Contoh Soalan Peperiksaan Jurutera Gred J41

Korang rasa, korang ada masa untuk sakit kepala ketika sedang menjawab soalan peperiksaan Jurutera J41? Memang tak hado. Tapi, nasib korang memang baik! Di bawah merupakan koleksi contoh soalan peperiksaan Jurutera Gred J41 yang boleh dijadikan latihan calon peperiksaan. Cuba dapatkan jawapan bagi setiap contoh-contoh soalan peperiksaan Jurutera Gred J41 RTM yang diberikan di bawah sebagai latih tubi.

Contoh Soalan Peperiksaan Jurutera Gred J41 RTM Jabatan Penyiaran Malaysia

Selain dari itu, calon juga boleh dapatkan rujukan khas Contoh Soalan Peperiksaan Online Jurutera Gred J41 yang disarankan di bawah untuk dijadikan rujukan sebelum hadir peperiksaan PSEE SPA pada tahun 2021 ini.

Nota: Untuk korang yang dipanggil ke ujian psikometrik Jurutera J41 ambilan Jabatan Penyiaran Malaysia pada 30 September 2021 ini. Sila dapatkan bahan ulangkaji ujian ni di contoh soalan ujian psikometrik Jurutera Gred J41.

Permohonan Jawatan Kosong Jurutera Gred J41

Sekiranya korang mahu mengisi jawatan kosong sebagai Jurutera Gred J41 secara rasmi di Jabatan Penyiaran Malaysia atau lain-lain kementerian/jabatan, permohonan boleh dilakukan dengan melengkapkan atau mengemaskini borang SPA9 di Portal SPA9 (sebelum ini dikenali sebagai SPA8i). Permohonan jawatan sebagai Jurutera Gred J41 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara online.

Kekosongan Jawatan Jurutera Gred J41

Mengenai jumlah kekosongan, jika berpandukan hebahan yang telah dikeluarkan SPA pada 30 Ogos 2021, bilangan kekosongan jawatan Jurutera Gred J41 (Awam) di Kementerian Kerja Raya Malaysia adalah sebanyak 151 tempat. Manakala, calon simpanan adalah seramai 100 orang.

Sementara, Jurutera Gred J41 (Elektrik) di Kementerian Kerja Raya Malaysia adalah sebanyak 16 tempat. Manakala, calon simpanan adalah seramai 30 orang. Manakala, kekosongan jawatan Jurutera Gred J41 (Mekanikal) di Kementerian Kerja Raya Malaysia adalah sebanyak 14 tempat. Manakala, calon simpanan adalah seramai 20 orang.

Hebahan SPA bertarikh 6 Oktober 2021, kekosongan jawatan Jurutera J41 di Kementerian Kesihatan Malaysia adalah seramai 18 orang. Simpanan pula dinyatakan sebanyak 50 tempat.

Tidak perlu atok tekankan betapa perlu. Dan peri pentingnya korang membuat persediaan sebelum tarikh peperiksaan tiba. Korang da besar dan da bleh pikir sendiri..

Ini satu jumlah yang amat terhad kalau mengambilkira jumlah calon yang tinggi dipanggil ke PSEE Jurutera Gred J41 oleh SPA. Oleh sebab itu, sila beri tumpuan penuh korang terhadap perkongsian ini.

Tempoh Luput Permohonan

Suka diingatkan, tempoh luput setiap permohonan adalah satu (1) tahun. Pemohon dikehendaki mengemaskini semula permohonan di portal SPA9 setelah tempoh luput tersebut sampai.

Semakan Penjadualan Peperiksaan Jurutera Gred J41

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

JURUTERA GRED J41 DI JABATAN PENYIARAN MALAYSIA

TARIKH PEPERIKSAAN : BELUM DIUMUMKAN

MASA PEPERIKSAAN : 10:00 PAGI – 11:00 PAGI

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/psee-jurutera-gred-j41

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/ web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan korang tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

*Semua calon akan menduduki peperiksaan pada masa yang sama, bermula pada jam 10:00 pagi hingga 11:00 pagi.

Jadual Gaji Jurutera Gred J41

Berikut adalah jadual gaji minimum-maksimum serta kadar kenaikan gaji tahunan bagi seorang Jurutera Gred J41 ;

Gaji minimum – RM2,529.00
Gaji maksimum – RM9,643.00
KGT – RM225.00

*Di samping elaun-elaun, imbuhan-imbuhan dan kemudahan-kemudahan lain yang seorang penjawat jawatan Jurutera dengan gred J41 layak terima.

Deskripsi Tugas Jurutera Gred J41

Apakah skop kerja atau senarai tugas Jurutera Gred J41?

Secara am, tugas seorang Jurutera Gred J41 di RTM adalah melaksanakan:

” Penyelenggaraan dan pembaikan ke atas semua bangunan dan kemudahan awam serta mengawasi aspek kejuruteraan. “

Syarat Lantikan Dan Kelayakan Jurutera Gred J41

Calon lantikan terus hendaklah mempunyai :

Kewarganegaraan Malaysia;
Umur 18 tahun atau lebih;

Dan

Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji Permulaan pada Gred J41 : RM2,529.00).

Dan

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)/Sijil Vokasional Malaysia (SVM) atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Exam Online Jurutera Gred J41

Panggilan exam online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Jurutera Gred J41 untuk tahun 2021 setakat ni masih belum dikeluarkan oleh SPA.

Exam online Jurutera Gred J41 mungkin akan dijalankan satu (1) kali dalam tahun ini.

Tarikhnya belum diumumkan secara rasmi.

Tetapi seperti pada kebiasaanya, kesemua calon adalah dikehendaki menduduki dan menjawab peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Jurutera Gred J41 selama sejam untuk setiap sesi peperiksaan yang dijadualkan. Bermula jam10 pagi sampai la jam 11.00.

Inilah tempoh pagi yg paling singkat dalam hidup korang yang akan menentukan masa hadapan!

Senario Peperiksaan Jurutera Gred J41

Syarat untuk menyandang jawatan Jurutera Gred J41, calon perlu, terlebih dahulu lulus peperiksaan online.

Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan online / tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut layak untuk dipanggil menghadiri temuduga jawatan Jurutera Gred J41 yang akan dijadualkan kemudian.

Namun begitu, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan awal. Memang sayang sekali..

Antara sebab yang dikenalpasti iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam peperiksaan Jurutera Gred J41 terutama di bahagian A.

Format Peperiksaan Jurutera Gred J41

Format Peperiksaan Jurutera Gred J41 sesi 2020/2021 terdapat perbezaan ketara berbanding tahun-tahun lepas.

Sebagai contoh, jika korang perasan, format soalan Jurutera Gred J41 untuk sesi 2017/2018 berbeza dengan format 2019/2020. Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sudah melakukan perubahan drastik untuk format sesi ini.

Format 2017/2018 Vs Format 2020/2021

Format Jurutera Gred J41 – 2017/2018

Seksyen A: Pengetahuan Am

Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah

Format Jurutera Gred J41 – 2020/2021

Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris

Eh.. Bukan Sama Ke Tok?

Yup, nampak macam sama. Tapi ngak serupa.

Penilaian tetap 2 (dua) Seksyen TETAPI perasan tak, ada perubahan di situ. Seksyen PENGETAHUAN AM ditiadakan dan telah digantikan dengan KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS.

Jadi, jika korang gunakan perkongsian yang dibuat mengenai peperiksaan Jurutera Gred J41 sesi peperiksaan 2018 dan ke bawah, memang korang akan buang masa.

Masa korang akan terbuang dengan baca tip dan trik cara sukses seksyan Pengetahuan Am. Seksyen ini adalah seksyen yang paling banyak makan masa calon sebenarnya.

Elak ‘Kesilapan Mengatur Jadual Penyelenggaraan’ (Sekadar Metafora)

Sekali lagi dinyatakan, calon adalah dinasihatkan agar lebih fokus pada seksyen A iaitu Daya Menyelesaikan Masalah. Inilah seksyen yang membuat ramai calon seolah-olah ‘tersilap mengatur jadual penyelenggaraan’. Cuma kali ini, bukan menyebabkan kerosakan pada bangunan atau mesin jabatan. Tetapi akan berakibat buruk dengan mendapat keputusan gagal dalam peperiksaan online SPA Jurutera Gred J41.

Sementara, untuk seksyen B, ia melibatkan kefahaman Bahasa Inggeris. Kena study balik la past tense, present tense, present continuous tense dan lain-lain benda alah tu. Hadoi..

Berikut merupakan sedikit perkongsian daripada atok mengenai beberapa contoh soalan setiap seksyen dan penjelasan topik.

Contoh Soalan Peperiksaan Jurutera Gred J41 – Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen ini memerlukan korang menyelesaikan permasalahan yang dikemukakan dengan menggunakan pendekatan :

  1. kemahiran pemikiran logik,
  2. kemampuan menginterpretasi data
  3. melalui pemahanan konsep-konsep matematik.

Jangan Sampai ‘Nangis Di Bucu Katil’

Kebiasaannya, sesetengah calon memang mempunyai penyakit ‘geli geleman dan pening lalat’ terhadap soalan yang berkaitan nombor dan angka. Asal tengok masalah yang melibatkan persamaan / rumus / formula math saja terus rasa nak pitam dan nyampah giler. Padahnya ‘nangis di bucu katil’ la selepas result exam SPA keluar nanti.

Walaupun dikatakan bahawa dalam peperiksaan online Jurutera Gred J41, soalan aplikasi konsep matemaik yang diajukan tidak melebihi sukatan pelajaran di peringkat SPM sahaja.

Tetapi latih tubi yang banyak diperlukan. Takkan nak sia-siakan saja peluang yg dpt ni kot. Tak tahu lagi dpt panggilan ke tak utk exam online yg akan datang kan..

Daripada pemerhatian yang dilakukan juga, atok cerakinkan soalan dalam Seksyen A ini kepada 4 bahagian utama iaitu;

  • Penyelesaian Masalah
  • Menginterpretasi Data
  • Soalan Matematik
  • Pemerhatian & Logik (macam IQ test)

Di bawah beberapa contoh soalan Jurutera Gred J41 – Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah

1) Nailla Huda ialah adik kepada Naylah Hanani. Selain turut cantik seperti kakaknya, Nailla Huda juga suka menabung. Dia mempunyai wang sebanyak RM450 di sebuah bank dengan kadar faedah 4.5% setahun. Kirakan tempoh masa tabungan Nailla Huda untuk mendapat dividen sebanyak RM81.00?

A) 4 tahun
B) 3.5 tahun
C) 5 tahun
D) 4.5 tahun

2) Harga 40 ekor Siakap yang dibeli Uncle Chong ialah RM380. Berapakah harga purata seekor Siakap Uncle Chong?

A) RM 10.00
B) RM 9.00
C) RM 8.50
D) RM 9.50

3) Encik Frederick membelanjakan 10% daripada pendapat gajinya setiap bulan untuk membayar bil utiliti iaitu RM100. Sekiranya gaji Encik Frederick dinaikkan 50% pada bulan hadapan, berapakan berapakah gaji baru yang akan diperolehinya?

A) RM1000
B) RM1500
C) RM1750
D) RM2000

4) Khon Guan baru sahaja mendapat pekerjaan sebagai Jurutera Gred J41 di Jabatan Penyiaran Malaysia. Jadi dia membeli sebuah Sofa dengan harga RM6000 untuk kegunaan peribadi. Potongan sebanyak 6% kerana Khon Guan membeli dengan mengunakan kupon diskaun. Berapakah harga Sofa selepas menggunakan kupon diskaun?

A) RM5,640.00
B) RM7,540.00
C) RM4,640.00
D) RM5,540.00

5) 27 batang pensel warna orange daripada jumlah 156 kotak pensel didapati rosak. Jumlah pensel warna orange yang rosak itu bersamaan dengan 3/4 daripada bilangan sekotak pensel. Berapakah jumlah semua pensel tersebut?

A) 4056
B) 5616
C) 3159
D) 4082

6) 257 orang ahli Kelab Tari Kolej Setia membuat kutipan RM25 setiap orang. 45% daripada jumlah kutipan itu dibelanjakan untuk jamuan akhir tahun, 65% daripada bakinya untuk cenderamata dan RM550 untuk bayaran tempahan jersi kelab. Berapakah baki wang kelab Tari Kolej Setia yang tinggal?

A) RM2,010.90
B) RM1,701.60
C) RM1,529.70
D) RM2,079.70

7) Satu guni beras wangi dibahagikan kepada beberapa bahagian. Santesh dan Manmohan masing-masing mendapat 0.35 dan 0.45 bahagian. Berapakah jisim satu guni beras wangi itu jika Santesh mendapat 43.75kg?

A) 100kg
B) 125kg
C) 150kg
D) 160kg

8) Prisma Pentagonal M lebih ringan daripada N tetapi lebih berat daripada Prisma Pentagonal O. Prisma Pentagonal P pula lebih berat daripada Prisma Pentagonal O, tetapi lebih ringan daripada Prisma Pentagonal M. Susun kedudukan Prisma Pentagonal tersebut bermula dengan yang paling ringan.

A) O,P,N,M
B) N,M,P,O
C) N,M,O,P
D) O,P,M,N

9) Harga sebuah kereta BMW warna dark blue terpakai ialah RM134,300. Setiap tahun harga BMW warna dark blue terpakai itu menyusut sebanyak 15%. Berapakah harga BMW terpakai itu selepas 3 tahun kemudian?

A) RM 114,155
B) RM 97 031
C) RM 82 477
D) RM 70 105

10) Harga sebuah kondominium 3 bilik tidur dan 2 bilik air di Kuala Lumpur ialah RM330 000. Selepas 5 tahun kemudian harga kondominium tersebut meningkat kepada RM450 000. Berapakah peratus peningkatannya?

A) 66.66%
B) 36.36%
C) 33.33%
D) 26.7%

11) Sejumlah 16 250 keping jubin pelbagai warna dibahagikan kepada dua bahagian iaitu 2/5 dan 3/5. Bahagian lebih besar diagihkan sama banyak kepada 2 ruangan iaitu ruang tamu Q dan ruang tamu R. Berapakah bilangan jubin bagi ruang tamu R?

A) 4875
B) 3250
C) 2438
D) 5416

12) Gloria Grace seorang gadis suku murut yang cantik lagi bersopan. Dia dapat menjawab 6 soalan Add Math dalam masa 9 minit. Berapakah jumlah soalan Add Math yang boleh dijawab oleh Gloria Grace dalam masa 1 jam 15 minit?

A) 55
B) 50
C) 40
D) 45

13) 15 liter air mengalir melalui sebatang paip air dan masuk ke dalam takungan berbentuk enneagon dalam tempoh masa 4.5 minit. Berapakah tempoh masa yang diambil untuk mengisikan air sebanyak 727.5 liter ke dalam takungan berbentuk enneagon itu menggunakan 2 paip air yang serupa?

A) 1 jam 49 minit
B) 1 jam 57 minit
C) 3 jam 38 minit
D) 7 jam 17 minit

14) Sebuah ruang simpanan mengandungi 3,000 bungkus buah pelaga. Tajol mengambil 3/4 daripada jumlah bungkus buah pelaga tersebut. Kemudian Sumli mengambil 2/5 jumlah bungkus buah pelaga daripada Tajol. Berapakah jumlah bungkus buah pelaga yang tinggal pada Tajol?

A ) 450
B ) 900
C ) 1,350
D ) 2,250

15) Sebuah kotak mengandungi 780 biji kurma Mabroom diagihkan kepada 6 kumpulan pelajar iaitu P, Q, R, S, T dan U. Kumpulan P mendapat 1/4 daripada jumlah kurma Mabroom tersebut. Kemudian kumpulan Q mendapat 1/5 daripada baki kurma Mabroom tersebut manakala selebihnya kumpulan R, S, T dan U mendapat sama banyak. Berapakah bilangan kurma Mabroom yang akan diperolehi oleh kumpulan R?

A) 117
B) 142
C) 468
D) 568

Untuk lebih banyak contoh (dan skema jawapan lengkap) bagi seksyen A Jurutera Gred J41 ini. Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Jurutera Gred J41 berikut.

Rujukan Contoh Soalan Daya menyelesaikan Masalah Jurutera Gred J41 RTM Jabatan Penyiaran Malaysia

Atau pun,

Boleh baca post atok satu lagi yang khusus membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Daya Menyelesaikan Masalah (Updated 2021) dengan detil. Ia akan menambah lagi kefahaman korang terhadap seksyen ini.

Contoh Soalan Peperiksaan Jurutera Gred J41 – Kefahaman Bahasa Inggeris

Inilah seksyen ‘killer’ yang ‘membunuh’ peluang ramai calon exam Jurutera Gred J41. Walau maciam mana pun, soalan yang diketengahkan dalam seksyen B ini masih tidak melebihi sukatan dalam yang sudah korang pelajari sewaktu SPM dolo-dolo.

Soalan diolah dalam bentuk;

a) petikan ringkas dan diikuti beberapa soalan comprehension, dan
b) soalan berkaitan vocabulary, dan
c) soalan mengenai grammar (Noun, Pronoun, Adjective, Verb, Adverb, Conjunction, Interjection, Preposition dan yang lain-lain).

Contoh soalan adalah seperti berikut :

1) Mr. Singh needs to build a cabinet today. He can use the following tools except:

A) hammer
B) measuring tape
C) saw
D) shears

2) Janice Kim has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Janice has three animals in total.
B) Janice has more cats than dogs.
C) One of Janice’s cats is black.
D) All of Janice’s dogs have spots.

3) Fatehah’s result for her final exam was very bad. She must make ________ progress.

A) some
B) many
C) little
D) any

4) Please read the following sentence.

Once Lieyana Amimah lifted her pen and made a start, writing the essay became easy.

If we change the start of the sentence to:

Writing the essay became easy..

What will the ending be?

A) after starting.
B) after lifting her pen.
C) once Lieyana Amimah lifted her pen and made a start.
D) once she lifted her pen and made a start.

5) Choose the correct sentence with the same meaning of

I will cook a special dinner tonight,” Tajjudin said to his wife.

A) Tajjudin told his wife that he will cook a special dinner that night.
B) Tajjudin told his wife to cook his special dinner that night.
C) Tajjudin’s wife will cook a special dinner with Tajjudin at night.
D) Tajjudin’s wife told Tajjudin to cook a special dinner for him that night.

6) Where ____________ Kui Ling Fan live?

A. are
B. is
C. do
D. does

7) Mukhriz Farhan __________________ English, Mandarin and a bit of Arabic.

A. speaks
B. speak
C. speaking
D. is speaking

8) King Sigmund V was so feared by his people because his face was ____________ .

A) monstrous
B) plain
C) unappealing
D) common

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 9 – 10).

What writers struggle to express through numerous newspaper columns, the cartoon manages in a pointed one-liner. Little wonder then, that the first thing most of us like to see when we pickup a newspaper is the cartoon. Simple though it may seem, making a cartoon is an art that requires a combination of hard work, training and a good sense of humour. Cartoonists say that the cartoons that make us laugh the most are in fact the cartoons that are hardest to make. Even celebrated cartoonists like R.K.Laxman admit that making a cartoon is not a piece of cake. Laxman says he has to wait for over six hours, which includes spending a lot of time scanning newspapers and television channels before any idea strikes him.

So how does one become a cartoonist? Which of us has the talent to make it? How can we master the rib-tickling strokes and the witty one-liners? How can we make people smile or laugh? There are few colleges or schools for cartoonists. Most cartoonists come from art colleges, while some learn the craft on their own. Most established cartoonists are of the view that no institute can teach you to make a cartoon. “You can pick up the craft, you may learn to sketch and draw in institutes, but no one can teach anyone how to make a good cartoon,” says Uday Shanker, a cartoonist with Navbharat Times. While basics, like drawing and sketching can be learnt in an art college, and are important skills, these alone, do not make a good cartoonist.

Because it’s a question of one’s creativity and sense of humour; two qualities one simply may not have. The advice established cartoonists give is that just because you can sketch, don’t take it for granted that you will become a cartoonist.

9) What, according to Laxman, is the challenge in creating a good cartoon?

A) waiting for the right thought
B) browsing newspapers to emerge. and television.
C) getting the right kind of
D) good drawing and sketching training. skills.

10) Which of these words BEST describes this passage?

A) humorous
B) technical
C) challenging
D) informative

Read the following paragraphs to answer the next five questions (Questions 11 – 15).

Ulhas Mandlik, 35, a power-loom owner from Ichalkaranji, Maharashtra, and his mother were homeward-bound one evening when heavy rain forced them to take shelter beneath a bridge. Not far away, a small group of labourers huddled together under a part of the cement housing above a 16 metre deep well used to pump water for irrigation.

Suddenly, Mandlik and his mother heard the labourers scream. When the two got to the well, they were told that a five year old boy named Hariya had fallen in through a side opening in the structure. Ignoring his mother’s fears, Mandlik quickly knotted together lengths of flimsy rope belonging to the labourers and asked them to lower him into the dark well. “I hope the rope holds,” he thought. As he descended, Mandlik noticed the metal rungs on the wall of the well. He grabbed hold of one and started climbing down, when he saw the boy clinging to a pipe running up the well’s centre. Grabbing the child, Mandlik started to climb praying that the old rungs wouldn’t give away and plunge them both into the churning water below. Their luck held and within a few minutes, Mandlik clambered to ground level and handed over Hariya to his sobbing father.

The man fell at Mandlik’s feet and offered him some money as a reward. Refusing the cash, Mandlik took Hariya and his family to a nearby eatery and offered them steaming tea to warm them up. Several organisations have honoured Mandlik for his bravery and presence of mind on that wet day three years ago. “I am happy I was at the right place at the right time,” he says,” and was able to return a little boy to his family.”

11) What first drew Ulhas and his mother to the well?

a) shelter from the heavy rain.
b) the return journey home.
c) news of a small boy’s fall.
d) the labourer’s screams.

12) What were Ulhas’ mother’s fears really associated with?

a) the rusted rungs inside the wall.
b) the risk to the life of the rescuer.
c) the churning water inside
d) doubts about the safety the well. of the boy.

13) Which of the following could be a learning from the report?

a) it is best not to involve oneself
b) one should not take shelter even in situations involving others. beneath a bridge in the rain.
c) one cannot predict when an
d) metal rungs alongside the wall of accident may befall any person. a well may not always be useful.

14) Which of these expressions best describes Ulhas in view of this incident?

a) disregard for an elder’s
b) disbelief in one’s own abilities. warnings.
c) faith only in prayers for
d) concern for others with no success. expectations.

15) Which of these did Hariya’s father express on receiving his son?

a) gratitude.
b) relief.
c) anxiety.
d) peace.

Dapat tak jawapan untuk contoh soalan di atas?

Untuk lebih banyak contoh soalan Jurutera Gred J41 di Seksyen B ini (dan dilengkapi skema jawapan padu). Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Jurutera Gred J41 di bawah.

Rujukan Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Jurutera Gred J41 RTM Jabatan Penyiaran Malaysia

Atau pun,

Boleh baca perkongsian atok sebelum ni yang membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Kefahaman Bahasa Inggeris (Updated 2021) dengan detil. Ia akan menambah lagi kefahaman korang terhadap pecahan soalan dalam seksyen ini.

Rujukan & Contoh Soalan Peperiksaan Jurutera Gred J41

Untuk sesi 2021, rujukan penuh kali ini telah dikemaskini dengan format terbaharu peperiksaan online SPA yang berbeza daripada sesi terakhir peperiksaan.

Tapi Tok, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

1) Hati korang jadi riang ria

Nota Ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan peperiksaan online Jurutera Gred J41 ni akan menjimatkan tenaga korang. X perlu berlari seantero Internet cari bahan. X perlu berjam-jam mengadap skrin. Mata x letih. Pikiran x kusut. Hati pon jadi riang ria di hari raya. Haha..

2) Lebih masa main PUBG

Korang jangan acah-acah soleh la dgn atok. Korang kaki game kan? Tak payah susah-payah. Buka je jualan rujukan contoh soalan peperiksaan online Jurutera Gred J41, korang terus grab. Pastu baca nota-nota tu. Buat contoh soalan yg diberi. Habis ceta. Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

3) Guna pengalaman 12 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan peperiksaan Jurutera Gred J41 yg diberikan akan membiasakan korang dengan format sebenar exam SPA. Bukan soalan bocor. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan yang hampir sama. Korang pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 12 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan SPA. Daripada era SPA masih menjalankan peperiksaan secara bertulis dan berpusat lagi!

4) Memudahkan hidup korang

Skema jawapan dalam rujukan Jurutera Gred J41 ini ada disediakan. Yup.. kedua-dua seksyen A dan B ada disediakan jawapan. Sudah tentu skema jawapan ini akan menambah kepandaian korang. Ada jalan kira diberi. Tak perlu pecah kepala cari jawapan. Tak payah hafal sifir. Tak payah congka-mencongak. Rumus dan persamaan turut diberi. Formula matematik yang dah luput diingatan, jadi segar semula. Pendek kata, ia memudahkan hidup korang.

4) Boleh simpan duit lebih (untuk kawin)

Rujukan contoh soalan peperiksaan Jurutera Gred J41 ada beberapa pakej. Ada pakej murah, ada pakej kurang murah. Pilih la ikut bajet yg ada. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli smartphone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

5) Lagi Hawau..

Rujukan contoh soalan peperiksaan Jurutera Gred J41 ni murah giler. Korang hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang gemilang. Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

Cara Beli Rujukan Penuh

Arahan:

  1. Klik Rujukan Jurutera Gred J41.
  2. Scroll ke bawah dan klik button ‘Beli Sekarang’.
  3. Scroll ke bawah dan pilih pakej yang sesuai dengan bajet korang.
  4. Scroll ke bawah dan masukkan alamat emel ke dalam ruang disediakan, kemudian klik button ‘Proceed to Checkout’.
  5. Tunggu cara pembayaran akan dihantar melalui emel (yang korang masukkan tadi).

Confirm Lulus Ke Tok Kalau Saya Beli Rujukan Ini?

Atok tak berani janji apa-apa. Hal lulus ni kita serah pada Allah SWT. Apa yang paling penting, korang da berusaha sebaik mungkin. Siapa berusaha, dia dapat. InsyaAllah..

Apa yang atok recommend ni adalah rujukan & Contoh Soalan Peperiksaan Jurutera Gred J41 terbaik yang ada di pasaran setakat ini. Termasuk nota, contoh soalan, contoh jawapan dan penerangan jalan kira untuk memudahkan persediaan Peperiksaan Peperiksaan Jurutera Gred J41 korang.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Dah Lupa Formula Matematik La Tok..

Jangan risau. Dalam rujukan Jurutera Gred J41 ni dah disediakan nota-nota ringkas Matematik untuk korang ‘refresh’ kembali formula-formula matematik yang da hampir terhapus dari ingatan tu. Cara pengiraan dan jalan penyelesaian untuk mendapatkan jawapan juga disertakan.

Paling mustahak, nota-nota Matematik ini adalah daripada soalan-soalan yang biasa ditanya dalam peperiksaan kerajaan sepanjang 2015-2019.

Tak perlu ulangkaji dan study keseluruhan buku teks Matematik. Korang bukannya nk duk SPM pon. Nak tau apa paling best? Dalam rujukan ni da pilih topik yang perlu sahaja. Maklumat ni sulit ya. Untuk korang yang serius tak nak buang masa dan nak sukses.

Exam Da Dekat Ni Tok, Sempat Ke Pos Buku Ni?

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Jurutera Gred J41 ni bukan buku. Tiada pengeposan dan tiada penghantaran yg perlu dibuat.

Tetapi eBook dalam versi PDF. Korang akan diberikan akses ke ruangan download untuk muaturun semua komponen selepas bayaran disahkan.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Korang x perlu tunggu whatapps daripada orang Pos Laju atau lain-lain kurier gtaw barang da sampai. Pastu naik la keta atau motor dlm 1 jam 20 minit (pegi ulang-alik amik barang).

Korang juga tak perlu bz sgt, tengok tracking number tiap jam. Nak tengok barang korang da sampai area mana.

Tapi Tok, Saya Lebih Suka Baca Buku..

Kalau korang yg banyak sgt ink tu, takda masalah. Boleh print eBook ni. Pastu binding. Jadikan buku. Boleh conteng2 nota kaki. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Ada soalan lagi? Kalau da tak ada, cepat dapatkan sekarang juga sebelum jualan ditutup. Rujukan ni bukan dijual selama-lamanya.

Jadi, Demikianlah Adanya.

Sedikit sebanyak contoh soalan peperiksaan Jurutera J41 yang akan korang hadapi pada tahun 2021 ini.

Satu lagi, contoh soalan Jurutera Gred J41 yang atok bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Selamat menduduki peperiksaan!

Penutup

Agak ramai juga yang bilang (bukan siti bilang yer), exam PSEE Pembantu Makmal sedikit sukar. Jadi, elok benar kalau korang sempat baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Makmal C19 ni. Mana tahu ada contoh yang atok bagi tu naik exam SPA. Sapa tahu kan..

Kpd korang yang mungkin akan menyertai sektor perkhidmatan kerajaan Negeri Johor Darul Takzim. Persiapan rapi haruslah dilakukan utk menghadapi exam. Jawablah exam online tu dengan yakin sambil baca contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir Negeri Johor N41.

Tak lupa juga untuk calon peperiksaan online SPA penolong pegawai pertahanan awam ambilan under APMM. Sila baca, & hadam maklumat dalam contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29. Atok harap di sedikit sebanyak membantu korang.

Khas buat cucu atok yang memenuhi kelayakan & sudah dipanggil peperiksaan online PSEE Laskar Kelas II Maritim T1 untuk ambilan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia. Pastinya contoh soalan peperiksaan Laskar Kelas II Maritim T1 ini pasti memberi sedikit input bermanfaat.

Dah dapat emel panggilan PSEE Pembantu Tadbir P/O? Jawatan femes nih. Antara bahan bacaan yang amat sesuai untuk korang sebelum duduk PSEE SPA tu ialah contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19 ni.

Sudah tentu korang dah tahukan, ke tak? Yang exam pembantu tadbir (p/o) dan exam pembantu tadbir (kewangan) dijalankan serentak? Kali tak tahu, maka ketahui la olehmu. Jadi, kepada yang dipanggil PSEE pembantu tadbir kewangan w19, luangkan sedikit masa korang membaca contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir Kewangan W19.

Sape yang sudah menerima surat panggilan ke ujian bertulis Pegawai Tadbir N41 untuk kerajaan negeri Terengganu? Exam ni agak rare sebab still dijalankan secara bertulis dan berpusat. Klu korang dipanggil, alhamdulillah. Kena buat persediaan rapi tu. Boleh baca Contoh Soalan Ujian Bertulis Pegawai Tadbir N41 Terengganu.

Peperiksaan Penolong Penguasa Bomba KB29 akan dijalankan serentak dengan peperiksaan Penguasa Bomba KB41. Jika korang menerima panggilan untuk kedua-dua jawatan, korang hanya perlu duduk jawatan KB41. Tapi, jika korang dapat panggilan untuk KB29 sahaja maka tiada pilihan la kan. Untuk KB29, atok da tuliskan panduan yang jelas untuk korang. Baca di contoh soalan peperiksaan Penolong Penguasa Bomba KB29.

Calon-calon Pegawai Siasatan P41 untuk ditempatkan di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia sudah dipanggil untuk menduduki PSEE. Persediaan korang mesti tip-top. Calon ramai. Baca segera contoh soalan peperiksaan Pegawai Siasatan P41 ini.

Last but not least, khusus buat calon peperiksaan online SPA utk jawatan Pembantu Operasi Gred N11, dapatkan info berguna dan beberapa contoh soalan peperiksaan Pembantu Operasi N11 ini. Jangan ambil mudah PSEE Gred N11 tu.

Serius, Ni Baru Penutup!

PSEE Online SPA yang terakhir bagi jawatan Pengawal Keselamatan Gred KP11 ambilan CGSO bagi tahun 2021 ni akan diadakan dalam a few days lagi. Kepada korang yang dah dipanggil, tidak rugi baca contoh soalan peperiksaan Pengawal Keselamatan KP11 CGSO ni.

Walaupun kita dlm suasana Covid-19 yang sedang membadai negara, sesi exam online SPA untuk jawatan Akauntan WA41 tetap akan dijalankan pada bila-bila masa dalam tahun ni. Elok bersiap-sedia awal. Penuhkan ilmu di dada tu dengan maklumat seperti contoh soalan peperiksaan Akauntan Gred WA41 ni.

Bagi korang yg hado mengisi jawatan Pembantu Keselamatan Gred KP19 dalam portal SPA9 (sebelum ni dikenali sebagai SPA8i), panggilan exam telah diumumkan oleh SPA. Jangan da last minit baru kelam-kabut cari informasi. Awal-awal baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Keselamatan KP19.

Kpd mereka dijangka akan menjadi kakitangan Jabatan Kementerian Kerja Raya Malaysia sebagai Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19. Atok ada siapkan beberapa bahan bacaan bermutu yang sesuai, termasuk contoh soalan peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19. Maklumat lain korang boleh layari portal rasmi KKR k..

KKM sedang mengalukan kedatangan calon-calon Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) yang akan diserap masuk tidak lama lagi. Jika korang dah terima emel panggilan berkenaan exam online SPA untuk jawatan N41 ni, bolehlah tambahkan lagi kemahiran korang tu dengan perkongsian contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) ni.

Kpd korang layak & barangkali telah selamat menerima emel panggilan ke PSEE online penolong jurutera, atok nasihatkan baik bersiap-siap. Dikatakan bahawa exam SPA ni jg sedikit sukar. Itu cakap-cakap orang la. Jadi perbanyakkan bacaan. Sebagai permulaaan, bolehlah usha contoh soalan peperiksaan Penolong Jurutera JA29 yang atok kongsi sebelum ni.

Emel panggilan PSEE online SPA Pembantu Awam gred H11 masih belum dikeluarkan oleh SPA. Tapi, dengar khabarnya, jumlah yang dipanggil memang tak beragak lagi ramainya. So better bersedia. Mari mulakan dengan membaca contoh soalan peperiksaan Pembantu Awam Gred H11 ni.

Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan masih lagi menantikan kehadiran para Pengawas Hutan yg akan diserap masuk tidak lama lagi. Sesi peperiksaan utk jawatan ini akan dijalankan tidak lama lagi. Baca contoh soalan peperiksaan Pengawas Hutan G19 ini utk persediaan penuh!

Kementerian Dalam Negeri dengan kerjasama SPA membuat tapisan ke atas calon-calon yg ada memohon jawata Pemeriksa Cap Jari N19. Tapisan terkini adalah proses PSEE, utk mendalami format exam ini, korang kena baca contoh soalan peperiksaan Pemeriksa Cap Jari N19.

OK, ni btl2 last. Calon PSEE SPA untuk jawatan Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 adalah tinggi bilangannya pada tahun 2019. Keadaan sama dijangka tahun ini. Jadi, kesilapan kecil sudah cukup membawa padah. Cuba kurangkan risiko kesilapan tersebut dengan mengenali jenis-jenis dan beberapa contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29.

Korang jangan lupa baca pula, penat atok tulis tu.

Au revoir dan arrivederci dulu dari atok. Gud luck semua!

Atok
Follow me

Leave a Comment

error: Content is protected !!