Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29

Adakah korang dipanggil ke exam online Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 ambilan Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) pada kali ini? Di bawah merupakan koleksi contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 yang boleh dijadikan latihan calon peperiksaan. Korang juga digalakkan dapatkan jawapan bagi setiap contoh-contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 yang diberikan di bawah.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29

Selain dari itu, calon juga boleh dapatkan rujukan tambahan dan bahan latih tubi peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 yang disarankan di bawah untuk dijadikan rujukan sebelum hadir peperiksaan online pada pada 19 Mac 2021 ini.

Nota Penting: Da ready utk iv Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29? Bagi korang yg dah dapat panggilan ke sesi temuduga Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 utk ambilan Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) yg dijadualkan pada 26 – 29 Februari 2024 ini? Inilah stage terakhir sebelum korang bergelar seorang penjawat awam. Biar getir camna sekali pun, korang kena hadapi dan lalui dgn cemerlang. Cer baca contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 ni.

Khas untuk yg baru sahaja dapat panggilan menghadiri ujian fizikal Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 bagi ambilan Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) pada 8 – 10 Januari 2024 ini. Apa yang berlaku di sana? Apa persediaan perlu korang buat? Baca di ujian fizikal Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29.

Sebelum itu, kepada korang yg dapat panggilan ke ujian psikometrik Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 untuk ambilan di Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) pada kali ini. Rezeki tu. Jangan sia-siakan peluang yg diberi. Buat persediaan sebaik mungkin! Bahan-bahan ulangkaji utk ujian psikometrik ni boleh diperolehi di contoh soalan ujian psikometrik Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29.

Permohonan Jawatan Kosong Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29

Sekiranya korang mahu mengisi jawatan kosong sebagai Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 secara rasmi di sektor awam, permohonan boleh dilakukan dengan melengkapkan borang SPA9 di Portal SPA9. Permohonan jawatan sebagai Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara online.

Semakan Penjadualan Peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PENOLONG PEGAWAI PERTAHANAN AWAM GRED KP29 DI JABATAN SUKARELAWAN MALAYSIA (RELA)

TARIKH PEPERIKSAAN : 19 MAC 2021

MASA PEPERIKSAAN : 10.00 PAGI -11.00 PAGI

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/penolong-pegawai-pertahanan-awam-kp29

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Calon-calon yang lulus Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) Penolong Pegawai Pertahanan Awam Gred KP29 akan dipanggil ke Ujian Fizikal, Pancaindera dan Kecergasan.”

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan korang tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

*Semua calon akan menduduki peperiksaan pada masa yang sama, bermula pada jam 10:00 pagi hingga 11:00 pagi.

Jadual Gaji Penolong Pegawai Pertahanan Awam Gred KP29

Berikut adalah jadual gaji minimum-maksimum serta kadar kenaikan gaji tahunan bagi seorang Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29;

Gaji minimum 1,493.00
Gaji maksimum 5,696.00
Kenaikan Gaji Tahunan145.00

*Di samping elaun-elaun dan imbuhan-imbuhan lain yang seorang penjawat jawatan Penolong Pegawai Pertahanan Awam bergred KP29 layak terima.

Deskripsi Tugas Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29

Apakah skop kerja atau senarai tugas Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29?

Secara am, tugas seorang Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 adalah seperti berikut:

” Bertanggungjawab atas pentadbiran dan perancangan bagi peringkat negeri pada keseluruhan dalam semua aspek pertahanan awam iaitu latihan dan gerakan. Menyelia dan mengkordinasikan tugas-tugas dan tanggungjawab Pegawai-pegawai Latihan dan Ketua-ketua Cawangan. “

Syarat Lantikan Dan Kelayakan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29

Calon lantikan terus hendaklah mempunyai :

Kewarganegaraan Malaysia;
Umur 18 tahun atau lebih;

Dan

Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) yang diiktiraf oleh Kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf.
(Gaji Permulaan pada Gred KP29 : RM1,493.00);

atau

Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) yang diiktiraf oleh Kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf.
(Gaji Permulaan pada Gred KP29 : RM1,493.00);

atau

Bekas anggota polis atau tentera yang sekurang-kurangnya berpangkat Sarjan atau yang setaraf dengannya dan telah disahkan dalam jawatan tersebut serta mempunyai rekod perkhidmatan yang baik.
(Gaji permulaan ialah pada Gred KP29: RM 1,493.00);

Atau

Diploma yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf.
(Gaji permulaan ialah pada Gread KP29: RM 1,770.95).

Dan

Mempunyai syarat-syarat ukuran fizikal dan pancaindera seperti yang berikut:

 • tinggi sekurang-kurangnya 1.57m bagi lelaki dan 1.53m bagi wanita tanpa bersepatu;
 • berat badan sekurang-kurangnya 48 kg bagi lelaki dan 46kg bagi wanita;
 • mempunyai ukuran Indeks Jisim Badan (BMI) di antara julat 19 hingga 26;
 • mempunyai sekurang-kurangnya 81sm ukuran dada yang biasa dan 86sm semasa menarik nafas (lelaki sahaja);
 • lulus ujian penglihatan bagi mata kiri dan kanan dengan ketetapan V6/9 tanpa menggunakan cermin mata;
 • pengecaman warna dan pendengaran yang tidak cacat; dan
 • diperiksa dan diperakui sihat untuk berkhidmat oleh pengamal perubatan berdaftar.

Dan

Memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Pentaksiran Tingkatan Tiga/Penilaian Menengah Rendah atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Peperiksaan Online Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29

Panggilan peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 untuk tahun 2021 sudah dikeluarkan oleh SPA.

Peperiksaan online Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 akan dijalankan satu (1) kali dalam bulan Mac ini.

Iaitu pada 19 Mac 2021. Ngam-ngam hari Jumaat ini.

Kesemua calon adalah dikehendaki menduduki peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) selama 1 jam peperiksaan yang dijadualkan. Bermula jam10 pagi sampai la jam 11 pagi. Inilah tempoh pagi tersingkat dalam hidup yang akan menentukan masa hadapan korang!

Senario Peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29

Untuk menyandang jawatan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29, calon perlu, terlebih dahulu lulus peperiksaan yang dijalankan.

Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan online / tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut akan dipanggil untuk menghadiri peperiksaan fizikal dan pancaindera yang akan dijadualkan kemudian.

Namun berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan awal. Malang sekali!

Antara sebab yang dikenalpasti iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 terutama di seksyen A.

Format Peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29

Format peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam Gred KP29 utk tahun 2020 adalah terdiri daripada satu seksyen sahaja iaitu seksyen A : Pengetahuan Am.

Tetapi utk tahun 2021, format ini telah dipinda. Kini, korang kena jawab – seksyen A : Pengetahuan Am dan seksyen B : Kefahaman Bahasa Inggeris!

Masalah Soalan Pengetahuan Am Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29

Dalam banyak2 seksyen yang ada dalam peperiksaan online SPA, paling susah nak skor ialah seksyen A Pengetahuan Am. Kenapa?

Ini adalah disebabkan skop soalan seksyen Pengetahuan Am Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 adalah cukup luas dan bidang yg disoal adalah sukar diramal.

Elak Tersalah mengkoordinasi Latihan Pasukan (Sekadar Metafora)

Selain itu, calon juga adalah dinasihatkan agar lebih fokus dalam peperiksaan kali ini kerana inilah seksyen yang membuat ramai calon KP29 RELA seolah-olah ‘Tersalah Mengkoordinasi Latihan Pasukan‘.

Jadi sila jangan terlalu ambil mudah seksyen ini.

Topik Ulang Kaji Untuk Seksyen Pengetahuan Am Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29

Untuk seksyen A: Pengetahuan Am Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29, ia melibatkan keluasan pengetahuan am seseorang. Soalan yang diutarakan menguji sama ada korang ‘alert’ dengan hal-ehwal semasa dalam negara atau tidak. Isu luar negara turut disoal.

Sudah tentu skop yang diajukan dalam seksyen ini luas dan sukar dijangka. Walaubagaimana pun, daripada pemerhatian atok, antara topik yang agak kerap keluar adalah seperti di bawah:

 • Fungsi dan struktur RELA
 • Deskripsi tugas jawatan Gred KP29
 • Skop Tugasan Badan dan Perjawatan
 • Isu-isu semasa nasional
 • Dasar Pentadbiran Negara
 • Struktur organisasi kerajaan Malaysia
 • Majlis Raja-Raja
 • Jata dan lambang Negara
 • Ketua Setiausaha Negara (KSN)
 • Badan perundangan di Malaysia
 • Menteri dan Kementerian di Malaysia
 • Jabatan-Jabatan kerajaan di Malaysia
 • Tarikh/fakta sejarah

Nampak tak? Besar gila skop dia! Kalau nak prepare semua memang sakit la. Tapi satu ja yang confirm korang boleh buat persediaan tepat:

 • Bidang Pertahanan Awam dan RELA

Jadi bahagian ni korang kena master. Kalau nak study bab PERKEMBANGAN SEMASA memang korang akan ‘melayang tak tentu arah’. Boleh study secara kasar, tapi bab Pertahanan Awam dan RELA ni fokus sebab ianya pada skop yang terarah untuk study.

Apa yang penting, fokus pada benda yang korang tahu dengan jelas apa nak baca iaitu berkaitan Pertahanan Awam dan RELA!

Buat secepat mungkin!

Kalau ada masa tambahan baru korang explore di Internet berkaitan lain-lain skop yang atok maklum tadi.

Kalau tak ada masa, beli jer rujukan tambahan pengetahuan am di bawah. Masih tak lengkap. Tapi at least ada la info masuk dlm kepala kan..

Di bawah beberapa contoh soalan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 – Seksyen A : Pengetahuan Am (yg ni atok bagi jenis pentadbiran dan kenegaraan punya saja) bukan berkaitan bidang tugas.

Contoh-contoh soalan ini memang atok tak sediakan jawapan. Harap maklum ya. Kalau korang nak yang lengkap (ada soalan, ada jawapan, ada huraian jawapan dan ada nota-nota padat). Korang digalakkan mendapatkan nota bacaan tambahan dan bahan latih tubi yg sesuai digunakan untuk persiapan ke peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 di bawah.

Tapi, nak tahu apa yg paling best?

Utk tempoh terhad. eBook bonus Seksyen A Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 di bawah akan diberikan secara PERCUMA kepada korang.

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam Gred KP29

Teruskan bacaan utk tahu cara mendapatkannya!

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 – Pengetahuan Am

1. Ketua dalam Bahagian Pengurusan Teknologi Maklumat Kementerian Dalam Negeri (KDN) ialah

A. Setiausaha Bahagian Gred Khas B
B. Setiausaha Bahagian Gred Khas A
C. Timbalan Setiausaha Bahagian Gred F52
D. Ketua Penolong Setiausaha Gred F48

2. Siapa bekas Perdana Menteri yang mengasaskan Transformasi Pembangunan Luar Bandar Pertama pada tahun 1957?

A. Tunku Abdul Rahman
B. Tun Abdul Razak
C. Tun Hussein Onn
D. Tun Onn Jaafar

3. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menjalinkan kerjasama dengan Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk urusan di peringkat antarabangsa melalui agensi di bawahnya TIDAK TERMASUK

A. United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC)
B. United Nations High Commissioner on Refugees (UNHCR)
C. Gagasan Malaysia, Filipina dan Indonesia (MAPHILINDO)
D. Office of the High Commissioner for Human Rights (OHCHR)

4. Perdana Menteri perlu merujuk kepada satu pihak sebelum membuat lantikan Hakim Besar. Siapakah pihak tersebut?

A. Ketua Hakim Johor
B. Ketua Hakim Sarawak
C. Ketua Hakim Negara
D. Hakim-Hakim Besar

5. Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) menyelia agensi dan jabatan kerajaan di bawah KECUALI

A. Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS)
B. Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA)
C. Lembaga Tabung Haji (TH)
D. Majlis Amanah Rakyat (MARA)

6. Seorang ahli Dewan Rakyat mempunyai had umur minimum untuk menjadi ahli. Had tersebut bermula pada..

A. 18 tahun
B. 21 tahun
C. 25 tahun
D. 30 tahun

7) Organisasi pembentukan dasar negara yang tertinggi adalah _____________ .

A. Majlis Dasar Negara
B. Kabinet
C. Majlis Tertinggi Negara
D. Yang DiPertuan Agonge8ebed

8) Dasar Pelajaran Kebangsaan yang termaktub di dalam Akta Pelajaran 1961 adalah berteraskan kepada hasil dapatan Penyata Razak 1956 dan Penyata Rahman Talib 1960 yang menumpukan aspek-aspek berkaitan perpaduan negara. Pilih penyataan yang PALING TEPAT menggambarkan Dasar Pelajaran Kebangsaan.

A. Sekolah-sekolah vernakular terpisah antara satu sama lain mengikut kedudukan geografi dan taburan penduduk.
B. Mewujudkan sistem pendidikan yang bersifat demokrasi dari segi peluang dan kualiti menerusi pengagihan peruntukan yang adil serta kurikulum dan peperiksaan yang sama kandungannya.
C. Menumpukan kepada pendidikan agama yang lebih teratur seperti Sekolah Pondok.
D. Menggalakkan guru-guru yang mengajar di sekolah Cina dibawa masuk dari China dan guru-guru tempatan turut dilatih mengikut sistem dari negara China.

Untuk lebih banyak contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 – Pengetahuan Am (beserta skema jawapan lengkap), korang boleh dapatkan rujukan tambahan berikut (sebagai latih tubi) :

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam Gred KP29

Atau

Baca dahulu perkongsian yang membincangkan skop dan contoh soalan SPA Pengetahuan Am (Updated 2021) dengan detil. Ia akan meningkatkan lagi kefahaman korang terhadap pecahan soalan dalam seksyen A ini.

Contoh Soalan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 – Kefahaman Bahasa Inggeris

Inilah seksyen ‘killer’ yang ‘membunuh’ peluang ramai calon exam Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29. Walau maciam mana pun, soalan yang diketengahkan dalam seksyen B ini masih tidak melebihi sukatan yang sudah korang pelajari sewaktu SPM dolo-dolo.

Soalan diolah dalam bentuk;

a) petikan ringkas dan diikuti beberapa soalan comprehension, dan
b) soalan berkaitan vocabulary, dan
c) soalan mengenai grammar, termasuk (tetapi tidak terhad), kepada:

 • Noun,
 • Pronoun,
 • Adjective,
 • Verb,
 • Adverb,
 • Conjunction,
 • Interjection,
 • Preposition

Hadui.. Lomah atok mengejanya. Apa lagi menyebut benda-benda alah ni.

Contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris adalah seperti berikut :

1) Mr. Kulbhushan needs to build a cabinet today. He can use the following tools except:

A) hammer
B) measuring tape
C) saw
D) shears

2) Marilyn Hing has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Marilyn has three animals in total.
B) Marilyn has more cats than dogs.
C) One of Marilyn’s cats is black.
D) All of Marilyn’s dogs have spots.

3) Phanita’s result for her final exam was very bad. She must make ________ progress.

A) some
B) many
C) little
D) any

4) Please read the following sentence.

Once Hajariah Adebah lifted her pen and made a start, writing the essay became easy.

If we change the start of the sentence to:

Writing the essay became easy..

What will the ending be?

A) after starting.
B) after lifting her pen.
C) once Hajariah Adebah lifted her pen and made a start.
D) once she lifted her pen and made a start.

5) Choose the correct sentence with the same meaning of

I will cook a special dinner tonight,” Isfahan said to his wife.

A) Isfahan told his wife that he will cook a special dinner that night.
B) Isfahan told his wife to cook his special dinner that night.
C) Isfahan’s wife will cook a special dinner with Isfahan at night.
D) Isfahan’s wife told Isfahan to cook a special dinner for him that night.

6) Where ____________ Steve Seam live?

A. are
B. is
C. do
D. does

7) Tejal __________________ English, Mandarin and a bit of Arabic.

A. speaks
B. speak
C. speaking
D. is speaking

8) King Matthew IX was so feared by his people because his face was ____________ .

A) monstrous
B) plain
C) unappealing
D) common

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 9 – 15).

How long will a baby born today live? 100 years? 120 years? Scientists are studying genes that could mean long life for us all.

There are already many, many people who have passed the landmark age of 100. In fact, there are now so many healthy, elderly people that there’s a new term for them: the wellderly. These are people over the age of 80 who have no diseases such as high blood pressure, heart disease or diabetes and have never taken medicines for these conditions.

There have been many scientific studies of communities where a healthy old age is typical. These include places like Calabria in southern Italy and the island of Okinawa in Japan.

The small village of Molochio in Calabria has about 2,000 inhabitants. And of these, there are at least eight centenarians. When researchers ask people like this the secret of their long life, the answer is almost always to do with diet and is almost always the same: ‘I eat a lot of fruit and vegetables.’ ‘A little bit, but of everything.’ ‘No smoking, no drinking.’

While in the past scientists have looked at things such as diet and lifestyle for an explanation of long life, these days they are investigating genetics. One such researcher is Eric Topol, who says, ‘There must be genes that explain why these individuals are protected from the aging process.’

The new research into long life looks at groups of people who have a genetic connection. For example, one group of interest lives in Ecuador. In one area of the country there are a number of people with the same genetic condition. It’s called Laron syndrome. The condition means that they don’t grow to more than about one metre, but it also seems to give them protection against cancer and diabetes. As a result, they live longer than other people in their families. Meanwhile, on the Hawaiian island of Oahu, there’s another group of long-lived men, Japanese-Americans. They have a similar gene to the Laron syndrome group.

Back in Calabria, scientists are trying to work out exactly how much of the longevity is due to genetics and how much to environment. By checking public records going back to the 19th century, researchers have reconstructed the family trees of 202 nonagenarians and centenarians. They concluded that there were genetic factors involved. And they seemed to benefit the men more than the women – a surprising result because generally in Europe, there are five times more women centenarians than men.

So what really makes people live longer? It seems likely that it is an interaction of genes, the environment and probably a third factor – luck.

9) What two factors for long life do scientists usually investigate?

A) where people live and what their lifestyles are
B) genetic factors and environmental factors
C) people’s diet and activity when they were young
D) where people live and activity when they were young

10) Diabetes, heart disease and high blood pressure …

A) are common illnesses in elderly people.
B) teach scientists a lot about old age and long life.
C) are never found among a group of people in Ecuador.
D) teach scientists a lot about age and short life.

11) What do some people from Calabria and Okinawa have in common?

A) They suffer from diabetes.
B) They have an unusual genetic illness.
C) They live long and healthy lives.
D) They suffer from strokes.

12) According to the article, …

A) scientists are investigating people who are 120 years old.
B) scientific advances mean we will all live to at least 100 years.
C) scientists have found genes that might influence how long we live.
D) scientists are investigating people who are 160 years old.

13) The ‘wellderly’ …

A) need medicine for typical illnesses of old age.
B) are over 80 years old and in good health.
C) are elderly people with health problems.
D) are over 120 years old and in good health.

14) According to the article, …

A) people who live in small villages have healthier lifestyles.
B) in parts of Italy and Japan, most people live to be a hundred.
C) some communities in Italy and Japan have been studied by scientists.
D) in parts of US and Japan, most people live to be a hundred.

15) Healthy elderly people …

A) often say that their diet is the most important thing.
B) don’t usually know what the secret to long life is.
C) give many different reasons for their old age.
D) often say that their diet is the less important thing.

Dapat tak jawapan untuk contoh soalan di atas?

Untuk lebih banyak contoh soalan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 di Seksyen B ini (dan dilengkapi skema jawapan padu). Korang boleh dapatkan rujukan tambahan dan bahan latih tubi kefahaman Bahasa Inggeris di bawah.

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 Kefahaman Bahasa Inggeris

Atau pun,

Boleh baca dahulu perkongsian atok sebelum ni yang membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Kefahaman Bahasa Inggeris (Updated 2021) dengan detil. Ia akan menambah lagi kefahaman korang terhadap pecahan soalan dalam seksyen ini.

Rujukan & contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29

Untuk sesi Mac 2021, rujukan tambahan ini telah dikemaskini dengan format terbaharu peperiksaan online SPA yang berbeza daripada sesi terakhir peperiksaan.

Tapi Tok, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Extra Ni?

1) Korang jadi insan mulia

Untuk pengetahuan korang, sebahagian daripada hasil jualan rujukan contoh soalan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 ini akan atok salurkan ke dana atau tabung bantuan mangsa-mangsa banjir, gempa dan mangsa peperangan serta pelarian.

Disebabkan itu, even korang gagal sekalipun dalam peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 ini, korang tak gagal total. Sekurang-kurangnya korang berjaya membantu saudara-saudara kita yg sedang diuji oleh malapetaka dan musibah dan amat-amat memerlukan pertolongan korang pada saat ini.

2) Hati korang jadi riang ria

Nota Ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan peperiksaan online Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 ni akan menjimatkan tenaga korang. Tak perlu berlari seantero Internet cari bahan. Tak payah berjam-jam mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati pon jadi riang ria di hari raya. Haha..

3) Lebih masa main PUBG

Korang jangan acah-acah tak bersalah dgn atok pula. Korang kaki game kan? Takut masa bermain game korang terganggu? Boleh. Takda masalah. Buka je jualan rujukan contoh soalan peperiksaan online Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29, korang terus grab. Pastu baca nota-nota tu. Buat contoh soalan yg diberi. Habis ceta. Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

4) Guna pengalaman 12 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan peperiksaan online Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 yg diberikan akan membiasakan korang dengan format sebenar exam SPA. Bukan soalan bocor. Bukan soalan ramalan. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan yang hampir sama. Korang pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 12 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan SPA. Daripada era SPA masih menjalankan peperiksaan secara bertulis dan berpusat lagi!

5) Memudahkan hidup korang

Skema jawapan dalam rujukan tambahan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 ini ada disediakan. Yup.. kedua-dua seksyen A dan B ada disediakan jawapan. Sudah tentu skema jawapan ini akan menambah kepandaian korang. Pendek kata, ia memudahkan hidup korang.

6) Boleh simpan duit lebih (untuk kawin)

Rujukan contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 ada beberapa pakej. Ada pakej murah, ada pakej kurang murah. Pilih la ikut bajet yg ada. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli smartphone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

7) Lagi Hawau..

Rujukan contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 ni murah giler. Korang hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang gemilang. Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

Kejap.. Kejap. Mana bonusnya Tadi tok?

Hokey. Macam atok ckp mula-mula tadi. Ada eBook bonus Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 (tapi utk seksyen A saja la).

eBook tu kita bagi percuma. Korang tidak perlu buat apa pun.

Cuma dptkan rujukan extra pengetahuan am atau rujukan extra kefahaman bahasa inggeris yg atok cadangkan ni. Dan eBook bonus KP29 tu automatically korang dpt.

Ia da siap-siap ada dlm laman download rujukan extra. Dah ditambah di sana.

So, mula2 kena dptkan rujukan extra la. Korang just ikut jer cara pembelian di bawah ni.

Cara Beli Rujukan Extra

Berikut step by step cara membuat pembelian:

1. Klik Rujukan Extra Seksyen. Scroll ke bawah sekali. Klik butang ‘Pilih Rujukan Anda‘.

Pilih rujukan anda

2. Scroll ke bawah, sampai nampak pilihan pakej. Tak bleh skroll ke kanan (atok dah try). So, kena guna butang ke kanan yg atok bulatkan dlm gambar di bawah ni.

scroll ke kanan untuk pilih pakej

3. Korang klik jer sampai jumpa pakej yg berkenan di hati korang. Sebagai contoh, korang nak beli rujukan Extra Pengetahuan Am. Klik smpai jumpa ‘Pilihan SINGLE #1‘ (yg kaler biru). Ini ialah pakej utk eBook Pengetahuan Am. Pastu, klik butang ‘Tempah Sekarang‘.

Klik tempah sekarang rujukan pengetahuan am

4. Korang akan sampai ke halaman di bawah.

 • 1) Korang kena isi emel peribadi yg betul (sebaiknya pakai gmail).
 • 2) Jgn lupa tick kotak ‘syarat & terma pembelian’.
 • 3) Klik butang ‘Proceed to checkout‘.
masuk emel, tick kotak dan proceed to checkout

5. Selepas itu, korang dibawa ke sini. Ikuti betul2 arahan berikut:

 • A) Tak payah isi apa-apa cupon di sini. Biarkan jer kosong.
 • B) Isi billing information dgn lengkap. Ruangan ‘Company’ tu biarkan kosong.
 • C) Ini pun tak payah buat apa-apa.
 • D) Tick semua kotak yg ada.
 • E) Akhirnya klik butang ‘Complete your order‘.
isi butiran pembeli dan klik complete your order

6. Seterusnya, korang akan sampai ke ruangan pembayaran ni.

 • 1) Pilih online banking korang. Atok bagi contoh guna myBSN. So, korang just klik ikon myBSN.
 • 2) Tick kotak ‘I understand and accept the terms and conditions’ tu.
 • 3) Klik butang ‘PAY‘.
Pilih online banking dan klik pay

7. Selepas itu, korang akan dibawa ke laman utk login dlm online banking. Masukkan username, password dan TAC. Mcm biasa la. Bukan tak biasa beli di shoppee atau Lazada kan..

Jelas tak? Kalau korang masih tak faham jugak. Bleh emel atok, di atokpencen.com@gmail.com utk bantuan pembelian. Nnt atok balas klu online.

Itu cara bayaran menggunakan online banking.

Macamana pula dengan calon yang tiada online banking?

Untuk korang yg takda online banking tu. Korang juga boleh membuat pembelian rujukan contoh soalan SPA Seksyen Pengetahuan Am ni dengan kaedah transfer menggunakan ATM atau kedah bank-in menggunakan CDM. Cara bayaran manual ni ada lain sikit dan agak banyak step-nya. Korang bleh emel atok di atokpencen.com@gmail.com untuk bantuan pembelian secara manual.

Confirm Lulus Ke Tok Kalau Saya Beli Rujukan Ini?

Atok tak berani janji apa-apa. Atok ni sapa nak bagi jaminan begitu. Hal lulus ni kita serah pada Allah SWT. Yang penting korang da berusaha sebaik mungkin.

Apa yang atok recommend ni adalah rujukan tambahan ke peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 terbaik yang ada di pasaran setakat ini. Termasuk nota, contoh soalan dan penerangan untuk memudahkan persediaan Peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 korang.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Tok, Confirm Naik Ke Soalan Ni Dalam Exam Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29?

Ini adalah bantuan persediaan. Selain persediaan yang korang buat sendiri (termasuk membaca dan menonton pelbagai bahan lain). Ini bukan soalan spot. Ini bukan soalan ramalan.

Rujukan sebegitu tak wujud.

Kalau ada sekalipun, tak berbaloi sama sekali utk atok jual RM40 mcm sekarang ni. Kurang-kurang pun, RM440 satu set. Baru puas hati.

Lagi pun, sapa pula yg tahu soalan apa yg pasti naik dlm exam Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29.

Benda tu adalah sulit. Para penggubal soalan SPA sendiri pun tak boleh dedahkan hal ni kepada umum atau diambil tindakan undang-undang (termasuk penjara).

Saya Tak berapa Minat Politik La Tok..

Atok tahu. Sebab atok pun sama! Tapi.. Jangan risau. Dalam rujukan tambahan Pengetahuan Am ni (sesuai digunakan utk menambah persediaan peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29) dah disediakan nota-nota ringkas yg merangkumi kebanyakan bidang pentadbiran, ekonomi, politik dan pengurusan di negara kita.

Pendeknya, lepas selesai baca rujukan pengetahuan am ni, korang dah boleh masuk bertanding parti. Haha..

Paling mustahak, nota-nota Pengetahuan Am ini adalah daripada soalan-soalan yang biasa ditanya dalam peperiksaan kerajaan sepanjang 2015-2021.

Tak perlu ulangkaji dan study keseluruhan buku teks Sejarah, Pengajiam Am dan lain-lain buku tebal-tebal tu. Tapi kalau rajin. Mmg lagi bagus la.

Sempat Ke Pos Buku Ni Tok?

Korang tak perlu tunggu whatapps daripada orang Pos Laju atau lain-lain kurier gtaw barang da sampai. Pastu naik la keta atau motor dlm 46 minit. Pegi ulang-alik amik barang.

Rujukan tambahan Peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 ni bukan buku. Tetapi eBook dalam versi download. Korang akan diberikan akses ke laman download untuk muaturun semua komponen selepas bayaran diselesaikan.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Kalau korang yg banyak sgt ink tu, boleh print eBook ni. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Ada soalan lagi? Kalau da tak ada, cepat dapatkan sekarang juga sebelum jualan ditutup. Rujukan ni bukan dijual selama-lamanya.

Jadi, demikianlah adanya.

Sedikit sebanyak contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 yang akan korang hadapi pada Mac 2021 nanti.

Sekali lagi diingatkan, contoh soalan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 yang atok bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Selamat menduduki peperiksaan!

Penutup

Tarikh peperiksaan Pembantu Laut da semakin hampir. Elok sangat kalau korang sempat baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Laut A19 ni. Mana tahu ada contoh yang atok bagi tu kuar peperiksaan. Sapa tahu kan..

Kepada yang bakal menganggotai AADK sebagai pembantu S19. Tolong hapuskan sama sekali ancaman ini daripada negara kita. Duduklah peperiksaan online tu dengan yakin sambil baca Contoh soalan peperiksaan Pembantu Antidadah S19.

Tidak lupa juga kepada calon peperiksaan penolong pegawai tadbir ambilan under Kementerian Kesihatan Malaysia. Sila baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29. Atok harap di sedikit sebanyak membantu korang.

Khas cucu atok yang dipanggil peperiksaan penolong pegawai pembangunan masyarakat. Pastinya contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 ini akan memberi sedikit pendedahan berguna.

Dapat panggilan PSEE pembantu tadbir P/O? Antara bahan bacaan yang sesuai untuk korang sebelum duduk PSEE N19 tu ialah contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19.

Jabatan Penyiaran Malaysia membuka peluang kepada calon yang layak untuk menganggotai mereka. Melalui SPA, Jabatan Penyiaran telah memanggil calon ke peperiksaan online. Jika korang dipanggil, sila baca contoh soalan peperiksaan Jurutera Gred J41 ni.

Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia melalui SPA kini membuka peluang pekerjaan kepada calon yang layak dan berjaya melalui tapisan. Jika korang dah dapat emel panggilan ke PSEE Penguasa Bomba KB41, atok galakkan korang membaca contoh soalan peperiksaan Penguasa Bomba KB41 ni.

Last but not least, peperiksaan (PSEE) Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) ambilan KKM sudah hampir dimuktamadkan. Iklan sudah dikeluarkan dan panggilan exam akan menyusul bila-bila masa. Sila persiapkan diri korang dengan bacaan seperti contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) ni.

Serius, Ni Baru Penutup!

Korang tahukah, peperiksaan pembantu tadbir (p/o) dan pembantu tadbir (kewangan) dijalankan serentak? So, bagi yang dipanggil peperiksaan pembantu tadbir kewangan, luangkan sikit masa korang membaca contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir Kewangan W19.

Khusus calon pembantu operasi, dapatkan info berguna dan beberapa contoh soalan peperiksaan Pembantu Operasi N11 ini. Jangan ambil mudah peperiksaan tu.

Peperiksaan online terakhir untuk Penolong Pegawai Pendaftaran bagi tahun ni akan diadakan dalam beberapa hari lagi. Kepada yang dipanggil, tak rugi baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 ni.

Agensi Nuklear Malaysia melalui SPA sedang membuka ruang kepada calon yang berminat untuk bekerja dengan mereka. Jika korang menerima panggilan peperiksaan online SPA, sila dapatkan maklumat penting contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Sains C29 ini.

Pejabat Ketua Pegawai Keselamatan Kerajaan Malaysia melalui SPA telah membuka pengambilan jawatan Pembantu Keselamatan KP19. Jika korang ada mohon dan dah dipanggil exam, sila dapatkan info penting perjawatan dan exam di contoh soalan peperiksaan Pembantu Keselamatan KP19.

Jabatan Penjara Malaysia sudah mengeluarkan iklan melalui SPA untuk pengambilan jawatan Pegawai Penjara Gred KA19. Andainya korang ada mengisi dan sedang membuat persediaan, elok sangat kalau baca contoh soalan peperiksaan Pegawai Penjara KA19 ni.

OK, ni btl2 last, dgr khabar, jumlah calon yang dipanggil untuk jawatan pegawai undang-undang di Jabatan Peguam Negara tak beragak ramai. Tp tu stakat khabar angin la kan. Apa2 pun, better bersedia jg. Mari mulakan dengan membaca contoh soalan peperiksaan Pegawai Undang-Undang L41 ni.

Korang jangan lupa baca pula, penat atok tulis tu.

Bon Voyage dulu dari atok. Gud luck semua!

Atok
Follow me

2 thoughts on “Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29”

Leave a Comment

error: Content is protected !!