Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Makmal C19

Korang rasa, korang ada masa untuk sakit kepala ketika sedang menjawab soalan peperiksaan Pembantu Makmal Gred C19 bagi ambilan Jabatan Kimia Malaysia pada 19 Ogos 2021 ni? Memang tak hado la kan. Tapi, nasib korang memang baik! Di bawah merupakan koleksi contoh soalan peperiksaan Pembantu Makmal C19 yang boleh dijadikan latihan calon peperiksaan. Cuba dapatkan jawapan bagi setiap contoh-contoh soalan peperiksaan Pembantu Makmal C19 Jabatan Perkhidmatan Veterinar yang diberikan di bawah sebagai latih tubi.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Makmal C19 Jabatan Perkhidmatan Veterinar Jabatan Kimia Malaysia

Selain dari itu, calon juga boleh dapatkan rujukan khas Contoh Soalan Peperiksaan Online Pembantu Makmal C19 yang disarankan di bawah untuk dijadikan rujukan sebelum hadir peperiksaan PSEE SPA pada 19 Ogos 2021 ini.

Sebelum itu, bagi korang yang dah melepasi semua tapisan dan dpt panggilan ke sesi temuduga Pembantu Makmal Gred C19. Tahniah diucapkan. Buat betul2 hokay. Sila perkemaskan lagi persiapan ke temuduga korang dengan membaca contoh soalan temuduga Pembantu Makmal C19 ini.

Permohonan Jawatan Kosong Pembantu Makmal C19

Sekiranya korang mahu mengisi jawatan kosong sebagai Pembantu Makmal C19 secara rasmi di Jabatan Perkhidmatan Veterinar atau lain-lain kementerian/jabatan, permohonan boleh dilakukan dengan melengkapkan atau mengemaskini borang SPA9 di Portal SPA9 (sebelum ini dikenali sebagai SPA8i). Permohonan jawatan sebagai Pembantu Makmal C19 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara online.

Kekosongan Jawatan Pembantu Makmal Gred C19

Mengenai jumlah kekosongan, jika berpandukan hebahan yang telah dikeluarkan SPA pada 14 Ogos 2020, bilangan kekosongan jawatan adalah sebanyak 26 tempat. Manakala, calon simpanan adalah seramai 50 orang.

Ini satu jumlah yang amat terhad kalau mengambilkira jumlah calon yang tinggi dipanggil ke PSEE Pembantu Makmal C19 oleh SPA. Oleh sebab itu, sila beri tumpuan penuh korang terhadap perkongsian ini.

Tempoh Luput Permohonan

Suka diingatkan, tempoh luput setiap permohonan (termasuk permohonan Pembantu Makmal C19 ini) adalah satu (1) tahun. Pemohon dikehendaki mengemaskini semula permohonan di portal SPA9 setelah tempoh luput tersebut sampai.

Semakan Penjadualan Peperiksaan Pembantu Makmal C19

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PEMBANTU MAKMAL GRED C19 DI JABATAN KIMIA MALAYSIA

TARIKH PEPERIKSAAN : 19 OGOS 2021

MASA PEPERIKSAAN : 10:00 PAGI – 11:00 PAGI

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/psee-pembantu-makmal-c19

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/ web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan korang tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

*Semua calon akan menduduki peperiksaan pada masa yang sama, bermula pada jam 10:00 pagi hingga 11:00 pagi.

Jadual Gaji Pembantu Makmal C19

Berikut adalah jadual gaji minimum-maksimum serta kadar kenaikan gaji tahunan bagi seorang Pembantu Makmal C19 ;

Gaji minimum RM 1,357.00
Gaji maksimum RM 4,008.00
Kenaikan Gaji TahunanRM 100.00
Jadual Gaji Pembantu Makmal Gred C19

*Di samping elaun-elaun, imbuhan-imbuhan dan kemudahan-kemudahan lain yang seorang penjawat jawatan Pembantu Makmal bergred C19 layak terima.

Deskripsi Tugas Pembantu Makmal C19

Apakah skop kerja atau senarai tugas Pembantu Makmal C19?

Secara am, tugas seorang Pembantu Makmal C19 adalah seperti berikut:

” Bertanggungjawab membantu dalam menjalankan analisis kimia serta ujian fizikal terhadap sampel-sampel mineral berlogam, logam, aloi, lempung, batu kapur, pasir silikat, bahan seramik, bijih, air tanah, batu arang, sampel eksplorasi seperti sedimen, tanih dan sebagainya untuk unsur-unsur utama berkaitan dengannya, membantu Pegawai Penyelidik dalam menjalankan tugas-tugas penyelidikan dan pembangunan dalam bidang teknologi nuklear dan teknologi yang berkaitan dengannya. Memastikan kebersihan makmal dan peralatannya dalam keadaan baik dan sentiasa boleh digunakan serta menjaga rekod stok bahan-bahan makmal. “

Syarat Lantikan Dan Kelayakan Pembantu Makmal C19

Calon lantikan terus hendaklah mempunyai :

Kewarganegaraan Malaysia;
Umur 18 tahun atau lebih;

Dan

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Kepujian dalam subjek Matematik atau salah satu daripada subjek sains pada peringkat peperiksaan tersebut.
(Gaji permulaan pada Gred C19 : RM1,357.00)

atau

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji permulaan pada Gred C19 : RM1,413.40)

atau

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji permulaan pada Gred S19 : RM1469.80)

Dan

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) /Sijil Vokasional Malaysia (SVM) atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Exam Online Pembantu Makmal C19

Panggilan exam online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Pembantu Makmal C19 untuk tahun 2021 sudah dikeluarkan oleh SPA. Alhamdulillah..

Exam online Pembantu Makmal C19 akan dijalankan satu (1) kali dalam tahun ini.

Tarikhnya ialah pada 19 Ogos 2021. Hari khamis.

Seperti pada kebiasaanya, kesemua calon adalah dikehendaki menduduki dan menjawab peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Pembantu Makmal C19 selama sejam untuk setiap sesi peperiksaan yang dijadualkan. Bermula jam10 pagi sampai la jam 11.00.

Inilah tempoh pagi yg paling singkat dalam hidup korang yang akan menentukan masa hadapan!

Senario Peperiksaan Pembantu Makmal C19

Syarat untuk menyandang jawatan Pembantu Makmal C19, calon perlu, terlebih dahulu lulus peperiksaan online.

Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan online / tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut layak untuk dipanggil menghadiri temuduga jawatan Pembantu Makmal C19 yang akan dijadualkan kemudian.

Namun begitu, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan awal. Memang sayang sekali..

Antara sebab yang dikenalpasti iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam peperiksaan Pembantu Makmal C19 terutama di bahagian A.

Format Peperiksaan Pembantu Makmal C19

Format Peperiksaan Pembantu Makmal C19 sesi 2020/2021 terdapat perbezaan ketara berbanding tahun-tahun lepas.

Sebagai contoh, jika korang perasan, format soalan Pembantu Makmal C19 untuk sesi 2017/2018 berbeza dengan format 2020/2021. Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sudah melakukan perubahan drastik untuk format sesi ini.

Format 2017/2018 Vs Format 2020/2021

Format Pembantu Makmal C19 – 2017/2018

Seksyen A: Pengetahuan Am

Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah

Format Pembantu Makmal C19 – 2020/2021

Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris

Eh.. Bukan Sama Ke Tok?

Yup, nampak macam sama. Tapi ngak serupa.

Penilaian tetap 2 (dua) Seksyen TETAPI perasan tak, ada perubahan di situ. Seksyen PENGETAHUAN AM ditiadakan dan telah digantikan dengan KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS.

Jadi, jika korang gunakan perkongsian yang dibuat mengenai peperiksaan Pembantu Makmal C19 sesi peperiksaan 2018 dan ke bawah, memang korang akan buang masa.

Masa korang akan terbuang dengan baca tip dan trik cara sukses seksyan Pengetahuan Am. Seksyen ini adalah seksyen yang paling banyak makan masa calon sebenarnya.

Elak ‘Tersilap Membuat Analisis Kimia’ (Sekadar Metafora)

Sekali lagi dinyatakan, calon adalah dinasihatkan agar lebih fokus pada seksyen A iaitu Daya Menyelesaikan Masalah. Inilah seksyen yang membuat ramai calon seolah-olah ‘tersilap membuat analisis kimia’. Cuma kali ini, bukan menyebabkan keputusan ujian makmal yang diperolehi tidak tepat. Tetapi akan berakibat buruk dengan mendapat keputusan gagal dalam peperiksaan online SPA Pembantu Makmal C19.

Sementera, untuk seksyen B, ia melibatkan kefahaman Bahasa Inggeris. Kena study balik la past tense, present tense dan lain-lain benda ala tu. Hadoi..

Berikut merupakan sedikit perkongsian daripada atok mengenai beberapa contoh soalan setiap seksyen dan penjelasan topik.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Makmal C19 – Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen ini memerlukan korang menyelesaikan permasalahan yang dikemukakan dengan menggunakan pendekatan :

  1. kemahiran pemikiran logik,
  2. kemampuan menginterpretasi data
  3. melalui pemahanan konsep-konsep matematik.

Jangan Sampai ‘Nangis Di Bucu Katil’

Kebiasaannya, sesetengah calon memang mempunyai penyakit ‘geli dan mual-mual nombor’ terhadap soalan yang berkaitan nombor dan angka. Asal tengok masalah yang melibatkan persamaan / rumus / formula math saja terus rasa nak pitam dan padahnya ‘nangis di bucu katil’ la selepas result exam SPA keluar nanti.

Walaupun dikatakan bahawa dalam peperiksaan online Pembantu Makmal C19, soalan aplikasi konsep matemaik yang diajukan tidak melebihi sukatan pelajaran di peringkat SPM sahaja.

Tetapi latih tubi yang banyak diperlukan, kerana termasuk dalam tugas korang adalah menyediakan larutan dan sebatian dalam jumlah dan kadar mol yg betul. Dan banyak lagi selain itu. So, kena power dalam pengiraan la!

Daripada pemerhatian yang dilakukan juga, atok cerakinkan soalan dalam Seksyen A ini kepada 4 bahagian utama iaitu;

  • Penyelesaian Masalah
  • Menginterpretasi Data
  • Soalan Matematik
  • Pemerhatian & Logik (macam IQ test)

Di bawah beberapa contoh soalan Pembantu Makmal C19 – Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah

1) Nurul Aniza ialah adik kepada Shufieqa Nurhana. Selain turut cantik seperti kakaknya, Nurul Aniza juga suka menabung. Dia mempunyai wang sebanyak RM450 di sebuah bank dengan kadar faedah 4.5% setahun. Kirakan tempoh masa tabungan Nurul Aniza untuk mendapat dividen sebanyak RM81.00?

A) 4 tahun
B) 3.5 tahun
C) 5 tahun
D) 4.5 tahun

2) Harga 40 ekor Siakap yang dibeli Wan Mokhtar ialah RM380. Berapakah harga purata seekor Siakap Wan Mokhtar?

A) RM 10.00
B) RM 9.00
C) RM 8.50
D) RM 9.50

3) Encik Alibin membelanjakan 10% daripada pendapat gajinya setiap bulan untuk membayar bil utiliti iaitu RM100. Sekiranya gaji Encik Alibin dinaikkan 50% pada bulan hadapan, berapakan berapakah gaji baru yang akan diperolehinya?

A) RM1000
B) RM1500
C) RM1750
D) RM2000

4) Wai Long baru sahaja mendapat pekerjaan sebagai Pembantu Makmal Gred C19 di Jabatan Perkhidmatan Veterinar. Jadi dia membeli sebuah Sofa dengan harga RM6000 untuk kegunaan peribadi. Potongan sebanyak 6% kerana Wai Long membeli dengan mengunakan kupon diskaun. Berapakah harga Sofa selepas menggunakan kupon diskaun?

A) RM5,640.00
B) RM7,540.00
C) RM4,640.00
D) RM5,540.00

5) 27 batang pensel warna purple daripada jumlah 156 kotak pensel didapati rosak. Jumlah pensel warna purple yang rosak itu bersamaan dengan 3/4 daripada bilangan sekotak pensel. Berapakah jumlah semua pensel tersebut?

A) 4056
B) 5616
C) 3159
D) 4082

6) 257 orang ahli Kelab Berbasikal UKM membuat kutipan RM25 setiap orang. 45% daripada jumlah kutipan itu dibelanjakan untuk jamuan akhir tahun, 65% daripada bakinya untuk cenderamata dan RM550 untuk bayaran tempahan jersi kelab. Berapakah baki wang kelab berbasikal yang tinggal?

A) RM2,010.90
B) RM1,701.60
C) RM1,529.70
D) RM2,079.70

7) Satu guni Beras wangi dibahagikan kepada beberapa bahagian. Mohan dan Sivaraj masing-masing mendapat 0.35 dan 0.45 bahagian. Berapakah jisim satu guni beras wangi itu jika Mohan mendapat 43.75kg?

A) 100kg
B) 125kg
C) 150kg
D) 160kg

8) Silinder M lebih ringan daripada N tetapi lebih berat daripada Silinder O. Silinder P pula lebih berat daripada Silinder O, tetapi lebih ringan daripada Silinder M. Susun kedudukan Silinder-Silinder tersebut bermula dengan yang paling ringan.

A) O,P,N,M
B) N,M,P,O
C) N,M,O,P
D) O,P,M,N

9) Harga sebuah kereta BMW terpakai ialah RM134,300. Setiap tahun harga BMW itu menyusut sebanyak 15%. Berapakah harga BMW terpakai itu selepas 3 tahun kemudian?

A) RM 114,155
B) RM 97 031
C) RM 82 477
D) RM 70 105

10) Harga sebuah kondominium 2 bilik tidur dan 2 bilik air di Shah Alam ialah RM330 000. Selepas 5 tahun kemudian harga kondominium tersebut meningkat kepada RM450 000. Berapakah peratus peningkatannya?

A) 66.66%
B) 36.36%
C) 33.33%
D) 26.7%

11) Sejumlah 16 250 keping jubin pelbagai warna dibahagikan kepada dua bahagian iaitu 2/5 dan 3/5. Bahagian lebih besar diagihkan sama banyak kepada 2 ruangan iaitu ruang tamu I dan ruang tamu J. Berapakah bilangan jubin bagi ruang tamu J?

A) 4875
B) 3250
C) 2438
D) 5416

12) Lona Marcella seorang gadis suku murut yang cantik lagi bersopan. Dia dapat menjawab 6 soalan Add Math dalam masa 9 minit. Berapakah jumlah soalan Add Math yang boleh dijawab oleh Lona Marcella dalam masa 1 jam 15 minit?

A) 55
B) 50
C) 40
D) 45

13) 15 liter air mengalir melalui sebatang paip air dan masuk ke dalam takungan berbentuk segiempat sama dalam tempoh masa 4.5 minit. Berapakah tempoh masa yang diambil untuk mengisikan air sebanyak 727.5 liter ke dalam takungan berbentuk segiempat sama itu menggunakan 2 paip air yang serupa?

A) 1 jam 49 minit
B) 1 jam 57 minit
C) 3 jam 38 minit
D) 7 jam 17 minit

14) Sebuah ruang simpanan mengandungi 3,000 biji pulasan Kedah. Tajol mengambil 3/4 daripada jumlah pulasan Kedah tersebut. Kemudian Sumli mengambil 2/5 jumlah pulasan Kedah daripada Tajol. Berapakah jumlah buah pulasan Kedah yang tinggal pada Tajol?

A ) 450
B ) 900
C ) 1,350
D ) 2,250

15) Sebuah kotak mengandungi 780 biji anggur merah diagihkan kepada 6 kumpulan pelajar iaitu P, Q, R, S, T dan U. Kumpulan P mendapat 1/4 daripada jumlah anggur merah tersebut. Kemudian kumpulan Q mendapat 1/5 daripada baki anggur merah tersebut manakala selebihnya kumpulan R, S, T dan U mendapat sama banyak. Berapakah bilangan anggur merah yang akan diperolehi oleh kumpulan R?

A) 117
B) 142
C) 468
D) 568

Untuk lebih banyak contoh (dan skema jawapan lengkap) bagi seksyen A Pembantu Makmal C19 ini. Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Pembantu Makmal Gred C19 berikut.

Rujukan Contoh Soalan Daya menyelesaikan Masalah Pembantu Makmal C19

Atau pun,

Boleh baca post atok satu lagi yang khusus membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Daya Menyelesaikan Masalah (Updated 2021) dengan detil. Ia akan menambah lagi kefahaman korang terhadap seksyen ini.

Ada Yang Tanya Atok Begini:

Korang: Exam ni esok. Kalau beli malam ni, sempat ker study?

Atok: Sempat. Kalau beli sekarang dan terus study mlm ni juga. Cuti dulu main game, main insta, tiktok, dll tu utk mlm ni.

Korang: Tapi lambat kot smpai link download rujukan ni?

Atok: Nope. Paling lambat 1 jam kemudian dah dihantar ke emel korang selepas bayaran disahkan.

Korang: Kalau da sejam masih lom dpt link download tu? Camna? Masa da suntuk ni!

Atok: Korang emel: a) bukti bayaran dan b) alamat emel semasa beli tu ke support(@)rujukankerjaya.com (buang kurungan tu). Staff kami ada ditugaskan untuk membantu korang mendapatkan rujukan ini secepat mungkin!

Korang: Sempat ker tok?

Atok: Iyerrr.. Sempat!

Korang ni pun kan. Bukan tak biasa last minute study.

Ok sambung baca.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Makmal C19 – Kefahaman Bahasa Inggeris

Inilah seksyen ‘killer’ yang ‘membunuh’ peluang ramai calon exam Pembantu Makmal C19. Walau maciam mana pun, soalan yang diketengahkan dalam seksyen B ini masih tidak melebihi sukatan dalam yang sudah korang pelajari sewaktu SPM dolo-dolo.

Soalan diolah dalam bentuk;

a) petikan ringkas dan diikuti beberapa soalan comprehension, dan
b) soalan berkaitan vocabulary, dan
c) soalan mengenai grammar (Noun, Pronoun, Adjective, Verb, Adverb, Conjunction, Interjection, Preposition dan yang lain-lain).

Contoh soalan adalah seperti berikut :

1) Mr. Mahendra needs to build a cabinet today. He can use the following tools except:

A) hammer
B) measuring tape
C) saw
D) shears

2) Betty Liew has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Betty has three animals in total.
B) Betty has more cats than dogs.
C) One of Betty’s cats is black.
D) All of Betty’s dogs have spots.

3) Shasha’s result for her final exam was very bad. She must make ________ progress.

A) some
B) many
C) little
D) any

4) Please read the following sentence.

Once Najwal Athirah lifted her pen and made a start, writing the essay became easy.

If we change the start of the sentence to:

Writing the essay became easy..

What will the ending be?

A) after starting.
B) after lifting her pen.
C) once Najwal Athirah lifted her pen and made a start.
D) once she lifted her pen and made a start.

5) Choose the correct sentence with the same meaning of

I will cook a special dinner tonight,” Karim said to his wife.

A) Karim told his wife that he will cook a special dinner that night.
B) Karim told his wife to cook his special dinner that night.
C) Karim’s wife will cook a special dinner with Karim at night.
D) Karim’s wife told Karim to cook a special dinner for him that night.

6) Where ____________ Rick Matthew live?

A. are
B. is
C. do
D. does

7) Majid bin Manshur __________________ English, Mandarin and a bit of Arabic.

A. speaks
B. speak
C. speaking
D. is speaking

8) King Steven IV was so feared by his people because his face was ____________ .

A) monstrous
B) plain
C) unappealing
D) common

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 9 – 10).

Garbage is a great environment hazard. It comes from various sources—used paper, tiffin packing’s, plastic bags, ice-cream wrappers, bottle caps, fallen leaves from trees and many more. Garbage makes the premises ugly, unkempt and breeds diseases.

A lot of trash that is thrown away contain material that can be recycled and reused such as paper, metals and glass which can be sent to the nearest recycling centre or disposed of to the junk dealer. It also contains organic matter such as leaves which can enrich soil fertility.

A compost pit can be made at a convenient location where the refuse can be placed with layers of soil and an occasional sprinkling of water. This would help decomposition to make valuable fertilizer. This would also prevent pollution that is usually caused by burning such organic waste.

9) Garbage originates from

a) used paper, tiffin, packings, plastic bags and fallen leaves from trees
b) leftovers of food
c) fallen branches from trees
d) building materials.

10) Garbage can create havoc to the mankind by

a) spreading foul smell
b) slowing our vehicles on the road
c) spreading several diseases
d) all the above.

Read the following paragraphs to answer the next five questions (Questions 11 – 15).

Patriotism is an old concept, as old perhaps as the earliest of humans civilizations. But all through the history of mankind, it has been narrowly understood. Today people have begun to realise that patriotism is an essential part of human instinct.

Patriotism has its negative sides particularly when it exceeds its proper bounds. People who think their own country to be the best and are blind to its weaknesses are not patriots at all.

We are the members of a large human family and so cannot neglect our duties and responsibilities towards it. Our love for the country should be conditioned by respect for the whole community. Narrow prejudice can do nothing except to bring misfortune. In trying to overlook others’ interest in the modern world, we harm our own.

Patriotism should be tempered with reason so that it may not be an evil.

11) Today what is the belief of people regarding patriotism?

a) It is narrowly understood
b) It is not needed
c) It is a part of human instinct
d) None of the above.

12) Which type of the people can be categorised as patriots?

a) Those who think others’ country greater than their own
b) Those who think their own country to be the best inspite of its weaknesses
c) Those who keep a neutral attitude towards their country
d) Those whose love for the country is conditioned by respect for the entire community.

13) Narrow prejudices always bring

a) misfortune
b) good opportunity
c) good luck
d) huge amount of money.

14) Patriotism is an evil when it is

a) tempered with reason
b) not tempered with reason
c) beyond narrow feelings
d) None of the above.

15) The word in the passage means opposite to positive

a) Proper
b) Narrow
c) Negative
d) Reason.

Dapat tak jawapan untuk contoh soalan di atas?

Untuk lebih banyak contoh soalan Pembantu Makmal C19 di Seksyen B ini (dan dilengkapi skema jawapan padu). Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Pembantu Makmal Gred C19 di bawah.

Rujukan Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Makmal C19

Atau pun,

Boleh baca perkongsian atok sebelum ni yang membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Kefahaman Bahasa Inggeris (Updated 2021) dengan detil. Ia akan menambah lagi kefahaman korang terhadap pecahan soalan dalam seksyen ini.

Rujukan & Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Makmal C19

Untuk sesi 2021, rujukan penuh kali ini telah dikemaskini dengan format terbaharu peperiksaan online SPA yang berbeza daripada sesi terakhir peperiksaan.

Tapi Tok, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

1) Hati korang jadi riang ria

Nota Ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan peperiksaan online Pembantu Makmal C19 ni akan menjimatkan tenaga korang. X perlu berlari seantero Internet cari bahan. X perlu berjam-jam mengadap skrin. Mata x letih. Pikiran pon x kusut. Hati jadi riang ria di hari raya. Haha..

2) Lebih masa main game

Korang jangan acah-acah soleh la dgn atok. Korang kaki game kan? Tak payah susah-payah. Buka je jualan rujukan contoh soalan peperiksaan online Pembantu Makmal C19, korang terus grab. Pastu baca nota-nota tu. Buat contoh soalan yg diberi. Habis ceta. Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

3) Guna pengalaman 12 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan peperiksaan Pembantu Makmal C19 yg diberikan akan membiasakan korang dengan format sebenar exam SPA. Bukan soalan bocor. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan yang hampir sama. Korang pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 12 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan SPA. Daripada era SPA masih menjalankan peperiksaan secara bertulis dan berpusat lagi!

4) Memudahkan hidup korang

Skema jawapan disediakan. Yup.. kedua-dua seksyen A dan B ada disediakan jawapan. Sudah tentu skema jawapan ini akan menambah kepandaian korang. Ada jalan kira diberi. Tak perlu pecah kepala cari jawapan. Tak payah hafal sifir. Tak payah congka-mencongak. Rumus dan persamaan turut diberi. Formula matematik yang dah luput diingatan, jadi segar semula. Pendek kata, ia memudahkan hidup korang.

4) Boleh simpan duit lebih (untuk kawin)

Rujukan contoh soalan peperiksaan Pembantu Makmal C19 ada beberapa pakej. Ada pakej murah, ada pakej kurang murah. Pilih la ikut bajet yg ada. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli smartphone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

5) Lagi Hawau..

Rujukan contoh soalan peperiksaan Pembantu Makmal C19 ni murah giler. Korang hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang gemilang. Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

6) Paling Penting

Lagipun, korang kena buat sehabis baik kali ini! Bukan untuk korang tetapi..

Lulus Peperiksaan Pembantu Makmal C19

Cara Beli Rujukan Penuh

Arahan:

  1. Klik Rujukan eXtra Seksyen.
  2. Scroll ke bawah dan klik button ‘Beli Sekarang’.
  3. Scroll ke bawah dan pilih pakej yang sesuai dengan bajet korang.
  4. Scroll ke bawah dan masukkan alamat emel ke dalam ruang disediakan, kemudian klik button ‘Proceed to Checkout’.
  5. Tunggu cara pembayaran akan dihantar melalui emel (yang korang masukkan tadi).

Confirm Lulus Ke Tok Kalau Saya Beli Rujukan Ini?

Atok tak berani janji apa-apa. Hal lulus ni kita serah pada Allah SWT. Apa yang paling penting, korang da berusaha sebaik mungkin. Siapa berusaha, dia dapat. InsyaAllah..

Apa yang atok recommend ni adalah rujukan & Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Makmal C19 terbaik yang ada di pasaran setakat ini. Termasuk nota, contoh soalan, contoh jawapan dan penerangan jalan kira untuk memudahkan persediaan Peperiksaan Peperiksaan Pembantu Makmal C19 korang.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Dah Lupa Formula Matematik La Tok..

Jangan risau. Dalam rujukan Pembantu Makmal C19 ni dah disediakan nota-nota ringkas Matematik untuk korang ‘refresh’ kembali formula-formula matematik yang da hampir terhapus dari ingatan tu. Cara pengiraan dan jalan penyelesaian untuk mendapatkan jawapan juga disertakan.

Paling mustahak, nota-nota Matematik ini adalah daripada soalan-soalan yang biasa ditanya dalam peperiksaan kerajaan sepanjang 2015-2021.

Tak perlu ulangkaji dan study keseluruhan buku teks Matematik. Korang bukannya nk duk SPM pon. Nak tau apa paling best? Dalam rujukan ni da pilih topik yang perlu sahaja. Maklumat ni sulit ya. Untuk korang yang serius tak nak buang masa dan nak sukses.

Exam Da Dekat Ni Tok. Sempat Ke Pos Buku Ni?

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Makmal C19 ni bukan buku. Tiada pengeposan dan tiada penghantaran yg perlu dibuat.

Tetapi eBook dalam versi PDF. Korang akan diberikan akses ke ruangan download untuk muaturun semua komponen selepas bayaran disahkan.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Korang x perlu tunggu whatapps daripada orang Pos Laju atau lain-lain kurier gtaw barang da sampai. Pastu naik la keta atau motor dlm sejam lebih (pegi ulang-alik amik barang).

Korang juga tak perlu bz sgt, tengok tracking number tiap jam. Nak tengok barang korang da sampai area mana.

Tapi Tok, Saya Lebih Suka Baca Buku..

Kalau korang yg banyak sgt ink tu, takda masalah. Boleh print eBook ni. Pastu binding. Jadikan buku. Boleh conteng2 nota kaki. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Ada soalan lagi? Kalau da tak ada, cepat dapatkan sekarang juga sebelum jualan ditutup. Rujukan ni bukan dijual selama-lamanya.

Jadi, Demikianlah Adanya.

Sedikit sebanyak contoh soalan peperiksaan Pembantu Makmal C19 yang akan korang hadapi pada 19 Ogos 2021 ini.

Satu lagi, contoh soalan exam Pembantu Makmal C19 yang atok bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Oh.. ya, selain contoh soalan peperiksaan Pembantu Makmal C19 yg diberikan di atas. Korang juga boleh baca beberapa lagi contoh soalan C19 di contoh soalan Pembantu Makmal C19. Ini bagi memantapkan lagi kefahaman korang terhadap peperiksaan ini!

Selamat menduduki peperiksaan!

Penutup

Ramai bilang yer (bukan siti bilang), peperiksaan online Penolong Pegawai Penyelidik sedikit sukar. Jadi, elok benar kalau korang sempat baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ni. Mana tahu ada contoh yang atok bagi tu naik exam SPA. Sapa tahu kan..

Kepada korang yg akan menyertai sektor perkhidmatan kerajaan Negeri Johor Darul Takzim. Persiapan rapi perlu dilakukan utk menghadapi exam. Jawablah exam online tu dengan yakin sambil baca contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir Negeri Johor N41.

Tidak lupa juga buat calon exam online SPA penolong pegawai pertahanan awam ambilan under APMM. Sila baca, dan hadam maklumat dalam contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29. Atok harap di sedikit sebanyak membantu korang.

Khusus buat cucu atok yang layak dan dah dipanggil peperiksaan online PSEE Laskar Kelas II Maritim T1 untuk ambilan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia. Pastinya contoh soalan peperiksaan Laskar Kelas II Maritim T1 ini akan memberi sedikit input bermanfaat.

Dapat panggilan exam SPA pembantu tadbir P/O? Jawatan femes nih. Antara bahan bacaan yang amat sesuai untuk korang sebelum duduk PSEE SPA tu ialah contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19 ni.

Korang tahukan, exam pembantu tadbir (p/o) dan exam pembantu tadbir (kewangan) dijalankan serentak? Kali tak tahu, maka ketahui la olehmu. Jadi, kepada yang dipanggil PSEE pembantu tadbir kewangan w19, luangkan sedikit masa korang membaca contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir Kewangan W19.

Sape yg dah dpt surat panggilan ke ujian bertulis Pegawai Tadbir N41 untuk kerajaan negeri Terengganu? Exam ni agak rare sbb masih diadakan secara bertulis dan berpusat. Klu korang dipanggil, alhamdulillah. Kena buat persediaan rapi tu. Boleh baca Contoh Soalan Ujian Bertulis Pegawai Tadbir N41 Terengganu.

SPA baru sahaja mengeluarkan panggilan peperiksaan online utk jawatan Pembantu Hidupan Liar G19. Adakah korang dpt panggilan PSEE ini? Kalau iya, sila buat latih tubi bebanyak dan jgn lupa baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Hidupan Liar G19 ini.

Last but not least, khusus calon exam online PSEE pembantu operasi, dapatkan info berguna dan beberapa contoh soalan peperiksaan Pembantu Operasi N11 ini. Jangan ambil mudah PSEE Gred N11 tu.

Serius, Ni Baru Penutup!

PSEE Online SPA yg terakhir untuk jawatan Pengawal Keselamatan Gred KP11 bagi tahun ni akan diadakan a few days lagi. Kepada korang yang dah dipanggil, tidak rugi baca contoh soalan peperiksaan Pengawal Keselamatan KP11 CGSO ni.

Walaupun dalam suasana Covid-19 yg sedang melanda, sesi exam online SPA untuk jawatan Akauntan WA41 akan dijalankan pada bila-bila masa dalam tahun ni. Elok bersiap-sedia awal. Penuhkan ilmu di dada tu dengan maklumat seperti contoh soalan peperiksaan Akauntan Gred WA41 ni.

Bagi korang yg ada mengisi jawatan pembantu pendaftaran kp19 dalam portal SPA9 (sebelum ni dikenali sebagai SPA8i), panggilan exam dah pon dikeluarkan oleh SPA. Jangan da last minit baru kelam-kabut cari informasi. Awal-awal baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19.

Kepada mereka bakal menjadi anggota Jabatan Kementerian Kerja Raya Malaysia sebagai Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19. Atok ada siapkan beberapa bahan bacaan bermutu yg sesuai, termasuk contoh soalan peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19. Maklumat lain korang boleh layari portal rasmi KKR k..

KKR dan KKMM sedang mengalu-alukan kehadiran calon-calon pembantu kemahiran Gred H11 yang akan diserap masuk tidak lama lagi. Jika korang dah terima emel panggilan berkenaan exam online SPA untuk jawatan H19 ni, bolehlah tambahkan lagi kemahiran korang tu dengan perkongsian contoh soalan peperiksaan Pembantu Kemahiran H19 ni.

Kepada korang yang layak & mungkin dah mendapat emel panggilan ke online penolong jurutera, atok nasihatkan baik bersiap-siap. Dikatakan bahawa exam SPA ni jg sedikit sukar. Itu cakap-cakap orang la. Jadi perbanyakkan bacaan. Sebagai permulaaan, bolehlah usha contoh soalan peperiksaan Penolong Jurutera JA29 yang atok kongsi sebelum ni.

Panggilan PSEE online SPA Pembantu Awam gred H11 dah pun dikeluarkan oleh SPA. Dengar khabar, jumlah yang dipanggil x beragak lagi ramainya. So better bersedia. Mari mulakan dengan membaca contoh soalan peperiksaan Pembantu Awam Gred H11 ni.

OK, ni btl2 last. Calon utk peperiksaan online pembantu pembangunan masyarakat S19 adalah tinggi bilangannya pada tahun 2019. Dijangka tahun ini pun sama juga kejadiannya. Jadi, kesilapan kecil sudah cukup membawa padah. Cuba kurangkan risiko kesilapan tersebut dengan mengenali jenis-jenis dan beberapa contoh soalan peperiksaan Pembantu Pembangunan Masyarakat S19.

Korang jangan lupa baca pula, penat atok tulis tu.

Au revoir dan arrivederci dulu dari atok. Gud luck semua!

Atok
Follow me

2 thoughts on “Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Makmal C19”

Leave a Comment

error: Content is protected !!