Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29

Korang dipanggil PSEE Penolong Pegawai Penerangan S29? Sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare dan tengah cari-cari contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 yg bagus?

Contoh Soalan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan Gred S29

Gagal Peperiksaan online Penolong Pegawai Penerangan S29 akan ‘mematikan’ peluang korang untuk dipanggil ke stage temuduga dan seterusnya. Gagal peperiksaan ini juga akan ‘memusnahkan’ harapan korang untuk menjadi Abang Penolong Pegawai Penerangan S29 yang kacak lagi bergaya.

Nota Penting: Cabaran getir terakhir yg korang kena harung ialah sesi temuduga Penolong Pegawai Penerangan S29 utk ambilan di Jabatan Penerangan Malaysia yg dijadualkan pada 10 April 2023 – 18 April 2023 ini. Persediaan secukupnya harus dibuat sebelum hadir. Beberapa contoh soalan lazim temuduga utk jawatan ni boleh korang baca di soalan temuduga Penolong Pegawai Penerangan S29 ini.

Sementara itu, bagi yg dipanggil ke ujian psikometrik Penolong Pegawai Penerangan S29 utk ambilan di Jabatan Penerangan Malaysia yg dijadualkan pada kali ini. Persediaan secukupnya harus dibuat sebelum hadir. Beberapa contoh soalan ujian utk jawatan ni boleh korang baca di contoh soalan ujian psikometrik Penolong Pegawai Penerangan S29 ini.

Gagal peperiksaan ini juga semestinya ‘memadamkan’ impian korang untuk menjadi anak yang soleh dan solehah yg menjadi permata keluarga – yg byk berbakti. Dan gagal peperiksaan ini sudah pasti ‘menenggelamkan’ hasrat korang untuk menjadi nama anak yg menjadi’sebutan’ dan kebanggaan mak di hadapan kawan-kawannya.

Bertuahnya, kerana di bawah merupakan koleksi 20 contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 yang boleh dijadikan latihan calon peperiksaan. Koleksi ini terdiri daripada 10 contoh soalan seksyen Daya Menyelesaikan Masalah dan 10 contoh soalan seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris.

Cuba dapatkan sendiri jawapan bagi setiap contoh-contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 yang diberikan di bawah sebagai latih tubi korang.

Lagi menambah betapa tuahnya korang, kerana boleh dapatkan rujukan khas Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 yang disarankan di bawah untuk dijadikan rujukan utama dalam membuat persediaan sebelum hadir peperiksaan pada tahun 2020 ini.

Permohonan jawatan kosong Penolong Pegawai Penerangan S29

Sekiranya korang mahu mengisi jawatan kosong sebagai Penolong Pegawai Penerangan S29 secara rasmi di Kementerian Komunikasi dan Multimedia dan di pelbagai kementerian / jabatan, permohonan boleh dilakukan dengan melengkapkan atau mengemaskini borang SPA8 di Portal SPA8i. Permohonan jawatan sebagai Penolong Pegawai Penerangan S29 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara online.

Kekosongan jawatan Penolong Pegawai Penerangan S29

Mengenai jumlah kekosongan, kalau berpandukan hebahan yang telah dikeluarkan SPA (Feb 2020) lalu untuk ambilan di Jabatan Pertanian Malaysia. Bilangan kekosongan jawatan adalah sebanyak 40 tempat sahaja. Manakala, calon simpanan adalah seramai 40 orang.

Ini satu jumlah yang amat terhad kalau diambilkira jumlah calon yang ramai dipanggil ke peperiksaan online SPA. Oleh sebab itu, sila beri tumpuan korang terhadap perkongsian ini.

Tempoh luput permohonan

Suka diingatkan, tempoh luput setiap permohonan adalah satu (1) tahun. Pemohon adalah dikehendaki mengemaskini semula permohonan masing-masing di portal SPA8i setelah tempoh luput tersebut sampai.

Semakan penjadualan peperiksaan PSEE Penolong Pegawai Penerangan S29

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PENOLONG PEGAWAI PENERANGAN GRED S29 DI KEMENTERIAN KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

TARIKH PEPERIKSAAN : 08 JULAI 2020 (RABU)

MASA PEPERIKSAAN : 02:00 PETANG – 03:00 PETANG

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/penolong-pegawai-penerangan-s29

Sila layari laman web:

https://www.spa.gov.my/spa/laman-utama/semakan-peperiksaan-pemeriksaan-fizikal-pancaindera-dan-kecergasan

PERHATIAN :

” Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan korang tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA! “

” Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) Pegawai Penerangan Gred S41 (Kementerian Komunikasi dan Multimedia) akan dijalankan secara serentak dengan Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) Penolong Pegawai Penerangan Gred S29 (Kementerian Komunikasi dan Multimedia). Bagi calon-calon yang layak menduduki kedua-dua peperiksaan, anda hanya perlu menduduki satu (1) peperiksaan sahaja iaitu Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) Pegawai Penerangan Gred S41 (Kementerian Komunikasi dan Multimedia). “

” Semua calon akan menduduki peperiksaan pada sesi dan masa yang sama, bermula pada jam 2:00 petang hingga 3:00 petang. “

Jadual gaji Penolong Pegawai Penerangan S29

Berikut adalah jadual gaji minimum-maksimum serta kadar kenaikan gaji tahunan bagi seorang Penolong Pegawai Penerangan ;

Gaji minimum – RM1,493.00
Gaji maksimum – RM5,672.00
Kenaikan Gaji – RM145.00

*Di samping elaun-elaun, imbuhan-imbuhan dan kemudahan-kemudahan lain yang seorang penjawat jawatan Penolong Pegawai Penerangan bergred S29 layak terima.

Deskripsi Tugas Penolong Pegawai Penerangan S29

Apakah skop kerja atau senarai tugas Penolong Pegawai Penerangan?

Secara am, tugas seorang Penolong Pegawai Penerangan Gred S29 adalah seperti berikut:

” Bertanggungjawab menjalankan tugas pentadbiran dan kewangan di daerah, menganggotai Jawatankuasa-jawatankuasa Tetap dan ‘Adhoc’ di daerah dan menyediakan laporan-laporan dan analisa-analisa berhubung dengan isu-isu semasa. “

Nota* – Walaubagaimanapun, tugas hakiki seorang Penolong Pegawai Penerangan adalah tertakluk kepada kementerian / jabatan yg akan korang ditempatkan. Contohnya, tugas di Kementerian Kesihatan berlainan sedikit dengan tugas di Kementerian Komunikasi.

Syarat lantikan dan kelayakan Penolong Pegawai Penerangan S29

Calon lantikan terus hendaklah mempunyai :

Warganegara Malaysia;
Berumur 18 tahun atau lebih pada tarikh tutup iklan;

Dan

Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia yang diiktiraf oleh Kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji Permulaan pada Gred S29 : RM1,493.00);

atau

Sijil Tinggi Agama Malaysia yang diiktiraf oleh Kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji Permulaan pada Gred S29 : RM1,493.00);

atau

Diploma dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji Permulaan pada Gred S29 : RM1,770.95);

Dan

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) / Sijil Vokasional Malaysia (SVM) atau kelulusan yang diiktiraf.

Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S29

Panggilan peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Penolong Pegawai Penerangan S29 untuk tahun 2020 sudah dikeluarkan oleh SPA.

Peperiksaan online untuk jawatan ini akan dijalankan satu (1) kali dalam tahun ini.

Tarikhnya ialah pada 8 Julai 2020. Hari Rabu ini.

Seperti selalu, semua calon adalah dikehendaki menduduki dan menjawab peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) selama satu jam untuk setiap sesi peperiksaan yang dijadualkan. Bermula jam 2.00 petang sampai la jam 3.00 petang. Inilah petang tersingkat dalam hidup yang akan menentukan masa hadapan korang!

Senario Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29

Sebagai persediaan awal, beberapa perkara berikut perlulah diketahui.

Syarat untuk menyandang jawatan Penolong Pegawai Penerangan S29 :

Calon perlu, terlebih dahulu lulus peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE).

Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam ini, maka barulah calon tersebut layak untuk dipanggil menghadiri temuduga ke jawatan Penolong Pegawai Penerangan S29 yang akan dijadualkan kemudian.

Namun agak malang, berdasarkan maklumbalas yang diterima kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan awal ini.

Antara sebab yang dapat dikenalpasti iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam peperiksaan online Penolong Pegawai Penerangan S29 terutama di bahagian B.

Format Peperiksaan Untuk Jawatan Penolong Pegawai Penerangan S29

Format Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 sesi 2020 berbeza dengan ketara berbanding tahun-tahun lepas.

Sebagai contoh, jika korang perasan, format soalan Penolong Pegawai Penerangan S29 untuk sesi 2017/2018 berlainan dengan format 2019/2020. Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) telah melakukan perubahan drastik untuk format sesi exam ini. Tambah-tambah lagi lepas musim PKP ni. New Normal la katakan..

Format 2017/2018 vs Format 2019/2020

Format Penolong Pegawai Penerangan S29 – 2017/2018

Seksyen A: Pengetahuan Am

Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah

Format Penolong Pegawai Penerangan S29 – 2019/2020

Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris

Eh.. macam sama je tok?

Yup, nampak macam sama. Tapi, rupa-rupanya tak serupa. Berapa banyak rupa daa..

Penilaian tetap 2 (dua) Seksyen TETAPI kalau korang perasan, ada perubahan di situ. Seksyen PENGETAHUAN AM telah ditiadakan dan digantikan dengan KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS.

Jadi, jika korang gunakan perkongsian yang dibuat mengenai peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 sesi peperiksaan tahun 2018 dan ke bawah, memang korang akan bazir masa dan ke laut la jawabnya.

Masa korang akan terbuang dengan baca tip dan trik cara sukses seksyan Pengetahuan Am. Seksyen ini adalah seksyen yang paling banyak makan masa calon sebenarnya.

Elak tersilap ‘membuat kertas kenyataan rasmi’ (sekadar metafora)

Sekali lagi dinyatakan, calon adalah dinasihatkan agar lebih fokus pada seksyen B iaitu kefahaman Bahasa Inggeris. Inilah seksyen yang membuat ramai calon seolah – tersilap ‘membuat kertas kenyataan rasmi’ semasa exam. Cuma kali ini bukan dimarahi oleh boss, tetapi – mendapat keputusan gagal dalam peperiksaan online SPA!

Maklumlah, kita lahir-lahir da memang cakap Melayu atau bahasa ibunda masing-masing. Kalau teacher masuk pun, memang ‘yes’ ngan ‘no’ je la yg tahu dijawab.

Sementera, untuk seksyen A pula melibatkan daya menyelesaikan masalah. Masalah yang dikemukakan haruslah diselesaikan dengan menggunakan logik akal. Selain itu, aplikasi rumus matematik bertaraf SPM turut diperlukan bagi mencari kaedah penyelesaian yang paling sesuai.

Berikut merupakan sedikit perkongsian daripada atok mengenai beberapa contoh soalan setiap seksyen dan penjelasan topik.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 – Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen ini memerlukan korang menyelesaikan permasalahan yang dikemukakan dengan menggunakan pendekatan :

 1. kemahiran pemikiran logik,
 2. kemampuan menginterpretasi data
 3. pemahaman konsep-konsep matematik.

Jangan topup jumlah ‘rekod kegagalan’ peribadi korang lagi

Kebiasaannya, sesetengah calon memang mempunyai penyakit ‘tak suka digit’ atau ‘nyampah digit’ terhadap soalan yang berkaitan nombor dan angka. Asal tengok masalah yang melibatkan formula atau rumus math saja, terus rasa ‘kemalasan’ pun melanda atau dalam hati cakap – ‘nyampah tol den’.

Kenapa ‘nyampah’ sesangat tu?

Ingat lagi tak teori kecerdasan pelbagai kan? Ala.. teori si Howard Gardner tu. Calon yang mengalami simptom ini adalah dari kalangan mereka yang lebih cenderung pada kecerdasan verbal-linguistik / kecerdasan naturalis / kecerdasan kinestetik / kecerdasan muzik berbanding logikal-matematik.

Dan padahnya bilangan ‘rekod kegagalan’ peribadi bertambah lagi! Masuk ni da 3 kali kecundang dalam exam online. Semenjak era sebelum ada PKP lagi. Setelah result exam SPA keluar dengan keputusan mendukacitakan.

Jika korang salah satu daripadanya, tiada jalan lain kecuali buat latih tubi yang banyak. Percayalah! Ia akan banyak membantu korang dalam exam nanti.

Namun begitu pun, jangan terlalu stress kerana dalam Peperiksaan online Penolong Pegawai Penerangan S29, soalan aplikasi konsep matemaik yang diajukan tidaklah bertaraf dewa. Bahkan tidak melebihi sukatan pelajaran di peringkat SPM sahaja. Amat melegakan bukan?

Pecahan Seksyen A

Daripada pemerhatian yang dilakukan juga, atok cerakinkan soalan dalam Seksyen A ini kepada 4 bahagian utama iaitu;

 1. Penyelesaian Masalah
 2. Menginterpretasi Data
 3. Soalan Matematik
 4. Pemerhatian & Logik (like IQ test la)

Di bawah merupakan beberapa contoh soalan Penolong Pegawai Penerangan S29 – Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah

1) Encik X dan Encik Y , bila berkerja bersama, habis memasang jubin lantai sebuah bilik dalam masa 6 hari. Bila Encik X bekerja sendiri, dia mengambil masa 5 hari kurang daripada daripada Encik Y yang bekerja sendiri. Berapa lama Encik X and Encik Y ambil untuk menghabiskan kerja ini sendiri tanpa bantuan?

A) X = 11 hari , Y = 16 hari
B) X = 12 hari , Y = 17 hari
C) X = 10 hari , Y = 15 hari
D) X = 10 hari , Y = 16 hari

2) Wiljohn dan abangnya Javis baru pulang dari kedai buku. Sebuah buku rujukan yang baharu dibeli oleh Wiljohn mengandungi lima halaman awal, 441 halaman bahagian teks dan 6 halaman bahagian akhiran. Semua muka surat bercetak. Berapakah bilangan helaian kertas dalam buku tersebut?

A) 454
B) 228
C) 452
D) 226

3) Budak yang duduk di depan kelas 4 Cekap mendapat markah tertinggi iaitu 4,500 markah. Budak yang duduk di belakang kelas pula mendapat kurang 250 markah daripada budak yang duduk di tengah kelas 4 Cekap. Manakala budak yang duduk di tengah kelas pula mendapat kurang 350 markah daripada Budak yang duduk di depan kelas. Berapakah jumlah markah ketiga-tiga budak di kelas 4 Cekap tersebut?

A) 13,500
B) 13,550
C) 12,550
D) 12,500

4) Daerah Belaga mempunyai kaum M seramai 0.47 juta orang. Kaum N pula seramai ¼ daripada bilangan Bangsa M. Manakala kaum O adalah seramai ¾ dari bilangan bangsa N. Berapakah jumlah kaum O di Daerah Belaga?

A) 72 956 Orang
B) 88 125 Orang
C) 117 500 Orang
D) 150 750 Orang

5) Syafiqah seorang gadis yang cantik dan bersopan. Dia dapat menjawab 6 soalan Add Math dalam masa 9 minit. Berapakah jumlah soalan Add Math yang boleh dijawab oleh Syafiqah dalam masa 1 jam 15 minit?

A) 55
B) 50
C) 40
D) 45

6) Aafiyah ialah adik kepada Syafiqah. Selain turut cantik seperti kakaknya, Aafiyah juga suka menabung. Dia mempunyai wang sebanyak RM450 di sebuah bank dengan kadar faedah 4.5% setahun. Kirakan tempoh masa tabungan Aafiyah untuk mendapat dividen sebanyak RM81.00?

A) 4 tahun
B) 3.5 tahun
C) 5 tahun
D) 4.5 tahun

7) Harga 40 ekor Siakap yang dibeli Encik Simone ialah RM380. Berapakah harga purata seekor Siakap Encik Simone?

A) RM 10.00
B) RM 9.00
C) RM 8.50
D) RM 9.50

8) Encik Wah membelanjakan 10% daripada pendapat gajinya setiap bulan untuk membayar bil utiliti iaitu RM100. Sekiranya gaji Encik Wah dinaikkan 50% pada bulan hadapan, berapakan berapakah gaji baru yang akan diperolehinya?

A) RM1000
B) RM1500
C) RM1750
D) RM2000

9) Nur Adilah baru sahaja mendapat pekerjaan sebagai Penolong Pegawai Penerangan S29 di Kementerian Komunikasi dan Multimedia. Jadi dia membeli sebuah Sofa dengan harga RM6000 untuk kegunaan peribadi. Potongan sebanyak 6% kerana Nur Adilah membeli dengan mengunakan kupon diskaun. Berapakah harga Sofa selepas menggunakan kupon diskaun?

A) RM5,640.00
B) RM7,540.00
C) RM4,640.00
D) RM5,540.00

10) Bebuli M lebih ringan daripada N tetapi lebih berat daripada Bebuli O. Bebuli P pula lebih berat daripada Bebuli O, tetapi lebih ringan daripada Bebuli M. Susun kedudukan semua Bebuli tersebut bermula dengan yang paling ringan.

A) O,P,N,M
B) N,M,P,O
C) N,M,O,P
D) O,P,M,N

Untuk lebih banyak contoh (dan skema jawapan lengkap) bagi seksyen A Penolong Pegawai Penerangan S29 ini. Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan Gred S29 berikut.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 - Daya Menyelesaikan Masalah

Atau pun,

Baca post khas yg membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Daya Menyelesaikan Masalah (Updated 2020) dengan detil. Ia akan memberikan kefahaman lebih terhadap seksyen ini.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 – Kefahaman Bahasa Inggeris

Inilah seksyen ‘killer’ yang ‘membunuh’ impian menggunung ramai calon. Impian nak kasi mak duit poket setiap bulan. Impian nak ringankan beban ayah. Impian untuk membantu majlis kahwin kakak lagi beberapa bulan ke depan ni. Impian untuk tolong bayar yuran pengajian adik-adik..

Walau maciam mana pun, soalan yang diketengahkan dalam seksyen B ini masih tidak melebihi sukatan dalam yang sudah korang pelajari sewaktu SPM dolo-dolo.

Pecahan Seksyen B

Soalan kefahaman Bahasa Inggeris diolah dalam bentuk sama ada;

a) petikan ringkas dan diikuti beberapa soalan comprehension,
b) soalan berkaitan vocabulary; dan
c) soalan mengenai grammar (Noun, Pronoun, Adjective, Verb, Adverb, Conjunction, Interjection, Preposition dan yang lain-lain).

Di bawah beberapa contoh soalan Penolong Pegawai Penerangan S29 – Seksyen B : Kefahaman Bahasa Inggeris

Questions 1–5 are based on the following passages.

(The following is an excerpt from The Narrative of the Life of Frederick Douglass.)

Mr. Severe, the overseer, used to stand by the door of the quarter, armed with a large hickory stick and heavy cow skin, ready to whip any one who was so unfortunate as not to hear, or, from any other cause, was prevented from being ready to start for the field at the sound of the horn. Mr. Severe was rightly named: he was a cruel man. I have seen him whip a woman, causing the blood to run half an hour at the time; and this, too, in the midst of her crying children, pleading for their mother’s release. He seemed to take pleasure in manifesting his fiendish barbarity.

Added to his cruelty, he was a profane swearer. It was enough to chill the blood and stiffen the hair of an ordinary man to hear him talk. Scarce a sentence escaped him but that was commenced or concluded by some horrid oath. The field was the place to witness his cruelty and profanity. His presence made it both the field of blood and of blasphemy.

From the rising till the going down of the sun, he was cursing, raving, cutting, and slashing among the slaves of the field, in the most frightful manner. His career was short. He died very soon after I went to Colonel Lloyd’s; and he died as he lived, uttering, with his dying groans, bitter curses and horrid oaths. His death was regarded by the slaves as the result of a merciful providence.

Mr. Severe’s place was filled by a Mr. Hopkins. He was a very different man. He was less cruel, less profane, and made less noise, than Mr. Severe. His course was characterized by no extraordinary demonstrations of cruelty. He whipped, but seemed to take no pleasure in it. He was called by the slaves a good overseer.

1) Which statement does NOT describe Mr. Severe?

A) A sadistic tyrant
B) So brutal that the slaves viewed his death as a blessing
C) A disgusting, cruel slave owner
D) A man with very little humanity
E) An archetypical slave overseer

2) The passage can best be described as which of the following types of writing?

A) persuasive essay
B) extended dissertation
C) personal anecdote
D) historical summation
E) scientific observation

3)Which of the following statements is NOT true about the passage?

A) Douglass creates a horrifying picture of slavery by showing in graphic detail the violence and cruelty of Mr. Severe.
B) Douglass creates a feeling of pathos in the reader by using auditory imagery (crying children, cursing, the sound of the horn).
C) In spite of the violence, there is humor at the end of the passage when he describes the kinder overseer, Mr. Hopkins.
D) Douglass creates emotion in the reader by using blood imagery to display Mr. Severe’s cruelty.
E) Douglass portrays Mr. Hopkins as much more likeable than Mr. Severe.

4) Which answer best describes the author’s tone or mood in this passage?

A) Outraged
B) Wry
C) Laconic
D) Melancholy
E) Demanding

5) What is the author indirectly referring to in the phrase “so unfortunate as to not hear”?

A) Mr. Severe was hearing impaired.
B) The slaves with physical deformities were treated worse than the physically healthy slaves.
C) The plantation was too large for everyone to be within shouting distance.
D) Mr. Severe would punish slaves who didn’t move at the sound of the horn regardless of why they weren’t moving.
E) Many of the slaves were illiterate.

6) Please read the following sentence.

Once Allice Yoh lifted her pen and made a start, writing the essay became easy.

If we change the start of the sentence to:

Writing the essay became easy..

What will the ending be?

A) after starting.
B) after lifting her pen.
C) once Allice Yoh lifted her pen and made a start.
D) once she lifted her pen and made a start.

7) Janet has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Janet has three animals in total.
B) Janet has more cats than dogs.
C) One of Janet’s cats is black.
D) All of Janet’s dogs have spots.

8) Where ________ Amylia George live?

A. are
B. is
C. do
D. does

9) Sathrini __________ English, Mandarin and a bit of Arabic.

A. speaks
B. speak
C. speaking
D. is speaking

10) I have only a ________ Pesta Menuai cards left to write.

A. few
B. fewer
C. less
D. little

Dapat tak jawapan untuk contoh soalan di atas?

Untuk lebih banyak contoh soalan Penolong Pegawai Penerangan S29 ini (dan dilengkapi skema jawapan padu). Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan Gred S29 di bawah.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 - Kefahaman Bahasa Inggeris

Atau pun,

Baca perkongsian yang membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Kefahaman Bahasa Inggeris (Updated 2020) dengan detil. Ia akan menambah lagi kefahaman korang terhadap pecahan soalan dalam seksyen ini.

Rujukan Bantuan Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29

Untuk sesi 2020, rujukan penuh kali ini telah diperhalusi dan dikemaskini dengan format terbaharu peperiksaan online SPA yang berbeza daripada sesi terakhir peperiksaan.

Tapi tok, kenapa saya kena dapatkan rujukan ni segera?

1) Hati korang jadi riang

Kenapa riang ria tu? Sebab, nota Ringkas & padat yang akan menjimatkan masa persediaan korang. Tak perlu berlari ke sana ke mari cari rujukan. Tak perlu buang berjam-jam masa berharga korang mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati jadi riang.

2) Pinjam pengalaman 13 tahun kami

Contoh soalan diberikan akan membiasakan korang dengan format exam. Bukan soalan bocor tetapi jenis soalan yang hampir sama. Korang pinjam pengalaman kami selama 13 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan SPA. Semenjak dari era exam SPA masih bertulis dan berpusat!

3) Memudahkan hidup korang

Skema jawapan yang disediakan pastinya menambah kepandaian korang. Ada jalan kira diberi. Tak perlu pecah kepala cari jawapan. Rumus dan persamaan turut dihulur. Formula matematik yang dah lupa, jadi segar diingatan. Pendek kata, ia memudahkan hidup korang.

4) Boleh simpan duit lebih (untuk kawen)

Boleh beli asing2, misalnya nak seksyen B saja pun boleh. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawen. Tak lama lagi PKPP akan berakhir. Jadi walimah korang tu dah boleh diadakan secara besar-besaran. Tak pon utk beli smartphone model baharu yang jadi idaman kalbu. Macam atok baru grab Realme 6 Pro. Hehe..

5) Murah gilerr

Lastly, rujukan ni murah giler. Hanya laburkan beberapa ringgit sahaja modal untuk meningkatkan peluang korang memperolehi masa depan yang cerah. Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya sepanjang hayat. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

Tu la sebabnya kenapa korang bukan saja kena dapatkan. Tetapi kena dapatkan segera rujukan S29 ni!

Cara beli rujukan penuh

Arahan:

 1. Klik Rujukan Penolong Pegawai Penerangan S29.
 2. Scroll ke bawah dan klik button ‘Beli Sekarang’.
 3. Scroll ke bawah dan pilih pakej yang sesuai dengan bajet korang.
 4. Scroll ke bawah dan masukkan alamat emel ke dalam ruang disediakan, kemudian klik button ‘Proceed to Checkout’.
 5. Tunggu cara pembayaran akan dihantar melalui emel (yang korang masukkan tadi).

Confirm lulus ke tok kalau saya beli rujukan ni?

Atok bukan Ketua Pengarah SPA. Jadi, atok tak berani janji apa-apa. Rezeki lulus ni kita serah pada Allah SWT. Apa yang paling penting, korang sdh berusaha dengan gigih dan sebaik mungkin.

Namun, apa yang atok recommend ni adalah rujukan & Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 terbaik yang ada di pasaran setakat ini. Termasuk nota, contoh soalan, contoh jawapan dan penerangan jalan kira untuk memudahkan persediaan Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 korang.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Adoi.. Dah lupa formula Matematik la tok!

Jangan risau. Dalam rujukan Penolong Pegawai Penerangan S29 ni, dia dah disediakan dgn nota-nota ringkas Matematik untuk korang ‘refresh’ semula konsep-konsep matematik yang da hampir ter-delete dari ingatan tu. Cara pengiraan dan jalan penyelesaian untuk mendapatkan jawapan juga disertakan.

Paling penting, nota-nota Matematik ini adalah daripada soalan-soalan yang biasa ditanya dalam peperiksaan kerajaan sepanjang 2014-2019.

Tak perlu ulangkaji & study keseluruhan buku teks Matematik. Korang bukannya mahu duk SPM pon. Nak tau apa paling best? Dalam rujukan ni, da pilih topik yg perlu sahaja. Maklumat ni sulit ya. Untuk korang yang serius tak nak buang masa dan nak sukses 🙂

Exam da dekat ni tok. Sempat ke pos buku ni?

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 ni bukan buku fizikal (yg boleh pegang tu). Tetapi eBook dalam versi PDF. Korang akan diberikan akses ke ruangan download untuk muaturun semua komponen selepas bayaran diselesaikan dan disahkan.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Korang x perlu tunggu whatapps dari orang Pos Laju atau lain-lain kurier gtaw barang da sampai. Pastu naik la keta atau motor dlm 55 minit (pegi ulang-alik amik barang).

Korang juga tak perlu bz sgt, tengok tracking number tiap minit. Nak tengok barang korang da sampai area mana.

Tapi tok, saya lebih suka baca buku..

Korang yg banyak sgt ink tu, xda masalah. Boleh print eBook ni. Then binding. Menjadi la ia sebuah buku yg comel. Boleh conteng2 nota kaki. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Ada soalan lagi? Kalau da tak ada, cepat dapatkan sekarang juga sebelum jualan ditutup. Rujukan ni bukan dijual selama-lamanya.

Jadi, demikianlah adanya.

Sedikit sebanyak contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 yang akan korang hadapi pada tahun 2020 ini.

Contoh soalan yang atok bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Selamat menduduki peperiksaan!

Penutup

Sapa calon exam PSEE online atendan hospital ambilan under Ministry of Health Malaysia (MOH)? Angkat phone! Dah angkat? OK.. skrg baca contoh soalan peperiksaan Atendan Hospital U11. Atok harap di sedikit sebanyak membantu korang.

Buat cucu atok yang dipanggil exam online SPA utk juruteknik komputer ambilan The Malaysian Administrative Modernisation and Management Planning Unit (MAMPU). Panggil exam sudah dikeluarkan. Pastinya contoh soalan peperiksaan Juruteknik Komputer FT19 ini akan memberi sedikit input yg berguna.

Dapat panggilan peperiksaan PSEE online pembantu juruaudit? Alhamdulillah.. Tapi tak thu nak prepare apa pula kan? Antara bahan bacaan yg sesuai untuk korang sebelum duduk PSEE SPA tu ialah contoh soalan peperiksaan Pembantu Juruaudit W19.

Kpd yg dipanggil ke PSEE pegawai imigresen, mohon luangkan sikit daripada masa korang yg berharga tu utk membaca contoh soalan peperiksaan Pegawai Imigresen KP19. Jangan ambil mudah kerana ini juga jawatan popular dan calon yang menduduki pada setiap berjumlah puluhan ribu. Berani sambil lewa?

Khas calon yg dipangil ke PSEE latihan separa perubatan bertaraf diploma. Dapatkan info berguna, fahami bentuk, serta contoh soalan peperiksaan Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma ini.

Panggilan peperiksaan exam online SPA untuk Penolong Pegawai Perangkaan ambilan Jabatan Perangkaan Malaysia bagi tahun ni sudah dibuat. Jumlahnya tidak lah begitu ramai. Jadi ini satu kesempatan yg baik. Kepada yang dapat emel panggilan, tak rugi baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Perangkaan E29 ni.

Sesi peperiksaan online PSEE untuk jawatan perangkawan ambilan Jabatan Perangkaan Malaysia sudah diadakan utk kali pertama. Mungkin akan ada panggilan untuk kali kedua. Mungkin? Bijak sekali andai korang bersiap-sedia awal. Penuhkan ilmu di dada tu dengan maklumat seperti contoh soalan peperiksaan Perangkawan E41 ni.

JAKIM dengan kerjasama SPA membuat peluang kepada para graduan dalam bidang berkaitan untuk menjadi Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29. SPA telah mengeluarkan panggilan PSEE kepada calon-calon yang layak. Adakah korang terlibat? Klu begitu, baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29 ni.

Last but not least, SPA dah keluarkan panggilan peperiksaan online PSEE penolong pegawai undang-undang. Huru-hara exam sudah tamat. Tapi akan ada panggilan kali kedua. Kali ini untuk Jabatan Peguam Negara pula. Korang yang ada memohon jawatan ni dalam borang SPA8i, atok suggest baca siap2 contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Undang-Undang L29.

Serius, ni baru penutup!

Kepada yang bakal menganggotai Jabatan Tanah dan Galian sebagai penolong pegawai tanah. Tolong pastikan negara kita jangan tergadai apa lagi terjual kepada pihak luar. Atok dah sediakan beberapa bahan bacaan tambahan yg baik, termasuk contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Tanah NT29.

Jabatan Penerangan Malaysia masih sedang menantikan kehadiran calon2 pembantu penerangan yg akan diserap masuk tidak berapa lama lagi. Jika korang dah isi permohonan dalam SPA8i untuk jawatan ni, teruskan pula dengan membaca contoh soalan peperiksaan Pembantu Penerangan S19 ni. Sebagai persediaan awal.

Khusus utk korang yang layak, dan semestinya sdh menerima emel panggilan ke exam PSEE online kawalan trafik udara, atok nasihatkan baik bersiap-siap. Dikatakan exam SPA ni sedikit sukar daripada biasa kerana ia mengandungi 3 seksyen. Jadi perbanyakkan doa dan bacaan. Sebagai permulaaan, baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Kawalan Trafik Udara A29 yang atok kongsi sebelum ni.

Atok dgr khabar, jumlah calon yang dipanggil untuk jawatan pembantu perikanan mcm tak beragak lagi ramainya. Malangnya, jumlah kekosongan cuma sebanyak 32 tempat (iklan SPA, Januari). Tp tu khabar angin la. Apa pun, better bersedia jg la kan. Mari mulakan dengan membaca contoh soalan peperiksaan Pembantu Perikanan G19 ni.

Calon exam PSEE online gred L41 di Jabatan Peguam Negara (AGC) pun ramai bilangan yg dipanggil. Itu semestinya. Maklumlah, kekosongan jawatan yg kerajaan sediakan amat sedikit tapi orang yang perlukan kerja berlambak. Kesilapan kecil pun boleh membawa padah. Cuba kurangkan risiko kesilapan tersebut dengan mengenali jenis-jenis dan beberapa contoh soalan peperiksaan Pegawai Undang-Undang L41.

Bilangan dipanggil ke exam online pembantu tadbir undang-undang boleh tahan juga ramai. Korang rasa cmna? Kalau korang ada mohon jawatan pembantu tadbir undang undang dalam portal SPA8i, panggilan exam sudah dikeluarkan oleh SPA. Jangan sudah last minit baru kelam-kabut. Siap-siap baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir Undang Undang L19.

Buat cucu atok yang dipanggil ke exam PSEE online untuk pembantu syariah. Buat masa ni, panggilan kedua belum lagi keluar. Tapi atok jangkakan, tarikh sudah semakin menghampiri dari hari ke hari. Tapi pastinya contoh soalan peperiksaan Pembantu Syariah LS19 ini akan memberi sedikit input bermanfaat sebagai bekalan awal sebelum ke exam nanti.

OK, ni btl2 last, SPA dah keluarkan panggilan untuk Pegawai Teknologi Maklumat F41. Jika korang dipanggil memang kelam-kabut cari rujukan tu. So chill jer dan baca contoh soalan peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat F41 ni.

Korang jangan lupa baca pula, penat atok tulis tu.

Au revoir dan arrivederci dulu dari atok. Gud luck semua!

Atok
Follow me

Leave a Comment

error: Content is protected !!