Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Adakah korang dipanggil ke peperiksaan online Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ambilan Kementerian Pertahanan Malaysia pada 28 April 2021 ini? Masih blurr apa benda nak prepare? Di bawah merupakan koleksi contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Gred Q29 yang boleh dijadikan latihan calon peperiksaan. Cuba dapatkan jawapan bagi setiap contoh-contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 yang diberikan di bawah.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Gred Q29

Selain dari itu, calon juga boleh dapatkan rujukan khas contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 yang disarankan di bawah untuk dijadikan rujukan sebelum hadir peperiksaan pada tahun 2021 ini.

Sementara itu, bagi yang dipanggil peperiksaan untuk jawatan Pegawai Penyelidik Q41, post lain yang lebih sesuai untuk korang baca ialah contoh soalan peperiksaan Pegawai Penyelidik Q41 ini.

Nota: Bagi korang yang berjaya dipanggil ke sesi temuduga. Setinggi tahniah diucapkan! Bukan senang lepas exam online Q29. Sudah tentu persediaan sudah mula korang lakukan. Terus baca soalan temuduga Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ni.

Permohonan Jawatan Kosong Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Sekiranya korang mahu mengisi jawatan kosong sebagai Penolong Pegawai Penyelidik Q29 secara rasmi di sektor awam, permohonan boleh dilakukan dengan melengkapkan borang SPA9 di Portal SPA9. Permohonan jawatan sebagai Penolong Pegawai Penyelidik Q29 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara online.

Kekosongan Jawatan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 Bagi Tahun 2021

Berdasarkan iklan kekosongan jawatan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 terkini yang dikeluarkan oleh SPA bertarikh 4 Februari 2021. Jumlah kekosongan ialah 2, dan bilangan simpanan ialah 20 di Kementerian Pertahanan Malaysia.

Semakan Penjadualan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK GRED Q29 DI KEMENTERIAN PERTAHANAN MALAYSIA

TARIKH PEPERIKSAAN : 28 APRIL 2021

MASA PEPERIKSAAN : 2.00 PETANG -3.00 PETANG

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/psee-penolong-pegawai-penyelidik-q29

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan korang tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

*Semua calon akan menduduki peperiksaan pada masa yang sama, bermula pada jam 2:00 Petang hingga 3:00 Petang.

Jadual Gaji Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Berikut adalah jadual gaji minimum-maksimum serta kadar kenaikan gaji tahunan bagi seorang Penolong Pegawai Penyelidik Q29;

Gaji minimum RM 1,496.00
Gaji maksimum RM 5,676.00
Kenaikan Gaji TahunanRM 145.00

*Di samping elaun-elaun dan imbuhan-imbuhan lain yang seorang penjawat jawatan Penolong Pegawai Penyelidik dengan gred Q29 layak terima.

Deskripsi Tugas Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Apakah skop kerja atau senarai tugas Penolong Pegawai Penyelidik Q29?

Secara am, tugas seorang Penolong Pegawai Penyelidik Q29 adalah seperti berikut:

” Membantu Pegawai Penyelidik Gred Q3 dalam perancangan projek penyelidikan, pengendalian projek penyelidikan, mengumpul, merekod maklumat dan menganalisis data-data projek serta penyediaan peralatan projek penyelidikan. “

Syarat Lantikan Dan Kelayakan Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Calon lantikan terus hendaklah mempunyai :

Kewarganegaraan Malaysia;
Umur 18 tahun atau lebih;

Dan

Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan dan mendapat Prinsipal dalam subjek Matematik atau salah satu subjek sains.
(Gaji Permulaan pada Gred Q29 : RM1,496.00);

atau

Sijil dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada politeknik tempatan dan/atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji Permulaan pada Gred Q29 : RM1,496.00);

atau

Sijil Pertanian dan/atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
(Gaji Permulaan pada Gred Q29 : RM1,496.00);

atau

Diploma dalam bidang sains yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan dan/atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji Permulaan pada Gred Q29 : RM1,774.37);

atau

Diploma dalam bidang kejuruteraan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan dan/atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji Permulaan pada Gred Q29 : RM1,849.57);

atau

Diploma Sains Veterinar/ Haiwan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan dan/atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji Permulaan pada Gred Q29 : RM1,924.77).

Dan

Memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/ Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan Malaysia.

Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Panggilan peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Penolong Pegawai Penyelidik Q29 untuk tahun 2021 baru sahaja dikeluarkan oleh SPA.

Peperiksaan online Penolong Pegawai Penyelidik Q29 sudah sah akan dijalankan satu (1) kali dalam tahun 2021 ini.

Tarikhnya ialah pada 28 April 2021. Bersamaan petang hari Rabu.

Kesemua calon adalah dikehendaki menduduki peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) selama sejam untuk setiap sesi peperiksaan yang dijadualkan. Bermula jam2 Petang sampai la jam 3.00 Petang. Inilah tempoh petang tersingkat yang akan menentukan masa hadapan korang!

Senario Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Untuk menyandang jawatan Penolong Pegawai Penyelidik Q29, calon perlu, terlebih dahulu lulus peperiksaan yang dijalankan.

Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan online / tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut akan dipanggil untuk menghadiri temuduga jawatan yang akan dijadualkan kemudian.

Namun berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan awal.

Antara sebab yang dikenalpasti iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 terutama di bahagian B.

Format Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Format Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 pada tahun 2021 terdapat perbezaan ketara berbanding tahun-tahun lepas.

Jika korang perasan, format soalan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 untuk sesi 2018 berbeza dengan format 2021. Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dah lakukan perubahan drastik untuk format sesi ini.

Format 2018 Vs Format 2021

Format Penolong Pegawai Penyelidik Q29 – 2018

Seksyen A: Pengetahuan Am

Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah

Format Penolong Pegawai Penyelidik Q29 – 2021

Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris

Eh.. Bukan Sama Ke Tok? Nampak Saja Macam Sama.

Penilaian tetap 2 (dua) Seksyen TETAPI perasan tak, ada perubahan di situ. Seksyen PENGETAHUAN AM ditiadakan dan digantikan dengan KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS.

Jadi jika korang gunakan perkongsian yang dibuat mengenai peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 sesi peperiksaan 2018, memang korang akan buang masa.

Masa korang akan terbuang dengan baca tip dan trik cara sukses seksyan Pengetahuan Am. Seksyen ini adalah seksyen yang paling banyak makan masa calon sebenarnya.

Elak tersilap key-in data penyelidikan (Sekadar Metafora)

Cumanya, calon adalah dinasihatkan agar lebih fokus pada seksyen B iaitu kefahaman Bahasa Inggeris. Inilah seksyen yang membuat ramai calon cuai hingga seolah-olah ‘tersilap key-in data penyelidikan’ sehingga tak layak melepasi PSEE.

Maklumlah, kita lahir-lahir da memang cakap Melayu. Kalau cikgu BI masuk pun, haram sepatah tak faham.

Untuk seksyen A, ia melibatkan penyelesaian masalah. Masalah yang diberi hendaklah diselesaikan dengan menggunakan logik akal.

Selain itu, aplikasi konsep matematik bertaraf SPM turut diperlukan bagi mencari kaedah penyelesaian.

Berikut merupakan sedikit perkongsian daripada atok mengenai beberapa contoh soalan setiap seksyen dan penjelasan topik.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 – Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen ini memerlukan korang menyelesaikan permasalahan yang dikemukakan dengan menggunakan pendekatan :

  1. kemahiran logik,
  2. kebolehan menginterpretasi data
  3. melalui pemahanan konsep-konsep matematik.

Loya Dan Mual-Mual Nombor

Kebiasaannya, sesetengah calon memang mempunyai penyakit ‘loya dan mual-mual nombor’ terhadap soalan yang berkaitan nombor dan pengiraan. Asal tengok masalah yang melibatkan pengiraan dan rumus saja terus rasa nak pitam.

Namun, jangan terlalu bimbang kerana dalam Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29, soalan aplikasi konsep matemaik yang diajukan tidak melebihi sukatan pelajaran di peringkat SPM sahaja. Lega bukan?

Melalui pemerhatian yang dilakukan juga, atok cerakinkan soalan dalam Seksyen A ini kepada 4 bahagian utama iaitu;

  • Penyelesaian Masalah
  • Menginterpretasi Data
  • Soalan Matematik
  • Pemerhatian dan Logik (lebih kurang IQ test)

Berikut Beberapa Contoh Soalan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 – Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah

1) Budak X mendapat markah tertinggi iaitu 4,500 markah. Budak Y pula mendapat kurang 250 markah daripada Budak Z. Manakala Budak Z mendapat kurang 350 markah daripada Budak X. Berapakah jumlah markah mereka bertiga?

A) 13,500
B) 13,550
C) 12,550
D) 12,500

2) Daerah Lubok Antu mempunyai suku M seramai 0.47 juta orang. Suku N pula seramai ¼ daripada bilangan suku M. Manakala suku O adalah seramai ¾ dari bilangan suku N. Berapakah jumlah suku O di Daerah Lubok Antu?

A) 72 956 Orang
B) 88 125 Orang
C) 117 500 Orang
D) 150 750 Orang

3) Nor Azlean dan kakaknya Nursyahmina baru pulang dari kedai buku. Sebuah buku rujukan yang baharu saja dibeli oleh Nor Azlean mengandungi lima halaman awal, 441 halaman bahagian teks dan 6 halaman bahagian akhiran. Semua muka surat bercetak. Berapakah bilangan helaian kertas dalam buku tersebut?

A) 454
B) 228
C) 452
D) 226

4) Nurul Hanis seorang gadis yang cantik dan bersopan. Dia dapat menjawab 6 soalan Math dalam masa 9 minit. Berapakah jumlah soalan Math yang boleh dijawab oleh Nurul Hanis dalam masa 1 jam 15 minit?

A) 55
B) 50
C) 40
D) 45

5) Deanna Syafiqah ialah adik kepada Nurul Hanis. Selain turut cantik seperti kakaknya, Lilyanna suka menabung. Dia mempunyai wang sebanyak RM450 di sebuah bank dengan kadar faedah 4.5% setahun. Kirakan tempoh masa setahun pinjaman Deanna Syafiqah untuk mendapat dividen sebanyak RM81?

A) 4 tahun
B) 3.5 tahun
C) 5 tahun
D) 4.5 tahun

6) Harga 40 ekor Lobster import ialah RM380. Berapakah harga purata seekor Lobster import?

A) RM 10.00
B) RM 9.00
C) RM 8.50
D) RM 9.50

7) Jefari membelanjakan 10% daripada pendapat gajinya setiap bulan untuk membayar bil utiliti iaitu RM100. Sekiranya gaji Jefari dinaikkan 50% pada bulan hadapan, berapakan berapakah gaji baru yang akan diperolehinya?

A) RM1000
B) RM1500
C) RM1750
D) RM2000

8) Prisma heksadekagonal M lebih ringan daripada N tetapi lebih berat daripada Prisma heksadekagonal O. Prisma heksadekagonal P pula lebih berat daripada Prisma heksadekagonal O, tetapi lebih ringan daripada Prisma heksadekagonal M. Susun kedudukan Prisma heksadekagonal tersebut bermula dengan yang paling ringan.

A) O,P,N,M
B) N,M,P,O
C) N,M,O,P
D) O,P,M,N

9) Harga sebuah kereta BMW warna brown patina terpakai ialah RM134,300. Setiap tahun harga BMW brown patina terpakai itu menyusut sebanyak 15%. Berapakah harga BMW terpakai itu selepas 3 tahun kemudian?

A) RM 114,155
B) RM 97 031
C) RM 82 477
D) RM 70 105

10) Harga sebuah kondominium 3 bilik tidur dan 2 bilik air di Wakaf Bahru ialah RM330 000. Selepas 5 tahun kemudian harga kondominium tersebut meningkat kepada RM450 000. Berapakah peratus peningkatannya?

A) 66.66%
B) 36.36%
C) 33.33%
D) 26.7%

11) Sejumlah 16 250 keping jubin pelbagai warna dibahagikan kepada dua bahagian iaitu 2/5 dan 3/5. Bahagian lebih besar diagihkan sama banyak kepada 2 ruangan iaitu ruang tamu D dan ruang tamu E. Berapakah bilangan jubin bagi ruang tamu E?

A) 4875
B) 3250
C) 2438
D) 5416

12) Marcie Madelyn seorang gadis suku Rungus yang cantik lagi bersopan. Dia dapat menjawab 6 soalan Add Math dalam masa 9 minit. Berapakah jumlah soalan Add Math yang boleh dijawab oleh Marcie Madelyn dalam masa 1 jam 15 minit?

A) 55
B) 50
C) 40
D) 45

13) 15 liter air mengalir melalui sebatang paip air dan masuk ke dalam takungan berbentuk heksakaidekagon dalam tempoh masa 4.5 minit. Berapakah tempoh masa yang diambil untuk mengisikan air sebanyak 727.5 liter ke dalam takungan berbentuk heksakaidekagon itu menggunakan 2 paip air yang serupa?

A) 1 jam 49 minit
B) 1 jam 57 minit
C) 3 jam 38 minit
D) 7 jam 17 minit

Untuk contoh lengkap dan skema jawapan lengkap bagi seksyen Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ini. Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Gred Q29 berikut :

Contoh Soalan Peperiksaan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Atau pun,

Baca perkongsian yang membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Daya Menyelesaikan Masalah (Updated 2021) dengan detil. Ia akan meningkatkan lagi kefahaman korang terhadap pecahan soalan dalam seksyen ini.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 – Kefahaman Bahasa Inggeris

Inilah seksyen ‘killer’ yang ‘membunuh’ peluang ramai calon. Walau maciam mana pun, soalan yang diketengahkan dalam seksyen B ini masih tidak melebihi sukatan dalam yang sudah korang pelajari sewaktu SPM dolo-dolo.

Soalan diolah dalam bentuk; sama ada petikan ringkas dan diikuti beberapa soalan comprehension atau soalan berkaitan grammar atau vocabulary. Contoh soalan adalah seperti berikut :

1) How many people _____________ in your family?

A. are there
B. is there
C. there are
D. there

2) Mercella has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Mercella has three animals in total.
B) Mercella has more cats than dogs.
C) One of Mercella’s cats is black.
D) None of these.

3) Please read the following sentence.

Once Amy Chrisline lifted her pen and made a start, writing the essay became easy.

If we change the start of the sentence to:

Writing the essay became easy…

What will the ending be?

A) after starting.
B) after lifting her pen.
C) once Amy Chrisline lifted her pen and made a start.
D) once she lifted her pen and made a start.

4) Petrick says he can’t ___________ our invitation to dinner tonight.

A. angel
B. across
C. accept
D. almost

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 5 – 9).

Mr. Severe, the overseer, used to stand by the door of the quarter, armed with a large hickory stick and heavy cow skin, ready to whip any one who was so unfortunate as not to hear, or, from any other cause, was prevented from being ready to start for the field at the sound of the horn. Mr. Severe was rightly named: he was a cruel man. I have seen him whip a woman, causing the blood to run half an hour at the time; and this, too, in the midst of her crying children, pleading for their mother’s release. He seemed to take pleasure in manifesting his fiendish barbarity.

Added to his cruelty, he was a profane swearer. It was enough to chill the blood and stiffen the hair of an ordinary man to hear him talk. Scarce a sentence escaped him but that was commenced or concluded by some horrid oath. The field was the place to witness his cruelty and profanity. His presence made it both the field of blood and of blasphemy.

From the rising till the going down of the sun, he was cursing, raving, cutting, and slashing among the slaves of the field, in the most frightful manner. His career was short. He died very soon after I went to Colonel Lloyd’s; and he died as he lived, uttering, with his dying groans, bitter curses and horrid oaths. His death was regarded by the slaves as the result of a merciful providence.

Mr. Severe’s place was filled by a Mr. Hopkins. He was a very different man. He was less cruel, less profane, and made less noise, than Mr. Severe. His course was characterized by no extraordinary demonstrations of cruelty. He whipped, but seemed to take no pleasure in it. He was called by the slaves a good overseer.

5) Based on what is implied in the passage, who was Colonel Lloyd?

A. A black commissioned officer
B. A white slave owner
C. An abolitionist
D. A relative of the author’s
E. Another overseer

6) The author uses the description of “cursing, raving, cutting, and slashing” in order to

A. emphasize the violence inflicted on the slaves by Mr. Severe
B. reveal the mercurial character of Mr. Severe
C. compare Mr. Severe’s personality with that of Mr. Hopkins
D. hint at another aspect of Mr. Severe’s personality
E. exemplify the level of humiliation slaves faced in the South

7) Which of the following can be inferred from the sentence, “He whipped, but seemed to take no pleasure in it”?

A. Mr. Hopkins was far crueler than Mr. Severe.
B. Mr. Hopkins was disappointed in the slaves when they did not do what they were told.
C. Mr. Hopkins was not racist.
D. Mr. Severe liked to inflict pain on others, while Mr. Hopkins did not.
E. Mr. Hopkins did not have to whip the slaves to get them to work.

8) Which of the following inferences can be made about the author?

A. He looked up to Mr. Hopkins.
B. He was frequently whipped.
C. He moved plantations frequently.
D. He was well-liked by his fellow slaves.
E. He overcame a lot to become a talented writer.

9) What is ironic about the last sentence of the passage?

A. Mr. Hopkins took no pleasure in beating the slaves the way that Mr. Severe did.
B. Mr. Hopkins didn’t curse like Mr. Severe did.
C. The slaves thought he was not a good overseer because he treated them better.
D. Mr. Severe was quieter than Mr. Hopkins even though he was meaner.
E. The slaves are describing a man who forces them to work for free and punishes them with a whip as “good.”

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 10 – 13).

The famous Trans-Siberian railway line runs from Moscow to Vladivostok, but there’s another line about 650 kilometres north of the Trans-Siberian. This is the Baikal-Amur Mainline (BAM) and a special train, the Matvei Mudrov medical train, travels along its 4,000 kilometres. The train, with its twelve to fifteen doctors, spends a day in each of the small towns and villages along the BAM. The inhabitants of these remote places depend on this service because they mostly don’t have regular access to any other health care.

The Matvei Mudrov was named after a Russian doctor in the nineteenth century. He was one of the first doctors to believe that you shouldn’t only look at the disease, but you should also treat the individual patient. Nowadays, the Matvei Mudrov stops in each town or village on the BAM about twice a year. In the village of Khani (population 742) the patients include a man who has broken both ankles and a teenage girl who needs a check-up after surgery for appendicitis. Luckily, she was able to get to a town three hours away for the operation. Although the Matvei Mudrov can’t offer surgery, the train has a laboratory for blood and urine tests, heart monitors, an ultrasound and an x-ray machine. The medical staff includes specialists, such as neurologists, and they can diagnose and recommend treatment for their patients. The patients say they respect the doctors’ honesty and skill.

At another of the train’s stops, a town of about 4,000 people, there is already a queue of people waiting. 61-year-old Mikhail Zdanovich is one of them. He originally came to this town, Berkakit, in 1976. At the time it was a new town, with only about a hundred young people living in camp conditions. It was part of a Soviet Union expansion plan. Zdanovich married a woman who worked at the town bakery and they settled in the town. As soon as Zdanovich goes into the office, the doctor, Yelena Miroshnichenko, cries ‘Oh, Mikhail, I recognised your voice.’ He has a dislocated shoulder. The doctor writes a letter to say that he can’t work while he’s waiting for his shoulder to be treated. He leaves, happy, and then he returns a few minutes later. He brings freshly baked pies and a jar of goat’s milk. It’s clear that after years on the Matvei Mudrov, the doctors and their patients know each other well.

And, in fact, for these people living in this remote part of Russia, the Matvei Mudrov is more than just a health service. It’s a connection to the rest of their country, a confirmation that they are not forgotten.

10) What’s the name of the train which is the subject of the article?

A) BAM
B) Matvei Mudrov
C) Trans-Siberian
D) BEM

11) What’s the purpose of the train?

A) to help patients who have emergency health problems
B) to provide health care to remote communities
C) to support local hospitals with specialist treatment
D) to provide logistic supply to remote communities

12) How often are people able to see the train’s doctors?

A) every day
B) every two months
C) every six months
D) every eleven months

13) According to the article, which statement is true?

A) It takes a day to travel from one village to the next.
B) The train travels for 650 kilometers across Russia.
C) There are a dozen or more doctors on the train.
D) The train travels for 850 kilometers across Russia.

Dapat tak jawapan untuk contoh soalan di atas?

Untuk lebih banyak contoh soalan kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ini (yang dilengkapi skema jawapan padu). Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Gred Q29 di bawah.

Contoh Soalan Peperiksaan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Atau

Baca perkongsian yang membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Kefahaman Bahasa Inggeris (Updated 2021) dengan detil. Ia akan meningkatkan lagi kefahaman korang terhadap pecahan soalan dalam seksyen ini.

Rujukan Contoh Soalan Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Untuk sesi 2021, rujukan penuh Penolong Pegawai Penyelidik Q29 kali ini telah dikemaskini dengan format terbaharu peperiksaan online SPA yang berbeza daripada sesi terakhir peperiksaan.

Tapi Tok, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

1) Korang jadi insan mulia

Untuk pengetahuan korang, sebahagian daripada hasil jualan rujukan contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ini akan atok salurkan ke dana atau tabung bantuan mangsa-mangsa peperangan, kebuluran dan kem-kem pelarian.

Disebabkan itu, even korang gagal sekalipun dalam peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ini, korang tak gagal total. Sekurang-kurangnya korang berjaya membantu saudara-saudara kita yg sedang diuji dan amat-amat memerlukan pertolongan korang pada saat ini.

2) Hati korang jadi riang ria

Nota Ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan peperiksaan online Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ni akan menjimatkan tenaga korang. Tak perlu berlari seantero Internet cari bahan. Tak payah berjam-jam mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati pon jadi riang ria di hari raya. Haha..

3) Lebih masa main PUBG

Korang jangan acah-acah tak bersalah dgn atok pula. Korang kaki game kan? Takut masa bermain game korang terganggu? Boleh sgt. Buka je jualan rujukan contoh soalan peperiksaan online Penolong Pegawai Penyelidik Q29, korang terus grab. Pastu baca nota-nota tu. Buat contoh soalan yg diberi. Habis ceta. Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

4) Guna pengalaman 13 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan peperiksaan online Penolong Pegawai Penyelidik Q29 yg diberikan akan membiasakan korang dengan format sebenar exam SPA. Bukan soalan bocor. Bukan soalan ramalan. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan yang hampir sama. Korang pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 13 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan SPA. Daripada era SPA masih menjalankan peperiksaan secara bertulis dan berpusat lagi!

5) Memudahkan hidup korang

Skema jawapan dalam rujukan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ini ada disediakan. Yup.. kedua-dua seksyen A dan B ada disediakan jawapan. Sudah tentu skema jawapan ini akan menambah kepandaian korang. Ada jalan kira diberi. Tak perlu pecah kepala cari jawapan. Tak payah hafal sifir. Tak payah congka-mencongak. Rumus dan persamaan turut diberi. Formula matematik yang dah luput diingatan, jadi segar semula. Pendek kata, ia memudahkan hidup korang.

6) Boleh simpan duit lebih (untuk kawin)

Rujukan contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ada beberapa pakej. Ada pakej murah, ada pakej kurang murah. Pilih la ikut bajet yg ada. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli smartphone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

7) Lagi Hawau..

Rujukan contoh soalan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ni murah giler. Korang hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang gemilang. Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

Cara Beli Rujukan Extra

Berikut step by step cara membuat pembelian:

1. Klik Rujukan Extra Seksyen. Scroll ke bawah sekali. Klik butang ‘Pilih Rujukan Anda‘.

Pilih rujukan anda Penolong Pegawai Penyelidik Q29

2. Scroll ke bawah, sampai nampak pilihan pakej. Tak bleh skroll ke kanan (atok dah try). So, kena guna butang ke kanan yg atok bulatkan dlm gambar di bawah ni.

scroll ke kanan untuk pilih pakej Penolong Pegawai Penyelidik Q29

3. Korang klik jer sampai jumpa pakej yg berkenan di hati korang. Sebagai contoh, korang nak beli rujukan Extra seksyen Daya Menyelesaikan Masalah. Klik smpai jumpa ‘Pilihan SINGLE #2‘ (yg kaler hijau). Ini ialah pakej utk eBook Daya Menyelesaikan Masalah. Pastu, klik butang ‘TEMPAH SEKARANG‘.

Extra seksyen daya menyelesaikan masalah Penolong Pegawai Penyelidik Q29

4. Korang akan sampai ke halaman di bawah.

  • 1) Korang kena isi emel peribadi yg betul (sebaiknya pakai gmail).
  • 2) Jgn lupa tick kotak ‘syarat & terma pembelian‘.
  • 3) Klik butang ‘Proceed to checkout‘.
masuk emel, tick kotak dan proceed to checkout

5. Selepas itu, korang dibawa ke sini. Ikuti betul2 arahan berikut:

  • A) Tak payah isi apa-apa cupon di sini. Biarkan jer kosong.
  • B) Isi billing information dgn lengkap. Ruangan ‘Company’ tu biarkan kosong.
  • C) Ini pun tak payah buat apa-apa.
  • D) Tick semua kotak yg ada.
  • E) Akhirnya klik butang ‘Complete your order‘.
isi butiran pembeli dan klik complete your order

6. Seterusnya, korang akan sampai ke ruangan pembayaran ni.

  • 1) Pilih online banking korang. Atok bagi contoh guna myBSN. So, korang just klik ikon myBSN.
  • 2) Tick kotak ‘I understand and accept the terms and conditions‘ tu.
  • 3) Klik butang ‘PAY‘.
Pilih online banking dan klik pay

7. Selepas itu, korang akan dibawa ke laman utk login dlm online banking. Masukkan username, password dan TAC. Mcm biasa la. Bukan tak biasa beli di shoppee atau Lazada kan..

So, berapa lama baru leh dpt rujukan extra ni pas bayaran dibuat?

Klu korang pilih bayaran menggunakan FPX (via Billplz) / online banking. Link download leh diperolehi di antara 1 jam – 2 jam. Pastu dah leh mula study!

Jelas tak? Kalau korang masih tak faham jugak. Boleh emel atok, di [email protected] utk bantuan pembelian. Nnt atok balas klu online.

Itu cara bayaran menggunakan online banking.

Macamana pula dengan calon yang tiada online banking?

Untuk korang yg takda online banking tu. Korang juga boleh membuat pembelian rujukan contoh soalan SPA ni dengan kaedah transfer menggunakan ATM atau kedah bank-in menggunakan CDM. Cara bayaran manual ni ada lain sikit dan agak banyak step-nya. Korang bleh emel atok di [email protected] untuk bantuan pembelian secara manual. Nanti atok bagi panduan step by step (format pdf). Korang just ikut jer.

Confirm Lulus Ke Tok Kalau Saya Beli Rujukan Ini?

Atok tak berani janji apa-apa. Hal lulus ni kita serah pada Allah SWT. Yang penting korang da berusaha sebaik mungkin.

Apa yang atok recommend ni adalah rujukan & Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 terbaik yang ada di pasaran setakat ini. Termasuk nota, contoh soalan dan penerangan untuk memudahkan persediaan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 korang.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Dah Tak Ingat Formula Matematik La Tok..

Jangan risau. Rujukan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ni dah sediakan nota-nota ringkas Matematik untuk korang ‘refresh’ semula formula-formula matematik yang da hampir terhapus dari kenangan.

Paling penting, nota-nota Matematik ini adalah daripada soalan-soalan yang biasa ditanya dalam peperiksaan kerajaan sepanjang 2014-2020.

Tak perlu ulangkaji dan study semua topik dalam buku teks Matematik. Korang bukan nak duduk SPM pun. Yang bestnya, dalam rujukan ni da pilih topik yang perlu sahaja. Maklumat ni sulit ya. Untuk korang yang serius tak nak buang masa dan nak sukses sahaja!

Sempat Ke Pos Buku Ni Tok?

Korang tak perlu tunggu whatapps daripada orang Pos Laju atau lain-lain kurier gtaw barang da sampai. Pastu naik la keta atau motor dlm 55 minit. Pegi ulang-alik amik barang.

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ni bukan buku. Tetapi eBook dalam versi download. Korang akan diberikan akses ke laman download untuk muaturun semua komponen selepas bayaran diselesaikan.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Kalau korang yg banyak sgt ink tu, boleh print eBook ni. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Ada soalan lagi? Kalau da tak ada, cepat dapatkan sekarang juga sebelum jualan ditutup. Rujukan ni bukan dijual selama-lamanya.

Jadi, demikianlah adanya.

Sedikit sebanyak contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 yang akan korang hadapi pada tahun 2021 nanti.

Satu lagi, contoh soalan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 yang atok bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja. Harap maklum ya..

Selamat menduduki peperiksaan

Lain-Lain FAQ

Ini Soalan Bocor Penolong Pegawai Penyelidik Q29 Ker Tok?

Tentulah bukan. Tiada isu bocor. Itu rahsia rasmi kerajaan. Ini pakej rujukan yang mengandungi latih tubi dan nota-nota padat sahaja. Ia cuma membantu korang study dan mengulangkaji sahaja. Tak lebih daripada itu.

Camna Nak Dapatkan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 Ni?

Klik pautan rujukan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ini. Ikuti arahan pembelian di laman tempahan berkenaan.

Contoh Soalan Matematik Penolong Pegawai Penyelidik Q29 Ada Disediakan?

Seksyen melibatkan pengiraan ini dipanggil sebagai seksyen Daya Menyelesaikan Masalah (matematik). Contoh-contoh soalan yang disediakan setara dengan aras yang telah ditetapkan oleh SPA.

Penutup

Sementara tu, bagi korang yang akan menduduki ujian psikometrik dalam jangkamasa terdekat ni. Korang jangan tinggal duduk diam, bangun tidur sesaja. Baca penjelasan penuh atok mengenai ujian psikometrik SPA.

Lagi satu, Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 ni untuk korang yang nak masuk kerja kerajaan sahaja.

Bagi yang lebih suka kerja swasta (atas sebab peluang peningkatan karier yang lebih menjanjikan), korang bacalah cara mohon kerja swasta yang betul yg atok da kongsi sebelum ni.

Sebelum korang gerak ke mana-mana karnival kerjaya swasta, korang kena tahu dulu apa tips penting menghadiri temuduga terbuka swasta. Jangan da gerak, baru nak rojer atok pula. Dah terlambat.

Agensi Nuklear Malaysia melalui SPA membuka peluang kepada calon yang berminat untuk bekerja dengan mereka. Jika anda menerima panggilan exam SPA, sila dapatkan maklumat penting contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Sains C29 ini.

Penutup Juga

Tarikh exam SPA Pembantu Laut da semakin hampir. Elok sangat kalau korang sempat baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Laut A19 ni. Mana tahu ada contoh yang atok bagi tu kuar exam. Sapa tahu kan..

Kepada yang bakal menganggotai AADK sebagai pembantu S19. Tolong hapuskan sama sekali ancaman ini daripada negara kita. Duduklah peperiksaan online tu dengan yakin sambil baca Contoh soalan peperiksaan Pembantu Antidadah S19.

Tak lupa juga kepada calon exam SPA penolong pegawai tadbir ambilan under Kementerian Kesihatan Malaysia. Sila baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29. Atok harap di sedikit sebanyak membantu korang.

Dapat panggilan PSEE pembantu tadbir P/O? Antara bahan bacaan yang sesuai untuk korang sebelum duduk PSEE tu ialah contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19.

Last but not least, khas cucu atok yang dipanggil exam penolong pegawai pembangunan masyarakat. Pastinya contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 ini akan memberi sedikit pendedahan berguna.

Ni Baru Penutup!

Korang tahukah, exam SPA pembantu tadbir (p/o) dan pembantu tadbir (kewangan) dijalankan serentak? So, bagi yang dipanggil exam pembantu tadbir kewangan, luangkan sikit masa korang membaca contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir Kewangan W19.

Panggilan peperiksaan online SPA untuk Penolong Pegawai Undang-Undang bagi tahun ni sudah dibuat. Kepada yang dah dapat emel panggilan, tak rugi baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Undang-Undang L29 ni.

Khusus calon pembantu operasi, dapatkan info berguna dan beberapa contoh soalan peperiksaan Pembantu Operasi N11 ini. Jangan ambil mudah exam tu.

Kementerian Belia dan Sukan memerlukan para Pembantu Kesatria S19 yg mahir dan komited utk diserap masuk ke dalam institut-institut latihan di bawah kelolaan KBS. Adakah korang dipanggil PSEE Pembantu Kesatria ini? Klu begaitu, sila baca dan fahami dahulu apakah contoh soalan peperiksaan Pembantu Kesatria S19.

OK, ni btl2 last, utk korang yang layak, dan semestinya sdh mengisi permohonan SPA8i utk jawatan pembantu perikanan, atok nasihatkan baik bersiap-siap. Jadi perbanyakkan doa dan bacaan tambahan. Sebagai permulaaan, baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Perikanan G19 yang atok kongsi sebelum ni.

Korang jangan lupa baca pula, penat atok tulis tu.

Bon Voyage dulu dari atok. Gud luck semua!

Atok
Follow me

Leave a Comment

error: Content is protected !!