Contoh Soalan Peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19

Korang rasa, korang ada masa untuk sakit kepala ketika sedang menjawab soalan peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 pada kali ni? Tak hado. Tapi, nasib korang memang baik! Di bawah merupakan koleksi contoh soalan peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 yang boleh dijadikan latihan calon peperiksaan. Cuba dapatkan jawapan bagi setiap contoh-contoh Soalan Peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) Gred JA19 Kementerian Kerja Raya Malaysia yang diberikan di bawah.

Contoh Soalan Peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 Kementerian Kerja Raya Malaysia

Selain dari itu, calon juga boleh dapatkan rujukan khas Contoh Soalan Peperiksaan Online Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 yang disarankan di bawah untuk dijadikan rujukan sebelum hadir peperiksaan pada kali ini.

Nota Penting: Manakala, untuk korang yang terlibat dengan temuduga Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 ambilan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Kedah pada Bulan Disember 2023 ini. Tahniah dan buat betul-betul kay.. Baca beberapa contoh soalan temuduga Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 ni.

Sebelum tu, untuk korang yang terlibat dengan PSEE Pelukis Pelan (Kejuruteraan Awam) JA19 ambilan Kementerian Kerja Raya Malaysia pada kali ini. Bahan ulangkaji dan latih tubi utk exam ini boleh diperolehi di contoh soalan peperiksaan Pelukis Pelan (Kejuruteraan Awam) JA19.

Nota: Kepada korang yang dipanggil ke ujian psikometrik Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 ambilan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perlis pada 27 Oktober 2020 ini. Sila dapatkan maklumat penting berkenaan contoh soalan ujian psikometrik Pelukis Pelan (Seni Bina) Gred JA19 di Ujian Psikometrik SPA.

Permohonan Jawatan Kosong Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19

Sekiranya korang mahu mengisi jawatan kosong sebagai Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 secara rasmi di Kementerian Kerja Raya Malaysia, permohonan boleh dilakukan dengan melengkapkan atau mengemaskini borang SPA9 di Portal SPA9 (sebelum ini dikenali sebagai SPA8i). Permohonan jawatan sebagai Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara online.

Kekosongan Jawatan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19

Mengenai jumlah kekosongan, jika berpandukan hebahan yang telah dikeluarkan SPA pada 10 Jun 2020. Bilangan kekosongan jawatan adalah sebanyak 65 tempat. Manakala, calon simpanan adalah seramai 150 tempat.

Ini satu jumlah yang amat terhad kalau mengambilkira jumlah calon yang tinggi dipanggil ke PSEE Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 oleh SPA. Oleh sebab itu, sila beri tumpuan korang terhadap perkongsian ini.

Tempoh Luput Permohonan

Suka diingatkan, tempoh luput setiap permohonan adalah satu (1) tahun. Pemohon dikehendaki mengemaskini semula permohonan di portal SPA9 setelah tempoh luput tersebut sampai.

Semakan Penjadualan Peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PELUKIS PELAN (SENI BINA) GRED JA19 DI KEMENTERIAN KERJA RAYA MALAYSIA (SEMENANJUNG)

TARIKH PEPERIKSAAN : 28 OKTOBER 2020 (RABU)

MASA PEPERIKSAAN : 10:00 PAGI – 11:00 PAGI

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/pelukis-pelan-seni-bina-j19

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/ web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan korang tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

*Semua calon akan menduduki peperiksaan pada masa yang sama, bermula pada jam 10:00 pagi hingga 11:00 pagi.

Jadual Gaji Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19

Berikut adalah jadual gaji minimum-maksimum serta kadar kenaikan gaji tahunan bagi seorang Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 ;

Gaji minimum – RM1,377.00
Gaji maksimum – RM4,052.00
KGT – RM100.00

*Di samping elaun-elaun, imbuhan-imbuhan dan kemudahan-kemudahan lain yang seorang penjawat jawatan Pelukis Pelan (Seni Bina) Gred JA19 layak terima.

Deskripsi Tugas Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19

Apakah skop kerja atau senarai tugas Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19?

Secara am, tugas seorang Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 adalah seperti berikut:

” Bertanggungjawab mengendalikan pelaksanaan bagi skop kerja seni bina termasuk melaksanakan penyediaan lukisan teknikal dan spesifikasi, menyemak lukisan perunding, merekod dan menyelenggarakan lukisan, menyediakan study model, menyediakan reka bentuk, menyedia lakaran reka bentuk, menyediakan lukisan kerja, lukisan perunding, memantau maklum balas penilaian teknikal, melaksanakan audit kualiti (reka bentuk)/audit seni bina pembinaan dan menyediakan laporan serta lain-lain tugas yang berkaitan tugas-tugas berkaitan aspek reka bentuk dan seni bina. “

Syarat Lantikan Dan Kelayakan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19

Calon lantikan terus hendaklah mempunyai :

Kewarganegaraan Malaysia;
Umur 18 tahun atau lebih;

Dan

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Kepujian dalam subjek Pendidikan Seni Visual, Lukisan Geometri atau Lukisan Kejuruteraan pada peringkat peperiksaan tersebut.
(Gaji permulaan pada Gred JA19 : RM1,377.00)

atau

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji permulaan pada Gred JA19 : RM1,435.12)

atau

 1. Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
  (Gaji permulaan pada Gred JA19 : RM1,493.24)

Dan

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) /Sijil Vokasional Malaysia (SVM) atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Exam Online Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19

Panggilan exam online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 untuk tahun 2020 sudah dikeluarkan oleh SPA.

Exam online Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 akan dijalankan satu (1) kali dalam tahun ini.

Tarikhnya ialah pada 28 Oktober 2020 (Rabu).

Seperti pada kebiasaanya, kesemua calon adalah dikehendaki menduduki dan menjawab peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 selama sejam untuk setiap sesi peperiksaan yang dijadualkan. Bermula jam10 pagi sampai la jam 11.00. Inilah tempoh pagi yg paling singkat dalam hidup korang yang akan menentukan masa hadapan!

Senario Peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19

Syarat untuk menyandang jawatan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19, calon perlu, terlebih dahulu lulus peperiksaan online.

Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan online / tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut layak untuk dipanggil menghadiri temuduga jawatan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 yang akan dijadualkan kemudian.

Namun begitu, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan awal. Memang sayang sekali..

Antara sebab yang dikenalpasti iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 terutama di bahagian A.

Format Peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19

Format Peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 sesi 2019/2020 terdapat perbezaan ketara berbanding tahun-tahun lepas.

Sebagai contoh, jika korang perasan, format soalan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 untuk sesi 2017/2018 berbeza dengan format 2019/2020. Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sudah melakukan perubahan drastik untuk format sesi ini.

Format 2017/2018 Vs Format 2019/2020

Format Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 – 2017/2018

Seksyen A: Pengetahuan Am

Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah

Format Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 – 2019/2020

Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris

Eh.. Bukan Sama Ke Tok?

Yup, nampak macam sama. Tapi ngak serupa.

Penilaian tetap 2 (dua) Seksyen TETAPI perasan tak, ada perubahan di situ. Seksyen PENGETAHUAN AM ditiadakan dan telah digantikan dengan KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS.

Jadi, jika korang gunakan perkongsian yang dibuat mengenai peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 sesi peperiksaan 2018 dan ke bawah, memang korang akan buang masa.

Masa korang akan terbuang dengan baca tip dan trik cara sukses seksyan Pengetahuan Am. Seksyen ini adalah seksyen yang paling banyak makan masa calon sebenarnya.

Elak ‘Tersilap Menyediakan Lukisan Kerja’ (Sekadar Metafora)

Sekali lagi dinyatakan, calon adalah dinasihatkan agar lebih fokus pada seksyen A iaitu Daya Menyelesaikan Masalah. Inilah seksyen yang membuat ramai calon seolah-olah ‘tersilap menyediakan lukisan kerja’. Cuma kali ini, bukan bangunan yg bakal dibina jadi condong dan mudah runtuh/tumbang tetapi mendapat keputusan gagal dalam peperiksaan online SPA Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19.

Sementera, untuk seksyen B, ia melibatkan kefahaman Bahasa Inggeris. Kena study balik la past tense, present tense dal lain-lain benda ala tu. Hadoi..

Berikut merupakan sedikit perkongsian daripada atok mengenai beberapa contoh soalan setiap seksyen dan penjelasan topik.

Contoh Soalan Peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 – Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen ini memerlukan korang menyelesaikan permasalahan yang dikemukakan dengan menggunakan pendekatan :

 1. kemahiran pemikiran logik,
 2. kemampuan menginterpretasi data
 3. melalui pemahanan konsep-konsep matematik.

Jangan Sampai ‘Nangis Di Bucu Katil’

Kebiasaannya, sesetengah calon memang mempunyai penyakit ‘loya dan pening-pening lalat’ terhadap soalan yang berkaitan nombor dan angka. Asal tengok masalah yang melibatkan persamaan / rumus / formula math saja terus rasa nak pitam dan padahnya ‘nangis di bucu katil’ setelah result exam SPA keluar nanti.

Namun pun begitu, jangan terlalu bimbang kerana dalam Peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19, soalan aplikasi konsep matemaik yang diajukan tidak melebihi sukatan pelajaran di peringkat SPM sahaja. Amat melegakan bukan?

Daripada pemerhatian yang dilakukan juga, atok cerakinkan soalan dalam Seksyen A ini kepada 4 bahagian utama iaitu;

 • Penyelesaian Masalah
 • Menginterpretasi Data
 • Soalan Matematik
 • Pemerhatian & Logik (macam IQ test)

Di bawah beberapa contoh soalan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 – Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah

1) Nur Saidatul Nisa ialah adik kepada Nor Shafieqa. Selain turut cantik seperti kakaknya, Nur Saidatul Nisa juga suka menabung. Dia mempunyai wang sebanyak RM450 di sebuah bank dengan kadar faedah 4.5% setahun. Kirakan tempoh masa tabungan Nur Saidatul Nisa untuk mendapat dividen sebanyak RM81.00?

A) 4 tahun
B) 3.5 tahun
C) 5 tahun
D) 4.5 tahun

2) Harga 40 ekor Siakap yang dibeli Wan Arief ialah RM380. Berapakah harga purata seekor Siakap Wan Arief?

A) RM 10.00
B) RM 9.00
C) RM 8.50
D) RM 9.50

3) Encik Benie membelanjakan 10% daripada pendapat gajinya setiap bulan untuk membayar bil utiliti iaitu RM100. Sekiranya gaji Encik Benie dinaikkan 50% pada bulan hadapan, berapakan berapakah gaji baru yang akan diperolehinya?

A) RM1000
B) RM1500
C) RM1750
D) RM2000

4) Kadoh baru sahaja mendapat pekerjaan sebagai Pelukis Pelan (Seni Bina) Gred JA19 di Kementerian Kerja Raya Malaysia. Jadi dia membeli sebuah Sofa dengan harga RM6000 untuk kegunaan peribadi. Potongan sebanyak 6% kerana Kadoh membeli dengan mengunakan kupon diskaun. Berapakah harga Sofa selepas menggunakan kupon diskaun?

A) RM5,640.00
B) RM7,540.00
C) RM4,640.00
D) RM5,540.00

5) 27 batang pen hitam daripada jumlah 156 kotak pen didapati rosak. Jumlah pen hitam yang rosak itu bersamaan dengan 3/4 daripada bilangan sekotak pen. Berapakah jumlah semua pen tersebut?

A) 4056
B) 5616
C) 3159
D) 4082

6) 257 orang ahli Kelab Memanah UPM membuat kutipan RM25 setiap orang. 45% daripada jumlah kutipan itu dibelanjakan untuk jamuan akhir tahun, 65% daripada bakinya untuk cenderamata dan RM550 untuk bayaran tempahan jersi kelab. Berapakah baki wang kelab Memanah yang tinggal?

A) RM2,010.90
B) RM1,701.60
C) RM1,529.70
D) RM2,079.70

7) Satu guni Beras wangi dibahagikan kepada beberapa bahagian. Ahmad Saiful dan Sivaraj masing-masing mendapat 0.35 dan 0.45 bahagian. Berapakah jisim satu guni beras wangi itu jika Ahmad Saiful mendapat 43.75kg?

A) 100kg
B) 125kg
C) 150kg
D) 160kg

8) Kuboid M lebih ringan daripada N tetapi lebih berat daripada Kuboid O. Kuboid P pula lebih berat daripada Kuboid O, tetapi lebih ringan daripada Kuboid M. Susun kedudukan Kuboid-Kuboid tersebut bermula dengan yang paling ringan.

A) O,P,N,M
B) N,M,P,O
C) N,M,O,P
D) O,P,M,N

9) Harga sebuah kereta Proton X50 terpakai ialah RM134,300. Setiap tahun harga Proton X50 itu menyusut sebanyak 15%. Berapakah harga Proton X50 terpakai itu selepas 3 tahun kemudian?

A) RM 114,155
B) RM 97 031
C) RM 82 477
D) RM 70 105

10) Harga sebuah kondo 2 bilik tidur dan 1 bilik air di Kajang ialah RM330 000. Selepas 5 tahun kemudian harga kondo tersebut meningkat kepada RM450 000. Berapakah peratus peningkatannya?

A) 66.66%
B) 36.36%
C) 33.33%
D) 26.7%

11) Sejumlah 16 250 keping jubin pelbagai warna dibahagikan kepada dua bahagian iaitu 2/5 dan 3/5. Bahagian lebih besar diagihkan sama banyak kepada 2 ruangan iaitu ruang tamu E dan ruang tamu F. Berapakah bilangan jubin bagi ruang tamu F?

A) 4875
B) 3250
C) 2438
D) 5416

12) Vinny Cynthia seorang gadis Kadazan Penampang yang cantik lagi bersopan. Dia dapat menjawab 6 soalan Add Math dalam masa 9 minit. Berapakah jumlah soalan Add Math yang boleh dijawab oleh Vinny Cynthia dalam masa 1 jam 15 minit?

A) 55
B) 50
C) 40
D) 45

13) 15 liter air mengalir melalui sebatang paip air dan masuk ke dalam takungan dalam tempoh masa 4.5 minit. Berapakah tempoh masa yang diambil untuk mengisikan air sebanyak 727.5 liter ke dalam sebuah takungan menggunakan 2 paip air yang serupa?

A) 1 jam 49 minit
B) 1 jam 57 minit
C) 3 jam 38 minit
D) 7 jam 17 minit

14) Sebuah ruang simpanan mengandungi 3,000 biji guli. Tajol mengambil 3/4 daripada jumlah guli tersebut. Kemudian Sumli mengambil 2/5 jumlah guli daripada Tajol. Berapakah jumlah guli yang tinggal pada Tajol?

A ) 450
B ) 900
C ) 1,350
D ) 2,250

15) 3. Sebuah kotak mengandungi 780 biji mempelam diagihkan kepada 6 kumpulan pelajar iaitu P, Q, R, S, T dan U. Kumpulan P mendapat 1/4 daripada jumlah mempelam tersebut. Kemudian kumpulan Q mendapat 1/5 daripada baki mempelam tersebut manakala selebihnya kumpulan R, S, T dan U mendapat sama banyak. Berapakah bilangan mempelam yang akan diperolehi oleh kumpulan R?

A) 117
B) 142
C) 468
D) 568

Untuk lebih banyak contoh (dan skema jawapan lengkap) bagi seksyen A Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 ini. Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) Gred JA19 berikut.

Contoh Soalan Daya menyelesaikan Masalah Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19

Atau pun,

Boleh baca post atok satu lagi yang khusus membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Daya Menyelesaikan Masalah (Updated 2020) dengan detil. Ia akan menambah lagi kefahaman korang terhadap seksyen ini.

Contoh Soalan Peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 – Kefahaman Bahasa Inggeris

Inilah seksyen ‘killer’ yang ‘membunuh’ peluang ramai calon. Walau maciam mana pun, soalan yang diketengahkan dalam seksyen B ini masih tidak melebihi sukatan dalam yang sudah korang pelajari sewaktu SPM dolo-dolo.

Soalan diolah dalam bentuk sama ada; a) petikan ringkas dan diikuti beberapa soalan comprehension, b) soalan berkaitan vocabulary dan c) soalan mengenai grammar (Noun, Pronoun, Adjective, Verb, Adverb, Conjunction, Interjection, Preposition dan yang lain-lain).

Contoh soalan adalah seperti berikut :

1) Mr. Chandhramani needs to build a cabinet today. He can use the following tools except:

A) hammer
B) measuring tape
C) saw
D) shears

2) Angeline has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Angeline has three animals in total.
B) Angeline has more cats than dogs.
C) One of Angeline’s cats is black.
D) All of Angeline’s dogs have spots.

3) Khairunisa’s result for her final exam was very bad. She must make _______ progress.

A) some
B) many
C) little
D) any

4) Please read the following sentence.

Once Fakhira Nazifa lifted her pen and made a start, writing the essay became easy.

If we change the start of the sentence to:

Writing the essay became easy..

What will the ending be?

A) after starting.
B) after lifting her pen.
C) once Fakhira Nazifa lifted her pen and made a start.
D) once she lifted her pen and made a start.

5) Choose the correct sentence with the same meaning of

I will cook a special dinner tonight,” Sukaimi said to his wife.

A) Sukaimi told his wife that he will cook a special dinner that night.
B) Sukaimi told his wife to cook his special dinner that night.
C) Sukaimi’s wife will cook a special dinner with Sukaimi at night.
D) Sukaimi’s wife told Sukaimi to cook a special dinner for him that night.

6) Where ____________ Abu Samah live?

A. are
B. is
C. do
D. does

7) Abdul Rani __________________ English, Mandarin and a bit of Arabic.

A. speaks
B. speak
C. speaking
D. is speaking

8) King George III was so feared by his people because his face was ____________ .

A) monstrous
B) plain
C) unappealing
D) common

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 9 – 10).

Until widespread clearing of land began after 1861, the Tweed Valley, from the beach dunes to the mountains, was covered by dense wetland forests and rainforest. The rainforest had plenty of red cedar, which grew along the river banks and over the floodplains and foothills. Some of these trees were huge, up to sixty metres tall and as much as two thousand years old. Cedar was highly valued for its light weight, rich pink to red colours and interesting grain patterns. The tall trees provided magnificent lengths for the mills. Much early Australian furniture was made from cedar.

The timber of the Tweed Valley was felled close to the river banks and then was tied and floated downstream to the river mouth for shipping to the big cities. The river provided the only means of removing the timber, because the felled trees were so bulky. By the 1870s, the cedar industry was in decline. Land cleared for farming was on the increase and easily obtainable, and large cedar trees were becoming scarce. It was purely an extractive industry, which put nothing back. Given that many original trees were thousands of years old, it would have been hundreds of years before the plantings could have been harvested in any case.

9) Tweed Valley cedar was valued in colonial Australia for all the following reasons EXCEPT

A. the trees were easy to fell and remove.
B. the timber was sought after for furniture making.
C. the timber was light in weight.
D. the timber was prized for its colour and grain variations.
E. the tree trunks were long and straight.

10) Which of the following can we say caused the decline of the cedar industry?

A. Suitable trees closer to the river grew scarce.
B. Clearing for farming land was reducing the rainforest.
C. Felled trees were not replaced.
D. A and B together.
E. B and C together.

Read the following paragraphs to answer the next five questions (Questions 11 – 15).

Our ancestors had great difficulty in getting books. Now, our difficulty is what to read. There are books and books but our hours of reading are very few. Therefore, choice becomes essential. We should be very careful about what we read. There are books which poison our lives by suggesting evils. We should keep them at arm’s length.

We should read only those books which have stood the test of time. Such books are our great classics like the Ramayana and the Gita. They contain the wisdom of our sages and saints. They have appealed mankind from generation to generation. Reading of such books has ennobling influence on our mind and character. It gives us spiritual enjoyment.

These books give us instruction with entertainment. They represent our ancient culture. They set before us high ideals to follow. They are our best friends, best guides and the best treasure.

11) We should be selective because

a) there is a great number of books available to us
b) there is scarcity of books
c) there are only bad books in the market
d) none of the above.

12) We should avoid those books which

a) cost high price
b) come in paperback
c) corrupt our lives by suggesting evils
d) come in more than one volume.

13) The books which have stood the test of time are called..

a) great books
b) rare books
c) biographies
d) classics

14) What is /are special quality/qualities of classics?

a) They affect our mind in a good way
b) They teach us something great and also entertain us.
c) They help us in our spiritual growth
d) All the above.

15) An expression in the passage which means ‘good effect’ is

a) Spiritual enjoyment
b) Ennobling influence
c) high ideals
d) Very careful.

Dapat tak jawapan untuk contoh soalan di atas?

Untuk lebih banyak contoh soalan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 di Seksyen B ini (dan dilengkapi skema jawapan padu). Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) Gred JA19 di bawah.

Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19

Atau pun,

Boleh baca perkongsian atok sebelum ni yang membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Kefahaman Bahasa Inggeris (Updated 2020) dengan detil. Ia akan menambah lagi kefahaman korang terhadap pecahan soalan dalam seksyen ini.

Rujukan & Contoh Soalan Peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19

Untuk sesi 2020, rujukan penuh kali ini telah dikemaskini dengan format terbaharu peperiksaan online SPA yang berbeza daripada sesi terakhir peperiksaan.

Tapi Tok, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

1) Hati korang jadi riang ria

Nota Ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan peperiksaan online Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 ni akan menjimatkan tenaga korang. X perlu berlari seantero Internet cari bahan. X perlu berjam-jam mengadap skrin. Mata x letih. Pikiran pon x kusut. Hati jadi riang ria di hari raya. Haha..

2) Lebih masa main game

Korang jangan acah-acah soleh la dgn atok. Korang kaki game kan. Tak payah susah-payah. Buka je jualan rujukan contoh soalan peperiksaan online Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19, korang terus grab. Pastu baca nota-nota tu. Buat contoh soalan yg diberi. Habis ceta. Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

3) Guna pengalaman 12 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 yg diberikan akan membiasakan korang dengan format sebenar exam SPA. Bukan soalan bocor. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan yang hampir sama. Korang pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 12 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan SPA. Daripada era SPA masih menjalankan peperiksaan secara bertulis dan berpusat lagi!

4) Memudahkan hidup korang

Skema jawapan di rujukan Daya menyelesaikan Masalah yang disediakan sudah tentu akan menambah kepandaian korang. Ada jalan kira diberi. Tak perlu pecah kepala cari jawapan. Tak payah hafal sifir. Tak payah congka-mencongak. Rumus dan persamaan turut diberi. Formula matematik yang dah luput diingatan, jadi segar semula. Pendek kata, ia memudahkan hidup korang.

4) Boleh simpan duit lebih (untuk kawin)

Rujukan contoh soalan peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 ada beberapa pakej. Ada pakej murah, ada pakej kurang murah. Pilih la ikut bajet yg ada. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli smartphone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

5) Lagi Hawau..

Rujukan contoh soalan peperiksaan LaskaPelukis Pelan (Seni Bina) JA19 ni murah giler. Korang hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang gemilang. Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

Cara Beli Rujukan Penuh

Arahan:

 1. Klik Rujukan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19.
 2. Scroll ke bawah dan klik button ‘Beli Sekarang’.
 3. Scroll ke bawah dan pilih pakej yang sesuai dengan bajet korang.
 4. Scroll ke bawah dan masukkan alamat emel ke dalam ruang disediakan, kemudian klik button ‘Proceed to Checkout’.
 5. Tunggu cara pembayaran akan dihantar melalui emel (yang korang masukkan tadi).

Confirm Lulus Ke Tok Kalau Saya Beli Rujukan Ini?

Atok tak berani janji apa-apa. Hal lulus ni kita serah pada Allah SWT. Apa yang paling penting, korang da berusaha sebaik mungkin. Siapa berusaha, dia dapat. InsyaAllah..

Apa yang atok recommend ni adalah rujukan & Contoh Soalan Peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 terbaik yang ada di pasaran setakat ini. Termasuk nota, contoh soalan, contoh jawapan dan penerangan jalan kira untuk memudahkan persediaan Peperiksaan Peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 korang.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Dah Lupa Formula Matematik La Tok..

Jangan risau. Dalam rujukan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 ni dah disediakan nota-nota ringkas Matematik untuk korang ‘refresh’ kembali formula-formula matematik yang da hampir terhapus dari ingatan tu. Cara pengiraan dan jalan penyelesaian untuk mendapatkan jawapan juga disertakan.

Paling mustahak, nota-nota Matematik ini adalah daripada soalan-soalan yang biasa ditanya dalam peperiksaan kerajaan sepanjang 2015-2019.

Tak perlu ulangkaji dan study keseluruhan buku teks Matematik. Korang bukannya nk duk SPM pon. Nak tau apa paling best? Dalam rujukan ni da pilih topik yang perlu sahaja. Maklumat ni sulit ya. Untuk korang yang serius tak nak buang masa dan nak sukses.

Exam Da Dekat Ni Tok. Sempat Ke Pos Buku Ni?

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 ni bukan buku. Tetapi eBook dalam versi PDF. Korang akan diberikan akses ke ruangan download untuk muaturun semua komponen selepas bayaran disahkan.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Korang x perlu tunggu whatapps daripada orang Pos Laju atau lain-lain kurier gtaw barang da sampai. Pastu naik la keta atau motor dlm sejam lebih (pegi ulang-alik amik barang).

Korang juga tak perlu bz sgt, tengok tracking number tiap jam. Nak tengok barang korang da sampai area mana.

Tapi Tok, Saya Lebih Suka Baca Buku..

Kalau korang yg banyak sgt ink tu, takda masalah. Boleh print eBook ni. Pastu binding. Jadikan buku. Boleh conteng2 nota kaki. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Ada soalan lagi? Kalau da tak ada, cepat dapatkan sekarang juga sebelum jualan ditutup. Rujukan ni bukan dijual selama-lamanya.

Jadi, Demikianlah Adanya.

Sedikit sebanyak contoh soalan peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 yang akan korang hadapi pada 28 Oktober 2020 ini.

Satu lagi, contoh soalan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 yang atok bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Selamat menduduki peperiksaan!

Penutup

Ramai kata, peperiksaan online Penolong Pegawai Penyelidik sedikit sukar. Jadi, elok benar kalau korang sempat baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ni. Mana tahu ada contoh yang atok bagi tu kluar exam SPA. Sapa tahu kan..

Kepada yg bakal menyertai sektor perkhidmatan kerajaan Negeri Johor. Persiapan rapi perlu dilakukan utk menghadapi exam. Jawablah exam online tu dengan yakin sambil baca contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir Negeri Johor N41.

Tidak lupa juga kpd calon exam online SPA penolong pegawai pertahanan awam ambilan under APMM. Sila baca dan hadam contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29. Atok harap di sedikit sebanyak membantu korang.

Khusus buat cucu atok yang dipanggil exam online PSEE Laskar Kelas II Maritim T1 untuk ambilan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia. Pastinya contoh soalan peperiksaan Laskar Kelas II Maritim T1 ini akan memberi sedikit input bermanfaat.

Dapat panggilan PSEE SPA pembantu tadbir P/O? Antara bahan bacaan yang sesuai untuk korang sebelum duduk PSEE SPA tu ialah contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19.

Korang tahukan, PSEE pembantu tadbir (p/o) dan pembantu tadbir (kewangan) dijalankan serentak? Jadi, kepada yang dipanggil PSEE pembantu tadbir kewangan, luangkan sikit masa korang membaca contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir Kewangan W19.

Sapa yg dpt surat panggilan ke ujian bertulis Pegawai Tadbir N41 untuk negeri Terengganu? Exam ni agak rare sebab masih diadakan secara bertulis dan berpusat. Klu korang dipanggil, alhamdulillah. Kena buat persediaan rapi tu. Boleh baca Contoh Soalan Ujian Bertulis Pegawai Tadbir N41 Terengganu.

Last but not least, khusus calon pembantu operasi, dapatkan info berguna dan beberapa contoh soalan peperiksaan Pembantu Operasi N11 ini. Jangan ambil mudah PSEE N11 tu.

Serius, Ni Baru Penutup!

PSEE Online SPA yg terakhir untuk Penolong Pegawai Pendaftaran bagi tahun ni akan diadakan dalam beberapa days lagi. Kepada yang dipanggil, x rugi baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 ni.

Sesi exam online SPA untuk pegawai bomba Gred KB19 akan dijalankan pada bila-bila masa dalam tahun ni. Elok bersiap-sedia awal. Penuhkan ilmu di dada tu dengan maklumat seperti contoh soalan peperiksaan Pegawai Bomba KB19 ni.

Kalau korang ada mengisi jawatan pembantu pendaftaran dalam portal SPA9 (sebelum ni dikenali sebagai SPA8i), panggilan exam sudah dikeluarkan oleh SPA. Jangan da last minit baru kelam-kabut cari informasi. Awal-awal baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19.

Kepada buat yang bakal menganggotai Jabatan SPRM sebagai penolong pegawai siasatan. Atok ada siapkan beberapa bahan bacaan bermutu yg sesuai, termasuk contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Siasaan P29. Maklumat lain korang boleh layari portal rasmi SPRM k..

KKR dan KKMM sedang menantikan calon-calon pembantu kemahiran Gred H11 yang akan diserap masuk tidak lama lagi. Jika korang dah terima emel panggilan berkenaan exam online SPA untuk jawatan ni, bolehlah tambah kemahiran korang tu dengan perkongsian contoh soalan peperiksaan Pembantu Kemahiran H19 ni.

Kepada korang yang layak & mungkin sudah menerima emel panggilan ke online penolong jurutera, atok nasihatkan baik bersiap-siap. Dikatakan bahawa exam SPA ni juga sedikit sukar. Itu cakap-cakap orang la. Jadi perbanyakkan bacaan. Sebagai permulaaan, bolehlah usha contoh soalan peperiksaan Penolong Jurutera JA29 yang atok kongsi sebelum ni.

Panggilan PSEE online SPA pembantu awam sudah dikeluarkan oleh SPA. Dengar khabar, jumlah yang dipanggil x beragak lagi ramainya. So better bersedia. Mari mulakan dengan membaca contoh soalan peperiksaan Pembantu Awam Gred H11 ni.

OK, ni btl2 last. Calon utk peperiksaan online pembantu pembangunan masyarakat adalah tinggi bilangannya pada tahun 2019. Dijangka tahun ini pun sama. Jadi, jesilapan kecil sudah cukup membawa padah. Cuba kurangkan risiko kesilapan tersebut dengan mengenali jenis-jenis dan beberapa contoh soalan peperiksaan Pembantu Pembangunan Masyarakat S19.

Korang jangan lupa baca pula, penat atok tulis tu.

Au revoir dan arrivederci dulu dari atok. Gud luck semua!

Atok
Follow me

Leave a Comment

error: Content is protected !!