Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Adakah korang dipanggil ke peperiksaan online Penolong Pegawai Penyelidik Q29 pada bulan ini? Masih blurr apa benda nak prepare? Di bawah merupakan koleksi contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Gred Q29 yang boleh dijadikan latihan calon peperiksaan. Cuba dapatkan jawapan bagi setiap contoh-contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 yang diberikan di bawah.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Gred Q29

Selain dari itu, calon juga boleh dapatkan rujukan khas Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 yang disarankan di bawah untuk dijadikan rujukan sebelum hadir peperiksaan pada pada 4 September 2020 ini.

Nota: Bagi korang yang berjaya dipanggil ke sesi temuduga. Setinggi tahniah diucapkan! Bukan senang lepas exam online Q29. Sudah tentu persediaan sudah mula korang lakukan. Terus baca soalan temuduga Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ni.

Sementara itu, bagi yang dipanggil peperiksaan untuk jawatan Pegawai Penyelidik Q41, post lain yang lebih sesuai untuk korang baca ialah contoh soalan peperiksaan Pegawai Penyelidik Q41 ini.

Permohonan Jawatan Kosong Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Sekiranya korang mahu mengisi jawatan kosong sebagai Penolong Pegawai Penyelidik Q29 secara rasmi di sektor awam, permohonan boleh dilakukan dengan melengkapkan borang SPA9 di Portal SPA9. Permohonan jawatan sebagai Penolong Pegawai Penyelidik Q29 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara online.

Semakan Penjadualan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK GRED Q29 DI JABATAN PERIKANAN MALAYSIA

TARIKH PEPERIKSAAN : 4 SEPTEMBER 2020

MASA PEPERIKSAAN : 10.00 PAGI -11.00 PAGI

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/penolong-pegawai-penyelidik-q29

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/ senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan korang tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

*Semua calon akan menduduki peperiksaan pada masa yang sama, bermula pada jam 10:00 pagi hingga 11:00 pagi.

Jadual Gaji Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Berikut adalah jadual gaji minimum-maksimum serta kadar kenaikan gaji tahunan bagi seorang Penolong Pegawai Penyelidik Q29;

Gaji minimum RM 1,496.00
Gaji maksimum RM 5,676.00
Kenaikan Gaji TahunanRM 145.00

*Di samping elaun-elaun dan imbuhan-imbuhan lain yang seorang penjawat jawatan Penolong Pegawai Penyelidik dengan gred Q29 layak terima.

Deskripsi Tugas Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Apakah skop kerja atau senarai tugas Penolong Pegawai Penyelidik Q29?

Secara am, tugas seorang Penolong Pegawai Penyelidik Q29 adalah seperti berikut:

” Membantu Pegawai Penyelidik Gred Q3 dalam perancangan projek penyelidikan, pengendalian projek penyelidikan, mengumpul, merekod maklumat dan menganalisis data-data projek serta penyediaan peralatan projek penyelidikan. “

Syarat Lantikan Dan Kelayakan Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Calon lantikan terus hendaklah mempunyai :

Kewarganegaraan Malaysia;
Umur 18 tahun atau lebih;

Dan

Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan dan mendapat Prinsipal dalam subjek Matematik atau salah satu subjek sains.
(Gaji Permulaan pada Gred Q29 : RM1,496.00);

atau

Sijil dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada politeknik tempatan dan/atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji Permulaan pada Gred Q29 : RM1,496.00);

atau

Sijil Pertanian dan/atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
(Gaji Permulaan pada Gred Q29 : RM1,496.00);

atau

Diploma dalam bidang sains yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan dan/atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji Permulaan pada Gred Q29 : RM1,774.37);

atau

Diploma dalam bidang kejuruteraan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan dan/atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji Permulaan pada Gred Q29 : RM1,849.57);

atau

Diploma Sains Veterinar/ Haiwan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan dan/atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji Permulaan pada Gred Q29 : RM1,924.77).

Dan

Memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/ Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan Malaysia.

Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Panggilan peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Penolong Pegawai Penyelidik Q29 untuk tahun 2020 sudah dikeluarkan oleh SPA.

Peperiksaan online Penolong Pegawai Penyelidik Q29 akan dijalankan satu (1) kali dalam bulan Ogos ini.

Iaitu pada 4 September 2020. Betul ngam-ngam hari Jumaat ini.

Kesemua calon adalah dikehendaki menduduki peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) selama sejam untuk setiap sesi peperiksaan yang dijadualkan. Bermula jam10 pagi sampai la jam 11.00. Inilah tempoh singkat yang akan menentukan masa hadapan korang!

Senario Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Untuk menyandang jawatan Penolong Pegawai Penyelidik Q29, calon perlu, terlebih dahulu lulus peperiksaan yang dijalankan.

Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan online / tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut akan dipanggil untuk menghadiri temuduga jawatan yang akan dijadualkan kemudian.

Namun berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan awal.

Antara sebab yang dikenalpasti iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 terutama di bahagian B.

Format Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Format Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 pada 4 September 2020 terdapat perbezaan ketara berbanding tahun-tahun lepas.

Jika korang perasan, format soalan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 untuk sesi 2018 berbeza dengan format 2020. Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dah lakukan perubahan drastik untuk format sesi ini.

Format 2018 Vs Format 2020

Format Penolong Pegawai Penyelidik Q29 – 2018

Seksyen A: Pengetahuan Am

Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah

Format Penolong Pegawai Penyelidik Q29 – 2020

Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris

Eh.. Bukan Sama Ke Tok? Nampak Saja Macam Sama.

Penilaian tetap 2 (dua) Seksyen TETAPI perasan tak, ada perubahan di situ. Seksyen PENGETAHUAN AM ditiadakan dan digantikan dengan KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS.

Jadi jika korang gunakan perkongsian yang dibuat mengenai peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 sesi peperiksaan 2018, memang korang akan buang masa.

Masa korang akan terbuang dengan baca tip dan trik cara sukses seksyan Pengetahuan Am. Seksyen ini adalah seksyen yang paling banyak makan masa calon sebenarnya.

Elak tersilap key-in data penyelidikan (Sekadar Metafora)

Cumanya, calon adalah dinasihatkan agar lebih fokus pada seksyen B iaitu kefahaman Bahasa Inggeris. Inilah seksyen yang membuat ramai calon cuai hingga seolah-olah ‘tersilap key-in data penyelidikan’ sehingga tak layak melepasi PSEE.

Maklumlah, kita lahir-lahir da memang cakap Melayu. Kalau cikgu BI masuk pun, haram sepatah tak faham.

Untuk seksyen A, ia melibatkan penyelesaian masalah. Masalah yang diberi hendaklah diselesaikan dengan menggunakan logik akal.

Selain itu, aplikasi konsep matematik bertaraf SPM turut diperlukan bagi mencari kaedah penyelesaian.

Berikut merupakan sedikit perkongsian daripada atok mengenai beberapa contoh soalan setiap seksyen dan penjelasan topik.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 – Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen ini memerlukan korang menyelesaikan permasalahan yang dikemukakan dengan menggunakan pendekatan :

 1. kemahiran logik,
 2. kebolehan menginterpretasi data
 3. melalui pemahanan konsep-konsep matematik.

Loya Dan Mual-Mual Nombor

Kebiasaannya, sesetengah calon memang mempunyai penyakit ‘loya dan mual-mual nombor’ terhadap soalan yang berkaitan nombor dan pengiraan. Asal tengok masalah yang melibatkan pengiraan dan rumus saja terus rasa nak pitam.

Namun, jangan terlalu bimbang kerana dalam Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29, soalan aplikasi konsep matemaik yang diajukan tidak melebihi sukatan pelajaran di peringkat SPM sahaja. Lega bukan?

Melalui pemerhatian yang dilakukan juga, atok cerakinkan soalan dalam Seksyen A ini kepada 4 bahagian utama iaitu;

 • Penyelesaian Masalah
 • Menginterpretasi Data
 • Soalan Matematik
 • Pemerhatian dan Logik (lebih kurang IQ test)

Berikut Beberapa Contoh Soalan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 – Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah

1) Budak X mendapat markah tertinggi iaitu 4,500 markah. Budak Y pula mendapat kurang 250 markah daripada Budak Z. Manakala Budak Z mendapat kurang 350 markah daripada Budak X. Berapakah jumlah markah mereka bertiga?

A) 13,500
B) 13,550
C) 12,550
D) 12,500

2) Daerah Lubok Antu mempunyai suku M seramai 0.47 juta orang. Suku N pula seramai ¼ daripada bilangan suku M. Manakala suku O adalah seramai ¾ dari bilangan suku N. Berapakah jumlah suku O di Daerah Lubok Antu?

A) 72 956 Orang
B) 88 125 Orang
C) 117 500 Orang
D) 150 750 Orang

3) Nor Azlean dan kakaknya Nursyahmina baru pulang dari kedai buku. Sebuah buku rujukan yang baharu saja dibeli oleh Nor Azlean mengandungi lima halaman awal, 441 halaman bahagian teks dan 6 halaman bahagian akhiran. Semua muka surat bercetak. Berapakah bilangan helaian kertas dalam buku tersebut?

A) 454
B) 228
C) 452
D) 226

4) Nurul Hanis seorang gadis yang cantik dan bersopan. Dia dapat menjawab 6 soalan Math dalam masa 9 minit. Berapakah jumlah soalan Math yang boleh dijawab oleh Nurul Hanis dalam masa 1 jam 15 minit?

A) 55
B) 50
C) 40
D) 45

5) Deanna Syafiqah ialah adik kepada Nurul Hanis. Selain turut cantik seperti kakaknya, Lilyanna suka menabung. Dia mempunyai wang sebanyak RM450 di sebuah bank dengan kadar faedah 4.5% setahun. Kirakan tempoh masa setahun pinjaman Deanna Syafiqah untuk mendapat dividen sebanyak RM81?

A) 4 tahun
B) 3.5 tahun
C) 5 tahun
D) 4.5 tahun

6) Harga 40 ekor Lobster import ialah RM380. Berapakah harga purata seekor Lobster import?

A) RM 10.00
B) RM 9.00
C) RM 8.50
D) RM 9.50

7) Jefari membelanjakan 10% daripada pendapat gajinya setiap bulan untuk membayar bil utiliti iaitu RM100. Sekiranya gaji Jefari dinaikkan 50% pada bulan hadapan, berapakan berapakah gaji baru yang akan diperolehinya?

A) RM1000
B) RM1500
C) RM1750
D) RM2000

Untuk contoh lengkap dan skema jawapan lengkap bagi seksyen Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ini. Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Gred Q29 berikut :

Contoh Soalan Peperiksaan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Atau pun,

Baca perkongsian yang membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Daya Menyelesaikan Masalah (Updated 2020) dengan detil. Ia akan meningkatkan lagi kefahaman korang terhadap pecahan soalan dalam seksyen ini.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 – Kefahaman Bahasa Inggeris

Inilah seksyen ‘killer’ yang ‘membunuh’ peluang ramai calon. Walau maciam mana pun, soalan yang diketengahkan dalam seksyen B ini masih tidak melebihi sukatan dalam yang sudah korang pelajari sewaktu SPM dolo-dolo.

Soalan diolah dalam bentuk; sama ada petikan ringkas dan diikuti beberapa soalan comprehension atau soalan berkaitan grammar atau vocabulary. Contoh soalan adalah seperti berikut :

1) How many people _____________ in your family?

A. are there
B. is there
C. there are
D. there

2) Mercella has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Mercella has three animals in total.
B) Mercella has more cats than dogs.
C) One of Mercella’s cats is black.
D) All of Mercella’s dogs have spots.

3) Please read the following sentence.

Once Amy Chrisline lifted her pen and made a start, writing the essay became easy.

If we change the start of the sentence to:

Writing the essay became easy…

What will the ending be?

A) after starting.
B) after lifting her pen.
C) once Amy Chrisline lifted her pen and made a start.
D) once she lifted her pen and made a start.

4) Petrick says he can’t ___________ our invitation to dinner tonight.

A. angel
B. across
C. accept
D. almost

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 5 – 9).

Mr. Severe, the overseer, used to stand by the door of the quarter, armed with a large hickory stick and heavy cow skin, ready to whip any one who was so unfortunate as not to hear, or, from any other cause, was prevented from being ready to start for the field at the sound of the horn. Mr. Severe was rightly named: he was a cruel man. I have seen him whip a woman, causing the blood to run half an hour at the time; and this, too, in the midst of her crying children, pleading for their mother’s release. He seemed to take pleasure in manifesting his fiendish barbarity.

Added to his cruelty, he was a profane swearer. It was enough to chill the blood and stiffen the hair of an ordinary man to hear him talk. Scarce a sentence escaped him but that was commenced or concluded by some horrid oath. The field was the place to witness his cruelty and profanity. His presence made it both the field of blood and of blasphemy.

From the rising till the going down of the sun, he was cursing, raving, cutting, and slashing among the slaves of the field, in the most frightful manner. His career was short. He died very soon after I went to Colonel Lloyd’s; and he died as he lived, uttering, with his dying groans, bitter curses and horrid oaths. His death was regarded by the slaves as the result of a merciful providence.

Mr. Severe’s place was filled by a Mr. Hopkins. He was a very different man. He was less cruel, less profane, and made less noise, than Mr. Severe. His course was characterized by no extraordinary demonstrations of cruelty. He whipped, but seemed to take no pleasure in it. He was called by the slaves a good overseer.

5) Based on what is implied in the passage, who was Colonel Lloyd?

A. A black commissioned officer
B. A white slave owner
C. An abolitionist
D. A relative of the author’s
E. Another overseer

6) The author uses the description of “cursing, raving, cutting, and slashing” in order to

A. emphasize the violence inflicted on the slaves by Mr. Severe
B. reveal the mercurial character of Mr. Severe
C. compare Mr. Severe’s personality with that of Mr. Hopkins
D. hint at another aspect of Mr. Severe’s personality
E. exemplify the level of humiliation slaves faced in the South

7) Which of the following can be inferred from the sentence, “He whipped, but seemed to take no pleasure in it”?

A. Mr. Hopkins was far crueler than Mr. Severe.
B. Mr. Hopkins was disappointed in the slaves when they did not do what they were told.
C. Mr. Hopkins was not racist.
D. Mr. Severe liked to inflict pain on others, while Mr. Hopkins did not.
E. Mr. Hopkins did not have to whip the slaves to get them to work.

8) Which of the following inferences can be made about the author?

A. He looked up to Mr. Hopkins.
B. He was frequently whipped.
C. He moved plantations frequently.
D. He was well-liked by his fellow slaves.
E. He overcame a lot to become a talented writer.

9) What is ironic about the last sentence of the passage?

A. Mr. Hopkins took no pleasure in beating the slaves the way that Mr. Severe did.
B. Mr. Hopkins didn’t curse like Mr. Severe did.
C. The slaves thought he was not a good overseer because he treated them better.
D. Mr. Severe was quieter than Mr. Hopkins even though he was meaner.
E. The slaves are describing a man who forces them to work for free and punishes them with a whip as “good.”

Dapat tak jawapan untuk contoh soalan di atas?

Untuk lebih banyak contoh soalan kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ini (yang dilengkapi skema jawapan padu). Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Gred Q29 di bawah.

Contoh Soalan Peperiksaan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Atau

Baca perkongsian yang membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Kefahaman Bahasa Inggeris (Updated 2020) dengan detil. Ia akan meningkatkan lagi kefahaman korang terhadap pecahan soalan dalam seksyen ini.

Rujukan & Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Untuk sesi Ogos 2020, rujukan penuh kali ini telah dikemaskini dengan format terbaharu peperiksaan online SPA yang berbeza daripada sesi terakhir peperiksaan.

Kenapa korang kena dapatkan rujukan penuh ni?

 1. Nota Ringkas & padat (jimat masa persediaan korang)
 2. Contoh Soalan (biasakan korang dengan format)
 3. Skema jawapan (menambah kepandaian korang)
 4. Boleh beli asing2. Cth: Cuma nak seksyen kefahaman Bahasa Inggeris saja. Pon boley..

Cara beli rujukan penuh.

Arahan:

 1. Klik Rujukan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29.
 2. Scroll ke bawah dan klik button ‘Beli Sekarang’.
 3. Scroll ke bawah dan pilih pakej yang sesuai dengan bajet korang.
 4. Scroll ke bawah dan masukkan alamat emel ke dalam ruang disediakan, kemudian klik button ‘Proceed to Checkout’.
 5. Tunggu cara pembayaran akan dihantar melalui emel (yang korang masukkan tadi).

Confirm Lulus Ke Tok Kalau Saya Beli Rujukan Ini?

Atok tak berani janji apa-apa. Hal lulus ni kita serah pada Allah SWT. Yang penting korang da berusaha sebaik mungkin.

Apa yang atok recommend ni adalah rujukan & Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 terbaik yang ada di pasaran setakat ini. Termasuk nota, contoh soalan dan penerangan untuk memudahkan persediaan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 korang.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Dah Tak Ingat Formula Matematik La Tok..

Jangan risau. Rujukan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ni dah sediakan nota-nota ringkas Matematik untuk korang ‘refresh’ semula formula-formula matematik yang da hampir terhapus dari kenangan.

Paling penting, nota-nota Matematik ini adalah daripada soalan-soalan yang biasa ditanya dalam peperiksaan kerajaan sepanjang 2017-2020.

Tak perlu ulangkaji dan study semua topik dalam buku teks Matematik. Korang bukan nak duduk SPM pun. Yang bestnya, dalam rujukan ni da pilih topik yang perlu sahaja. Maklumat ni sulit ya. Untuk korang yang serius tak nak buang masa dan nak sukses sahaja!

Sempat Ke Pos Buku Ni Tok?

Korang tak perlu tunggu whatapps daripada orang Pos Laju atau lain-lain kurier gtaw barang da sampai. Pastu naik la keta atau motor dlm 55 minit. Pegi ulang-alik amik barang.

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ni bukan buku. Tetapi eBook dalam versi download. Korang akan diberikan akses ke laman download untuk muaturun semua komponen selepas bayaran diselesaikan.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Kalau korang yg banyak sgt ink tu, boleh print eBook ni. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Ada soalan lagi? Kalau da tak ada, cepat dapatkan sekarang juga sebelum jualan ditutup. Rujukan ni bukan dijual selama-lamanya.

Jadi, demikianlah adanya.

Sedikit sebanyak contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 yang akan korang hadapi pada tanggal 4 September 2020 nanti.

Satu lagi, contoh soalan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 yang atok bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja. Harap maklum ya..

Selamat menduduki peperiksaan

Lain-Lain FAQ

Ini Soalan Bocor Pembantu Pemuliharaan S19 Ker Tok?

Tentulah bukan. Tiada isu bocor. Itu rahsia rasmi kerajaan. Ini pakej rujukan yang mengandungi latih tubi dan nota-nota padat sahaja. Ia cuma membantu korang study dan mengulangkaji sahaja. Tak lebih daripada itu.

Camna Nak Dapatkan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 Ni?

Klik pautan rujukan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ini. Ikuti arahan pembelian di laman tempahan berkenaan.

Contoh Soalan Matematik Penolong Pegawai Penyelidik Q29 Ada Disediakan?

Seksyen melibatkan pengiraan ini dipanggil sebagai seksyen Daya Menyelesaikan Masalah (matematik). Contoh-contoh soalan yang disediakan setara dengan aras yang telah ditetapkan oleh SPA.

Penutup

Sementara tu, bagi korang yang akan menduduki ujian psikometrik dalam jangkamasa terdekat ni. Korang jangan tinggal duduk diam, bangun tidur sesaja. Baca penjelasan penuh atok mengenai ujian psikometrik SPA.

Lagi satu, Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 ni untuk korang yang nak masuk kerja kerajaan sahaja.

Bagi yang lebih suka kerja swasta (atas sebab peluang peningkatan karier yang lebih menjanjikan), korang bacalah cara mohon kerja swasta yang betul yg atok da kongsi sebelum ni.

Sebelum korang gerak ke mana-mana karnival kerjaya swasta, korang kena tahu dulu apa tips penting menghadiri temuduga terbuka swasta. Jangan da gerak, baru nak rojer atok pula. Dah terlambat.

Agensi Nuklear Malaysia melalui SPA membuka peluang kepada calon yang berminat untuk bekerja dengan mereka. Jika anda menerima panggilan exam SPA, sila dapatkan maklumat penting contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Sains C29 ini.

Penutup Juga

Tarikh exam SPA Pembantu Laut da semakin hampir. Elok sangat kalau korang sempat baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Laut A19 ni. Mana tahu ada contoh yang atok bagi tu kuar exam. Sapa tahu kan..

Kepada yang bakal menganggotai AADK sebagai pembantu S19. Tolong hapuskan sama sekali ancaman ini daripada negara kita. Duduklah peperiksaan online tu dengan yakin sambil baca Contoh soalan peperiksaan Pembantu Antidadah S19.

Tak lupa juga kepada calon exam SPA penolong pegawai tadbir ambilan under Kementerian Kesihatan Malaysia. Sila baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29. Atok harap di sedikit sebanyak membantu korang.

Dapat panggilan PSEE pembantu tadbir P/O? Antara bahan bacaan yang sesuai untuk korang sebelum duduk PSEE tu ialah contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19.

Last but not least, khas cucu atok yang dipanggil exam penolong pegawai pembangunan masyarakat. Pastinya contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 ini akan memberi sedikit pendedahan berguna.

Ni Baru Penutup!

Korang tahukah, exam SPA pembantu tadbir (p/o) dan pembantu tadbir (kewangan) dijalankan serentak? So, bagi yang dipanggil exam pembantu tadbir kewangan, luangkan sikit masa korang membaca contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir Kewangan W19.

Panggilan peperiksaan online SPA untuk Penolong Pegawai Undang-Undang bagi tahun ni sudah dibuat. Kepada yang dah dapat emel panggilan, tak rugi baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Undang-Undang L29 ni.

Khusus calon pembantu operasi, dapatkan info berguna dan beberapa contoh soalan peperiksaan Pembantu Operasi N11 ini. Jangan ambil mudah exam tu.

OK, ni btl2 last, utk korang yang layak, dan semestinya sdh mengisi permohonan SPA8i utk jawatan pembantu perikanan, atok nasihatkan baik bersiap-siap. Jadi perbanyakkan doa dan bacaan tambahan. Sebagai permulaaan, baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Perikanan G19 yang atok kongsi sebelum ni.

Korang jangan lupa baca pula, penat atok tulis tu.

Bon Voyage dulu dari atok. Gud luck semua!

Atok
Follow me

Leave a Comment

error: Content is protected !!