Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19

Korang rasa, korang ada masa untuk sakit kepala ketika sedang menjawab soalan peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19 ambilan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia pada 7 April 2021 ni? Memang tak hado la kan. Tapi, nasib korang memang baik! Di bawah merupakan koleksi contoh soalan peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19 yang boleh dijadikan latihan calon peperiksaan. Cuba dapatkan jawapan bagi setiap contoh-contoh soalan peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19 APM yang diberikan di bawah sebagai latih tubi.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19 APM Angkatan Pertahanan Awam Malaysia

Selain dari itu, calon juga boleh dapatkan rujukan khas contoh soalan peperiksaan online Pembantu Pertahanan Awam Gred KP19 yang disarankan di bawah untuk dijadikan rujukan sebelum hadir peperiksaan PSEE SPA pada tahun 2021 ini.

Update semasa: Rujukan dan contoh soalan Pembantu Pertahanan Awam KP19 di bawah akan mula dibuka jualan esok (26 Mac 2021) sekitar jam10 pagi atau jam11 pagi camtu. Esok masuk semula ke sini tau. So, sila save / simpan / bookmark bahkan screenshot page ni klu perlu. Supaya ingat dan tidak lupa.

Permohonan Jawatan Kosong Pembantu Pertahanan Awam KP19

Sekiranya korang mahu mengisi jawatan kosong sebagai Pembantu Pertahanan Awam Gred KP19 secara rasmi di Angkatan Pertahanan Awam (APM) atau lain-lain kementerian/jabatan, permohonan boleh dilakukan dengan melengkapkan atau mengemaskini borang SPA9 di Portal SPA9 (sebelum ini dikenali sebagai SPA8i). Permohonan jawatan sebagai Pembantu Pertahanan Awam KP19 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara online.

Kekosongan Jawatan Pembantu Pertahanan Awam KP19

Mengenai jumlah kekosongan, jika berpandukan hebahan yang telah dikeluarkan SPA pada 14 Disember 2020, bilangan kekosongan jawatan adalah sebanyak 25 tempat. Manakala, calon simpanan adalah seramai 50 orang di Angkatan Pertahanan Awam Malaysia.

Tidak perlu atok tekankan betapa perlu. Dan peri pentingnya korang membuat persediaan sebelum tarikh peperiksaan tiba. Korang da besar dan da bleh pikir sendiri..

Ini satu jumlah yang amat terhad kalau mengambilkira jumlah calon yang tinggi dipanggil ke PSEE Pembantu Pertahanan Awam KP19 oleh SPA. Oleh sebab itu, sila beri tumpuan penuh korang terhadap perkongsian ini.

Tempoh Luput Permohonan

Suka diingatkan, tempoh luput setiap permohonan (termasuk permohonan jawatan Pembantu Pertahanan Awam KP19) adalah satu (1) tahun. Pemohon dikehendaki mengemaskini semula permohonan di portal SPA9 setelah tempoh luput tersebut sampai.

Semakan Penjadualan Peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PEMBANTU PERTAHANAN AWAM GRED KP19 DI ANGKATAN PERTAHANAN AWAM MALAYSIA

TARIKH PEPERIKSAAN : 7 APRIL 2021

MASA PEPERIKSAAN : 10:00 PAGI – 11:00 PAGI

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/psee-pembantu-pertahanan-awam-kp19-apm

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/ web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan korang tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

*Semua calon akan menduduki peperiksaan pada masa yang sama, bermula pada jam 10:00 pagi hingga 11:00 pagi.

Jadual Gaji Pembantu Pertahanan Awam KP19

Berikut adalah jadual gaji minimum-maksimum serta kadar kenaikan gaji tahunan bagi seorang Pembantu Pertahanan Awam KP19 ;

Gaji minimum – RM1,360.00
Gaji maksimum – RM4,052.00
KGT – RM100.00

*Di samping elaun-elaun, imbuhan-imbuhan dan kemudahan-kemudahan lain yang seorang penjawat jawatan Pembantu Pertahanan Awam dengan gred KP19 layak terima.

Deskripsi Tugas Pembantu Pertahanan Awam KP19

Apakah skop kerja atau senarai tugas Pembantu Pertahanan Awam KP19?

Secara am, tugas seorang Pembantu Pertahanan Awam KP19 di APM adalah bertanggungjawab:

” Mengetuai Pejabat Pertahanan Awam Daerah yang bertanggungjawab ke atas tugas-tugas pentadbiran/kewangan, pengurusan pasukan dan operasi bencana di daerah berkenaan. “

Syarat Lantikan Dan Kelayakan Pembantu Pertahanan Awam KP19

Calon lantikan terus hendaklah mempunyai :

Kewarganegaraan Malaysia;
Umur 18 tahun atau lebih;

Dan

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
(Gaji permulaan pada Gred KP19 : RM1,360.00)

atau

Bekas anggota polis atau tentera yang sekurang-kurangnya berpangkat Konstabel atau Prebet atau yang setaraf dengannya dan telah disahkan dalam jawatan tersebut serta mempunyai rekod perkhidmatan yang baik dan berkebolehan bertutur, membaca dan menulis dalam Bahasa Melayu dengan memuaskan.
(Gaji permulaan pada Gred KP19 : RM1,360.00)

atau

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji permulaan pada Gred KP19 : RM1,416.40)

atau

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji permulaan pada Gred KP19 : RM1,472.80)

Dan

Memenuhi syarat-syarat ukuran fizikal dan pancaindera berikut:

  • Ketinggian badan sekurang-kurangnya 1.57m bagi lelaki dan 1.53m bagi wanita tanpa bersepatu;
  • Berat badan sekurang-kurangnya 48kg bagi lelaki dan 46kg bagi wanita;
  • Mempunyai ukuran Indeks Jisim Badan (BMI) di antara julat 19 hingga 26;
  • Mempunyai sekurang-kurangnya 79sm ukuran dada yang biasa dan 84sm semasa menarik nafas (lelaki sahaja);
  • Lulus dalam ujian penglihatan bagi mata kiri dan kanan yang diuji berasingan dengan ketetapan V6/9 tanpa menggunakan cermin mata;
  • Pengecaman warna dan pendengaran yang tidak cacat;
  • Diperiksa dan diperakui sihat untuk berkhidmat oleh pengamal perubatan berdaftar.

Dan

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)/Sijil Vokasional Malaysia (SVM) atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Exam Online Pembantu Pertahanan Awam KP19

Panggilan exam online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Pembantu Pertahanan Awam KP19 untuk tahun 2021 sudah dikeluarkan oleh SPA.

Exam online Pembantu Pertahanan Awam KP19 akan dijalankan satu (1) kali dalam tahun ini.

Tarikh PSEE terkini ialah pada 7 April 2021. Bersamaan dengan hari Rabu.

Seperti pada kebiasaanya, kesemua calon adalah dikehendaki menduduki dan menjawab peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Pembantu Pertahanan Awam KP19 selama sejam untuk setiap sesi peperiksaan yang dijadualkan. Bermula jam10 pagi sampai la jam 11.00.

Inilah tempoh pagi yg paling singkat dalam hidup korang yang akan menentukan masa hadapan!

Senario Peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19

Syarat untuk menyandang jawatan Pembantu Pertahanan Awam KP19, calon perlu, terlebih dahulu lulus peperiksaan online.

Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan online / tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut layak untuk dipanggil menghadiri temuduga jawatan Pembantu Pertahanan Awam KP19 yang akan dijadualkan kemudian.

Namun begitu, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan awal. Memang sayang sekali..

Antara sebab yang dikenalpasti iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19 terutama di bahagian A.

Format Peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19

Format Peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19 sesi 2020/2021 terdapat perbezaan ketara berbanding tahun-tahun lepas.

Sebagai contoh, jika korang perasan, format soalan Pembantu Pertahanan Awam KP19 untuk sesi 2017/2018 berbeza dengan format 2020/2021. Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sudah melakukan perubahan drastik untuk format sesi ini.

Format 2017/2018 Vs Format 2020/2021

Format Pembantu Pertahanan Awam KP19 – 2017/2018

Seksyen A: Pengetahuan Am

Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah

Format Pembantu Pertahanan Awam KP19 – 2020/2021

Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris

Eh.. Bukan Sama Ke Tok?

Yup, nampak macam sama. Tapi ngak serupa.

Penilaian tetap 2 (dua) Seksyen TETAPI perasan tak, ada perubahan di situ. Seksyen PENGETAHUAN AM ditiadakan dan telah digantikan dengan KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS.

Jadi, jika korang gunakan perkongsian yang dibuat mengenai peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19 sesi peperiksaan 2018 dan ke bawah, memang korang akan buang masa.

Masa korang akan terbuang dengan baca tip dan trik cara sukses seksyan Pengetahuan Am. Seksyen ini adalah seksyen yang paling banyak makan masa calon sebenarnya.

Elak ‘Kesilapan Mengatur Jadual Operasi Bencana’ (Sekadar Metafora)

Sekali lagi dinyatakan, calon adalah dinasihatkan agar lebih fokus pada seksyen A iaitu Daya Menyelesaikan Masalah. Inilah seksyen yang membuat ramai calon seolah-olah ‘tersilap mengatur jadual operasi bencana daerah’. Cuma kali ini, bukan menyebabkan pelanggaran jadual dan membuat pasukan kelam-kabut. Tetapi akan berakibat buruk dengan mendapat keputusan gagal dalam peperiksaan online SPA Pembantu Pertahanan Awam KP19!

Sementara, untuk seksyen B, ia melibatkan kefahaman Bahasa Inggeris. Kena study balik la past tense, present tense, present continuous tense dan lain-lain benda alah tu. Hadoi..

Ada Satu Masa’ela

Sebelum kita ke contoh soalan Pembantu Pertahanan Awam KP19, atok nak kongsi satu masalah.

Boleh dikatakan setiap minggu, akan ada saja yg bertanya soalan ini kepada atok:

Salam Atok, adakah markah akan dikira kalau tak sempat jawab habis semua soalan dlm exam online?

Jawapannya:

Yup.. Markah tetap akan dikira. Cuma peluang untuk lulus adalah rendah!

Kenapa korang nak rendahkan peluang lulus dalam exam? Sudah tentu bukan saja-saja kan..

Situasinya begini:

” Ada sorang budak (calon exam la). Budak ni baik dan taat kepada raja dan negara. Haha.. Dia sedang menjawab soalan berkaitan diskaun di seksyen A peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19. Dia pun mengira untuk mendapatkan jawapan. Sambil membuat kira-kira tu, dia cuba mengingat formula diskaun. Masa terus berlalu. Soalan seterusnya mengenai halaju. Rumus halaju pun dia dah tak berapa nak ingat. Aarhh.. sudah. Akhirnya, dia tak sempat menjawab beberapa soalan terakhir di seksyen A Pembantu Pertahanan Awam KP19 kerana kehabisan masa! “

So, elakkan masa’ela ni daripada menimpa korang. Buat ulangkaji dan latih tubi sekarang juga! Agar semua rumus dan persamaan math tu jelas dan bold dlm ingatan!

Ok, berikut merupakan sedikit perkongsian daripada atok mengenai beberapa contoh soalan setiap seksyen dalam peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19 dan penjelasan topik.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19 – Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen ini memerlukan korang menyelesaikan permasalahan yang dikemukakan dengan menggunakan pendekatan :

  1. kemahiran pemikiran logik,
  2. kemampuan menginterpretasi data
  3. melalui pemahanan konsep-konsep matematik.

Jangan Sampai ‘Nangis Di Bucu Katil’

Kebiasaannya, sesetengah calon memang mempunyai penyakit ‘muntah dan pening lalat’ terhadap soalan yang berkaitan nombor dan digit. Asal tengok masalah yang melibatkan persamaan / rumus / formula math saja terus rasa nak pitam dan nyampah giler. Padahnya ‘nangis di bucu katil’ la selepas result exam SPA keluar nanti.

Walaupun dikatakan bahawa dalam peperiksaan online Pembantu Pertahanan Awam KP19, soalan aplikasi konsep matemaik yang diajukan tidak melebihi sukatan pelajaran di peringkat SPM sahaja.

Tetapi latih tubi yang banyak diperlukan. Takkan nak sia-siakan saja peluang yg dpt ni kot. Tak tahu lagi dpt panggilan ke tak utk exam online yg akan datang kan..

Daripada pemerhatian yang dilakukan juga, atok cerakinkan soalan dalam Seksyen A ini kepada 4 bahagian utama iaitu;

  • Penyelesaian Masalah
  • Menginterpretasi Data
  • Soalan Matematik
  • Pemerhatian & Logik (macam IQ test)

Di bawah beberapa contoh soalan Pembantu Pertahanan Awam KP19 – Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah

1) Huda Nabiha ialah adik kepada Hanani Nabilah. Selain turut cantik seperti kakaknya, Huda Nabiha juga suka menabung. Dia mempunyai wang sebanyak RM450 di sebuah bank dengan kadar faedah 4.5% setahun. Kirakan tempoh masa tabungan Huda Nabiha untuk mendapat dividen sebanyak RM81.00?

A) 4 tahun
B) 3.5 tahun
C) 5 tahun
D) 4.5 tahun

2) Harga 40 ekor Siakap yang dibeli Uncle Zhang ialah RM380. Berapakah harga purata seekor Siakap Uncle Zhang?

A) RM 10.00
B) RM 9.00
C) RM 8.50
D) RM 9.50

3) Encik Gomer membelanjakan 10% daripada pendapat gajinya setiap bulan untuk membayar bil utiliti iaitu RM100. Sekiranya gaji Encik Gomer dinaikkan 50% pada bulan hadapan, berapakan berapakah gaji baru yang akan diperolehinya?

A) RM1000
B) RM1500
C) RM1750
D) RM2000

4) Muhaimin baru sahaja mendapat pekerjaan sebagai Pembantu Pertahanan Awam Gred KP19 di Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM). Jadi dia membeli sebuah Sofa dengan harga RM6000 untuk kegunaan peribadi. Potongan sebanyak 6% kerana Muhaimin membeli dengan mengunakan kupon diskaun. Berapakah harga Sofa selepas menggunakan kupon diskaun?

A) RM5,640.00
B) RM7,540.00
C) RM4,640.00
D) RM5,540.00

5) 27 batang pensel warna indigo daripada jumlah 156 kotak pensel didapati rosak. Jumlah pensel warna indigo yang rosak itu bersamaan dengan 3/4 daripada bilangan sekotak pensel. Berapakah jumlah semua pensel tersebut?

A) 4056
B) 5616
C) 3159
D) 4082

6) 257 orang ahli Kelab Silat Kolej Cempaka membuat kutipan RM25 setiap orang. 45% daripada jumlah kutipan itu dibelanjakan untuk jamuan akhir tahun, 65% daripada bakinya untuk cenderamata dan RM550 untuk bayaran tempahan jersi kelab. Berapakah baki wang Kelab Silat Kolej Cempaka yang tinggal?

A) RM2,010.90
B) RM1,701.60
C) RM1,529.70
D) RM2,079.70

7) Satu guni beras wangi dibahagikan kepada beberapa bahagian. Sazali dan Manmohan masing-masing mendapat 0.35 dan 0.45 bahagian. Berapakah jisim satu guni beras wangi itu jika Sazali mendapat 43.75kg?

A) 100kg
B) 125kg
C) 150kg
D) 160kg

8) Prisma Hexagonal M lebih ringan daripada N tetapi lebih berat daripada Prisma Hexagonal O. Prisma Hexagonal P pula lebih berat daripada Prisma Hexagonal O, tetapi lebih ringan daripada Prisma Hexagonal M. Susun kedudukan Prisma Hexagonal tersebut bermula dengan yang paling ringan.

A) O,P,N,M
B) N,M,P,O
C) N,M,O,P
D) O,P,M,N

9) Harga sebuah kereta BMW warna Ocean Blue terpakai ialah RM134,300. Setiap tahun harga BMW warna Ocean Blue terpakai itu menyusut sebanyak 15%. Berapakah harga BMW terpakai itu selepas 3 tahun kemudian?

A) RM 114,155
B) RM 97 031
C) RM 82 477
D) RM 70 105

10) Harga sebuah kondominium 3 bilik tidur dan 2 bilik air di Johor Bahru ialah RM330 000. Selepas 5 tahun kemudian harga kondominium tersebut meningkat kepada RM450 000. Berapakah peratus peningkatannya?

A) 66.66%
B) 36.36%
C) 33.33%
D) 26.7%

11) Sejumlah 16 250 keping jubin pelbagai warna dibahagikan kepada dua bahagian iaitu 2/5 dan 3/5. Bahagian lebih besar diagihkan sama banyak kepada 2 ruangan iaitu ruang tamu S dan ruang tamu T. Berapakah bilangan jubin bagi ruang tamu T?

A) 4875
B) 3250
C) 2438
D) 5416

12) Liabella Rozel seorang gadis suku murut yang cantik lagi bersopan. Dia dapat menjawab 6 soalan Add Math dalam masa 9 minit. Berapakah jumlah soalan Add Math yang boleh dijawab oleh Liabella Rozel dalam masa 1 jam 15 minit?

A) 55
B) 50
C) 40
D) 45

13) 15 liter air mengalir melalui sebatang paip air dan masuk ke dalam takungan berbentuk dodekagon dalam tempoh masa 4.5 minit. Berapakah tempoh masa yang diambil untuk mengisikan air sebanyak 727.5 liter ke dalam takungan berbentuk dodekagon itu menggunakan 2 paip air yang serupa?

A) 1 jam 49 minit
B) 1 jam 57 minit
C) 3 jam 38 minit
D) 7 jam 17 minit

14) Sebuah ruang simpanan mengandungi 3,000 bungkus buah pala. Tajol mengambil 3/4 daripada jumlah bungkus buah pala tersebut. Kemudian Sumli mengambil 2/5 jumlah bungkus buah pala daripada Tajol. Berapakah jumlah bungkus buah pala yang tinggal pada Tajol?

A ) 450
B ) 900
C ) 1,350
D ) 2,250

15) Sebuah kotak mengandungi 780 biji kurma jenis Sayer diagihkan kepada 6 kumpulan pelajar iaitu P, Q, R, S, T dan U. Kumpulan P mendapat 1/4 daripada jumlah kurma Sayer tersebut. Kemudian kumpulan Q mendapat 1/5 daripada baki kurma Sayer tersebut manakala selebihnya kumpulan R, S, T dan U mendapat sama banyak. Berapakah bilangan kurma Sayer yang akan diperolehi oleh kumpulan R?

A) 117
B) 142
C) 468
D) 568

Untuk lebih banyak contoh (dan skema jawapan lengkap) bagi seksyen A Pembantu Pertahanan Awam KP19 ini. Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam Gred KP19 berikut.

Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Pertahanan Awam KP19 APM Angkatan Pertahanan Awam Malaysia

Atau pun,

Boleh baca dahulu post atok satu lagi yang khusus membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Daya Menyelesaikan Masalah (Updated 2021) dengan detil. Ia akan menambah lagi kefahaman korang terhadap seksyen ini.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19 – Kefahaman Bahasa Inggeris

Inilah seksyen ‘killer’ yang ‘membunuh’ peluang ramai calon exam Pembantu Pertahanan Awam KP19. Walau maciam mana pun, soalan yang diketengahkan dalam seksyen B ini masih tidak melebihi sukatan dalam yang sudah korang pelajari sewaktu SPM dolo-dolo.

Soalan diolah dalam bentuk;

a) petikan ringkas dan diikuti beberapa soalan comprehension, dan
b) soalan berkaitan vocabulary, dan
c) soalan mengenai grammar (Noun, Pronoun, Adjective, Verb, Adverb, Conjunction, Interjection, Preposition dan yang lain-lain).

Contoh soalan adalah seperti berikut :

1) Mr. Sunil needs to build a cabinet today. He can use the following tools except:

A) hammer
B) measuring tape
C) saw
D) shears

2) Rachell Kim has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Rachell has three animals in total.
B) Rachell has more cats than dogs.
C) One of Rachell’s cats is black.
D) All of Rachell’s dogs have spots.

3) Azbehah’s result for her final exam was very bad. She must make ________ progress.

A) some
B) many
C) little
D) any

4) Please read the following sentence.

Once Amimah Alwani lifted her pen and made a start, writing the essay became easy.

If we change the start of the sentence to:

Writing the essay became easy..

What will the ending be?

A) after starting.
B) after lifting her pen.
C) once Amimah Alwani lifted her pen and made a start.
D) once she lifted her pen and made a start.

5) Choose the correct sentence with the same meaning of

I will cook a special dinner tonight,” Ibrahim said to his wife.

A) Ibrahim told his wife that he will cook a special dinner that night.
B) Ibrahim told his wife to cook his special dinner that night.
C) Ibrahim’s wife will cook a special dinner with Ibrahim at night.
D) Ibrahim’s wife told Ibrahim to cook a special dinner for him that night.

6) Where ____________ Mustarji live?

A. are
B. is
C. do
D. does

7) Oswald Jaim __________________ English, Mandarin and a bit of Arabic.

A. speaks
B. speak
C. speaking
D. is speaking

8) King Freud IV was so feared by his people because his face was ____________ .

A) monstrous
B) plain
C) unappealing
D) common

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 9 – 10).

Ulhas Mandlik, 35, a power-loom owner from Ichalkaranji, Maharashtra, and his mother were homeward-bound one evening when heavy rain forced them to take shelter beneath a bridge. Not far away, a small group of labourers huddled together under a part of the cement housing above a 16 metre deep well used to pump water for irrigation.

Suddenly, Mandlik and his mother heard the labourers scream. When the two got to the well, they were told that a five year old boy named Hariya had fallen in through a side opening in the structure. Ignoring his mother’s fears, Mandlik quickly knotted together lengths of flimsy rope belonging to the labourers and asked them to lower him into the dark well. “I hope the rope holds,” he thought. As he descended, Mandlik noticed the metal rungs on the wall of the well. He grabbed hold of one and started climbing down, when he saw the boy clinging to a pipe running up the well’s centre. Grabbing the child, Mandlik started to climb praying that the old rungs wouldn’t give away and plunge them both into the churning water below. Their luck held and within a few minutes, Mandlik clambered to ground level and handed over Hariya to his sobbing father.

The man fell at Mandlik’s feet and offered him some money as a reward. Refusing the cash, Mandlik took Hariya and his family to a nearby eatery and offered them steaming tea to warm them up. Several organisations have honoured Mandlik for his bravery and presence of mind on that wet day three years ago. “I am happy I was at the right place at the right time,” he says,” and was able to return a little boy to his family.”

9) What first drew Ulhas and his mother to the well?

a) shelter from the heavy rain.
b) the return journey home.
c) news of a small boy’s fall.
d) the labourer’s screams.

10) What were Ulhas’ mother’s fears really associated with?

a) the rusted rungs inside the wall.
b) the risk to the life of the rescuer.
c) the churning water inside
d) doubts about the safety the well. of the boy.

Read the following paragraphs to answer the next five questions (Questions 11 – 15).

New Delhi: Atithi Devo Bhavah. To make visitors to the city feel welcome during the Commonwealth Games, India Tourism Development Corporation (ITDC) is set to train taxi and auto drivers, CISF personnel posted at monuments, dhaba owners, hotel staff etc. Participants will be taught English as well as courtesy and ways to communicate with tourists. At present, there is a shortage of trained guides in the city and with Commonwealth Games drawing close, the issue has to be addressed promptly.

With hundreds of historical sites to visit and each monument boasting its own unique history, foreign nationals are often left to fend for themselves and depend on tourist books and brochures for information. Language is another problem. Quite a contrast to facilities offered in tourist sites in western countries, where trained guides-proficient in several languages-are easily available to aid visitors apart from group-guided trips at regular intervals. Although the Archeological Survey of India (ASI) plans to introduce audio guide services in five languages at some world heritage sites our experts point that not a single monument or tourist place in the city has an interpretation centre where tourists can come and get all information pertaining to a particular site. ASI is also in the process of bringing out more brochures and guides for foreign visitors in the city. Experts say such facilities are crucial if the government wants to promote Delhi as a ‘heritage city’. Various agencies like INTACH are also involved in the plans.

Under ITDC’s plans, etiquette training for the Games will also be provided to residents who offer rooms to foreigners under Delhi government’s bed and breakfast scheme. “House-owners will be given hospitality related training and a brief of Indian tourism scenario. Most visitors generally question their hosts on information about the city so they will be provided information on the golden triangle- Delhi, Agra and Jaipur as well as where tourists should go visiting in Delhi,” said an official.

11) What are the initiatives to be taken up by the India Tourism Development Corporation to make the visitors feel welcome during the Commonwealth Games?

A) training of drivers, CISF personals, dhaba owners and hotel staff.
B) promoting the sale of tourist books and brochures.
C) arranging audio cassettes and tapes on tourism.
D) constructing more bed and breakfast homes.

12) How have the western countries managed to offer aid and better facilities to their tourists?

A) by providing good tourist books and brochures.
B) by providing well-behaved and courteous guides.
C) by training guides in several languages and group-guided trips at regular intervals.
D) by allowing foreign nationals to fend for themselves.

13) Apart from the guides and the guided tours, Archeological Survey of India has expressed the need for establishing __ at historical sites to help tourists.

A) interpretation centres.
B) rehabilitation centres.
C) cessation centres.
D) training centres.

14) What steps have been taken by ASI to promote Delhi as a heritage site?

A) making brochures very informative and training the residents.
B) bringing out more brochures and involving other agencies in planning and visitor management.
C) offering tourists all sources of comfort for their stay and visits to historical sites.
D) providing owners of bed and breakfast homes information about Delhi, Agra and Jaipur.

15) ______________ are to be provided to residents who offer rooms to foreigners under ITDC’s plan.

A) comfortable stay, friendly and hospitable treatment
B) etiquette training, hospitality treatment
C) better tourist guides and interpretation centres
D) visits to the golden triangle cities.

Dapat tak jawapan untuk contoh soalan di atas?

Untuk lebih banyak contoh soalan Pembantu Pertahanan Awam KP19 di Seksyen B ini (dan dilengkapi skema jawapan padu). Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam Gred KP19 di bawah.

Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Pertahanan Awam KP19 APM Angkatan Pertahanan Awam Malaysia

Atau pun,

Boleh baca dahulu perkongsian atok sebelum ni yang membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Kefahaman Bahasa Inggeris (Updated 2021) dengan detil. Ia akan menambah lagi kefahaman korang terhadap pecahan soalan dalam seksyen ini.

Rujukan & Contoh Soalan Pembantu Pertahanan Awam KP19

Untuk PSEE sesi 2021, rujukan penuh kali ini telah dikemaskini dengan format terbaharu peperiksaan online SPA yang berbeza daripada sesi terakhir peperiksaan.

Tapi Tok, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

1) Hati korang jadi riang ria

Nota Ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan peperiksaan online Pembantu Pertahanan Awam KP19 ni akan menjimatkan tenaga korang. X perlu berlari seantero Internet cari bahan. X perlu berjam-jam mengadap skrin. Mata x letih. Pikiran x kusut. Hati pon jadi riang ria di hari raya. Haha..

2) Lebih masa main PUBG

Korang jangan acah-acah tak bersalah dgn atok pula. Korang kaki game kan? Tak payah susah-payah. Buka je jualan rujukan contoh soalan peperiksaan online Pembantu Pertahanan Awam KP19, korang terus grab. Pastu baca nota-nota tu. Buat contoh soalan yg diberi. Habis ceta. Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

3) Guna pengalaman 13 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19 yg diberikan akan membiasakan korang dengan format sebenar exam SPA. Bukan soalan bocor. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan yang hampir sama. Korang pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 13 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan SPA. Daripada era SPA masih menjalankan peperiksaan secara bertulis dan berpusat lagi!

4) Memudahkan hidup korang

Skema jawapan dalam rujukan Pembantu Pertahanan Awam KP19 ini ada disediakan. Yup.. kedua-dua seksyen A dan B ada disediakan jawapan. Sudah tentu skema jawapan ini akan menambah kepandaian korang. Ada jalan kira diberi. Tak perlu pecah kepala cari jawapan. Tak payah hafal sifir. Tak payah congka-mencongak. Rumus dan persamaan turut diberi. Formula matematik yang dah luput diingatan, jadi segar semula. Pendek kata, ia memudahkan hidup korang.

5) Boleh beramal soleh

Ini yang paling best. Untuk pengetahuan korang, lima peratus (5%) daripada hasil jualan rujukan contoh soalan peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19 ini atok akan salurkan kepada badan-badan kebajikan seperti Serantau Muslim, Iman Care dan lain-lain. Bak kata orang – membeli sambil beramal la korang ni.

Ke mana hasil sumbangan tersebut akan diagihkan?

Badan kebajikan Serantau Muslim akan menguruskan dana yang terkumpul untuk disalurkan kepada rakan-rakan yang kurang bernasib baik di sekitar Asia. Misalnya pembinaan masjid yang runtuh akibat gempa, pembikinan semula sekolah yang ranap akibat tsunami, menggali perigi untuk penduduk yg tiada bekalan air, mendirikan rumah buat fakir miskin, membekalkan Al-Quran kepada pondok-pondok pengajian/madrasah dan banyak lagi.

Manakala, Badan kebajikan Iman Care lebih berfokuskan kepada nasib saudara-saudara kita yg berada di negara-negara bergolak. Seperti menghulurkan bantuan musim sejuk kepada pelarian Syria (berupa selimut, alat pemanas, khemah dll), menanggung kos pembuatan roti untuk penduduk Palestin, membeli bantuan perubatan kepada rakyat Gaza dan seumpamanya.

Best kan? Sambil cuba2 mengubah nasib korang n family. Dapat pula beramal soleh. Korang memang anak yg baik!

6) Boleh simpan duit lebih (untuk kawin)

Rujukan contoh soalan peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19 ada beberapa pakej. Ada pakej murah, ada pakej kurang murah. Pilih la ikut bajet yg ada. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli smartphone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

7) Lagi Hawau..

Rujukan contoh soalan peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19 ni murah giler. Korang hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang gemilang. Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

Cara Beli Rujukan Penuh KP19

Berikut step by step cara membuat pembelian:

1. Klik Rujukan Pembantu Pertahanan Awam KP19. Scroll ke bawah sekali dan klik butang ‘BELI SEKARANG!‘.

Klik butang beli sekarang rujukan Penolong Pegawai Belia dan Sukan S29

2. Scroll sikit ke bawah, sampai nampak pilihan pakej yg ada. Pilih la mana2 yg ngam dgn bajet korang. Paling murah, RM40. Paling lengkap, RM100. Contoh: korang pilih pakej platium, klik button ‘BELI RM100‘.

Scroll ke bawah untuk pilih pakej

4. Korang akan sampai ke halaman berikut. Isi ikut panduan ini:

  • 1) Korang kena isi emel peribadi yg betul (sebaiknya pakai gmail).
  • 2) Jgn lupa tick kotak ‘syarat & terma pembelian‘.
  • 3) Klik butang ‘Proceed to checkout‘.
masuk emel, tick kotak dan proceed to checkout

5. Selepas itu, korang dibawa ke sini. Ikuti betul2 arahan berikut:

  • A) Tak payah isi apa-apa cupon di sini. Biarkan jer kosong.
  • B) Isi billing information dgn lengkap. Ruangan ‘Company’ tu biarkan kosong.
  • C) Ini pun tak payah buat apa-apa.
  • D) Tick semua kotak yg ada.
  • E) Akhirnya klik butang ‘Complete your order‘.
isi butiran pembeli dan klik complete your order

6. Seterusnya, korang akan sampai ke ruangan pembayaran ni.

  • 1) Pilih online banking korang. Atok bagi contoh guna myBSN. So, korang just klik ikon myBSN.
  • 2) Tick kotak ‘I understand and accept the terms and conditions‘.
  • 3) Klik butang ‘PAY‘.
Pilih online banking dan klik pay

7. Selepas itu, korang kena login dlm online banking korang mcm biasa la. Username, password dan nombor TAC. Alaaa.. Bukan tak biasa beli di shoppee atau Lazada kan.

Jelas tak? Kalau korang masih tak faham jugak. Bleh emel atok di [email protected]. Nnt atok balas klu online.

Oh.. ya, untuk yg takda online banking tu. Atok tak lupakan korang. Korang juga boleh membuat pembelian rujukan tambahan Pembantu Pertahanan Awam KP19 ni dengan kaedah manual iaitu menggunakan transfer menggunakan ATM atau kaedah bank-in menggunakan CDM. Cara bayaran manual ni ada lain sikit dan agak banyak step-nya. Jika korang betul2 nak rujukan ni dan perlukan bantuan pembelian secara manual. Emel atok di [email protected], nnt atok hantarkan cara-cara membuat pembelian secara manual ya.

Confirm Lulus Ke Tok Kalau Saya Beli Rujukan Ini?

Atok tak berani janji apa-apa. Hal lulus ni kita serah pada Allah SWT. Apa yang paling penting, korang da berusaha sebaik mungkin. Siapa berusaha, dia dapat. InsyaAllah..

Apa yang atok recommend ni adalah rujukan & contoh soalan peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19 terbaik yang ada di pasaran setakat ini. Termasuk nota, contoh soalan, contoh jawapan dan penerangan jalan kira untuk memudahkan persediaan Peperiksaan Peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19 korang.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Dah Lupa Formula Matematik La Tok..

Jangan risau. Dalam rujukan Pembantu Pertahanan Awam KP19 ni dah disediakan nota-nota ringkas Matematik untuk korang ‘refresh’ kembali formula-formula matematik yang da hampir terhapus dari ingatan tu. Cara pengiraan dan jalan penyelesaian untuk mendapatkan jawapan juga disertakan.

Paling mustahak, nota-nota Matematik ini adalah daripada soalan-soalan yang biasa ditanya dalam peperiksaan kerajaan sepanjang 2015-2019.

Tak perlu ulangkaji dan study keseluruhan buku teks Matematik. Korang bukannya nk duk SPM pon. Nak tau apa paling best? Dalam rujukan ni da pilih topik yang perlu sahaja. Maklumat ni sulit ya. Untuk korang yang serius tak nak buang masa dan nak sukses.

Exam Da Dekat Ni Tok, Sempat Ke Pos Buku Ni?

Rujukan contoh soalan peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19 ni bukan buku. Tiada pengeposan dan tiada penghantaran yg perlu dibuat.

Tetapi eBook dalam versi PDF. Korang akan diberikan akses ke ruangan download untuk muaturun semua komponen rujukan selepas bayaran disahkan.

Kompem ada yg bertanya camni:

Selepas buat payment, berapa lama rujukan peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19 tu bleh dpt tok?

Ok. Klu korang pilih cara bayaran menggunakan billplz / online banking, proses ini hanya mengambil masa 1- 2 jam sahaja!

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Korang x perlu tunggu whatsapp daripada orang Pos Laju atau lain-lain kurier gtaw barang da sampai. Pastu, naik la keta atau motor dlm 2 jam 20 minit (pegi ulang-alik amik barang). Calon Sabah Sarawak tahu apa benda atok ckp ni.

Sebab dorang kena ambil barang sendiri. Kurier tak dtg rumah anta brg. CityLink atau J&T tu pula letaknya di bandar sebelah atau pekan berhampiran.

Tapi Tok, Saya Lebih Suka Baca Buku..

Kalau korang yg banyak sgt ink tu, takda masalah. Boleh print eBook ni. Pastu binding. Jadikan buku. Boleh conteng2 nota kaki. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Ada soalan lagi? Kalau da tak ada, cepat dapatkan sekarang juga sebelum jualan ditutup. Rujukan ni bukan dijual selama-lamanya.

Jadi, Demikianlah Adanya.

Sedikit sebanyak contoh soalan peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19 yang akan korang hadapi pada tahun 2021 ini.

Satu lagi, contoh soalan Pembantu Pertahanan Awam KP19 yang atok bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Selamat menduduki peperiksaan!

Penutup

Agak ramai juga yang bilang (bukan siti bilang yer), peperiksaan online PSEE Pembantu Makmal sedikit sukar. Jadi, elok benar kalau korang sempat baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Makmal C19 ni. Mana tahu ada contoh yang atok bagi tu naik exam SPA. Sapa tahu kan..

Kpd korang yang mungkin akan menyertai sektor perkhidmatan awam sebagai seorang Jurutera. Persiapan rapi haruslah dilakukan utk menghadapi peperiksaan online. Jawablah exam online tu dengan yakin sambil baca contoh soalan peperiksaan Jurutera Gred J41.

Tak lupa juga kepada calon peperiksaan online SPA penolong pegawai pertahanan awam ambilan under APMM. Sila baca, & hadam maklumat dalam contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29. Atok harap di sedikit sebanyak membantu korang.

Khas buat cucu atok yang memenuhi kelayakan & sudah dipanggil peperiksaan online PSEE Laskar Kelas II Maritim T1 bagi ambilan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia. Pastinya contoh soalan peperiksaan Laskar Kelas II Maritim T1 ini pasti memberi sedikit input bermanfaat.

Dah dapat emel panggilan PSEE Pembantu Tadbir P/O? Jawatan femes nih. Antara bahan bacaan yang amat sesuai kepada korang sebelum duduk PSEE SPA tu ialah contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19 ni.

Sudah tentu korang dah tahukan, ke tak? Yang peperiksaan online pembantu tadbir (p/o) dan exam pembantu tadbir (kewangan) dijalankan serentak? Kali tak tahu, maka ketahui la olehmu. Jadi, kepada yang dipanggil PSEE pembantu tadbir kewangan w19, luangkan sedikit masa korang membaca contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir Kewangan W19.

Sape yang sudah menerima surat panggilan ke ujian bertulis Pegawai Tadbir N41 untuk kerajaan negeri Terengganu? Peperiksaan ni agak rare sebab still dijalankan secara bertulis dan berpusat. Klu korang dipanggil, alhamdulillah. Kena buat persediaan rapi tu. Boleh baca Contoh Soalan Ujian Bertulis Pegawai Tadbir N41 Terengganu.

Last but not least, khusus buat calon peperiksaan online SPA utk jawatan Pembantu Operasi Gred N11, dapatkan info berguna dan beberapa contoh soalan peperiksaan Pembantu Operasi N11 ini. Jangan ambil mudah PSEE Gred N11 tu.

Serius, Ni Baru Penutup!

PSEE Online SPA yang terakhir bagi jawatan Pengawal Keselamatan Gred KP11 ambilan CGSO bagi tahun 2021 ni akan diadakan dalam a few days lagi. Kepada korang yang dah dipanggil, tidak rugi baca contoh soalan peperiksaan Pengawal Keselamatan KP11 CGSO ni.

Walaupun kita dlm suasana Covid-19 yang sedang membadai negara, sesi peperiksaan online SPA bagi jawatan Akauntan WA41 tetap akan dijalankan pada bila-bila masa dalam tahun ni. Elok bersiap-sedia awal. Penuhkan ilmu di dada tu dengan maklumat seperti contoh soalan peperiksaan Akauntan Gred WA41 ni.

Bagi korang yg hado mengisi jawatan Pembantu Keselamatan Gred KP19 dalam portal SPA9 (sebelum ni dikenali sebagai SPA8i), panggilan peperiksaan online telah diumumkan oleh SPA. Jangan da last minit baru kelam-kabut cari informasi. Awal-awal baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Keselamatan KP19.

Kpd mereka dijangka akan menjadi kakitangan Jabatan Kementerian Kerja Raya Malaysia sebagai Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19. Atok ada siapkan beberapa bahan bacaan bermutu yang sesuai, termasuk contoh soalan peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19. Maklumat lain korang boleh layari portal rasmi KKR k..

KKM sedang mengalukan kedatangan calon-calon Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) yang akan diserap masuk tidak lama lagi. Jika korang dah terima emel panggilan berkenaan peperiksaan online online SPA bagi jawatan N41 ni, bolehlah tambahkan lagi kemahiran korang tu dengan perkongsian contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) ni.

Kpd korang layak & barangkali telah selamat menerima emel panggilan ke PSEE online penolong jurutera, atok nasihatkan baik bersiap-siap. Dikatakan bahawa peperiksaan online SPA ni jg sedikit sukar. Itu cakap-cakap orang la. Jadi perbanyakkan bacaan. Sebagai permulaaan, bolehlah usha contoh soalan peperiksaan Penolong Jurutera JA29 yang atok kongsi sebelum ni.

Emel panggilan PSEE online SPA Pembantu Awam gred H11 masih belum dikeluarkan oleh SPA. Tapi, dengar khabarnya, jumlah yang dipanggil memang tak beragak lagi ramainya. So better bersedia. Mari mulakan dengan membaca contoh soalan peperiksaan Pembantu Awam Gred H11 ni.

OK, ni btl2 last. Calon PSEE SPA bagi jawatan Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 adalah tinggi bilangannya pada tahun 2019. Keadaan sama dijangka tahun ini. Jadi, kesilapan kecil sudah cukup membawa padah. Cuba kurangkan risiko kesilapan tersebut dengan mengenali jenis-jenis dan beberapa contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29.

Korang jangan lupa baca pula, penat atok tulis tu.

Au revoir dan arrivederci dulu dari atok. Gud luck semua!

Atok
Follow me

8 thoughts on “Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19”

    • Wkslm Fauzan,

      Sebenarnya laman jualan tu sedang di-update. Begitu jg dgn rujukan KP19. Rujukan KP19 sedang dikemaskini dgn info mutakhir.

      InsyaAllah dlm sehari dua ni jualan dah boleh dibuka semula.

      Atok bagi pihak syarikat Infokerjaya, memohon maaf atas segala kesulitan yg dihadapi.

      Reply
  1. Salam atok. Saya dpt dua peperiksaan online.. Pem.Pertahanan Awam dgn Pem.Penguasa Kastam… jadi eBook nya beli lain² ke macam mana? lepas tu macam mana cara beli? 😅

    Reply
    • Wkslm,

      Wah.. Tahniah Pijang. Moga lulus salah satu antara dua exam ni.

      Tak perlu beli ebook lain2.

      Ok camni. Oleh kerana dpt dua2 exam. Atok cadangkan beli rujukan Pembantu Pertahanan Awam Kp19 pakej Platinum (RM100) tu.

      Sebab, dlm pakej platinum tu dah ada extra seksyen Daya Menyelesaikan Masalah dan extra seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris. Rujukan extra ni boleh Pijang guna sebagai bantuan ulangkaji bagi jawatan Pembantu Penguasa Kastam Wk19.

      Cara beli online tu, Pijang leh rujuk semula post atok di atas tu. Ada cara step by step atok tunjukkan.

      Reply
  2. Asalammualikum atok, nak minta pendapat. Sekiranya pepereksaan ne sudah di jawap selepas 25 hari dapat keputusan dan berapa lama tempoh untuk menunggu ujian fizikal ada ka 1 bulan atau 2 bulan lagi.dan lagi satu sekiranya ketinggian 148cm boleh ke melepasi?dekat spa saya da tulis ketinggian kenapa saya dapat utk axem ne.please help me buntuh .nanti 1hb saya nak beli ebook ne,inshaAllah.

    Reply

Leave a Comment

error: Content is protected !!