Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Bomba Gred KB19

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Bomba Gred KB19
0 Shares
contoh soalan peperiksaan Pegawai Bomba Gred KB19 Skop Kerja
Korang dipanggil exam Pegawai Bomba KB19 bulan ni?

Di bawah merupakan koleksi contoh soalan peperiksaan Pegawai Bomba Gred KB19 yang boleh dijadikan latihan calon peperiksaan. Cuba dapatkan jawapan bagi setiap contoh-contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Bomba Gred KB19 yang diberikan di bawah.

Selain dari itu, calon juga boleh dapatkan rujukan khas Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Bomba KB19 yang disarankan di bawah untuk dijadikan rujukan sebelum hadir peperiksaan pada pada tahun 2020 ini.

Permohonan jawatan kosong Pegawai Bomba Gred KB19

Sekiranya korang mahu mengisi jawatan kosong sebagai Pegawai Bomba Gred KB19 secara rasmi di sektor awam, permohonan boleh dilakukan dengan mengisi dan melengkapkan borang SPA8 di Portal SPA8i. Permohonan jawatan sebagai Pegawai Bomba Gred KB19 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara online.

Semakan penjadualan peperiksaan Pegawai Bomba Gred KB19

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PEGAWAI BOMBA GRED KB19 DI JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT
TARIKH PEPERIKSAAN : AKAN DIUMUMKAN KEMUDIAN

Pautan Alternatif:

Pautan akan dikemaskini kemudian

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/ web/guest/ senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan korang tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

*Semua calon akan menduduki peperiksaan pada masa yang sama, bermula pada jam 10:00 pagi hingga 11:00 pagi.

Jadual gaji Pegawai Bomba Gred KB19

Berikut adalah jadual gaji minimum-maksimum serta kadar kenaikan gaji tahunan bagi seorang Pegawai Bomba Gred KB19 ;

Gaji minimum – RM1,360.00
Gaji maksimum – RM4,052.00
KGT – RM100.00

*Di samping elaun-elaun, imbuhan-imbuhan dan kemudahan-kemudahan lain yang seorang penjawat jawatan Pegawai Bomba Gred KB19 layak terima.

Deskripsi tugas Pegawai Bomba Gred KB19

Apakah skop kerja atau senarai tugas Pegawai Bomba Gred KB19?

Secara am, tugas seorang Pegawai Bomba KB19 adalah seperti berikut:

• Melaksanakan kerja-kerja operasi pemadaman dan penyelamatan.
• Melaksanakan kerja penyelenggaraan harian ke atas jentera bomba dengan cekap.
• Mengendalikan pam bomba.
• Melaksanakan tugas-tugas pemanduan jentera bomba dengan cekap.
• Melaksanakan kerja-kerja di Bilik Kawalan dan Pengawasan.

Syarat lantikan dan kelayakan Pegawai Bomba Gred KB19

Calon lantikan terus hendaklah mempunyai :

Kewarganegaraan Malaysia;
Umur 18 tahun atau lebih;

Dan

Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).
(Gaji permulaan ialah pada Gred KB19: RM1,360.00);

Atau

Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji permulaan ialah pada Gred KB19: RM1,418.12);

Atau

Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji permulaan ialah pada Gred KB19: RM1,476.24)

Dan

Memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Pentaksiran Tingkatan Tiga/Penilaian Menengah Rendah atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Dan

Memenuhi syarat ukuran fizikal dan pancaindera seperti di bawah:

  • tinggi sekurang-kurangnya 1.57m bagi lelaki dan 1.53m bagi wanita tanpa bersepatu;
  • berat badan sekurang-kurangnya 48kg bagi lelaki dan 46kg bagi wanita.
  • mempunyai ukuran dada yang biasa sekurang-kurangnya 81sm dan 86sm semasa menarik nafas (lelaki sahaja);
  • lulus dalam ujian penglihatan bagi mata kiri dan kanan yang diuji berasingan dengan ketetapan V/6/9 tanpa menggunakan cermin mata;
  • pengecaman warna dan pendengaran yang tidak cacat; dan
  • diperiksa dan diperakui sihat untuk berkhidmat oleh pengamal perubatan berdaftar.

Dan

Melepasi/lulus ujian-ujian yang ditetapkan oleh Ketua Perkhidmatan seperti di bawah :

  • mengangkat berat seberat 54kg bagi lelaki dan 46kg bagi wanita;
  • menjulang dan menegakkan tangga Ajax;
  • menaiki tangga penyelamat 16.5m; dan
  • memanjat tali.

Peperiksaan Online Pegawai Bomba KB19

Panggilan peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Pegawai Bomba KB19 untuk tahun 2020 bakal dikeluarkan oleh SPA.

Peperiksaan online Pegawai Bomba Gred KB19 mungkin akan dijalankan satu (1) kali dalam tahun ini.

Tarikhnya masih belum ditentukan lagi.

Pada kebiasaanya, kesemua calon adalah dikehendaki menduduki peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) selama sejam untuk setiap sesi peperiksaan yang dijadualkan. Bermula jam10 pagi sampai la jam 11.00. Inilah tempoh singkat yang akan menentukan masa hadapan korang!

Senario Peperiksaan Pegawai Bomba Gred KB19

Untuk menyandang jawatan Pegawai Bomba Gred KB19, calon perlu, terlebih dahulu lulus peperiksaan yang dijalankan.

Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan online / tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut layak untuk dipanggil menghadiri temuduga yang akan dijadualkan kemudian.

Namun berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan awal.

Antara sebab yang dikenalpasti iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam peperiksaan Pegawai Bomba Gred KB19 terutama di bahagian B.

Format Peperiksaan Pegawai Bomba Gred KB19

Format Peperiksaan Pegawai Bomba Gred KB19 2020 terdapat perbezaan ketara berbanding tahun-tahun lepas.

Sebagai contoh, jika korang perasan, format soalan Pegawai Bomba Gred KB19 untuk sesi 2018 berbeza dengan format 2019. Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dah lakukan perubahan drastik untuk format sesi ini.

Format 2018 vs Format 2019

Format Penolong Pegawai Bomba Gred KB19 – 2018

Seksyen A: Pengetahuan Am

Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah

Format Pegawai Bomba Gred KB19 – 2019

Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris

Eh.. bukan sama ke tok? Nampak saja macam sama.

Penilaian tetap 2 (dua) Seksyen TETAPI perasan tak, ada perubahan di situ. Seksyen PENGETAHUAN AM ditiadakan dan digantikan dengan KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS.

Jadi jika korang gunakan perkongsian yang dibuat mengenai peperiksaan Pegawai Bomba Gred KB19 sesi peperiksaan 2018, memang korang akan buang masa.

Masa korang akan terbuang dengan baca tip dan trik cara sukses seksyan Pengetahuan Am. Seksyen ini adalah seksyen yang paling banyak makan masa calon sebenarnya.

Elak terlanggar pili bomba

Cumanya, calon adalah dinasihatkan agar lebih fokus pada seksyen B iaitu kefahaman Bahasa Inggeris. Inilah seksyen yang membuat ramai calon ‘terlanggar pili bomba’ lalu mendapat kecederaan teruk dalam keputusan peperiksaan.

Maklumlah, kita lahir-lahir da memang cakap Melayu. Kalau cikgu English masuk pun, haram sepatah tak faham.

Untuk seksyen A, ia melibatkan penyelesaian masalah. Masalah yang diberi hendaklah diselesaikan dengan menggunakan logik akal. Selain itu, aplikasi konsep matematik bertaraf SPM turut diperlukan bagi mencari kaedah penyelesaian.

Berikut merupakan sedikit perkongsian daripada atok mengenai beberapa contoh soalan setiap seksyen dan penjelasan topik.

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Bomba Gred KB19 – Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen ini memerlukan korang menyelesaikan permasalahan yang dikemukakan dengan menggunakan pendekatan :

  1. kemahiran logik,
  2. kebolehan menginterpretasi data
  3. melalui pemahanan konsep-konsep matematik.

Jangan sampai tergelincir daripada tangga penyelamat

Kebiasaannya, sesetengah calon memang mempunyai penyakit ‘loya dan mual-mual nombor’ terhadap soalan yang berkaitan nombor dan pengiraan. Asal tengok masalah yang melibatkan persamaan dan rumus saja terus rasa nak pitam dan hamipr-hampir ‘tergelincir daripada tangga penyelamat’.

Namun, jangan terlalu bimbang kerana dalam Peperiksaan Pegawai Bomba Gred KB19, soalan aplikasi konsep matemaik yang diajukan tidak melebihi sukatan pelajaran di peringkat SPM sahaja. Amat melegakan bukan?

Melalui pemerhatian yang dilakukan juga, atok cerakinkan soalan dalam Seksyen A ini kepada 4 bahagian utama iaitu;

  • Penyelesaian Masalah
  • Menginterpretasi Data
  • Soalan Matematik
  • Pemerhatian dan Logik (lebih kurang IQ test)

Berikut beberapa contoh soalan Pegawai Bomba Gred KB19 – Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah :

1) Budak berbaju merah mendapat markah tertinggi iaitu 4,500 markah. Budak berbaju biru pula mendapat kurang 250 markah daripada Budak berbaju kuning. Manakala Budak berbaju kuning mendapat kurang 350 markah daripada Budak berbaju merah. Berapakah jumlah markah mereka bertiga?

A) 13,500
B) 13,550
C) 12,550
D) 12,500

2) Daerah Kulim mempunyai bangsa M seramai 0.47 juta orang. Bangsa N pula seramai ¼ daripada bilangan Bangsa M. Manakala Bangsa O adalah seramai ¾ dari bilangan bangsa N. Berapakah jumlah Bangsa O di Daerah Kulim?

A) 72 956 Orang
B) 88 125 Orang
C) 117 500 Orang
D) 150 750 Orang

3) Hetty dan kakaknya Sarlene baru pulang dari kedai buku. Sebuah buku rujukan yang baharu saja dibeli oleh Hetty mengandungi lima halaman awal, 441 halaman bahagian teks dan 6 halaman bahagian akhiran. Semua muka surat bercetak. Berapakah bilangan helaian kertas dalam buku tersebut?

A) 454
B) 228
C) 452
D) 226

4) Marliza seorang gadis yang cantik dan bersopan. Dia dapat menjawab 6 soalan Geografi dalam masa 9 minit. Berapakah jumlah soalan Geografi yang boleh dijawab oleh Marliza dalam masa 1 jam 15 minit?

A) 55
B) 50
C) 40
D) 45

5) Marshila ialah adik kepada Marliza. Selain turut cantik seperti kakaknya, Marshila pula suka menabung. Dia mempunyai wang sebanyak RM450 di sebuah bank dengan kadar faedah 4.5% setahun. Kirakan tempoh masa setahun pinjaman Marshila untuk mendapat dividen sebanyak RM81?

A) 4 tahun
B) 3.5 tahun
C) 5 tahun
D) 4.5 tahun

6) Harga 40 ekor Udang Galah ialah RM380. Berapakah harga purata seekor Udang Galah?

A) RM 10.00
B) RM 9.00
C) RM 8.50
D) RM 9.50

7) Mustafa membelanjakan 10% daripada pendapat gajinya setiap bulan untuk membayar bil utiliti iaitu RM100. Sekiranya gaji Mustafa dinaikkan 50% pada bulan hadapan, berapakan berapakah gaji baru yang akan diperolehinya?

A) RM1000
B) RM1500
C) RM1750
D) RM2000

8) Mohd. Akmal membeli sebuah Sofa dengan harga RM 6000 untuk kegunaan peribadi. Potongan sebanyak 6% kerana Mohd. Akmal membeli dengan mengunakan kupon diskaun. Berapakah harga Sofa selepas menggunakan kupon diskaun?

A) RM5,640.00
B) RM7,540.00
C) RM4,640.00
D) RM5,540.00

Untuk lebih banyak contoh dan skema jawapan lengkap bagi seksyen A Pegawai Bomba KB19 ini. Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Pegawai Bomba Gred KB19 berikut :

contoh soalan peperiksaan online Pegawai Bomba Gred KB19

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Bomba Gred KB19 – Kefahaman Bahasa Inggeris

Inilah seksyen ‘killer’ yang ‘membunuh’ peluang ramai calon. Walau maciam mana pun, soalan yang diketengahkan dalam seksyen B ini masih tidak melebihi sukatan dalam yang sudah korang pelajari sewaktu SPM dolo-dolo.

Soalan diolah dalam bentuk; sama ada petikan ringkas dan diikuti beberapa soalan comprehension atau soalan berkaitan grammar atau vocabulary.

Contoh soalan adalah seperti berikut :

1) Sherry has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Sherry has three animals in total.
B) Sherry has more cats than dogs.
C) One of Sherry’s cats is black.
D) All of Sherry’s dogs have spots.

2) Please read the following sentence.

Once Hanilieza lifted her pen and made a start, writing the essay became easy.

If we change the start of the sentence to:

Writing the essay became easy..

What will the ending be?

A) after starting.
B) after lifting her pen.
C) once Hanilieza lifted her pen and made a start.
D) once she lifted her pen and made a start.

3) He stopped ____________ to us. We spent ten minutes having a really nice chat before he moved on again.

A) to talk
B) talking
C) talks
D) talked

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 4 – 5).

Among predatory dinosaurs, few flesh-eaters were bigger, faster and nastier than the “tyrant lizard” of popular imagination, the Tyrannosaurus Rex. At least, that is what we have been led to believe.

Now research suggests that, far from being the Ferrari of dinosaurs, Tyrannosaurus Rex, whose ferocious reputation has fascinated generations of schoolchildren, was in fact a cumbersome creature with a usual running speed of twenty-five kilometres an hour. This is a mere snail’s pace compared with modern animals such as the cheetah.

Unlike some of the predators of today’s African savannah, which can change direction almost immediately, the dinosaur would have had to turn slowly or risk tumbling over. And while a human can spin forty-five degrees in a twentieth of a second, a Tyrannosaurus would have taken as much as two seconds, as it would have been hampered by its long tail. Thankfully, however, all its prey, such as triceratops, would have been afflicted with the same lack of speed and agility.

The findings were reached after researchers used computer modelling and biomechanical calculations to work out the dinosaur’s speed, agility and weight. They based their calculations on measurements taken from a fossil dinosaur representative of an average Tyrannosaurus and concluded the creatures probably weighed between six and eight tonnes.

Calculations of the leg muscles suggest that the animal would have had a top speed of forty kilometres an hour, which is nothing compared to a cheetah’s one hundred kilometres an hour. It is sobering to reflect, though, that an Olympic sprinter runs at about thirty-five kilometres an hour, not sufficient to outrun a Tyrannosaurus, should Man have been around at that time!

4) In calculating the size, speed and agility of Tyrannosaurus Rex, scientists used:

A) examination of fossils.
B) biomechanical calculations and computer models.
C) comparisons with modern animals.
D) A and B together.
E) B and C together.

5) The overall theme of the passage is:

A) Because it was cumbersome, Tyrannosaurus Rex was lucky to survive.
B) Tyrannosaurus Rex’s speed and agility were still superior to those of other dinosaurs.
C) Tyrannosaurus Rex’s fierce reputation is now laid to rest.
D) Compared to modern predatory animals, Tyrannosaurus Rex was slow and cumbersome.

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 6 – 7).

“Anne,” cried Mary, still at her window, “there is Mrs Clay, I am sure, standing under the colonnade, and a gentleman with her. I saw them turn the corner from Bath Street just now. They seemed deep in talk. Who is it? Come, and tell me. Good heavens! I recollect. It is Mr Elliot himself.”

“No,” cried Anne, quickly, “it cannot be Mr Elliot, I assure you. He was to leave Bath at nine this morning, and does not come back till to-morrow.”
As she spoke, she felt that Captain Wentworth was looking at her, the consciousness of which vexed and embarrassed her, and made her regret that she had said so much, simple as it was.

Mary, resenting that she should be supposed not to know her own cousin, began talking very warmly about the family features, and protesting still more positively that it was Mr Elliot, calling again upon Anne to come and look for herself, but Anne did not mean to stir, and tried to be cool and unconcerned. Her distress returned, however, on perceiving smiles and intelligent glances pass between two or three of the lady visitors, as if they believed themselves quite in the secret. It was evident that the report concerning her had spread, and a short pause succeeded, which seemed to ensure that it would now spread farther.

“Do come, Anne” cried Mary, “come and look yourself. You will be too late if you do not make haste. They are parting; they are shaking hands. He is turning away. Not know Mr Elliot, indeed! You seem to have forgotten all about Lyme.”

To pacify Mary, and perhaps screen her own embarrassment, Anne did move quietly to the window. She was just in time to ascertain that it really was Mr Elliot, which she had never believed, before he disappeared on one side, as Mrs Clay walked quickly off on the other; and checking the surprise which she could not but feel at such an appearance of friendly conference between two persons of totally opposite interest, she calmly said, “Yes, it is Mr Elliot, certainly. He has changed his hour of going, I suppose, that is all, or I may be mistaken, I might not attend;” and walked back to her chair, recomposed, and with the comfortable hope of having acquitted herself well.

From ‘Persuasion’, by Jane Austen.

6) Anne does not believe it is Mr Elliot whom Mary sees from the window because:

A) Mary does not know what Mr Elliot looks like.
B) Mr Elliot was to have left Bath earlier that day.
C) it was highly unlikely that Mr Elliot would be a friend of Mrs Clay.
D) A and B together.
E) B and C together.

7) Anne obviously knows Mr Elliot quite well for all the following reasons EXCEPT:

A) she has knowledge of his travel plans.
B) she shows discomfort at Mary spotting him.
C) she is sensitive to what the other ladies might know.
D) she had been speaking about Mr Elliot to others in the room.
E) Mary refers to Anne meeting Mr Elliot in Lyme.

Dapat tak jawpan untuk contoh soalan di atas?

Untuk lebih banyak contoh soalan Pegawai Bomba KB19 ini (yang dilengkapi skema jawapan padu). Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Pegawai Bomba Gred KB19 di bawah.

contoh soalan peperiksaan online Pegawai Bomba KB19 Tugas

Rujukan & Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Bomba KB19

Untuk sesi 2020, rujukan penuh kali ini telah dikemaskini dengan format terbaharu peperiksaan online SPA yang berbeza daripada sesi terakhir peperiksaan.

Kenapa korang kena dapatkan rujukan penuh ni?

  1. Nota Ringkas & padat (jimat masa persediaan korang)
  2. Contoh Soalan (biasakan korang dengan format)
  3. Skema jawapan (menambah kepandaian korang)
  4. Boleh beli asing2 (nak seksyen B saja pun boleh).

Cara beli rujukan penuh

Arahan:

  1. Klik Rujukan Peperiksaan Pegawai Bomba Gred KB19.
  2. Scroll ke bawah dan klik button ‘Beli Sekarang’.
  3. Scroll ke bawah dan pilih pakej yang sesuai dengan bajet korang.
  4. Scroll ke bawah dan masukkan alamat emel ke dalam ruang disediakan, kemudian klik button ‘Proceed to Checkout’.
  5. Tunggu cara pembayaran akan dihantar melalui emel (yang korang masukkan tadi).

Confirm lulus ke ni tok kalau saya beli rujukan ini?

Atok tak berani janji apa-apa. Hal lulus ni kita serah pada Allah SWT. Yang penting korang da berusaha sebaik mungkin.

Apa yang atok recommend ni adalah rujukan & Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Bomba KB19 terbaik yang ada di pasaran setakat ini. Termasuk nota, contoh soalan dan penerangan untuk memudahkan persediaan Peperiksaan Pegawai Bomba Gred KB19 korang.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Jika ia tidak membantu saya, camna tok?

Jangan risau. Jika korang hadir Peperiksaan Pegawai Bomba Gred KB19 dan dapati rujukan ini langsung tidak membantu, korang boleh buat permohonan pengembalian wang dalam tempoh 24 jam selepas peperiksaan.

Duit korang dapat, rujukan ni korang simpan. Anggap ni sedekah daripada atok dan Syarikat Infokerjaya.

Namun, pastikan korang dah baca semua nota dan buat semua latihan dalam rujukan ini. Atok yakin & percaya ia bakal membantu korang menjawab Soalan Peperiksaan Pegawai Bomba Gred KB19 🙂

Dah tak ingat formula Matematik la tok..

Jangan risau. Dalam rujukan ni dah sediakan nota-nota ringkas Matematik untuk korang ‘refresh’ semula formula-formula matematik yang da hampir terhapus dari ingatan tu.

Paling penting, nota-nota Matematik ini adalah daripada soalan-soalan yang biasa ditanya dalam peperiksaan kerajaan sepanjang 2014-2019.

Tak perlu ulangkaji dan study keseluruhan buku teks Matematik. Korang bukan nak duduk SPM pun. Yang bestnya, dalam rujukan ni da pilih topik yang perlu sahaja. Maklumat ni sulit ya. Untuk korang yang serius tak nak buang masa dan nak sukses 🙂

Exam da dekat. Sempat ke pos buku ni tok?

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Bomba Gred KB19 ni bukan buku. Tetapi eBook dalam versi download. Korang akan diberikan akses ke laman download untuk muaturun semua komponen selepas bayaran diselesaikan.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Korang tak perlu tunggu whatapps daripada orang Pos Laju atau lain-lain kurier gtaw barang da sampai. Pastu naik la keta atau motor dlm setengah jam. Pegi ulang-alik amik barang.

Kalau korang yg banyak sgt ink tu, boleh print eBook ni. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Ada soalan lagi? Kalau da tak ada, cepat dapatkan sekarang juga sebelum jualan ditutup. Rujukan ni bukan dijual selama-lamanya.

Jadi, demikianlah adanya.

Sedikit sebanyak contoh soalan peperiksaan Pegawai Bomba Gred KB19 yang akan korang hadapi pada tahun 2020 nanti.

Contoh soalan yang atok bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Selamat menduduki peperiksaan!

Penutup

Sementara tu, bagi korang yang akan menduduki ujian psikometrik dalam jangkamasa terdekat ni. Korang jangan tinggal duduk diam, tidur bangun makan sesaja. Baca penjelasan penuh atok mengenai ujian psikometrik SPA.

Lagi satu, Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Bomba Gred KB19 ni untuk korang yang nak masuk kerja kerajaan sahaja.

Bagi yang lebih meminati kerja swasta (atas sebab ruang peningkatan karier yang lebih menarik), korang bacalah cara mohon kerja swasta yang betul yg atok da kongsi sebelum ni.

Sebelum menghadirkan diri korang tu ke mana-mana karnival kerjaya swasta, korang kena tahu dulu apa tips penting menghadiri temuduga terbuka swasta. Jangan da gerak, baru nak rojer atok pula. Dah terlambat.

Penutup betul ni

Tarikh exam Pembantu Laut da semakin hampir. Elok sangat kalau korang sempat baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Laut A19 ni. Mana tahu ada contoh yang atok bagi tu kuar exam. Sapa tahu kan..

Kepada yang bakal menganggotai NADA sebagai pembantu S19. Tolong hapuskan sama sekali ancaman ini daripada negara kita. Duduklah peperiksaan online tu dengan yakin sambil baca Contoh soalan peperiksaan Pembantu Antidadah S19.

Tak lupa juga kepada calon exam penolong pegawai tadbir ambilan under Kementerian Kesihatan Malaysia. Sila baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29. Atok harap di sedikit sebanyak membantu korang.

Last but not least, khas cucu atok yang dipanggil exam penolong pegawai pembangunan masyarakat. Pastinya contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 ini akan memberi sedikit pendedahan berguna.

Serius, ni baru penutup!

Dapat panggilan PSEE pembantu tadbir P/O? Antara bahan bacaan yang sesuai untuk korang sebelum duduk PSEE tu ialah contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19.

Korang tahukah, exam pembantu tadbir (p/o) dan pembantu tadbir (kewangan) dijalankan serentak? So, bagi yang dipanggil exam pembantu tadbir kewangan, luangkan sikit masa korang membaca contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir Kewangan W19.

Khusus calon pembantu operasi, dapatkan info berguna dan beberapa contoh soalan peperiksaan Pembantu Operasi N11 ini. Jangan ambil mudah exam tu.

OK, ni btl2 last. Exam online terakhir untuk Penolong Pegawai Pendaftaran bagi tahun ni akan diadakan dalam beberapa hari lagi. Kepada yang dipanggil, tak rugi baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 ni.

Korang jangan lupa baca pula, penat atok tulis tu.

Bon Voyage dulu dari atok. Gud luck semua!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link