)

Dan

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)/Sijil Vokasional Malaysia (SVM) atau kelulusan yg diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Peperiksaan Online Penolong Pegawai Veterinar G29

Panggilan peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Penolong Pegawai Veterinar G29 untuk tahun 2021 belum dikeluarkan oleh SPA.

Peperiksaan online Penolong Pegawai Veterinar G29 mungkin akan dijalankan satu (1) kali dalam tahun ini.

Tarikh yang dijadualkan masih dalam peribincangan di peringkat SPA.

Seperti pada kebiasaanya, kesemua calon adalah dikehendaki menduduki dan menjawab peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Penolong Pegawai Veterinar G29 selama sejam untuk setiap sesi peperiksaan. Bermula jam 10.00 pagi sampai la jam 11.00 pagi.

Inilah tempoh pagi yg paling singkat dalam hidup korang yg akan menentukan masa hadapan!

Senario Peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar G29

Syarat untuk menyandang jawatan Penolong Pegawai Veterinar G29, calon perlu, terlebih dahulu lulus peperiksaan online.

Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan online / tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut layak untuk dipanggil menghadiri temuduga jawatan Penolong Pegawai Veterinar G29 yang akan dijadualkan kemudian.

Namun begitu, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan awal. Memang sayang sekali..

Antara sebab yang dikenalpasti iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar G29 terutama di bahagian A.

Format Peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar G29

Format Peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar G29 sesi 2020/2021 terdapat perbezaan ketara berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Sebagai contoh, jika korang perasan, format soalan Penolong Pegawai Veterinar G29 untuk sesi 2016/2017 berbeza dengan format 2020/2021. Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sudah melakukan perubahan drastik untuk format sesi ini.

Format 2016/2017 Vs Format 2020/2021

Format Penolong Pegawai Veterinar G29 – 2016/2017

Seksyen A: Pengetahuan Am

Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah

Format Penolong Pegawai Veterinar G29 – 2020/2021

Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris

Eh.. Bukan Sama Ke Tok?

Yup, nampak macam sama. Tapi ngak serupa.

Penilaian tetap 2 (dua) Seksyen TETAPI perasan tak, ada perubahan di situ. Seksyen PENGETAHUAN AM ditiadakan dan telah digantikan dengan KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS.

Jadi, jika korang gunakan perkongsian yang dibuat mengenai peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar G29 sesi peperiksaan 2016 dan ke bawah, memang korang akan buang masa.

Masa korang akan terbuang dengan baca tip dan trik cara sukses seksyan Pengetahuan Am. Seksyen ini adalah seksyen yang paling memeningkan dan memakan banyak masa calon sebenarnya.

Elak Tersalah Suntik ‘Ternakan Lembu’ (Sekadar Metafora)

Sekali lagi dinyatakan, calon adalah dinasihatkan agar lebih fokus pada seksyen A iaitu Daya Menyelesaikan Masalah. Inilah seksyen yang membuat ramai calon seolah-olah lalai menjalankan tugas-tugas pelalian haiwan sehingga tersilap menyuntik ‘ternakan lembu’. Cuma kali ini, bukan membahayakan diri akibat ditendang lembu. Tetapi akan berakibat buruk dengan mendapat keputusan gagal dalam peperiksaan online SPA Penolong Pegawai Veterinar G29!

Sementara, untuk seksyen B, ia melibatkan kefahaman Bahasa Inggeris. Kena study balik la past tense, present tense, present continuous tense dan lain-lain benda alah tu. Hadoi..

Berikut merupakan sedikit perkongsian daripada atok mengenai beberapa contoh soalan setiap seksyen dan penjelasan topik.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar G29 – Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen ini memerlukan korang menyelesaikan permasalahan yang dikemukakan dengan menggunakan pendekatan :

 1. kemahiran pemikiran logik,
 2. kemampuan menginterpretasi data
 3. melalui pemahanan konsep-konsep matematik.

Jangan Sampai Duk Mencangkung Sambil Nangis ‘Kandang Kambing’

Kebiasaannya, sesetengah calon memang mempunyai penyakit ‘pandangan mata berpinar’ apabila meneliti soalan yang berkaitan nombor dan digit. Asal tengok masalah yang melibatkan persamaan / rumus / formula math saja terus pandangan tu kabur-kabur gitu. Padahnya duk mencangkung sambil nangis kat ‘tepi kandang kambing’ la selepas result exam SPA keluar nanti.

Walaupun dikatakan bahawa dalam peperiksaan online Penolong Pegawai Veterinar G29, soalan aplikasi konsep matemaik yang diajukan tidak melebihi sukatan pelajaran di peringkat SPM sahaja.

Tapi korang jangan terima bulat-bulat kata manis SPA tu.

Ada baiknya korang buat latih tubi yang banyak. Takkan nak sia-siakan saja peluang yg dpt ni kot. Tak tahu lagi dpt panggilan ke tak utk exam online yg akan datang kan..

Daripada pemerhatian yang dilakukan juga, atok cerakinkan soalan dalam Seksyen A ini kepada 4 bahagian utama iaitu;

 • Penyelesaian Masalah
 • Menginterpretasi Data
 • Soalan Matematik
 • Pemerhatian & Logik (macam IQ test)

Di bawah beberapa contoh soalan Penolong Pegawai Veterinar G29 – Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah

1) Sophia Arisza ialah adik kepada Sophia Hanny. Selain turut cantik seperti kakaknya, Sophia Arisza juga suka menabung. Dia mempunyai wang sebanyak RM450 di sebuah bank dengan kadar faedah 4.5% setahun. Kirakan tempoh masa tabungan Sophia Arisza untuk mendapat dividen sebanyak RM81.00?

A) 4 tahun
B) 3.5 tahun
C) 5 tahun
D) 4.5 tahun

2) Harga 40 ekor Siakap yang dibeli Uncle Alan ialah RM380. Berapakah harga purata seekor Siakap Uncle Alan?

A) RM 10.00
B) RM 9.00
C) RM 8.50
D) RM 9.50

3) Encik Mikhail membelanjakan 10% daripada pendapat gajinya setiap bulan untuk membayar bil utiliti iaitu RM100. Sekiranya gaji Encik Mikhail dinaikkan 50% pada bulan hadapan, berapakan berapakah gaji baru yang akan diperolehinya?

A) RM1000
B) RM1500
C) RM1750
D) RM2000

4) Benedict anak Endrew baru sahaja mendapat pekerjaan sebagai Penolong Pegawai Veterinar Gred G29 di Jabatan Perkhidmatan Veterinar Malaysia. Jadi dia membeli sebuah Sofa dengan harga RM6000 untuk kegunaan peribadi. Potongan sebanyak 6% kerana Benedict anak Endrew membeli dengan mengunakan kupon diskaun. Berapakah harga Sofa selepas menggunakan kupon diskaun?

A) RM5,640.00
B) RM7,540.00
C) RM4,640.00
D) RM5,540.00

5) 27 batang pensel warna apricot daripada jumlah 156 kotak pensel didapati rosak. Jumlah pensel warna apricot yang rosak itu bersamaan dengan 3/4 daripada bilangan sekotak pensel. Berapakah jumlah semua pensel tersebut?

A) 4056
B) 5616
C) 3159
D) 4082

6) 257 orang ahli Kelab Kebudayaan & Kesenian Kolej Kejora membuat kutipan RM25 setiap orang. 45% daripada jumlah kutipan itu dibelanjakan untuk jamuan akhir tahun, 65% daripada bakinya untuk cenderamata dan RM550 untuk bayaran tempahan jersi kelab. Berapakah baki wang Kelab Kebudayaan & Kesenian Kolej Kejora yang tinggal?

A) RM2,010.90
B) RM1,701.60
C) RM1,529.70
D) RM2,079.70

7) Satu guni beras wangi dibahagikan kepada beberapa bahagian. Amarjit dan Suraj masing-masing mendapat 0.35 dan 0.45 bahagian. Berapakah jisim satu guni beras wangi itu jika Amarjit mendapat 43.75kg?

A) 100kg
B) 125kg
C) 150kg
D) 160kg

8) Prisma digonal M lebih ringan daripada N tetapi lebih berat daripada Prisma digonal O. Prisma digonal P pula lebih berat daripada Prisma digonal O, tetapi lebih ringan daripada Prisma digonal M. Susun kedudukan Prisma digonal tersebut bermula dengan yang paling ringan.

A) O,P,N,M
B) N,M,P,O
C) N,M,O,P
D) O,P,M,N

9) Harga sebuah kereta BMW warna autumn bark terpakai ialah RM134,300. Setiap tahun harga BMW autumn bark terpakai itu menyusut sebanyak 15%. Berapakah harga BMW terpakai itu selepas 3 tahun kemudian?

A) RM 114,155
B) RM 97 031
C) RM 82 477
D) RM 70 105

10) Harga sebuah kondominium 3 bilik tidur dan 2 bilik air di Pasir Gudang ialah RM330 000. Selepas 5 tahun kemudian harga kondominium tersebut meningkat kepada RM450 000. Berapakah peratus peningkatannya?

A) 66.66%
B) 36.36%
C) 33.33%
D) 26.7%

11) Sejumlah 16 250 keping jubin pelbagai warna dibahagikan kepada dua bahagian iaitu 2/5 dan 3/5. Bahagian lebih besar diagihkan sama banyak kepada 2 ruangan iaitu ruang tamu N dan ruang tamu O. Berapakah bilangan jubin bagi ruang tamu O?

A) 4875
B) 3250
C) 2438
D) 5416

12) Agnes Aggie seorang gadis suku Rungus yang cantik lagi bersopan. Dia dapat menjawab 6 soalan Add Math dalam masa 9 minit. Berapakah jumlah soalan Add Math yang boleh dijawab oleh Agnes Aggie dalam masa 1 jam 15 minit?

A) 55
B) 50
C) 40
D) 45

13) 15 liter air mengalir melalui sebatang paip air dan masuk ke dalam takungan berbentuk trigon dalam tempoh masa 4.5 minit. Berapakah tempoh masa yang diambil untuk mengisikan air sebanyak 727.5 liter ke dalam takungan berbentuk trigon itu menggunakan 2 paip air yang serupa?

A) 1 jam 49 minit
B) 1 jam 57 minit
C) 3 jam 38 minit
D) 7 jam 17 minit

14) Sebuah ruang simpanan mengandungi 3,000 buah Setoi (sejenis buahan liar). Tajol mengambil 3/4 daripada jumlah Setoi tersebut. Kemudian Sumli mengambil 2/5 jumlah Setoi daripada Tajol. Berapakah jumlah Setoi yang tinggal pada Tajol?

A ) 450
B ) 900
C ) 1,350
D ) 2,250

15) Sebuah kotak mengandungi 780 biji kurma jenis Dayri diagihkan kepada 6 kumpulan pelajar iaitu P, Q, R, S, T dan U. Kumpulan P mendapat 1/4 daripada jumlah kurma Dayri tersebut. Kemudian kumpulan Q mendapat 1/5 daripada baki kurma Dayri tersebut manakala selebihnya kumpulan R, S, T dan U mendapat sama banyak. Berapakah bilangan kurma Dayri yang akan diperolehi oleh kumpulan R?

A) 117
B) 142
C) 468
D) 568

Untuk lebih banyak contoh (dan skema jawapan lengkap) bagi seksyen A Penolong Pegawai Veterinar G29 ini. Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar Gred G29 berikut.

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar G29 Daya Menyelesaikan Masalah

Atau pun,

Boleh baca dahulu post atok satu lagi yang khusus membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Daya Menyelesaikan Masalah (Updated 2021) dengan detil. Ia akan menambah lagi kefahaman korang terhadap seksyen ini.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar G29 – Kefahaman Bahasa Inggeris

Inilah seksyen ‘killer’ yang ‘membunuh’ peluang ramai calon exam Penolong Pegawai Veterinar G29. Walau maciam mana pun, soalan yang diketengahkan dalam seksyen B ini masih tidak melebihi sukatan yang sudah korang pelajari sewaktu SPM dolo-dolo.

Soalan diolah dalam bentuk;

a) petikan ringkas dan diikuti beberapa soalan comprehension, dan
b) soalan berkaitan vocabulary, dan
c) soalan mengenai grammar (Noun, Pronoun, Adjective, Verb, Adverb, Conjunction, Interjection, Preposition dan yang lain-lain).

Contoh soalan adalah seperti berikut :

1) Mr. Ranbir needs to build a cabinet today. He can use the following tools except:

A) hammer
B) measuring tape
C) saw
D) shears

2) Nabby Sim has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Nabby has three animals in total.
B) Nabby has more cats than dogs.
C) One of Nabby’s cats is black.
D) All of Nabby’s dogs have spots.

3) Nayla’s result for her final exam was very bad. She must make ________ progress.

A) some
B) many
C) little
D) any

4) Please read the following sentence.

Once Puteri Mariam lifted her pen and made a start, writing the essay became easy.

If we change the start of the sentence to:

Writing the essay became easy..

What will the ending be?

A) after starting.
B) after lifting her pen.
C) once Puteri Mariam lifted her pen and made a start.
D) once she lifted her pen and made a start.

5) Choose the correct sentence with the same meaning of

I will cook a special dinner tonight,” Hafeez said to his wife.

A) Hafeez told his wife that he will cook a special dinner that night.
B) Hafeez told his wife to cook his special dinner that night.
C) Hafeez’s wife will cook a special dinner with Hafeez at night.
D) Hafeez’s wife told Hafeez to cook a special dinner for him that night.

6) Where ____________ Alex Guan live?

A. are
B. is
C. do
D. does

7) Salihin __________________ English, Mandarin and a bit of Arabic.

A. speaks
B. speak
C. speaking
D. is speaking

8) King Abraham VI was so feared by his people because his face was ____________ .

A) monstrous
B) plain
C) unappealing
D) common

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 9 – 15).

What is ‘extreme’ weather? Why are people talking about it these days? ‘Extreme’ weather is very unusual rain, heat, storms etc. For example, in 2010, 33 centimetres of rain fell in two days on Nashville, USA. According to weather experts, that was a ‘once in 1000 years’ event. But these days, extreme weather events are more frequent. Also in 2010, 28 centimetres of rain fell on Rio de Janeiro in 24 hours, and there was record rainfall in Pakistan.

The effects of this kind of rain are dramatic. In Rio de Janeiro, landslides followed the rain. Hundreds of people died. In Pakistan, it caused floods that affected 20 million people. The opposite situation is drought, when no rain falls. Australia, Russia and East Africa have suffered major droughts in the last ten years. Another example of extreme weather is a heat wave, such as in the summer of 2003. In Europe, 35,000 people died from heat-related problems.

So, what is happening? Are these extreme events part of a natural cycle? Are they happening because human activity affects the Earth’s climate? The answer, Peter Miller says, is: probably a mixture of both of these things. On the one hand, the most important influences on weather events are natural cycles in the climate. Two of the most famous cycles are called El Niño and La Niña. They start in the Pacific Ocean, but they affect weather all around the world. On the other hand, the Earth’s oceans are changing: their temperatures are increasing. And this is a result of human activity. The greenhouse gases we produce mean the atmosphere warms up. Warmer oceans produce more water vapour – think about what happens when you heat a pan of water in your kitchen. Information from satellites tells us that there is four percent more water vapour in the atmosphere than 25 years ago. This warm, wet air turns into rain, storms, hurricanes and typhoons.

Michael Oppenheimer, a climate scientist, says that we need to accept reality. Our weather is changing and we need to act to save lives and money.

9) The article says that extreme weather is …

A) more unusual in the Europe.
B) more common nowadays.
C) not natural.
D) more unusual in the USA.

10) Examples of extreme weather include …

A) warm, wet air.
B) El Niño and La Niña.
C) very hot weather in Europe.
D) very cold weather in Europe.

11) One cause of extreme weather is …

A) floods across large areas.
B) very hot summers.
C) water vapour in the atmosphere.
D) very cold winters.

12) Why was the rain in Nashville an extreme event?

A) It last happened a thousand years ago.
B) A lot of rain fell over a long time period.
C) A lot of rain fell in a short time.
D) It last happened a few years ago.

13) What happened after the extreme rain in Rio de Janeiro?

A) There were big floods.
B) There were many deaths.
C) Millions of people were affected.
D) Millions of people were died.

14) What caused many deaths in 2003?

A) hot weather
B) floods
C) a drought
D) extreme wind

15) The article says that extreme weather events are the result of …

A) natural cycles.
B) human activity.
C) natural cycles and human activity.
D) unnatural cycles.

Dapat tak jawapan untuk contoh soalan di atas?

Untuk lebih banyak contoh soalan Penolong Pegawai Veterinar G29 di Seksyen B ini (dan dilengkapi skema jawapan padu). Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar Gred G29 di bawah.

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar G29 Kefahaman Bahasa Inggeris

Atau pun,

Boleh baca dahulu perkongsian atok sebelum ni yang membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Kefahaman Bahasa Inggeris (Updated 2021) dengan detil. Ia akan menambah lagi kefahaman korang terhadap pecahan soalan dalam seksyen ini.

Rujukan & Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar G29

Untuk sesi 2021, rujukan penuh kali ini telah dikemaskini dengan format terbaharu peperiksaan online SPA yang berbeza daripada sesi terakhir peperiksaan.

Tapi Tok, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

1) Hati korang jadi riang ria

Nota Ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan peperiksaan online Penolong Pegawai Veterinar G29 ni akan menjimatkan tenaga korang. X perlu berlari seantero Internet cari bahan. X perlu berjam-jam mengadap skrin. Mata x letih. Pikiran x kusut. Hati pon jadi riang ria di hari raya. Haha..

2) Lebih masa main PUBG

Korang jangan acah-acah tak bersalah dgn atok pula. Korang kaki game kan? Tak payah susah-payah. Buka je jualan rujukan contoh soalan peperiksaan online Penolong Pegawai Veterinar G29, korang terus grab. Pastu baca nota-nota tu. Buat contoh soalan yg diberi. Habis ceta. Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

3) Guna pengalaman 12 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan peperiksaan online Penolong Pegawai Veterinar G29 yg diberikan akan membiasakan korang dengan format sebenar exam SPA. Bukan soalan bocor. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan yang hampir sama. Korang pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 12 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan SPA. Daripada era SPA masih menjalankan peperiksaan secara bertulis dan berpusat lagi!

4) Memudahkan hidup korang

Skema jawapan dalam rujukan Penolong Pegawai Veterinar G29 ini ada disediakan. Yup.. kedua-dua seksyen A dan B ada disediakan jawapan. Sudah tentu skema jawapan ini akan menambah kepandaian korang. Ada jalan kira diberi. Tak perlu pecah kepala cari jawapan. Tak payah hafal sifir. Tak payah congka-mencongak. Rumus dan persamaan turut diberi. Formula matematik yang dah luput diingatan, jadi segar semula. Pendek kata, ia memudahkan hidup korang.

6) Boleh simpan duit lebih (untuk kawin)

Rujukan contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar G29 ada beberapa pakej. Ada pakej murah, ada pakej kurang murah. Pilih la ikut bajet yg ada. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli smartphone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

7) Lagi Hawau..

Rujukan contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar G29 ni murah giler. Korang hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang gemilang. Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

Cara Beli Rujukan Penuh

Arahan:

 1. Klik Rujukan Penolong Pegawai Veterinar G29.
 2. Scroll ke bawah dan klik button ‘Pilih Rujukan Anda’.
 3. Scroll ke bawah dan pilih pakej yang sesuai dengan bajet korang.
 4. Scroll ke bawah dan masukkan alamat emel ke dalam ruang disediakan, kemudian klik button ‘Proceed to Checkout’.
 5. Pada halaman seterusnya, tak perlu isi ruangan ‘cupon’ tu. Lengkapkan billing information dan klik ‘complete your order’.
 6. Di laman seterusnya, pilih online banking korang, tick kotak yg ada dan klik ‘pay’.
 7. Kemudian, korang kena login ke MyBSN atau CIMBClicks atau apa-apa internet banking korang utk selesaikan bayaran.
 8. Korang akan dpt emel yg mengandungi link download rujukan dlm tempoh 24 jam (maksimum).

Confirm Lulus Ke Tok Kalau Saya Beli Rujukan Ini?

Atok tak berani janji apa-apa. Hal lulus ni kita serah pada Allah SWT. Apa yang paling penting, korang da berusaha sebaik mungkin. Siapa berusaha, dia dapat. InsyaAllah..

Apa yang atok recommend ni adalah rujukan & contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar G29 penerangan jalan kira untuk memudahkan persediaan sebelum tarikh Peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar korang tiba.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Dah Lupa Formula Matematik La Tok..

Jangan risau. Dalam rujukan Penolong Pegawai Veterinar G29 ni dah disediakan nota-nota ringkas Matematik untuk korang ‘refresh’ kembali formula-formula matematik yang da hampir terhapus dari ingatan tu. Cara pengiraan dan jalan penyelesaian untuk mendapatkan jawapan juga disertakan.

Paling mustahak, nota-nota Matematik ini adalah daripada soalan-soalan yang biasa ditanya dalam peperiksaan kerajaan sepanjang 2015-2019.

Tak perlu ulangkaji dan study keseluruhan buku teks Matematik. Korang bukannya nk duk SPM pon. Nak tau apa paling best? Dalam rujukan ni da pilih topik yang perlu sahaja. Maklumat ni sulit ya. Untuk korang yang serius tak nak buang masa dan nak sukses.

Exam Da Dekat Ni Tok, Sempat Ke Pos Buku Ni?

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar G29 ni bukan buku. Tiada pengeposan dan tiada penghantaran yg perlu dibuat.

Tetapi eBook dalam versi PDF. Korang akan diberikan akses ke ruangan download untuk muaturun semua komponen selepas bayaran disahkan.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Korang x perlu tunggu whatapps daripada orang Pos Laju atau lain-lain kurier gtaw barang da sampai. Pastu naik la keta atau motor dlm 1 jam 20 minit (pegi ulang-alik amik barang).

Korang juga tak perlu bz sgt, tengok tracking number tiap jam. Nak tengok barang korang da sampai area mana.

Tapi Tok, Saya Lebih Suka Baca Buku..

Kalau korang yg banyak sgt ink tu, takda masalah. Boleh print eBook ni. Pastu binding. Jadikan buku. Boleh conteng2 nota kaki. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Ada soalan lagi? Kalau da tak ada, cepat dapatkan sekarang juga sebelum jualan ditutup. Rujukan ni bukan dijual selama-lamanya.

Jadi, Demikianlah Adanya.

Sedikit sebanyak contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar G29 yg akan korang hadapi pada tahun 2021 ini.

Satu lagi, contoh soalan Penolong Pegawai Veterinar G29 yg atok bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Selamat menduduki peperiksaan!

Penutup

Ramai yg bilang (bukan siti bilang yer), exam online Pembantu Makmal sedikit sukar. Jadi, elok benar kalau korang sempat baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Makmal C19 ni. Mana tahu ada contoh yg atok beri tu naik exam SPA. Sapa tahu kan..

Buat korang yg mungkin akan menyertai sektor perkhidmatan awam sebagai seorang Jurutera. Persiapan rapi haruslah dilakukan untuk menghadapi exam online. Jawablah exam online tu dengan yakin sambil baca contoh soalan peperiksaan Jurutera Gred J41.

Tak lupa juga buat calon exam online SPA Pegawai perikanan G41 ambilan Jabatan Perikanan Malaysia. Sila baca, & hadam maklumat dalam contoh soalan peperiksaan Pegawai Perikanan G41. Atok harap di sedikit sebanyak membantu korang.

Khas buat cucu atok yg memenuhi kelayakan & sudah dipanggil exam online Pembantu Pertahanan Awam untuk ambilan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (APM). Pastinya contoh soalan peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19 ini pasti memberi sedikit input bermanfaat.

Dah dapat emel panggilan exam Pembantu Tadbir P/O? Jawatan femes nih. Antara bahan bacaan yg amat sesuai buat korang sebelum duduk PSEE SPA tu ialah contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19 ni.

Sudah tentu korang dah tahukan, ke tak? Yg exam online pembantu tadbir (p/o) dan exam pembantu tadbir (kewangan) dijalankan serentak? Kali tak tahu, maka ketahui la olehmu. Jadi, buat yg dipanggil peperiksaan pembantu tadbir kewangan w19, luangkan sedikit masa korang membaca contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir Kewangan W19.

Sape yg sudah menerima emel panggilan ke peperiksaan Pegawai Penyelidik ambilan Jabatan Perikanan Malaysia? Klu korang dipanggil, alhamdulillah. Kena buat persediaan rapi tu. Boleh baca contoh soalan peperiksaan Pegawai Penyelidik Q41.

Korang terpanggil ke PSEE Penolong Kurator S29? Taniah kalau begitu. Dah sedia? Utk lebih bersedia, sila baca 20 contoh soalan peperiksaan Penolong Kurator S29 ni dulu.

Last but not least, khusus buat calon exam online SPA untuk jawatan Pembantu Operasi Gred N11, dapatkan info berguna dan beberapa contoh soalan peperiksaan Pembantu Operasi N11 ini. Jangan ambil mudah peperiksaan Gred N11 tu.

Serius, Ni Baru Penutup!

Exam Online SPA yg terakhir untuk jawatan Pembantu Arkib S19 ambilan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia bagi tahun 2021 ni akan diadakan dalam a few days lagi. Buat korang yg dah dipanggil, tidak rugi baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Arkib S19 ni.

Walaupun kita dlm suasana Covid-19 yg sedang membadai negara, sesi exam online SPA for jawatan Akauntan WA41 tetap akan dijalankan pada bila-bila masa dalam tahun ni. Elok bersiap-sedia awal. Penuhkan ilmu di dada tu dengan maklumat seperti contoh soalan peperiksaan Akauntan Gred WA41 ni.

Khas korang yg hado mengisi jawatan Penguasa Bomba dalam portal SPA9 (sebelum ni dikenali sebagai SPA8i), panggilan exam online telah diumumkan oleh SPA. Jangan da last minit baru kelam-kabut cari informasi. Awal-awal baca contoh soalan peperiksaan Penguasa Bomba KB41.

Buat mereka dijangka akan menjadi kakitangan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia sebagai Penolong Penguasa Bomba. Atok ada siapkan beberapa bahan bacaan bermutu yg sesuai, termasuk contoh soalan peperiksaan Penolong Penguasa Bomba KB29. Maklumat lain korang boleh layari portal rasmi bomba k..

KKM sedang mengalukan kedatangan calon-calon Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) yg akan diserap masuk tidak lama lagi. Jika korang dah terima emel panggilan berkenaan exam online online SPA untuk jawatan N41 ni, bolehlah tambahkan lagi kemahiran korang tu dengan perkongsian contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) ni.

Buat korang layak & barangkali telah selamat menerima emel panggilan ke peperiksaan online penolong jurutera, atok nasihatkan baik bersiap-siap. Dikatakan bahawa exam online SPA ni juga sedikit sukar. Itu cakap-cakap orang la. Jadi perbanyakkan bacaan. Sebagai permulaaan, bolehlah usha contoh soalan peperiksaan Penolong Jurutera JA29 yg atok kongsi sebelum ni.

Emel panggilan exam online SPA Pembantu Awam gred H11 masih belum dikeluarkan oleh SPA. Tapi, dengar khabarnya, jumlah yg dipanggil memang tak beragak lagi ramainya. So better bersedia. Mari mulakan dengan membaca contoh soalan peperiksaan Pembantu Awam Gred H11 ni.

OK, ni btl2 last. Calon exam SPA untuk jawatan Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 adalah tinggi bilangannya pada tahun 2019. Keadaan sama dijangka tahun ini. Jadi, kesilapan kecil sudah cukup membawa padah. Cuba kurangkan risiko kesilapan tersebut dengan mengenali jenis-jenis dan beberapa contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29.

Korang jangan lupa baca pula, penat atok tulis tu.

Au revoir dan arrivederci dulu dari atok. Gud luck semua!

Atok
Follow me

2 thoughts on “Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar G29”

Leave a Comment

error: Content is protected !!