Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19

Adakah korang dipanggil ke PSEE Pembantu Pendaftaran KP19 pada 16 Oktober 2020 ni? Nasib korang memang baik! Di bawah merupakan koleksi contoh soalan peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19 yang boleh dijadikan latihan calon peperiksaan. Cuba dapatkan jawapan bagi setiap contoh-contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19 JPN yang diberikan di bawah.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19

Selain dari itu, calon juga boleh dapatkan rujukan khas contoh soalan peperiksaan online Pembantu Pendaftaran KP19 yang disarankan di bawah untuk dijadikan rujukan sebelum hadir peperiksaan pada pada 16 Oktober 2020 ini.

Sementara tu, bagi korang yang terlibat dengan peperiksaan online Pegawai Pendaftaran Gred KP41 pada 26 Februari 2021 (jam 10:00 pagi – 11:10 pagi). Contoh soalan khas KP41 boleh diperolehi di contoh soalan Pegawai Pendaftaran KP41 ni.

Permohonan jawatan kosong Pembantu Pendaftaran KP19

Sekiranya korang mahu mengisi jawatan kosong sebagai Pembantu Pendaftaran KP19 secara rasmi di Kementerian Kesihatan Malaysia dan di pelbagai kementerian / jabatan, permohonan boleh dilakukan dengan melengkapkan atau mengemaskini borang SPA9 di Portal SPA9 (sebelum ini dikenali sebagai SPA8i). Permohonan jawatan sebagai Pembantu Pendaftaran KP19 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara online.

Kekosongan jawatan Pembantu Pendaftaran KP19

Mengenai jumlah kekosongan, jika berpandukan hebahan yang telah dikeluarkan SPA pada bulan Mac lalu. Bilangan kekosongan jawatan adalah sebanyak 69 kekosongan tempat sahaja.

Ini satu jumlah yang amat terhad kalau diambilkira jumlah calon yang tinggi dipanggil ke PSEE SPA. Oleh sebab itu, sila beri tumpuan korang terhadap perkongsian ini.

Tempoh luput permohonan

Suka diingatkan, tempoh luput setiap permohonan adalah satu (1) tahun. Pemohon dikehendaki mengemaskini semula permohonan di portal SPA9 setelah tempoh luput tersebut sampai.

Semakan penjadualan peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PEMBANTU PENDAFTARAN GRED KP19 (SEMENANJUNG) DI JABATAN PENDAFTARAN NEGARA (JPN)

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/pembantu-pendaftaran-kp19

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/ web/guest/ senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan korang tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

*Semua calon akan menduduki peperiksaan pada masa yang sama, bermula pada jam 10:00 pagi hingga 11:00 pagi.

Jadual gaji Pembantu Pendaftaran KP19

Berikut adalah jadual gaji minimum-maksimum serta kadar kenaikan gaji tahunan bagi seorang Pembantu Pendaftaran ;

Gaji minimum RM 1,355.00
Gaji maksimum RM 4,007.00
Kenaikan Gaji TahunanRM 100.00
Jadual Gaji Pembantu Pendaftaran Gred KP19

*Di samping elaun-elaun, imbuhan-imbuhan dan kemudahan-kemudahan lain yang seorang penjawat jawatan Pembantu Pendaftaran Gred KP19 layak terima.

Deskripsi tugas Pembantu Pendaftaran KP19

Apakah skop kerja atau senarai tugas Pembantu Pendaftaran KP19?

Secara am, tugas seorang Pembantu Pendaftaran adalah seperti berikut:

” Memproses permohonan-permohonan Kad Pengenalan, Sijil Kelahiran, Kematian dan Anak Angkat, Sijil Kewarganegaraan, Sijil Perkahwinan dan Penceraian dan Sijil Pindaan Butiran dan tugas-tugas lain yang berkaitan dengan Jabatan Pendaftaran Negara, Malaysia. “

Syarat lantikan dan kelayakan Pembantu Pendaftaran KP19

Calon lantikan terus hendaklah mempunyai :

Kewarganegaraan Malaysia;
Umur 18 tahun atau lebih;

Dan

Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf.
(Gaji permulaan ialah pada Gred KP19: RM1,360.00);

atau

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan.
(Gaji permulaan ialah pada Gred KP19: RM1,416.40);

atau

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan.
(Gaji permulaan ialah pada Gred KP19: RM1,472.80).

Dan

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) /Sijil Vokasional Malaysia (SVM) atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Exam Online Pembantu Pendaftaran KP19

Panggilan exam online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Pembantu Pendaftaran KP19 untuk tahun 2020 sudah dikeluarkan oleh SPA.

Exam online Pembantu Pendaftaran KP19 mungkin akan dijalankan satu (1) kali dalam tahun ini.

Tarikhnya ialah pada 16 Oktober 2020 (Jumaat).

Seperti pada kebiasaanya, kesemua calon adalah dikehendaki menduduki dan menjawab peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) selama setengah jam untuk setiap sesi peperiksaan yang dijadualkan. Bermula jam10 pagi sampai la jam 11.00. Inilah tempoh pagi yg paling singkat dalam hidup korang yang akan menentukan masa hadapan!

Senario Peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19

Syarat untuk menyandang jawatan Pembantu Pendaftaran KP19, calon perlu, terlebih dahulu lulus peperiksaan online.

Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan online / tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut layak untuk dipanggil menghadiri temuduga jawatan Pembantu Pendaftaran KP19 yang akan dijadualkan kemudian.

Namun begitu, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan awal.

Antara sebab yang dikenalpasti iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19 terutama di bahagian B.

Format Peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19

Format Peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19 sesi 2019/2020 terdapat perbezaan ketara berbanding tahun-tahun lepas.

Sebagai contoh, jika korang perasan, format soalan Pembantu Pendaftaran KP19 untuk sesi 2018 berbeza dengan format 2019/2020. Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sudah melakukan perubahan drastik untuk format sesi ini.

Format 2018 vs Format 2019/2020

Format Pembantu Pendaftaran KP19 – 2017/2018

Seksyen A: Pengetahuan Am

Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah

Format Pembantu Pendaftaran KP19 – 2019/2020

Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris

Eh.. bukan sama ke tok?

Yup, nampak macam sama. Tapi tak serupa.

Penilaian tetap 2 (dua) Seksyen TETAPI perasan tak, ada perubahan di situ. Seksyen PENGETAHUAN AM ditiadakan dan telah digantikan dengan KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS.

Jadi, jika korang gunakan perkongsian yang dibuat mengenai peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19 sesi peperiksaan 2018 dan ke bawah, memang korang akan buang masa.

Masa korang akan terbuang dengan baca tip dan trik cara sukses seksyan Pengetahuan Am. Seksyen ini adalah seksyen yang paling banyak makan masa calon sebenarnya.

Elak lidah tergeliat

Sekali lagi dinyatakan, calon adalah dinasihatkan agar lebih fokus pada seksyen B iaitu kefahaman Bahasa Inggeris. Inilah seksyen yang membuat ramai calon ‘tergeliat lidah’ lalu mendapat keputusan gagal dalam peperiksaan online SPA.

Maklumlah, kita lahir-lahir da memang cakap Melayu atau bahasa ibunda masing-masing. Kalau cikgu English masuk pun, memang ‘yes’ ngan ‘no’ je la.

Sementera, untuk seksyen A, ia melibatkan daya penyelesaian masalah. Masalah yang diberi hendaklah diselesaikan dengan menggunakan logik akal. Selain itu, aplikasi konsep matematik bertaraf SPM turut diperlukan bagi mencari kaedah penyelesaian.

Berikut merupakan sedikit perkongsian daripada atok mengenai beberapa contoh soalan setiap seksyen dan penjelasan topik.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19 – Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen ini memerlukan korang menyelesaikan permasalahan yang dikemukakan dengan menggunakan pendekatan :

 1. kemahiran pemikiran logik,
 2. kemampuan menginterpretasi data
 3. melalui pemahanan konsep-konsep matematik.

Jangan sampai ‘nangis di bucu katil’

Kebiasaannya, sesetengah calon memang mempunyai penyakit ‘loya dan mual-mual nombor’ terhadap soalan yang berkaitan nombor dan digit. Asal tengok masalah yang melibatkan persamaan / rumus / formula math saja terus rasa nak pitam dan padahnya ‘nangis di bucu katil’ setelah result exam SPA keluar.

Namun begitu pun, jangan terlalu bimbang kerana dalam Peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19, soalan aplikasi konsep matemaik yang diajukan tidak melebihi sukatan pelajaran di peringkat SPM sahaja. Amat melegakan bukan?

Daripada pemerhatian yang dilakukan juga, atok cerakinkan soalan dalam Seksyen A ini kepada 4 bahagian utama iaitu;

 • Penyelesaian Masalah
 • Menginterpretasi Data
 • Soalan Matematik
 • Pemerhatian & Logik (macam IQ test)

Di bawah beberapa contoh soalan Pembantu Pendaftaran KP19 – Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah

1) Maimunah ialah adik kepada Huda. Selain turut cantik seperti kakaknya, Maimunah juga suka menabung. Dia mempunyai wang sebanyak RM450 di sebuah bank dengan kadar faedah 4.5% setahun. Kirakan tempoh masa tabungan Maimunah untuk mendapat dividen sebanyak RM81.00?

A) 4 tahun
B) 3.5 tahun
C) 5 tahun
D) 4.5 tahun

2) Harga 40 ekor Siakap yang dibeli Manap ialah RM380. Berapakah harga purata seekor Siakap Manap?

A) RM 10.00
B) RM 9.00
C) RM 8.50
D) RM 9.50

3) Encik Kunaselvam membelanjakan 10% daripada pendapat gajinya setiap bulan untuk membayar bil utiliti iaitu RM100. Sekiranya gaji Encik Kunaselvam dinaikkan 50% pada bulan hadapan, berapakan berapakah gaji baru yang akan diperolehinya?

A) RM1000
B) RM1500
C) RM1750
D) RM2000

4) Hermon baru sahaja mendapat pekerjaan sebagai Pembantu Pendaftaran Gred KP19 di JPN. Jadi dia membeli sebuah Sofa dengan harga RM6000 untuk kegunaan peribadi. Potongan sebanyak 6% kerana Hermon membeli dengan mengunakan kupon diskaun. Berapakah harga Sofa selepas menggunakan kupon diskaun?

A) RM5,640.00
B) RM7,540.00
C) RM4,640.00
D) RM5,540.00

5) 27 batang pen biru daripada jumlah 156 kotak pen didapati rosak. Jumlah pen biru yang rosak itu bersamaan dengan 3/4 daripada bilangan sekotak pen. Berapakah jumlah semua pen tersebut?

A) 4056
B) 5616
C) 3159
D) 4082

6) 257 orang ahli Kelab Dart membuat kutipan RM25 setiap orang. 45% daripada jumlah kutipan itu dibelanjakan untuk jamuan akhir tahun, 65% daripada bakinya untuk cenderamata dan RM550 untuk bayaran tempahan jersi kelab. Berapakah baki wang yang tinggal?

A) RM2,010.90
B) RM1,701.60
C) RM1,529.70
D) RM2,079.70

7) Satu guni Beras wangi dibahagikan kepada beberapa bahagian. Jeyaram dan Sivaraj masing-masing mendapat 0.35 dan 0.45 bahagian. Berapakah jisim satu guni beras wangi itu jika Jeyaram mendapat 43.75kg?

A) 100kg
B) 125kg
C) 150kg
D) 160kg

8) Meja M lebih ringan daripada N tetapi lebih berat daripada meja O. Meja P pula lebih berat daripada meja O, tetapi lebih ringan daripada meja M. Susun kedudukan meja-meja tersebut bermula dengan yang paling ringan.

A) O,P,N,M
B) N,M,P,O
C) N,M,O,P
D) O,P,M,N

9) Harga sebuah kereta Exora terpakai ialah RM134,300. Setiap tahun harga Exora itu menyusut sebanyak 15%. Berapakah harga Exora terpakai itu selepas 3 tahun kemudian?

A) RM 114,155
B) RM 97 031
C) RM 82 477
D) RM 70 105

10) Harga sebuah apartment 2 bilik tidur di Bintulu ialah RM330 000. Selepas 5 tahun kemudian harga apartment tersebut meningkat kepada RM450 000. Berapakah peratus peningkatannya?

A) 66.66%
B) 36.36%
C) 33.33%
D) 26.7%

11) Sejumlah 16250 keping jubin pelbagai warna dibahagikan kepada dua bahagian iaitu 2/5 dan 3/5. Bahagian lebih besar diagihkan sama banyak kepada 2 ruangan iaitu ruang tamu P dan ruang tamu Q. Berapakah bilangan jubin bagi ruang tamu Q?

A) 4875
B) 3250
C) 2438
D) 5416

12) Annabelle Gloria seorang gadis Kadazan yang cantik lagi bersopan. Dia dapat menjawab 6 soalan Add Math dalam masa 9 minit. Berapakah jumlah soalan Add Math yang boleh dijawab oleh Annabelle Gloria dalam masa 1 jam 15 minit?

A) 55
B) 50
C) 40
D) 45

Untuk lebih banyak contoh (dan skema jawapan lengkap) bagi seksyen A Pembantu Pendaftaran KP19 ini. Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Pembantu Pendaftaran Gred KP19 berikut.

Update terkini: Jualan ditutup. Terima kasih kepada yg sudah mendapatkannya. Atok harap ia sedikit sebanyak membantu persiapan korang. Dan gud luck utk exam KP19..

Contoh Soalan Peperiksaan Online Pembantu Pendaftaran KP19 JPN

Atau pun,

Boleh baca post atok satu lagi yang khas membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Daya Menyelesaikan Masalah (Updated 2020) dengan detil. Ia akan menambah lagi kefahaman korang terhadap seksyen ini.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19 – Kefahaman Bahasa Inggeris

Inilah seksyen ‘killer’ yang ‘membunuh’ peluang ramai calon. Walau maciam mana pun, soalan yang diketengahkan dalam seksyen B ini masih tidak melebihi sukatan dalam yang sudah korang pelajari sewaktu SPM dolo-dolo.

Soalan diolah dalam bentuk sama ada; a) petikan ringkas dan diikuti beberapa soalan comprehension, b) soalan berkaitan vocabulary dan c) soalan mengenai grammar (Noun, Pronoun, Adjective, Verb, Adverb, Conjunction, Interjection, Preposition dan yang lain-lain).

Contoh soalan adalah seperti berikut :

1) Angela has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Angela has three animals in total.
B) Angela has more cats than dogs.
C) One of Angela’s cats is black.
D) All of Angela’s dogs have spots.

2) Please read the following sentence.

Once Wawa lifted her pen and made a start, writing the essay became easy.

If we change the start of the sentence to:

Writing the essay became easy..

What will the ending be?

A) after starting.
B) after lifting her pen.
C) once Wawa lifted her pen and made a start.
D) once she lifted her pen and made a start.

3) Where ____________ Merry Goh live?

A. are
B. is
C. do
D. does

4) Hishamsudi ___________________ English, Mandarin and a bit of Arabic.

A. speaks
B. speak
C. speaking
D. is speaking

5) I have only a __________________ Kaamatan cards left to write.

A. few
B. fewer
C. less
D. little

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 6 – 7).

Until widespread clearing of land began after 1861, the Tweed Valley, from the beach dunes to the mountains, was covered by dense wetland forests and rainforest. The rainforest had plenty of red cedar, which grew along the river banks and over the floodplains and foothills. Some of these trees were huge, up to sixty metres tall and as much as two thousand years old. Cedar was highly valued for its light weight, rich pink to red colours and interesting grain patterns. The tall trees provided magnificent lengths for the mills. Much early Australian furniture was made from cedar.

The timber of the Tweed Valley was felled close to the river banks and then was tied and floated downstream to the river mouth for shipping to the big cities. The river provided the only means of removing the timber, because the felled trees were so bulky. By the 1870s, the cedar industry was in decline. Land cleared for farming was on the increase and easily obtainable, and large cedar trees were becoming scarce. It was purely an extractive industry, which put nothing back. Given that many original trees were thousands of years old, it would have been hundreds of years before the plantings could have been harvested in any case.

6) Tweed Valley cedar was valued in colonial Australia for all the following reasons EXCEPT

A. the trees were easy to fell and remove.
B. the timber was sought after for furniture making.
C. the timber was light in weight.
D. the timber was prized for its colour and grain variations.
E. the tree trunks were long and straight.

7) Which of the following can we say caused the decline of the cedar industry?

A. Suitable trees closer to the river grew scarce.
B. Clearing for farming land was reducing the rainforest.
C. Felled trees were not replaced.
D. A and B together.
E. B and C together.

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 8 – 12).

This passage is adapted from Edith Wharton’s “The House of Mirth.”

Selden paused in surprise. In the afternoon rush of the Grand Central Station his eyes had been refreshed by the sight of Miss Lily Bart.

It was a Monday in early September, and he was returning to his work from a hurried dip into the country; but what was Miss Bart doing in town at that season? If she had appeared to be catching a train, he might have inferred that he had come on her in the act of transition between one and another of the country-houses which disputed her presence after the close of the Newport season; but her desultory air perplexed him. She stood apart from the crowd, letting it drift by her to the platform or the street, and wearing an air of irresolution which might, as he surmised, be the mask of a very definite purpose. It struck him at once that she was waiting for someone, but he hardly knew why the idea arrested him. There was nothing new about Lily Bart, yet he could never see her without a faint movement of interest: it was characteristic of her that she always roused speculation, that her simplest acts seemed the result of far-reaching intentions.

An impulse of curiosity made him turn out of his direct line to the door, and stroll past her. He knew that if she did not wish to be seen she would contrive to elude him; and it amused him to think of putting her skill to the test.

“Mr. Selden—what good luck!”

She came forward smiling, eager almost, in her resolve to intercept him. One or two persons, in brushing past them, lingered to look; for Miss Bart was a figure to arrest even the suburban traveller rushing to his last train.

Selden had never seen her more radiant. Her vivid head, relieved against the dull tints of the crowd, made her more conspicuous than in a ball-room, and under her dark hat and veil she regained the girlish smoothness, the purity of tint, that she was beginning to lose after eleven years of late hours and indefatigable dancing. Was it really eleven years, Selden found himself wondering, and had she indeed reached the nine-and-twentieth birthday with which her rivals credited her?

“What luck!” she repeated. “How nice of you to come to my rescue!”

He responded joyfully that to do so was his mission in life, and asked what form the rescue was to take.

“Oh, almost any—even to sitting on a bench and talking to me. One sits out a cotillion—why not sit out a train? It isn’t a bit hotter here than in Mrs. Van Osburgh’s conservatory—and some of the women are not a bit uglier.” She broke off, laughing, to explain that she had come up to town from Tuxedo, on her way to the Gus Trenors’ at Bellomont, and had missed the three-fifteen train to Rhinebeck. “And there isn’t another till half-past five.” She consulted the little jewelled watch among her laces. “Just two hours to wait. And I don’t know what to do with myself. My maid came up this morning to do some shopping for me, and was to go on to Bellomont at one o’clock, and my aunt’s house is closed, and I don’t know a soul in town.” She glanced plaintively about the station. “It IS hotter than Mrs. Van Osburgh’s, after all. If you can spare the time, do take me somewhere for a breath of air.”

He declared himself entirely at her disposal: the adventure struck him as diverting. As a spectator, he had always enjoyed Lily Bart; and his course lay so far out of her orbit that it amused him to be drawn for a moment into the sudden intimacy which her proposal implied.

“Shall we go over to Sherry’s for a cup of tea?”

She smiled assentingly, and then made a slight grimace.

“So many people come up to town on a Monday—one is sure to meet a lot of bores. I’m as old as the hills, of course, and it ought not to make any difference; but if I’M old enough, you’re not,” she objected gaily. “I’m dying for tea—but isn’t there a quieter place?”

He answered her smile, which rested on him vividly. Her discretions interested him almost as much as her imprudences: he was so sure that both were part of the same carefully-elaborated plan. In judging Miss Bart, he had always made use of the “argument from design.”

“The resources of New York are rather meagre,” he said; “but I’ll find a hansom first, and then we’ll invent something.” He led her through the throng of returning holiday-makers, past sallow-faced girls in preposterous hats, and flat-chested women struggling with paper bundles and palm-leaf fans. Was it possible that she belonged to the same race? The dinginess, the crudity of this average section of womanhood made him feel how highly specialized she was.

A rapid shower had cooled the air, and clouds still hung refreshingly over the moist street.

“How delicious! Let us walk a little,” she said as they emerged from the station.

They turned into Madison Avenue and began to stroll northward. As she moved beside him, with her long light step, Selden was conscious of taking a luxurious pleasure in her nearness: in the modelling of her little ear, the crisp upward wave of her hair—was it ever so slightly brightened by art?—and the thick planting of her straight black lashes. Everything about her was at once vigorous and exquisite, at once strong and fine. He had a confused sense that she must have cost a great deal to make, that a great many dull and ugly people must, in some mysterious way, have been sacrificed to produce her. He was aware that the qualities distinguishing her from the herd of her sex were chiefly external: as though a fine glaze of beauty and fastidiousness had been applied to vulgar clay. Yet the analogy left him unsatisfied, for a coarse texture will not take a high finish; and was it not possible that the material was fine, but that circumstance had fashioned it into a futile shape?

8) As used in paragraph 1, the word “refreshed” most nearly means

A. recreated.
B. reanimated.
C. repaired.
D. reinvigorated.

9) In the context of the passage, the author’s use of the sentence, “There was nothing new about Lily Bart,” (paragraph 2) is primarily meant to convey the idea that

A. Lily Bart’s income doesn’t allow her to keep up with the latest fashions.
B. Lily Bart is twenty-nine years old, and older than most of Selden’s peers.
C. Selden and Lily have been acquaintances for some time, and Selden could read her behavior.
D. Lily’s manner and behavior has a timeless quality in Selden’s eyes.

10) The description in the second paragraph indicates that what Selden values most about Lily is her

A. physical attractiveness.
B. ability to incite curiosity.
C. kind and generous nature.
D. way of standing out in a crowd.

11) Which choice provides the best evidence for the answer to the previous question?

A. Paragraph 2, Sentence 1 (“It was a Monday in early…in town at that season?”).
B. Paragraph 2, Sentence 2 (“If she had appeared to be…desultory air perplexed him.”).
C. Paragraph 2, Sentences 3–4 (“She stood apart from the…why the idea arrested him.”).
D. Paragraph 2, Sentence 5 (“There was nothing new…far-reaching intentions.”).

12) The author includes the following detail: “it amused him to think of putting her skill to the test” (paragraph 3) in order to

A. indicate that Lily has some experience in avoiding people she does not want to talk to.
B. imply that Lily has had numerous suitors in the past.
C. reveal that Lily has snubbed Selden on previous occasions.
D. show that Lily has a strong and stubborn sense of pride.

Dapat tak jawapan untuk contoh soalan di atas?

Untuk lebih banyak contoh soalan Pembantu Pendaftaran KP19 di Seksyen B ini (dan dilengkapi skema jawapan padu). Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Pembantu Pendaftaran Gred KP19 di bawah.

Update terkini: Jualan ditutup. Terima kasih kepada korang yg sudah mendapatkannya. Atok doakan ia membantu dalam persiapan korang. Selamat menjawab exam KP19 dan semoga berjaya..

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19 Jabatan Pendaftaran Negara

Atau pun,

Boleh baca perkongsian atok sebelum ni yang membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Kefahaman Bahasa Inggeris (Updated 2020) dengan detil. Ia akan menambah lagi kefahaman korang terhadap pecahan soalan dalam seksyen ini.

Rujukan & Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19

Untuk sesi 2020, rujukan penuh kali ini telah dikemaskini dengan format terbaharu peperiksaan online SPA yang berbeza daripada sesi terakhir peperiksaan.

Tapi Tok, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

1) Hati korang jadi riang gumbira

Nota Ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan peperiksaan online Pembantu Pendaftaran KP19 ni akan menjimatkan tenaga korang. X perlu berlari seantero Internet cari bahan. X perlu berjam-jam mengadap skrin. Mata x letih. Pikiran pon x kusut. Hati jadi riang gumbirah. Haha..

2) Lebih masa main game

Korang jangan acah-acah soleh la dgn atok. Korang kaki game kan. Tak payah susah-payah. Buka je jualan rujukan contoh soalan peperiksaan online Pembantu Pendaftaran KP19, korang terus grab. Pastu baca nota-nota tu. Buat contoh soalan yg diberi. Habis ceta. Tinggal tunggu masa exam je. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

3) Guna pengalaman 12 tahun kami secara maksima

contoh soalan peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19 yg diberikan akan membiasakan korang dengan format sebenar exam. Bukan soalan bocor, tetapi jenis soalan yang hampir sama. Korang pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 12 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan SPA. Daripada era SPA masih menjalankan peperiksaan secara bertulis dan berpusat lagi!

4) Memudahkan hidup korang

Skema jawapan di seksyen Daya menyelesaikan Masalah yang disediakan sudah tentu akan menambah kepandaian korang. Ada jalan kira diberi. Tak perlu pecah kepala cari jawapan. Tak payah hafal sifir. Tak payah congka-mencongak. Rumus dan persamaan turut diberi. Formula matematik yang dah luput diingatan, jadi segar semula. Pendek kata, ia memudahkan hidup korang.

4) Boleh simpan duit lebih (untuk kawin)

Rujukan contoh soalan peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19 ada beberapa pakej. Ada pakej murah, ada pakej kurang murah. Pilih la ikut bajet yg ada. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli smartphone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

5) Lagi Merecik..

Rujukan contoh soalan peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19 ni murah giler. Korang hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang gemilang. Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

Cara beli rujukan penuh

Arahan:

 1. Klik Rujukan Pembantu Pendaftaran KP19.
 2. Scroll ke bawah dan klik button ‘Beli Sekarang’.
 3. Scroll ke bawah dan pilih pakej yang sesuai dengan bajet korang.
 4. Scroll ke bawah dan masukkan alamat emel ke dalam ruang disediakan, kemudian klik button ‘Proceed to Checkout’.
 5. Tunggu cara pembayaran akan dihantar melalui emel (yang korang masukkan tadi).

Confirm lulus ke tok kalau saya beli rujukan ini?

Atok tak berani janji apa-apa. Hal lulus ni kita serah pada Allah SWT. Apa yang paling penting, korang da berusaha sebaik mungkin.

Apa yang atok recommend ni adalah rujukan & Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19 terbaik yang ada di pasaran setakat ini. Termasuk nota, contoh soalan, contoh jawapan dan penerangan jalan kira untuk memudahkan persediaan Peperiksaan Peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19 korang.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Dah lupa formula Matematik la tok..

Jangan risau. Dalam rujukan Pembantu Pendaftaran ni dah disediakan nota-nota ringkas Matematik untuk korang ‘refresh’ semula formula-formula matematik yang da hampir terpadam dari ingatan tu. Cara pengiraan dan jalan penyelesaian untuk mendapatkan jawapan juga disertakan.

Paling penting, nota-nota Matematik ini adalah daripada soalan-soalan yang biasa ditanya dalam peperiksaan kerajaan sepanjang 2015-2019.

Tak perlu ulangkaji dan study keseluruhan buku teks Matematik. Korang bukannya nak duduk SPM pon. Nak tau apa paling best? Dalam rujukan ni da pilih topik yang perlu sahaja. Maklumat ni sulit ya. Untuk korang yang serius tak nak buang masa dan nak sukses.

Exam da dekat ni tok. Sempat ke pos buku ni?

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19 ni bukan buku. Tetapi eBook dalam versi PDF. Korang akan diberikan akses ke ruangan download untuk muaturun semua komponen selepas bayaran diselesaikan.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Korang tak perlu tunggu whatapps daripada orang Pos Laju atau lain-lain kurier gtaw barang da sampai. Pastu naik la keta atau motor dlm sejam setengah (pegi ulang-alik amik barang).

Korang juga tak perlu bz sgt, tengok tracking number tiap jam. Nak tengok barang korang da sampai area mana.

Tapi tok, saya lebih suka baca buku..

Kalau korang yg banyak sgt ink tu, takda masalah. Boleh print eBook ni. Pastu binding. Jadikan buku. Boleh conteng2 nota kaki. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Ada soalan lagi? Kalau da tak ada, cepat dapatkan sekarang juga sebelum jualan ditutup. Rujukan ni bukan dijual selama-lamanya.

Jadi, demikianlah adanya.

Sedikit sebanyak contoh soalan peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19 yang akan korang hadapi pada 16 Oktober 2020 ini.

Contoh soalan yang atok bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Selamat menduduki peperiksaan!

Penutup

Ramai cakap, peperiksaan online Pembantu Laut sukar. Elok benar kalau korang sempat baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Laut A19 ni. Mana tahu ada contoh yang atok bagi tu kuar exam SPA. Sapa tahu kan..

Kepada yang bakal menganggotai AADK sebagai pembantu anti dadah. Tolong hapuskan sama sekali ancaman ini daripada negara kita. Jawablah exam online tu dengan yakin sambil baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Antidadah S19.

Tidak lupa juga kepada calon exam online SPA penolong pegawai tadbir ambilan under Kementerian Kesihatan Malaysia. Sila baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29. Atok harap di sedikit sebanyak membantu korang.

Khusus buat cucu atok yang dipanggil exam online penolong pegawai pembangunan masyarakat. Pastinya contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 ini akan memberi sedikit input berguna.

Dapat panggilan PSEE SPA pembantu tadbir P/O? Antara bahan bacaan yang sesuai untuk korang sebelum duduk PSEE SPA tu ialah contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19.

Korang tahukan, PSEE pembantu tadbir (p/o) dan pembantu tadbir (kewangan) dijalankan serentak? Jadi, kepada yang dipanggil PSEE pembantu tadbir kewangan, luangkan sikit masa korang membaca contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir Kewangan W19.

Sapa yg dapat surat panggilan ke ujian bertulis Pegawai Tadbir N41 untuk negeri Terengganu? Exam ni agak rare sebab masih diadakan secara bertulis dan berpusat. Klu korang dipanggil, alhamdulillah. Kena buat persediaan rapi tu. Boleh baca Contoh Soalan Ujian Bertulis Pegawai Tadbir N41 Terengganu.

CGSO melalui SPA telah membuka pengambilan anggota Pembantu Keselamatan yg baharu. Jika korang ada mengisi dan mungkin dah dapat panggilan exam, sila baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Keselamatan KP19 CGSO ni.

Last but not least, khusus calon pembantu operasi, dapatkan info berguna dan beberapa contoh soalan peperiksaan Pembantu Operasi N11 ini. Jangan ambil mudah PSEE tu. Jangan sekali-kali.

Serius, ni baru penutup!

PSEE SPA yg terakhir untuk Penolong Pegawai Pendaftaran bagi tahun ni akan diadakan dalam beberapa hari lagi. Kepada yang dipanggil, tak rugi baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 ni.

Sesi exam online SPA untuk pegawai bomba akan dijalankan bila-bila masa dalam tahun ni. Elok bersiap-sedia awal. Penuhkan ilmu di dada tu dengan maklumat seperti contoh soalan peperiksaan Pegawai Bomba KB19 ni.

Pada bila-bila masa, SPA akan keluarkan panggilan exam online Pemeriksa Kilang dan Jentera J41. Korang yang ada memohon jawatan ni dalam SPA8i atok suggest baca siap2 contoh soalan peperiksaan Pemeriksa Kilang dan Jentera J41.

Kepada buat yang bakal menganggotai SPRM sebagai penolong pegawai siasatan. Atok ada sediakan beberapa bahan bacaan tambahan, termasuk contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Siasaan P29. Maklumat lain korang boleh layari portal rasmi SPRM k..

KKR dan KKMM sedang menantikan calon-calon pembantu kemahiran yang akan diserap masuk tidak lama lagi. Jika korang sudah menerima emel panggilan exam online SPA untuk jawatan ni, suka atok cadangkan perkongsian contoh soalan peperiksaan Pembantu Kemahiran H19 ni.

Kepada korang yang layak dan mungkin sudah menerima emel panggilan ke exam online penolong jurutera, atok nasihatkan baik bersiap-siap. Dikatakan exam SPA ni juga sedikit sukar. Jadi perbanyakkan bacaan. Sebagai permulaaan, baca contoh soalan peperiksaan Penolong Jurutera JA29 yang atok kongsi sebelum ni.

Panggilan exam online SPA pembantu awam sudah dikeluarkan oleh SPA. Dengar khabar, jumlah yang dipanggil tak beragak ramai. So better bersedia. Mari mulakan dengan membaca contoh soalan peperiksaan Pembantu Awam Gred H11 ni.

OK, ni btl2 last. Calon untuk exam online pembantu pembangunan masyarakat adalah tinggi bilangannya. Kesilapan kecil boleh membawa padah. Cuba kurangkan risiko kesilapan tersebut dengan mengenali jenis-jenis dan beberapa contoh soalan peperiksaan Pembantu Pembangunan Masyarakat S19.

Korang jangan lupa baca pula, penat atok tulis tu.

Au revoir dan arrivederci dulu dari atok. Gud luck semua!

Atok
Follow me

20 thoughts on “Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19”

  • Salam Nurul,

   Ikut jadual, eBook akan release pd 12 Okt (Isnin depan). Banyak update kena buat. Nak tambah info & soalan agar ia sesuai dan releven digunakan utk sesi Oktober ni. Hrp bersabar ya.

   InsyaAllah klu dptkan terus pd 12 Okt tu, Nurul dan calon lain akan ada tempoh ulangkaji selama 4-5 hari.

   Reply
  • Salam Nabila,

   Rujukan ini didatangkan dalam 4 pakej yakni Basic (RM40), super (RM60), gold (RM80) dan platinum (RM100). Ini utk menepati keperluan berdasarkan bajet masing-masing. Tq..

   Reply
  • Salam Nor Hafiza,

   Atok minta maaf. Dah tak bleh. Kita risau calon tak cukup masa utk ulangkaji dan manfaatkan sepenuhnya bahan tersebut. So sori..

   Reply

Leave a Comment

error: Content is protected !!