Contoh Soalan Peperiksaan Juruteknik Komputer FT19

Soalan Peperiksaan Juruteknik Komputer FT19

Di bawah merupakan koleksi contoh soalan peperiksaan Juruteknik Komputer FT19 yang boleh dijadikan latihan calon peperiksaan. Cuba dapatkan jawapan bagi setiap contoh-contoh Soalan Peperiksaan Juruteknik Komputer Gred FT19 yang diberikan di bawah.

Selain dari itu, calon juga boleh dapatkan rujukan khas Contoh Soalan Peperiksaan Juruteknik Komputer yang disarankan di bawah untuk dijadikan rujukan dalam membuat persediaan sebelum hadir peperiksaan pada pada tahun ini.

Permohonan jawatan kosong Juruteknik Komputer

Sekiranya korang mahu mengisi jawatan kosong sebagai Juruteknik Komputer Gred FT19 secara rasmi di Kementerian Kesihatan Malaysia dan di pelbagai kementerian / jabatan, permohonan boleh dilakukan dengan melengkapkan atau mengemaskini borang SPA8 di Portal SPA8i. Permohonan jawatan sebagai Pembantu Penguasa Kastam WK19 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara online.

Kekosongan jawatan Pembantu Juruteknik Komputer Gred FT19

Mengenai jumlah kekosongan, kalau berpandukan hebahan yang telah dikeluarkan SPA pada bulan Disember lalu untuk ambilan di Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Malaysia (MAMPU). Bilangan kekosongan jawatan adalah sebanyak 34 tempat sahaja.

Ini satu jumlah yang amat terhad kalau diambilkira jumlah calon yang tinggi dipanggil ke PSEE SPA. Oleh sebab itu, sila beri tumpuan korang terhadap perkongsian ini.

Tempoh luput permohonan

Suka diingatkan, tempoh luput setiap permohonan adalah satu (1) tahun. Pemohon dikehendaki mengemaskini semula permohonan jawatan Juruteknik Komputer FT19 di portal SPA8i setelah tempoh luput tersebut sampai.

Semakan penjadualan peperiksaan Juruteknik Komputer FT19

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

JURUTEKNIK KOMPUTER GRED FT19 DI PELBAGAI KEMENTERIAN / JABATAN

Pautan Alternatif:

Pautan terkini akan dikemaskini kemudian.

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/ web/guest/ senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan korang tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

*Semua calon akan menduduki peperiksaan pada masa yang sama, bermula pada jam 10:00 pagi hingga 11:00 pagi.

Jadual gaji Juruteknik Komputer FT19

Berikut adalah jadual gaji minimum-maksimum serta kadar kenaikan gaji tahunan bagi seorang Juruteknik Komputer Gred FT19 ;

Gaji minimum – RM1,377.00
Gaji maksimum – RM4,052.00
KGT – RM100.00

*Di samping elaun-elaun, imbuhan-imbuhan dan kemudahan-kemudahan lain yang seorang penjawat jawatan Juruteknik Komputer layak terima.

Deskripsi tugas Juruteknik Komputer

Apakah skop kerja atau senarai tugas Juruteknik Komputer FT19?

Secara am, tugas seorang Juruteknik Komputer Gred FT19 adalah seperti berikut:

” Bertanggungjawab dalam melaksanakan tugas-tugas merangkumi penyelenggaraan sistem komputer seperti penyelenggaraan pencegahan dan penyelenggaraan kelengkapan IT serta tugas-tugas penyelenggaraan aplikasi perkomputeran dan operasi sistem dalam sesebuah organisasi. “

Syarat lantikan dan kelayakan Juruteknik Komputer FT19

Calon lantikan terus hendaklah mempunyai :

Kewarganegaraan Malaysia;
Umur 18 tahun atau lebih;

Dan

Sijil Vokasional Malaysia dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh Kerajaan.
(Gaji permulaan ialah pada Gred FT19: RM1,377.00);

atau

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji permulaan ialah pada Gred FT19: RM1,435.12);

atau

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji permulaan ialah pada Gred FT19: RM1,493.24).

Dan

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) / Sijil Vokasional Malaysia (SVM) atau kelulusan yang diiktiraf setaraf.

Exam Online Juruteknik Komputer FT19

Panggilan exam online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Juruteknik Komputer FT19 untuk tahun 2020 belum dikeluarkan oleh SPA.

Exam online Juruteknik Komputer FT19 mungkin akan dijalankan satu (1) kali dalam tahun ini.

Tarikhnya belum ditentukan.

Seperti pada kebiasaanya, kesemua calon adalah dikehendaki menduduki dan menjawab peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) selama satu jam untuk setiap sesi peperiksaan yang dijadualkan. Bermula jam10 pagi sampai la jam 11.00. Inilah tempoh singkat dalam hidup korang yang akan menentukan masa hadapan!

Senario Peperiksaan Juruteknik Komputer Gred FT19

Syarat untuk menyandang jawatan Juruteknik Komputer FT19, calon perlu, terlebih dahulu lulus peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE).

Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan online / tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut layak untuk dipanggil menghadiri temuduga jawatan Juruteknik Komputer yang akan dijadualkan kemudian.

Namun begitu, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan awal.

Antara sebab yang dikenalpasti iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam peperiksaan online Juruteknik Komputer FT19 terutama di bahagian B.

Format Peperiksaan Juruteknik Komputer FT19

Format Peperiksaan Juruteknik Komputer FT19 sesi 2019/2020 terdapat perbezaan ketara berbanding tahun-tahun lepas.

Sebagai contoh, jika korang perasan, format soalan Juruteknik Komputer untuk sesi 2018 berbeza dengan format 2019/2020. Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sudah melakukan perubahan drastik untuk format sesi ini.

Format 2018 vs Format 2019

Format Juruteknik Komputer FT19 – 2018

Seksyen A: Pengetahuan Am

Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah

Format Juruteknik Komputer FT19 – 2019/2020

Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris

Eh.. bukan sama ke tok?

Yup, nampak macam sama. Tapi tak serupa.

Penilaian tetap 2 (dua) Seksyen TETAPI perasan tak, ada perubahan di situ. Seksyen PENGETAHUAN AM ditiadakan dan telah digantikan dengan KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS.

Jadi, jika korang gunakan perkongsian yang dibuat mengenai peperiksaan Juruteknik Komputer FT19 sesi peperiksaan 2018 dan ke bawah, memang korang akan bazir masa.

Masa korang akan terbazir dengan baca tip dan trik cara sukses seksyan Pengetahuan Am. Seksyen ini adalah seksyen yang paling banyak makan masa calon sebenarnya.

Elak gejala ‘hang’

Sekali lagi dinyatakan, calon adalah dinasihatkan agar lebih fokus pada seksyen B iaitu kefahaman Bahasa Inggeris. Inilah seksyen yang membuat banyak ‘komputer‘ di kepala calon ‘hang‘ semasa exam lalu mendapat keputusan gagal dalam peperiksaan online SPA.

Maklumlah, kita lahir-lahir da memang cakap Melayu atau bahasa ibunda masing-masing. Kalau teacher masuk pun, memang ‘yes’ ngan ‘no’ je la yg fasih.

Sementera, untuk seksyen A, ia melibatkan daya penyelesaian masalah. Masalah yang dikemukakan hendaklah diselesaikan dengan menggunakan logik akal. Selain itu, aplikasi konsep matematik bertaraf SPM turut diperlukan bagi mencari kaedah penyelesaian terbaik.

Berikut merupakan sedikit perkongsian daripada atok mengenai beberapa contoh soalan setiap seksyen dan penjelasan topik.

Contoh Soalan Peperiksaan Juruteknik Komputer FT19 – Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen ini memerlukan korang menyelesaikan permasalahan yang dikemukakan dengan menggunakan pendekatan :

  1. kemahiran pemikiran logik,
  2. kemampuan menginterpretasi data
  3. pemahanan konsep-konsep matematik.

Jangan sampai ‘nangis tak berair mata’

Kebiasaannya, sesetengah calon memang mempunyai penyakit ‘loya dan mual-mual nombor’ terhadap soalan yang berkaitan angka dan digit. Asal tengok masalah yang melibatkan persamaan / rumus / formula math saja terus rasa nak pitam dan padahnya ‘nangis tak berair mata‘ setelah result exam SPA keluar.

Namun begitu pun, jangan terlalu bimbang kerana dalam Peperiksaan Juruteknik Komputer FT19, soalan aplikasi konsep matemaik yang diajukan tidak melebihi sukatan pelajaran di peringkat SPM sahaja. Amat melegakan bukan?

Pecahan Seksyen A

Daripada pemerhatian yang dilakukan juga, atok cerakinkan soalan dalam Seksyen A ini kepada 4 bahagian utama iaitu;

  1. Penyelesaian Masalah
  2. Menginterpretasi Data
  3. Soalan Matematik
  4. Pemerhatian & Logik (IQ test)

Di bawah beberapa contoh soalan Juruteknik Komputer FT19 – Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah

1) Budak berseluar hitam dan duduk mendapat markah tertinggi iaitu 4,500 markah. Budak berseluar biru pula mendapat kurang 250 markah daripada Budak berbaju hijau lembut. Manakala Budak berbaju hijau lembut muda mendapat kurang 350 markah daripada Budak berseluar hitam dan duduk. Berapakah jumlah markah mereka bertiga?

A) 13,500
B) 13,550
C) 12,550
D) 12,500

2) Daerah Ranau mempunyai kaum M seramai 0.47 juta orang. Kaum N pula seramai ¼ daripada bilangan Bangsa M. Manakala kaum O adalah seramai ¾ dari bilangan bangsa N. Berapakah jumlah kaum O di Daerah Ranau?

A) 72 956 Orang
B) 88 125 Orang
C) 117 500 Orang
D) 150 750 Orang

3) Alimudin dan abangnya Sulaiman baru pulang dari kedai buku. Sebuah buku rujukan yang baharu saja dibeli oleh Alimudin mengandungi lima halaman awal, 441 halaman bahagian teks dan 6 halaman bahagian akhiran. Semua muka surat bercetak. Berapakah bilangan helaian kertas dalam buku tersebut?

A) 454
B) 228
C) 452
D) 226

4) Dorothy seorang gadis yang cantik dan bersopan. Dia dapat menjawab 6 soalan Add Math dalam masa 9 minit. Berapakah jumlah soalan Add Math yang boleh dijawab oleh Dorothy dalam masa 1 jam 15 minit?

A) 55
B) 50
C) 40
D) 45

5) Perlini ialah adik kepada Dorothy. Selain turut cantik seperti kakaknya, Perlini juga suka menabung. Dia mempunyai wang sebanyak RM450 di sebuah bank dengan kadar faedah 4.5% setahun. Kirakan tempoh masa tabungan Perlini untuk mendapat dividen sebanyak RM81.00?

A) 4 tahun
B) 3.5 tahun
C) 5 tahun
D) 4.5 tahun

6) Harga 40 ekor Siakap yang dibeli Senthini ialah RM380. Berapakah harga purata seekor Siakap Senthini?

A) RM 10.00
B) RM 9.00
C) RM 8.50
D) RM 9.50

7) Encik Samudin membelanjakan 10% daripada pendapat gajinya setiap bulan untuk membayar bil utiliti iaitu RM100. Sekiranya gaji Encik Samudin dinaikkan 50% pada bulan hadapan, berapakan berapakah gaji baru yang akan diperolehinya?

A) RM1000
B) RM1500
C) RM1750
D) RM2000

8) Jasmandy baru sahaja mendapat pekerjaan sebagai Juruteknik Komputer FT19 di MAMPU. Jadi dia membeli sebuah Sofa dengan harga RM6000 untuk kegunaan peribadi. Potongan sebanyak 6% kerana Jasmandy membeli dengan mengunakan kupon diskaun. Berapakah harga Sofa selepas menggunakan kupon diskaun?

A) RM5,640.00
B) RM7,540.00
C) RM4,640.00
D) RM5,540.00

9) 27 batang pen merah daripada jumlah 156 kotak pen didapati rosak. Jumlah pen merah yang rosak itu bersamaan dengan 3/4 daripada bilangan sekotak pen. Berapakah jumlah semua pen tersebut?

A) 4056
B) 5616
C) 3159
D) 4082

Untuk lebih banyak contoh (dan skema jawapan lengkap) bagi seksyen A Juruteknik Komputer FT19 ini. Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Juruteknik Komputer Gred FT19 berikut.

Exam Online Juruteknik Komputer FT19

Atau pun,

Baca post atok yg lagi satu, khas membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Daya Menyelesaikan Masalah (Updated 2020) dengan detil. Ia akan menambah lagi kefahaman korang terhadap seksyen ini.

Contoh Soalan Peperiksaan Juruteknik Komputer FT19 – Kefahaman Bahasa Inggeris

Inilah seksyen ‘killer’ yang ‘membunuh’ harapan ramai calon. Walau maciam mana pun, soalan yang diketengahkan dalam seksyen B ini masih tidak melebihi sukatan dalam yang sudah korang pelajari sewaktu SPM dolo-dolo.

Pecahan Seksyen B

Soalan diolah dalam bentuk sama ada; a) petikan ringkas dan diikuti beberapa soalan comprehension, b) soalan berkaitan vocabulary dan c) soalan mengenai grammar (Noun, Pronoun, Adjective, Verb, Adverb, Conjunction, Interjection, Preposition dan yang lain-lain).

Di bawah beberapa contoh soalan Juruteknik Komputer FT19 – Seksyen B : Kefahaman Bahasa Inggeris

1) Delailah has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Delailah has three animals in total.
B) Delailah has more cats than dogs.
C) One of Delailah’s cats is black.
D) All of Delailah’s dogs have spots.

2) Please read the following sentence.

Once Wardah lifted her pen and made a start, writing the essay became easy.

If we change the start of the sentence to:

Writing the essay became easy..

What will the ending be?

A) after starting.
B) after lifting her pen.
C) once Wardah lifted her pen and made a start.
D) once she lifted her pen and made a start.

3) Where ____________ Cecelia Kham live?

A. are
B. is
C. do
D. does

4) Liam Chai ______________ English, Mandarin and a bit of Arabic.

A. speaks
B. speak
C. speaking
D. is speaking

5) I have only a _______________ Deepavali cards left to write.

A. few
B. fewer
C. less
D. little

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 6 – 7).

Between us there was, as I have already said somewhere, the bond of the sea. Besides holding our hearts together through long periods of separation, it had the effect of making us tolerant of each other’s yarns-and even convictions. The Lawyer-the best of old fellows-had, because of his many years and many virtues, the only cushion on deck, and was lying on the only rug. The Accountant had brought out already a box of dominoes, and was toying architecturally with the bones. Marlow sat cross-legged right aft, leaning against the mizzen-mast. He had sunken cheeks, a yellow complexion, a straight back, an ascetic aspect, and, with his arms dropped, the palms of hands outwards, resembled an idol. The Director, satisfied the anchor had good hold, made his way aft and sat down amongst us. We exchanged a few words lazily.

Afterwards there was silence on board the yacht. For some reason or other we did not begin that game of dominoes. We felt meditative, and fit for nothing but placid staring. The day was ending in a serenity of still and exquisite brilliance. The water shone pacifically; the sky, without a speck, was a benign immensity of unstained light; the very mist on the Essex marshes was like a gauzy and radiant fabric, hung from the wooded rises inland, and draping the low shores in diaphanous folds. Only the gloom to the west, brooding over the upper reaches, became more sombre every minute, as if angered by the approach of the sun.

And at last, in its curved and imperceptible fall, the sun sank low, and from glowing white changed to a dull red without rays and without heat, as if about to go out suddenly, stricken to death by the touch of that gloom brooding over a crowd of men.

From ‘The Heart of Darkness’, by Joseph Conrad.

6) The narrator of this passage is telling his story from

A. a wharf.
B. the deck of a yacht.
C. a high vantage point.
D. the edge of the Essex marshes.

7) The mood of the men in this passage is best described as

A. surly
B. resigned
C. contemplative
D. restless

8) From the passage, it is clear that the men

A. do not get along.
B. show a quiet understanding.
C. cannot be bothered with one another.
D. have just had a quarrel.

9) The word ‘diaphanous’, used to describe the mist, means

A. almost transparent
B. fragile
C. suffocating
D. silent

Dapat tak jawapan untuk contoh soalan di atas?

Untuk lebih banyak contoh soalan Juruteknik Komputer FT19 ini (dan dilengkapi skema jawapan padu). Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Juruteknik Komputer Gred FT19 di bawah.

Contoh Soalan Peperiksaan Online Juruteknik Komputer Gred FT19

Atau pun,

Boleh baca perkongsian atok sebelum ni yang membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Kefahaman Bahasa Inggeris (Updated 2020) dengan detil. Ia akan menambah lagi kefahaman korang terhadap pecahan soalan dalam seksyen ini.

Rujukan & Contoh Soalan Juruteknik Komputer FT19

Untuk sesi 2020, rujukan penuh kali ini telah dikemaskini dengan format terbaharu peperiksaan online SPA yang berbeza daripada sesi terakhir peperiksaan.

Kenapa korang kena dapatkan rujukan penuh ni?

  1. Nota Ringkas & padat (jimat masa persediaan korang)
  2. Contoh Soalan (biasakan korang dengan format)
  3. Skema jawapan (menambah kepandaian korang)
  4. Boleh beli ikut bajet (ada pakej untuk dipilih).
  5. Murah giler (smartphone korang harga beribu kot)

Cara beli rujukan penuh

Arahan:

  1. Klik Rujukan Juruteknik Komputer FT19.
  2. Scroll ke bawah dan klik button ‘Beli Sekarang’.
  3. Scroll ke bawah dan pilih pakej yang sesuai dengan bajet korang.
  4. Scroll ke bawah dan masukkan alamat emel ke dalam ruang disediakan, kemudian klik button ‘Proceed to Checkout’.
  5. Tunggu cara pembayaran akan dihantar melalui emel (yang korang masukkan tadi).

Confirm lulus ke tok kalau saya beli rujukan ini?

Atok tak berani janji apa-apa. Rezeki lulus ni kita serah pada Allah SWT. Apa yang paling penting, korang da berusaha sebaik mungkin.

Namun, apa yang atok recommend ni adalah rujukan & Contoh Soalan Peperiksaan Juruteknik Komputer FT19 terbaik yang ada di pasaran setakat ini. Termasuk nota, contoh soalan, contoh jawapan dan penerangan jalan kira untuk memudahkan persediaan Peperiksaan Peperiksaan Juruteknik Komputer FT19 korang.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Tapi tok, Kalau ia tidak membantu saya, camna?

Tiada masalah. Jika korang hadir Peperiksaan Juruteknik Komputer FT19 dan dapati rujukan ini langsung tidak membantu, korang boleh buat permohonan pengembalian wang dalam tempoh 24 jam selepas peperiksaan.

Duit korang dapat. Rujukan ni korang simpan. Anggap ni sedekah daripada atok dan Syarikat Infokerjaya.

Namun, pastikan korang dah baca kesemua nota dan buat kesemua latihan dalam rujukan ini. Atok yakin & percaya jika rujukan ini digunakan sebaiknya, ia bakal membantu persediaan korang menjawab Soalan Peperiksaan Juruteknik Komputer FT19 🙂

Dah lupa formula Matematik la tok..

Jangan risau. Dalam rujukan Juruteknik Komputer ni dah disediakan nota-nota ringkas Matematik untuk korang ‘refresh’ semula formula-formula matematik yang da hampir terpadam dari ingatan tu. Cara pengiraan dan jalan penyelesaian untuk mendapatkan jawapan juga disertakan.

Paling penting, nota-nota Matematik ini adalah daripada soalan-soalan yang biasa ditanya dalam peperiksaan kerajaan sepanjang 2015-2019.

Tak perlu ulangkaji & study keseluruhan buku teks Matematik. Korang bukannya nak duduk SPM pon. Nak tau apa paling best? Dalam rujukan ni, da pilih topik yg perlu sahaja. Maklumat ni sulit ya. Untuk korang yang serius tak nak buang masa dan nak sukses 🙂

Exam da dekat ni tok. Sempat ke pos buku ni?

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Juruteknik Komputer FT19 ni bukan buku. Tetapi eBook dalam versi PDF. Korang akan diberikan akses ke ruangan download untuk muaturun semua komponen selepas bayaran diselesaikan.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Korang tak perlu tunggu whatapps daripada orang Pos Laju atau lain-lain kurier gtaw barang da sampai. Pastu naik la keta atau motor dlm 1 jam 37 minit (pegi ulang-alik amik barang).

Korang juga tak perlu bz sgt, tengok tracking number tiap jam. Nak tengok barang korang da sampai area mana.

Tapi tok, saya lebih suka baca buku..

Kalau korang yg banyak sgt ink tu, xda masalah. Boleh print eBook ni. Then binding kan. Jadi la buku. Boleh conteng2 nota kaki. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Ada soalan lagi? Kalau da tak ada, cepat dapatkan sekarang juga sebelum jualan ditutup. Rujukan ni bukan dijual selama-lamanya.

Jadi, demikianlah adanya.

Sedikit sebanyak contoh soalan peperiksaan Juruteknik Komputer FT19 yang akan korang hadapi pada tahun ini.

Contoh soalan yang atok bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Selamat menduduki peperiksaan!

Penutup

Tidak lupa juga kepada calon peperiksaan online SPA penolong pegawai tadbir ambilan under Kementerian Kesihatan Malaysia. Sila baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29. Atok harap di sedikit sebanyak membantu korang.

Buat cucu atok yang dipanggil peperiksaan SPA penolong pegawai pembangunan masyarakat. Pastinya contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 ini akan memberi sedikit input berguna.

Dapat panggilan exam PSEE online SPA pembantu tadbir P/O? Tak tahu nak prepare apa? Antara bahan bacaan yang sesuai untuk korang sebelum duduk PSEE SPA tu ialah contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19.

Korang tahukan, exam PSEE online SPA pembantu tadbir (p/o) dan pembantu tadbir (kewangan) dijalankan serentak? Jadi, kepada yang dipanggil PSEE pembantu tadbir kewangan, luangkan sikit masa korang membaca contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir Kewangan W19.

Khusus calon yang dipangil ke PSEE pembantu operasi, sila dapatkan info berguna dan beberapa contoh soalan peperiksaan Pembantu Operasi N11 ini. Jangan ambil mudah PSEE tu. Jangan sekali-kali.

Exam PSEE online SPA yg terakhir untuk Penolong Pegawai Pendaftaran bagi tahun ni akan diadakan dalam beberapa hari lagi. Kepada yang dapat emel panggilan, tak rugi baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 ni.

Sesi exam online PSEE SPA untuk pegawai bomba akan dijalankan bila-bila masa dalam tahun ni. Elok bersiap-sedia awal. Penuhkan ilmu di dada tu dengan maklumat seperti contoh soalan peperiksaan Pegawai Bomba KB19 ni.

Last but not least, pada bila-bila masa, SPA akan keluarkan panggilan peperiksaan online SPA Pemeriksa Kilang dan Jentera J41. Korang yang ada memohon jawatan ni dalam SPA8i atok suggest baca siap2 contoh soalan peperiksaan Pemeriksa Kilang dan Jentera J41.

Kepada yang bakal menganggotai SPRM sebagai penolong pegawai siasatan yg berdedikasi. Atok ada sediakan beberapa bahan bacaan tambahan yg baik, termasuk contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Siasaan P29. Maklumat lain korang boleh layari portal rasmi SPRM nanti k..

Serius, ni baru penutup!

Kementerian Komunikasi dan Multimedia & KKR sedang menantikan calon-calon pembantu kemahiran yang akan diserap masuk tidak lama lagi. Jika korang sudah menerima emel panggilan peperiksaan online SPA untuk jawatan ni, suka atok cadangkan perkongsian contoh soalan peperiksaan Pembantu Kemahiran H19 ni.

Kepada korang yang layak, dan mungkin sudah menerima emel panggilan ke peperiksaan PSEE online SPA penolong jurutera, atok nasihatkan baik bersiap-siap. Dikatakan exam SPA ni juga sedikit sukar. Jadi perbanyakkan bacaan. Sebagai permulaaan, baca contoh soalan peperiksaan Penolong Jurutera JA29 yang atok kongsi sebelum ni.

Panggilan exam PSEE online SPA pembantu awam sudah dikeluarkan oleh SPA. Dengar khabar, jumlah yang dipanggil tak beragak ramai. So better bersedia. Mari mulakan dengan membaca contoh soalan peperiksaan Pembantu Awam Gred H11 ni.

Calon untuk peperiksaan PSEE online SPA pembantu pembangunan masyarakat adalah tinggi bilangannya. Kesilapan kecil pun boleh membawa padah. Cuba kurangkan risiko kesilapan tersebut dengan mengenali jenis-jenis dan beberapa contoh soalan peperiksaan Pembantu Pembangunan Masyarakat S19.

Kalau korang ada mohon jawatan pembantu pendaftaran dalam SPA8i, panggilan boleh jadi akan dikeluarkan oleh SPA pada bila-bila masa saja. Jangan da last minit baru kelam-kabut. Siap-siap baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19.

Buat cucu atok yang dipanggil ke peperiksaan PSEE online SPA untuk pembantu penguasa kastam. Pastinya contoh soalan peperiksaan Pembantu Penguasa Kastam WK19 ini akan memberi sedikit input berguna.

Jawatan penghantar notis mencatatkan antara jumlah panggilan exam yang agak tinggi. Boleh dikatakan salah satu daripada jawatan yang popular di kalangan pemohon. Kalau korang terlibat memohon jawatan ni, sila dapatkan info di contoh soalan peperiksaan Penghantar Notis N11.

OK, ni btl2 last. Tidak lupa juga kepada calon peperiksaan online SPA atendan hospital ambilan under Kementerian Kesihatan Malaysia. Sila baca contoh soalan peperiksaan Atendan Hospital U11. Atok harap di sedikit sebanyak membantu korang.

Korang jangan lupa baca pula, penat atok tulis tu.

Au revoir dan arrivederci dulu dari atok. Gud luck semua!

Follow me

Atok

Berkelulusan B. Ed (Hons) & Dip. Ed (in Science). Pegawai kerajaan Kumpulan A. Tak main online game. Suka Mee Rebus Johor & Nasi Kerabu Kelantan. Teh tarik wajib kalau lepak mamak. Bersama Tim Infokerjaya since day 1 (back to 2008). Track record peribadi : sudah membantu puluhan calon berjaya memasuki government service.
Atok
Follow me

Leave a comment

Share via
Copy link