20 Contoh Soalan Peperiksaan Perangkawan E41

Contoh Soalan Peperiksaan Perangkawan E41
PSEE Perangkawan Gred E41

Di bawah merupakan koleksi 20 contoh soalan peperiksaan Perangkawan E41 yang boleh dijadikan latihan calon peperiksaan. Koleksi ini terdiri daripada 10 contoh soalan seksyen Daya Menyelesaikan Masalah dan 10 contoh soalan seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris.

Cuba dapatkan sendiri jawapan bagi setiap contoh-contoh Soalan Peperiksaan Perangkawan Gred E41 yang diberikan di bawah sebagai latih tubi korang.

Selain dari itu, calon juga digalakkan mendapatkan rujukan khas Peperiksaan Perangkawan Gred E41 yang disarankan di bawah untuk dijadikan rujukan dalam membuat persediaan sebelum hadir peperiksaan pada pada 15 Januari 2020 ini.

Permohonan jawatan kosong Perangkawan E41

Sekiranya korang mahu mengisi jawatan kosong sebagai Perangkawan E41 secara rasmi di Jabatan Perangkaan Malaysia dan di pelbagai kementerian / jabatan, permohonan boleh dilakukan dengan melengkapkan atau mengemaskini borang SPA8 di Portal SPA8i. Permohonan jawatan sebagai Perangkawan adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara online.

Jumlah Kekosongan jawatan Perangkawan E41

Mengenai jumlah kekosongan, kalau berpandukan hebahan yang telah dikeluarkan SPA pada bulan Oktober lalu untuk ambilan di Jabatan Perangkaan Malaysia. Bilangan kekosongan jawatan adalah sebanyak 17 tempat sahaja. Manakala, calon simpanan adalah seramai 34 orang.

Ini satu jumlah yang amat terhad kalau diambilkira jumlah calon yang ramai dipanggil ke peperiksaan online SPA. Oleh sebab itu, sila beri tumpuan korang terhadap perkongsian ini.

Tempoh luput permohonan

Suka diingatkan, tempoh luput setiap permohonan adalah satu (1) tahun. Pemohon adalah dikehendaki mengemaskini semula permohonan masing-masing di portal SPA8i setelah tempoh luput tersebut sampai.

Semakan penjadualan peperiksaan PSEE Perangkawan

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PERANGKAWAN GRED E41 DI JABATAN PERANGKAAN MALAYSIA
TARIKH PEPERIKSAAN : 15 JANUARI 2020 (RABU)

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/ perangkawan-e41

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/ web/guest/ senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

” Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) Perangkawan Gred E41 akan dijalankan secara serentak dengan Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) Penolong Pegawai Perangkaan Gred E29. Bagi calon-calon yang layak menduduki kedua-dua peperiksaan, anda hanya perlu menduduki satu (1) peperiksaan sahaja iaitu Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) Perangkawan Gred E41. “

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan korang tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

*Semua calon akan menduduki peperiksaan pada masa yang sama, bermula jam 2:00 ptg sehingga 3:00 ptg.

Jadual gaji Perangkawan E41

Berikut adalah jadual gaji minimum-maksimum serta kadar kenaikan gaji tahunan bagi seorang Perangkawan ;

Gaji minimum – RM2,083.00
Gaji maksimum – RM9,549.00
KGT – RM225.00

*Di samping elaun-elaun, imbuhan-imbuhan dan kemudahan-kemudahan lain yang seorang penjawat jawatan Perangkawan bergred E41 layak terima.

Deskripsi Tugas Perangkawan Gred E41

Apakah skop kerja atau senarai tugas Perangkawan E41?

Secara am, tugas seorang Perangkawan adalah seperti berikut:

” Bertanggungjawab mengurus program dan aktiviti pengumpulan, pemprosesan, penganalisisan, penyediaan laporan dan penyebaran data dalam bidang ekonomi makro, perdagangan, kependudukan, demografi, tenaga manusia, alam sekitar dan bidang lain-lain yang diperlukan dari semasa ke semasa untuk perancangan pembangunan dan pentadbiran negara. “

Syarat lantikan dan kelayakan Perangkawan E41

Calon lantikan terus hendaklah mempunyai :

Warganegara Malaysia;
Berumur 18 tahun atau lebih pada tarikh tutup iklan;

Dan

Ijazah sarjana muda dalam bidang ekonomi, statistik atau bidang berkaitan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf.
(Gaji Permulaan pada Gred E41 : RM2,286.57)

atau

Associateship Institute of Statisticians, London atau kelayakan yang diiktiraf setaraf.
(Gaji Permulaan pada Gred E41 : RM2,286.57)

atau

Ijazah sarjana dalam bidang ekonomi, statistik atau bidang berkaitan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf.
(Gaji Permulaan pada Gred E41 : RM2,695.41)

Dan

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) / Sijil Vokasional Malaysia (SVM) atau kelulusan yang diiktiraf.

Exam Online Perangkawan

Panggilan exam online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Perangkawan Gred E41 untuk tahun 2020 sudah dikeluarkan oleh SPA.

Exam online untuk jawatan ini akan dijalankan satu (1) kali dalam tahun ini.

Tarikhnya ialah pada 15 Januari 2020 bersamaan dengan hari Rabu.

Seperti pada kebiasaanya, kesemua calon adalah dikehendaki menduduki dan menjawab peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) selama satu jam untuk setiap sesi peperiksaan yang dijadualkan. Bermula jam 2 petang sampai la jam 3.00 petang. Inilah petang yg paling singkat dalam hidup yang akan menentukan masa hadapan korang!

Senario Peperiksaan Perangkawan E41

Syarat untuk menyandang jawatan Perangkawan Gred E41;

Calon perlu, terlebih dahulu lulus peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE).

Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam ini, maka barulah calon tersebut layak untuk dipanggil menghadiri temuduga jawatan Perangkawan E41 yang akan dijadualkan kemudian.

Namun agak malang, berdasarkan maklumbalas yang diterima kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan awal ini.

Antara sebab yang dapat dikenalpasti iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam peperiksaan online Perangkawan E41 terutama di bahagian B.

Format Peperiksaan Untuk Jawatan Perangkawan E41

Format Peperiksaan Perangkawan E41 sesi 2019/2020 terdapat perbezaan ketara berbanding tahun-tahun lepas.

Sebagai contoh, jika korang perasan, format soalan Perangkawan E41 untuk sesi 2017/2018 berbeza dengan format 2019/2020. Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sudah melakukan perubahan drastik untuk format sesi exam ini.

Format 2017/2018 vs Format 2019/2020

Format Perangkawan E41 – 2017/2018

Seksyen A: Pengetahuan Am

Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah

Format Perangkawan E41 – 2019/2020

Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris

Eh.. bukan sama ke tok?

Yup, nampak macam sama. Tapi tak serupa.

Penilaian tetap 2 (dua) Seksyen TETAPI kalau korang perasan, ada perubahan di situ. Seksyen PENGETAHUAN AM telah ditiadakan dan digantikan dengan KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS.

Jadi, jika korang gunakan perkongsian yang dibuat mengenai peperiksaan Perangkawan E41 sesi peperiksaan tahun 2018 dan ke bawah, memang korang akan bazir masa.

Masa korang akan terbazir dengan baca tip dan trik cara sukses seksyan Pengetahuan Am. Seksyen ini adalah seksyen yang paling banyak makan masa calon sebenarnya.

Elak gejala ‘kesilapan penganalisisan data’

Sekali lagi dinyatakan, calon adalah dinasihatkan agar lebih fokus pada seksyen B iaitu kefahaman Bahasa Inggeris. Inilah seksyen yang membuat ramai calon membuat ‘kesilapan penganalisisan data‘ semasa exam lalu mendapat keputusan gagal dalam peperiksaan online SPA.

Maklumlah, kita lahir-lahir da memang cakap Melayu atau dalam bahasa ibunda masing-masing. Kalau teacher masuk pun, memang ‘yes’ ngan ‘no’ je la yg tahu dijawab.

Sementera, untuk seksyen A pula melibatkan daya menyelesaikan masalah. Masalah yang dikemukakan haruslah diselesaikan dengan menggunakan logik akal. Selain itu, aplikasi rumus matematik bertaraf SPM turut diperlukan bagi mencari kaedah penyelesaian yang paling sesuai.

Berikut merupakan sedikit perkongsian daripada atok mengenai beberapa contoh soalan setiap seksyen dan penjelasan topik.

Contoh Soalan Peperiksaan Perangkawan E41 – Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen ini memerlukan korang menyelesaikan permasalahan yang dikemukakan dengan menggunakan pendekatan :

  1. kemahiran pemikiran logik,
  2. kemampuan menginterpretasi data
  3. pemahaman konsep-konsep matematik.

Jangan menambah ‘statistik kegagalan’ lagi

Kebiasaannya, sesetengah calon memang mempunyai penyakit ‘pening dan mual-mual nombor’ terhadap soalan yang berkaitan nombor dan angka. Asal tengok masalah yang melibatkan rumus dan formula math saja terus rasa nak pitam dan padahnya ‘statistik kegagalan‘ peribadi bertambah lagi (setelah result exam SPA keluar dengan keputusan mendukacitakan).

Namun begitu pun, jangan terlalu bimbang kerana dalam Peperiksaan online Perangkawan E41, soalan aplikasi konsep matemaik yang diajukan tidak melebihi sukatan pelajaran di peringkat SPM sahaja. Amat melegakan bukan?

Pecahan Seksyen A

Daripada pemerhatian yang dilakukan juga, atok cerakinkan soalan dalam Seksyen A ini kepada 4 bahagian utama iaitu;

  1. Penyelesaian Masalah
  2. Menginterpretasi Data
  3. Soalan Matematik
  4. Pemerhatian & Logik (like IQ test la)

Di bawah beberapa contoh soalan Perangkawan E41 – Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah

1) Khairul dan abangnya Fairuz baru pulang dari kedai buku. Sebuah buku rujukan yang baharu saja dibeli oleh Khairul mengandungi lima halaman awal, 441 halaman bahagian teks dan 6 halaman bahagian akhiran. Semua muka surat bercetak. Berapakah bilangan helaian kertas dalam buku tersebut?

A) 454
B) 228
C) 452
D) 226

2) Budak baju kuning dan duduk di kanan mendapat markah tertinggi iaitu 4,500 markah. Budak baju coklat dan duduk di tengah pula mendapat kurang 250 markah daripada budak baju jingga dan duduk di kiri. Manakala budak baju jingga dan duduk di kiri mendapat kurang 350 markah daripada Budak baju kuning dan duduk di kanan. Berapakah jumlah markah mereka bertiga?

A) 13,500
B) 13,550
C) 12,550
D) 12,500

3) Daerah Hulu Langat mempunyai kaum M seramai 0.47 juta orang. Kaum N pula seramai ¼ daripada bilangan Bangsa M. Manakala kaum O adalah seramai ¾ dari bilangan bangsa N. Berapakah jumlah kaum O di Daerah Hulu Langat?

A) 72 956 Orang
B) 88 125 Orang
C) 117 500 Orang
D) 150 750 Orang

4) Masyitah seorang gadis yang cantik dan bersopan. Dia dapat menjawab 6 soalan Add Math dalam masa 9 minit. Berapakah jumlah soalan Add Math yang boleh dijawab oleh Masyitah dalam masa 1 jam 15 minit?

A) 55
B) 50
C) 40
D) 45

5) Zafifah ialah adik kepada Masyitah. Selain turut cantik seperti kakaknya, Zafifah juga suka menabung. Dia mempunyai wang sebanyak RM450 di sebuah bank dengan kadar faedah 4.5% setahun. Kirakan tempoh masa tabungan Zafifah untuk mendapat dividen sebanyak RM81.00?

A) 4 tahun
B) 3.5 tahun
C) 5 tahun
D) 4.5 tahun

6) Harga 40 ekor Siakap yang dibeli Khazwan ialah RM380. Berapakah harga purata seekor Siakap Khazwan?

A) RM 10.00
B) RM 9.00
C) RM 8.50
D) RM 9.50

7) Encik Azlan membelanjakan 10% daripada pendapat gajinya setiap bulan untuk membayar bil utiliti iaitu RM100. Sekiranya gaji Encik Azlan dinaikkan 50% pada bulan hadapan, berapakan berapakah gaji baru yang akan diperolehinya?

A) RM1000
B) RM1500
C) RM1750
D) RM2000

8) Sharifah Hasnin baru sahaja mendapat pekerjaan sebagai Perangkawan E41 di Jabatan Perangkaan Malaysia. Jadi dia membeli sebuah Sofa dengan harga RM6000 untuk kegunaan peribadi. Potongan sebanyak 6% kerana Sharifah Hasnin membeli dengan mengunakan kupon diskaun. Berapakah harga Sofa selepas menggunakan kupon diskaun?

A) RM5,640.00
B) RM7,540.00
C) RM4,640.00
D) RM5,540.00

9) Silinder M lebih ringan daripada N tetapi lebih berat daripada Silinder O. Silinder P pula lebih berat daripada Silinder O, tetapi lebih ringan daripada Silinder M. Susun kedudukan silinder-silinder tersebut bermula dengan yang paling ringan.

A) O,P,N,M
B) N,M,P,O
C) N,M,O,P
D) O,P,M,N

10) 257 orang ahli Kelab Aeronautik membuat kutipan RM25 setiap orang. 45% daripada jumlah kutipan itu dibelanjakan untuk jamuan akhir tahun, 65% daripada bakinya untuk cenderamata dan RM550 untuk bayaran tempahan dewan. Berapakah baki wang yang tinggal?

A) RM2,010.90
B) RM1,701.60
C) RM1,529.70
D) RM2,079.70

Untuk lebih banyak contoh (dan skema jawapan lengkap) bagi seksyen A Perangkawan E41 ini. Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Perangkawan Gred E41 berikut.

Contoh Soalan Peperiksaan Online Perangkawan E41 Tugas & Syarat Kelayakan

Atau pun,

Baca post khas yg membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Daya Menyelesaikan Masalah (Updated 2020) dengan detil. Ia akan memberikan kefahaman lebih terhadap seksyen ini.

Contoh Soalan Peperiksaan Perangkawan E41 – Kefahaman Bahasa Inggeris

Inilah seksyen ‘killer’ yang ‘membunuh’ impian murni ramai calon untuk mendapatkan kerja demi membahagiakan keluarga. Walau maciam mana pun, soalan yang diketengahkan dalam seksyen B ini masih tidak melebihi sukatan dalam yang sudah korang pelajari sewaktu SPM dolo-dolo.

Pecahan Seksyen A

Soalan kefahaman Bahasa Inggeris diolah dalam bentuk sama ada;

  • Petikan ringkas dan diikuti beberapa soalan comprehension; dan
  • Soalan berkaitan vocabulary; dan
  • Soalan mengenai grammar (Noun, Pronoun, Adjective, Verb, Adverb, Conjunction, Interjection, Preposition dan yang lain-lain).

Di bawah beberapa contoh soalan Perangkawan E41 – Seksyen B : Kefahaman Bahasa Inggeris

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 1 – 5).

NATURAL SCIENCE

The subject which I have to discuss here is so complex, it raises so many questions of all kinds, difficult, obscure, some psychological, others physiological and metaphysical; in order to be treated in a complete manner it requires such a long development, so I shall go at once to the heart of the question. A dream is this: I perceive objects, but there is nothing there. I see people; I seem to speak to them and I hear what they answer, but there is no one there and I have not really spoken. It is just as if real things and real people were there, but on waking all has disappeared. How does this happen?

But, first, is it true that there is nothing there? I mean, is there any sense material presented to our eyes, to our ears, to our touch, etc., during sleep as well as during waking?

Close the eyes and look attentively at what goes on in the field of our vision. Many people questioned on this point would say that nothing goes on, that they see nothing. This is not surprising, for a certain amount of practice is necessary to be able to observe oneself satisfactorily. But just give the requisite amount of attention, and you will distinguish, little by little, many things. First, in general, a black background. Upon this black background occasionally brilliant points which come and go, rising and descending, slowly and sedately. More often, spots of many colors, sometimes very dull, sometimes, with certain people, so brilliant that reality cannot compare with it. These spots spread and shrink, changing form and color, constantly displacing one another. Sometimes the change is slow and gradual; sometimes again it is a whirlwind of vertiginous rapidity. Where does all this come from? The physiologists and the psychologists have studied this play of colors and have given the names “ocular spectra,” “colored spots,” and “phosphenes” to the phenomenon. They explain it either by the slight modifications which occur ceaselessly in the retinal circulation, or by the pressure that the closed lid exerts upon the eyeball, causing a mechanical excitation of the optic nerve. But the explanation of the phenomenon and the name that is given to it is not what is important here. It occurs universally and it constitutes, I believe, the principal material of which we shape our dreams.

The American psychologist Professor Henry Ladd has devised a rigorous method of testing this hypothesis. It consists in acquiring the habit on awakening in the morning of keeping the eyes closed and retaining for some minutes the dream that is fading from the field of vision and soon would doubtless have faded from that of memory. Then one sees the figures and objects of the dream melt away little by little into phosphenes, identifying themselves with the colored spots that the eye really perceives when the lids are closed. One reads, for example, a newspaper; that is the dream. One awakens and there remains of the newspaper, whose definite outlines are erased, only a white spot with black marks here and there; that is the reality. Or our dream takes us upon the open sea—round about us the ocean spreads its waves of yellowish gray with here and there a crown of white foam. On awakening, it is all lost in a great spot, half yellow and half gray, sown with brilliant points. The spot was there, the brilliant points were there. There was really presented to our perceptions, in sleep, a visual dust, and it was this dust which served for the fabrication of our dreams.

Will this alone suffice? Still considering the sensation of sight, we ought to add to these visual sensations which we may call internal all those which continue to come to us from an external source. The eyes, when closed, still distinguish light from shade, and even, to a certain extent, different lights from one another. These sensations of light, emanating from without, are at the bottom of many of our dreams. A candle abruptly lighted in the room will, for example, suggest to the sleeper, if his slumber is not too deep, a dream dominated by the image of fire, the idea of a burning building. Such are often the dreams provoked by a bright and sudden light.

I have spoken of visual sensations. They are the principal ones. But the auditory sensations nevertheless play a role. First, the ear has also its internal sensations, sensations of buzzing, of tinkling, of whistling, difficult to isolate and to perceive while awake, but which are clearly distinguished in sleep. Besides that we continue, when once asleep, to hear external sounds that the dream converts, according to circumstances, into conversation, singing, cries, music, etc. But let us hasten to say that sounds do not play in our dreams so important a role as colors. Our dreams are, above all, visual.

1) The passage suggests that a dream involving fire is caused by

A. a rustling sound similar to fire.
B. a light source turned on in front of the sleeper.
C. an unsteady light source.
D. an underlying fear of burning.

2) According to the passage, most people erroneously believe that when we close our eyes we can see

A. a nothingness that occurs because all light source is blocked by our eyelids.
B. a black background that reflects light sources outside the eyes.
C. colored points and spots that continuously move and change.
D. reflections of activity that is occurring in the retina.

3) The author refers to the real-life sources of the sensations in our dreams as

A. sense material.
B. vertiginous rapidity.
C. phenomenon.
D. visual sensations.

4) According to paragraph 3, what is one possible cause of the colored spots of light seen when the eyes are closed?

A. A change in the amount of light perceived by the eye.
B. A sudden drop in retinal circulation.
C. Increased activity in the optic nerve.
D. Closing and opening the eyelid.

5)The author uses the term “visual dust” (last sentence in paragraph 4) to refer to

A. dream images.
B. phosphenes.
C. material impeding the dreamer’s vision.
D. external images blurred by the eyelids.

6) Please read the following sentence.

Once Sherie lifted her pen and made a start, writing the essay became easy.

If we change the start of the sentence to:

Writing the essay became easy..

What will the ending be?

A) after starting.
B) after lifting her pen.
C) once Sherie lifted her pen and made a start.
D) once she lifted her pen and made a start.

7) Nurfaizah has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Nurfaizah has three animals in total.
B) Nurfaizah has more cats than dogs.
C) One of Nurfaizah ’s cats is black.
D) All of Nurfaizah ’s dogs have spots.

8) Where ___________________ Willy live?

A. are
B. is
C. do
D. does

9) Marcus _____________ English, Mandarin and a bit of Arabic.

A. speaks
B. speak
C. speaking
D. is speaking

10) I have only a ________________ Eid Mubarak cards left to write.

A. few
B. fewer
C. less
D. little

Dapat tak jawapan untuk contoh soalan di atas?

Untuk lebih banyak contoh soalan Perangkawan E41 ini (dan dilengkapi skema jawapan padu). Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Perangkawan Gred E41 di bawah.

Contoh Soalan Peperiksaan Perangkawan Gred E41 Jabatan Perangkaan Malaysia

Atau pun,

Baca perkongsian yang membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Kefahaman Bahasa Inggeris (Updated 2020) dengan detil. Ia akan menambah lagi kefahaman korang terhadap pecahan soalan dalam seksyen ini.

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Perangkawan E41

Untuk sesi 2020, rujukan penuh kali ini telah diperhalusi dan dikemaskini dengan format terbaharu peperiksaan online SPA yang berbeza daripada sesi terakhir peperiksaan.

Kenapa korang kena dapatkan rujukan penuh ni?

  1. Murah giler (smartphone korang harga beribu kot)
  2. Contoh Soalan (biasakan korang dengan format)
  3. Skema jawapan (menambah kepandaian korang)
  4. Boleh beli ikut bajet (ada pakej untuk dipilih).
  5. Nota Ringkas & padat (jimat masa persediaan korang)

Cara beli rujukan penuh

Arahan:

  1. Klik Rujukan Perangkawan E41.
  2. Scroll ke bawah dan klik button ‘Beli Sekarang’.
  3. Scroll ke bawah dan pilih pakej yang sesuai dengan bajet korang.
  4. Scroll ke bawah dan masukkan alamat emel ke dalam ruang disediakan, kemudian klik button ‘Proceed to Checkout’.
  5. Tunggu cara pembayaran akan dihantar melalui emel (yang korang masukkan tadi).

Confirm lulus ke tok kalau saya beli rujukan ni?

Atok tak berani janji apa-apa. Rezeki lulus ni kita serah pada Allah SWT. Apa yang paling penting, korang da berusaha dengan gigih dan sebaik mungkin.

Namun, apa yang atok recommend ni adalah rujukan & Contoh Soalan Peperiksaan Perangkawan E41 terbaik yang ada di pasaran setakat ini. Termasuk nota, contoh soalan, contoh jawapan dan penerangan jalan kira untuk memudahkan persediaan Peperiksaan Perangkawan E41 korang.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Tapi tok, Kalau ia tak membantu saya, camna tu?

No hal. Jika korang hadir Peperiksaan Perangkawan E41 dan dapati rujukan ini langsung tidak membantu, korang boleh buat permohonan pengembalian wang dalam tempoh 24 jam selepas peperiksaan.

Duit korang dapat. Rujukan ni korang simpan. Anggap ni sedekah daripada atok dan Syarikat Infokerjaya. No scam! No fraud!

Namun, pastikan korang dah baca kesemua nota dan buat kesemua latihan berdasarkan contoh soalan peperiksaan Perangkawan E41 dalam rujukan ini. Atok yakin & percaya jika rujukan ini digunakan sebaiknya, ia bakal membantu persediaan korang menjawab Soalan Peperiksaan Perangkawan E41 🙂

Adoi.. Dah lupa formula Matematik la tok!

Jangan risau. Dalam rujukan Perangkawan E41 ni dah disediakan nota-nota ringkas Matematik untuk korang ‘refresh’ semula konsep-konsep matematik yang da hampir terpadam dari ingatan tu. Cara pengiraan dan jalan penyelesaian untuk mendapatkan jawapan juga disertakan.

Paling penting, nota-nota Matematik ini adalah daripada soalan-soalan yang biasa ditanya dalam peperiksaan kerajaan sepanjang 2015-2019.

X perlu ulangkaji & study keseluruhan buku teks Matematik. Korang bukannya mahu duk SPM pon. Nak tau apa paling best? Dalam rujukan ni, da pilih topik yg perlu sahaja. Maklumat ni sulit ya. Untuk korang yang serius tak nak buang masa dan nak sukses 🙂

Exam da dekat ni tok. Sempat ke pos buku ni?

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Perangkawan E41 ni bukan buku. Tetapi eBook dalam versi PDF. Korang akan diberikan akses ke ruangan download untuk muaturun semua komponen selepas bayaran diselesaikan dan disahkan.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Korang tak perlu tunggu whatapps dari orang Pos Laju atau lain-lain kurier gtaw barang da sampai. Pastu naik la keta atau motor dlm 44 minit (pegi ulang-alik amik barang).

Korang juga tak perlu bz sgt, tengok tracking number tiap minit. Nak tengok barang korang da sampai area mana.

Tapi tok, saya lebih suka baca buku..

Korang yg banyak sgt ink tu, xda masalah. Boleh print eBook ni. Then binding. Menjadi la ia sebuauh buku. Boleh conteng2 nota kaki. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Ada soalan lagi? Kalau da tak ada, cepat dapatkan sekarang juga sebelum jualan ditutup. Rujukan ni bukan dijual selama-lamanya.

Jadi, demikianlah adanya.

Sedikit sebanyak contoh soalan peperiksaan Perangkawan E41 yang akan korang hadapi pada 15 Januari 2020 ini.

Contoh soalan yang atok bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Selamat menduduki peperiksaan SPA!

Penutup

Sesi peperiksaan online PSEE untuk pegawai bomba akan dijalankan bila-bila masa dalam tahun ni. Bijak, andai korang bersiap-sedia awal. Penuhkan ilmu di dada tu dengan maklumat seperti contoh soalan peperiksaan Pegawai Bomba KB19 ni.

Anytime, SPA akan keluarkan panggilan exam online PSEE Pemeriksa Kilang dan Jentera J41. Korang yang ada memohon jawatan ni dalam borang SPA8i atok suggest baca siap2 contoh soalan peperiksaan Pemeriksa Kilang dan Jentera J41.

Kepada yang bakal menganggotai SPRM sebagai penolong pegawai siasatan yg cukup bertanggungjawab. Panggilan exam sudah keluar beberapa hari lepas. Atok dah sediakan beberapa bahan bacaan tambahan yg baik, termasuk contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Siasaan P29. Maklumat lain korang boleh layari portal rasmi SPRM nanti k..

KKMM & Kementerian Kerja Raya sedang menantikan calon-calon pembantu kemahiran yang akan diserap masuk tidak berapa lama lagi. Jika korang dah terima emel panggilan exam online PSEE untuk jawatan ni, suka atok cadangkan perkongsian contoh soalan peperiksaan Pembantu Kemahiran H19 ni.

Kepada korang yang layak, dan mungkin sudah menerima emel panggilan ke exam PSEE online penolong jurutera, atok nasihatkan baik bersiap-siap. Dikatakan exam SPA ni sedikit sukar daripada biasa. Jadi perbanyakkan doa dan bacaan. Sebagai permulaaan, baca contoh soalan peperiksaan Penolong Jurutera JA29 yang atok kongsi sebelum ni.

Dengar khabar, jumlah calon yang dipanggil utk pembantu awam tak beragak ramai. So better bersedia. Mari mulakan dengan membaca contoh soalan peperiksaan Pembantu Awam Gred H11 ni.

Calon untuk exam PSEE online pembantu pembangunan masyarakat juga adalah ramai bilangannya. Kesilapan kecil pun boleh membawa padah. Cuba kurangkan risiko kesilapan tersebut dengan mengenali jenis-jenis dan beberapa contoh soalan peperiksaan Pembantu Pembangunan Masyarakat S19.

Last but not least. Kalau korang ada mohon jawatan pembantu pendaftaran dalam portal SPA8i, panggilan exam boleh jadi akan dikeluarkan oleh SPA pada dalam sebulan dua ni. Jangan da last minit baru kelam-kabut. Siap-siap baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19.

Ini baru penutup!

Buat cucu atok yang dipanggil ke exam PSEE online untuk pembantu penguasa kastam. Pastinya contoh soalan peperiksaan Pembantu Penguasa Kastam WK19 ini akan memberi sedikit input berguna sebagai bekalan ke exam.

Jawatan penghantar notis mencatatkan rekod antara panggilan exam PSEE yang wajib dibuat setiap tahun. Boleh la dikatakan antara salah satu daripada jawatan yang cukup popular di kalangan pemohon. Kalau korang terlibat memohon jawatan ni, sila dapatkan info di contoh soalan peperiksaan Penghantar Notis N11.

Tidak lupa juga kepada calon exam PSEE online atendan hospital ambilan under MOH. Sila baca contoh soalan peperiksaan Atendan Hospital U11. Atok harap di sedikit sebanyak membantu korang.

Buat cucu atok yg dipanggil exam online SPA untuk juruteknik komputer (ambilan MAMPU). Pastinya contoh soalan peperiksaan Juruteknik Komputer FT19 ini akan memberi sedikit input berguna.

Dapat panggilan peperiksaan PSEE online pembantu juruaudit? Yeay.. Tapi tak tahu nak prepare apa? Antara bahan bacaan yang sesuai untuk korang sebelum duduk PSEE SPA tu ialah contoh soalan peperiksaan Pembantu Juruaudit W19.

Kepada yang dipanggil PSEE pegawai imigresen, luangkan sikit masa korang membaca contoh soalan peperiksaan Pegawai Imigresen KP19. Jangan ambil mudah kerana ini juga jawatan popular dan calon yang menduduki pada setiap berjumlah puluhan ribu. Berani ambil mudah?

Khusus calon yang dipangil ke exam online latihan separa perubatan bertaraf diploma, sila dapatkan info berguna dan beberapa contoh soalan peperiksaan Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma ini. Jangan ambil mudah PSEE tu. Jangan sekali-kali.

OK, ni btl2 last. Panggilan peperiksaan PSEE online SPA untuk Penolong Pegawai Perangkaan bagi tahun ni akan dibuat bila-bila masa sahaja. Kepada yang dapat emel panggilan, tak rugi baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Perangkaan E29 ni.

Korang jangan lupa baca pula, penat atok tulis tu.

Au revoir dan arrivederci dulu dari atok. Gud luck semua!

Atok
Follow me

Leave a Comment