Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19

Adakah korang dipanggil ke exam online Pembantu Pemuliharaan S19 pada 19 Ogos 2020 ini? Di bawah merupakan koleksi contoh soalan peperiksaan Pembantu Pemuliharaan Gred S19 yang boleh dijadikan latihan calon peperiksaan. Cuba dapatkan jawapan bagi setiap contoh-contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 yang diberikan di bawah.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 Jabatan Arkib Negara

Selain dari itu, calon juga boleh dapatkan rujukan khas contoh soalan peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 yang disarankan di bawah untuk dijadikan rujukan sebelum hadir peperiksaan pada pada 19 Ogos 2020 ini.

Nota: Bagi korang yg berjaya dipanggil ke sesi temuduga. Setinggi tahniah atok ucapkan! Bukan senang nak lepas exam online S19. Sudah pasti persediaan sudah mula korang lakukan. Terus saja baca contoh soalan temuduga Penolong Pembantu Pemuliharaan S19 ni.

Permohonan Jawatan Kosong Pembantu Pemuliharaan S19

Sekiranya korang mahu mengisi jawatan kosong sebagai Pembantu Pemuliharaan S19 secara rasmi di sektor awam, permohonan boleh dilakukan dengan melengkapkan borang SPA9 di Portal SPA9. Permohonan jawatan sebagai Pembantu Pemuliharaan S19 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara online.

Semakan Penjadualan Peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PEMBANTU PEMULIHARAAN GRED S19 DI JABATAN ARKIB NEGARA

TARIKH PEPERIKSAAN : 19 OGOS 2020

MASA PEPERIKSAAN : 10.00 PAGI -11.00 PAGI

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/pembantu-pemuliharaan-s19

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan korang tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

*Semua calon akan menduduki peperiksaan pada masa yang sama, bermula pada jam 10:00 pagi hingga 11:00 pagi.

Jadual Gaji Pembantu Pemuliharaan S19

Berikut adalah jadual gaji minimum-maksimum serta kadar kenaikan gaji tahunan bagi seorang Pembantu Pemuliharaan S19;

Gaji minimum RM 1,355.00
Gaji maksimum RM 4,007.00
Kenaikan Gaji TahunanRM 100.00

*Di samping elaun-elaun dan imbuhan-imbuhan lain yang seorang penjawat jawatan Pembantu Pemuliharaan bergred S19 layak terima.

Deskripsi Tugas Pembantu Pemuliharaan S19

Apakah skop kerja atau senarai tugas Pembantu Pemuliharaan S19?

Secara am, tugas seorang Pembantu Pemuliharaan S19 adalah seperti berikut:

” Menjalankan kerja-kerja membaik pulih dan memulihara (termasuk tugas penjilidan) semua rekod kerajaan dalam pelbagai bentuk meliputi buku fail, peta, pelan, manuskrip, surat perjanjian, watikah, gambar dan seumpamanya. “

Syarat Lantikan Dan Kelayakan Pembantu Pemuliharaan S19

Calon lantikan terus hendaklah mempunyai :

Kewarganegaraan Malaysia;
Umur 18 tahun atau lebih;

Dan

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
(Gaji permulaan ialah pada Gred S19: RM1,352.00);

atau

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji permulaan ialah pada Gred S19: RM1,408.40);

atau

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji permulaan ialah pada Gred S19: RM1,464.80).

Dan

Memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Pentaksiran Tingkatan Tiga/Penilaian Menengah Rendah atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Peperiksaan Online Pembantu Pemuliharaan S19

Panggilan peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Pembantu Pemuliharaan S19 untuk tahun 2020 sudah dikeluarkan oleh SPA.

Peperiksaan online Pembantu Pemuliharaan S19 akan dijalankan satu (1) kali dalam bulan Ogos ini.

Iaitu pada 19 Ogos 2020. Ngam-ngam hari Rabu ini.

Kesemua calon adalah dikehendaki menduduki peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) selama sejam untuk setiap sesi peperiksaan yang dijadualkan. Bermula jam10 pagi sampai la jam 11.00. Inilah tempoh singkat yang akan menentukan masa hadapan korang!

Senario Peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19

Untuk menyandang jawatan Pembantu Pemuliharaan S19, calon perlu, terlebih dahulu lulus peperiksaan yang dijalankan.

Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan online / tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut akan dipanggil untuk menghadiri temuduga yang akan dijadualkan kemudian.

Namun berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan awal.

Antara sebab yang dikenalpasti iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 terutama di bahagian B.

Format Peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19

Format Peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 pada 19 Ogos 2020 terdapat perbezaan ketara berbanding tahun-tahun lepas.

Jika korang perasan, format soalan Pembantu Pemuliharaan S19 untuk sesi 2018 berbeza dengan format 2020. Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dah lakukan perubahan drastik untuk format sesi ini.

Format 2018 Vs Format 2020

Format Pembantu Pemuliharaan S19 – 2018

Seksyen A: Pengetahuan Am

Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah

Format Pembantu Pemuliharaan S19 – 2020

Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris

Eh.. Bukan Sama Ke Tok? Nampak Saja Macam Sama.

Penilaian tetap 2 (dua) Seksyen TETAPI perasan tak, ada perubahan di situ. Seksyen PENGETAHUAN AM ditiadakan dan digantikan dengan KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS.

Jadi jika korang gunakan perkongsian yang dibuat mengenai peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 sesi peperiksaan 2018, memang korang akan buang masa.

Masa korang akan terbuang dengan baca tip dan trik cara sukses seksyan Pengetahuan Am. Seksyen ini adalah seksyen yang paling banyak makan masa calon sebenarnya.

Elak Rosak Dokumen Bersejarah (sekadar metafora)

Cumanya, calon adalah dinasihatkan agar lebih fokus pada seksyen B iaitu kefahaman Bahasa Inggeris. Inilah seksyen yang membuat ramai calon cuai hingga ‘merosakkan dokumen penting yang bersejarah’ sehingga tak layak melepasi PSEE.

Maklumlah, kita lahir-lahir da memang cakap Melayu. Kalau cikgu BI masuk pun, haram sepatah tak faham.

Untuk seksyen A, ia melibatkan penyelesaian masalah. Masalah yang diberi hendaklah diselesaikan dengan menggunakan logik akal.

Selain itu, aplikasi konsep matematik bertaraf SPM turut diperlukan bagi mencari kaedah penyelesaian.

Berikut merupakan sedikit perkongsian daripada atok mengenai beberapa contoh soalan setiap seksyen dan penjelasan topik.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 – Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen ini memerlukan korang menyelesaikan permasalahan yang dikemukakan dengan menggunakan pendekatan :

 1. kemahiran logik,
 2. kebolehan menginterpretasi data
 3. melalui pemahanan konsep-konsep matematik.

Loya Dan Mual-Mual Nombor

Kebiasaannya, sesetengah calon memang mempunyai penyakit ‘loya dan mual-mual nombor’ terhadap soalan yang berkaitan nombor dan pengiraan. Asal tengok masalah yang melibatkan pengiraan dan rumus saja terus rasa nak pitam.

Namun, jangan terlalu bimbang kerana dalam Peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19, soalan aplikasi konsep matemaik yang diajukan tidak melebihi sukatan pelajaran di peringkat SPM sahaja. Lega bukan?

Melalui pemerhatian yang dilakukan juga, atok cerakinkan soalan dalam Seksyen A ini kepada 4 bahagian utama iaitu;

 • Penyelesaian Masalah
 • Menginterpretasi Data
 • Soalan Matematik
 • Pemerhatian dan Logik (lebih kurang IQ test)

Berikut Beberapa Contoh Soalan Pembantu Pemuliharaan S19 – Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah

1) Budak A mendapat markah tertinggi iaitu 4,500 markah. Budak B pula mendapat kurang 250 markah daripada Budak C. Manakala Budak C mendapat kurang 350 markah daripada Budak A. Berapakah jumlah markah mereka bertiga?

A) 13,500
B) 13,550
C) 12,550
D) 12,500

2) Daerah Maradong mempunyai bangsa M seramai 0.47 juta orang. Bangsa N pula seramai ¼ daripada bilangan Bangsa M. Manakala Bangsa O adalah seramai ¾ dari bilangan bangsa N. Berapakah jumlah Bangsa O di Daerah Maradong?

A) 72 956 Orang
B) 88 125 Orang
C) 117 500 Orang
D) 150 750 Orang

3) Anney dan kaknya Silvia baru pulang dari kedai buku. Sebuah buku rujukan yang baharu saja dibeli oleh Anney mengandungi lima halaman awal, 441 halaman bahagian teks dan 6 halaman bahagian akhiran. Semua muka surat bercetak. Berapakah bilangan helaian kertas dalam buku tersebut?

A) 454
B) 228
C) 452
D) 226

4) Amna Insyirah seorang gadis yang cantik dan bersopan. Dia dapat menjawab 6 soalan Math dalam masa 9 minit. Berapakah jumlah soalan Math yang boleh dijawab oleh Amna Insyirah dalam masa 1 jam 15 minit?

A) 55
B) 50
C) 40
D) 45

5) Nur Aressya ialah adik kepada Amna Insyirah. Selain turut cantik seperti kakaknya, Lilyanna suka menabung. Dia mempunyai wang sebanyak RM450 di sebuah bank dengan kadar faedah 4.5% setahun. Kirakan tempoh masa setahun pinjaman Nur Aressya untuk mendapat dividen sebanyak RM81?

A) 4 tahun
B) 3.5 tahun
C) 5 tahun
D) 4.5 tahun

6) Harga 40 ekor Lobster Gred F ialah RM380. Berapakah harga purata seekor Lobster Grad F?

A) RM 10.00
B) RM 9.00
C) RM 8.50
D) RM 9.50

7) Acen membelanjakan 10% daripada pendapat gajinya setiap bulan untuk membayar bil utiliti iaitu RM100. Sekiranya gaji Acen dinaikkan 50% pada bulan hadapan, berapakan berapakah gaji baru yang akan diperolehinya?

A) RM1000
B) RM1500
C) RM1750
D) RM2000

Untuk contoh lengkap dan skema jawapan lengkap bagi seksyen Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Pemuliharaan S19 ini. Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Pembantu Pemuliharaan Gred S19 berikut :

Contoh Soalan Peperiksaan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Pemuliharaan S19

Atau pun,

Baca perkongsian yang membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Daya Menyelesaikan Masalah (Updated 2020) dengan detil. Ia akan meningkatkan lagi kefahaman korang terhadap pecahan soalan dalam seksyen ini.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 – Kefahaman Bahasa Inggeris

Inilah seksyen ‘killer’ yang ‘membunuh’ peluang ramai calon. Walau maciam mana pun, soalan yang diketengahkan dalam seksyen B ini masih tidak melebihi sukatan dalam yang sudah korang pelajari sewaktu SPM dolo-dolo.

Soalan diolah dalam bentuk; sama ada petikan ringkas dan diikuti beberapa soalan comprehension atau soalan berkaitan grammar atau vocabulary. Contoh soalan adalah seperti berikut :

1) What does this sentence suggest?

A bird in the hand is worth two in the bush.

A) Your own possessions are always worth more to you.
B) Birds are hard to catch, so hang on to one if you catch it.
C) To have something is better than having nothing at all.
D) A trained bird is twice the value of an untrained one.

2) Lorianna has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Lorianna has three animals in total.
B) Lorianna has more cats than dogs.
C) One of Lorianna’s cats is black.
D) All of Lorianna’s dogs have spots.

3) Please read the following sentence.

Once Pavithra lifted her pen and made a start, writing the essay became easy.

If we change the start of the sentence to:

Writing the essay became easy…

What will the ending be?

A) after starting.
B) after lifting her pen.
C) once Pavithra lifted her pen and made a start.
D) once she lifted her pen and made a start.

4) He stopped _____________ to us. We spent ten minutes having a really nice chat before he moved on again.

A) to talk
B) talking
C) talks
D) talked

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 5 – 10).

(The following passage is adapted from John F. Kennedy’s Inaugural address delivered Friday, January 20, 1961).

So let us begin a new remembering on both sides that civility is not a sign of weakness, and sincerity is always subject to proof. Let us never negotiate out of fear. But let us never fear to negotiate. And if a beachhead of cooperation may push back the jungle of suspicion, let both sides join in creating a new endeavor, not a new balance of power, but a new world of law, where the strong are just and the weak secure and the peace preserved.

All this will not be finished in the first one hundred days. Nor will it be finished in the first one thousand days, nor in the life of this Administration, nor even perhaps in our lifetime on this planet. But let us begin.

In your hands, my fellow citizens, more than mine, will rest the final success or failure of our course. Since this country was founded, each generation of Americans has been summoned to give testimony to its national loyalty. The graves of young Americans who answered the call to service surround the globe.

Now the trumpet summons us again; not as a call to bear arms, though arms we need; not as a call to battle, though embattled we are; but a call to bear the burden of a long twilight struggle, year in and year out, “rejoicing in hope, patient in tribulation”—a struggle against the common enemies of man: tyranny, poverty, disease and war itself. Can we forge against these enemies a grand and global alliance, North and South, East and West, that can assure a more fruitful life for all mankind? Will you join in that historic effort?

In the long history of the world, only a few generations have been granted the role of defending freedom in its hour of maximum danger. I do not shrink from this responsibility; I welcome it. I do not believe that any of us would exchange places with any other people or any other generation. The energy, the faith, the devotion which we bring to this endeavor will light our country and all who serve it—and the glow from that fire can truly light the world.

And so, my fellow Americans: ask not what your country can do for you—ask what you can do for your country. My fellow citizens of the world: ask not what America will do for you, but what together we can do for the freedom of man.

Finally, whether you are citizens of America or citizens of the world, ask of us here the same high standards of strength and sacrifice which we ask of you. With a good conscience our only sure reward, with history the final judge of our deeds, let us go forth to lead the land we love, asking His blessing and His help, but knowing that here on Earth God’s work must truly be our own.

5) The question marks that end the final sentences of paragraph 4 have primarily which effect?

A) They invite the readers to see themselves as active participants in the fight against tyranny.
B) They are placed there to soften the message that Americans cannot independently fight wars.
C) They allude to the idea that some questions, such as how Americans should behave, have no concrete answers.
D) They help to criticize previous generations for leaving the work of freedom unfinished.

6) According to Kennedy, which of the following is somewhat unique to this generation of Americans?

A) The opportunity to defend their freedom by fighting abroad.
B) Their ability to have a clean conscience.
C) The opportunity to defend freedom at a time when it is most severely threatened.
D) Their ability to fight tyranny.

7) Which choice provides the best evidence for the answer to the previous question?

A) “Can we forge against these enemies a grand and global alliance, North and South, East and West, that can assure a more fruitful life for all mankind?” (Paragraph 4, Sentence 2)
B) “In the long history of the world, only a few generations have been granted the role of defending freedom in its hour of maximum danger.” (Paragraph 5, Sentence 1)
C) “I do not believe that any of us would exchange places with any other people or any other generation” (Paragraph 5, Sentence 3)
D) “My fellow citizens of the world: ask not what America will do for you, but what together we can do for the freedom of man.” (Paragraph 6, Sentence 2)

8) In paragraph 6, the use of the phrase “my fellow Americans” is likely intended to

A) unite the audience with Kennedy in a fight towards a common goal.
B) recruit the audience to vote for Kennedy for president.
C) to highlight the differences between Kennedy and the audience.
D) encourage the audience to join the military to fight for freedom.

9) What idea does Kennedy mention in the final paragraph that is not discussed elsewhere in the passage?

A) Citizenship
B) The world outside America
C) Religion
D) Justice

10) Overall, the tone of the passage can BEST be described as

A) logical and calculated.
B) emotional and esoteric.
C) desperate and intellectual.
D) moralistic and impassioned.

Dapat tak jawapan untuk contoh soalan di atas?

Untuk lebih banyak contoh soalan kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Pemuliharaan S19 ini (yang dilengkapi skema jawapan padu). Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Pembantu Pemuliharaan Gred S19 di bawah.

Contoh Soalan Peperiksaan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Pemuliharaan S19

Atau

Baca perkongsian yang membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Kefahaman Bahasa Inggeris (Updated 2020) dengan detil. Ia akan meningkatkan lagi kefahaman korang terhadap pecahan soalan dalam seksyen ini.

Rujukan & Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19

Untuk sesi Ogos 2020, rujukan penuh kali ini telah dikemaskini dengan format terbaharu peperiksaan online SPA yang berbeza daripada sesi terakhir peperiksaan.

Kenapa korang kena dapatkan rujukan penuh ni?

 1. Nota Ringkas & padat (jimat masa persediaan korang)
 2. Contoh Soalan (biasakan korang dengan format)
 3. Skema jawapan (menambah kepandaian korang)
 4. Boleh beli asing2. Cth: Cuma nak seksyen B saja. Pon boley..

Cara beli rujukan penuh.

Arahan:

 1. Klik Rujukan Peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19.
 2. Scroll ke bawah dan klik button ‘Beli Sekarang’.
 3. Scroll ke bawah dan pilih pakej yang sesuai dengan bajet korang.
 4. Scroll ke bawah dan masukkan alamat emel ke dalam ruang disediakan, kemudian klik button ‘Proceed to Checkout’.
 5. Tunggu cara pembayaran akan dihantar melalui emel (yang korang masukkan tadi).

Confirm Lulus Ke Tok Kalau Saya Beli Rujukan Ini?

Atok tak berani janji apa-apa. Hal lulus ni kita serah pada Allah SWT. Yang penting korang da berusaha sebaik mungkin.

Apa yang atok recommend ni adalah rujukan & Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 terbaik yang ada di pasaran setakat ini. Termasuk nota, contoh soalan dan penerangan untuk memudahkan persediaan Peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 korang.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Dah Tak Ingat Formula Matematik La Tok..

Jangan risau. Rujukan Pembantu Pemuliharaan S19 ni dah sediakan nota-nota ringkas Matematik untuk korang ‘refresh’ semula formula-formula matematik yang da hampir terhapus dari kenangan.

Paling penting, nota-nota Matematik ini adalah daripada soalan-soalan yang biasa ditanya dalam peperiksaan kerajaan sepanjang 2017-2020.

Tak perlu ulangkaji dan study semua topik dalam buku teks Matematik. Korang bukan nak duduk SPM pun. Yang bestnya, dalam rujukan ni da pilih topik yang perlu sahaja. Maklumat ni sulit ya. Untuk korang yang serius tak nak buang masa dan nak sukses sahaja!

Sempat Ke Pos Buku Ni Tok?

Korang tak perlu tunggu whatapps daripada orang Pos Laju atau lain-lain kurier gtaw barang da sampai. Pastu naik la keta atau motor dlm 55 minit. Pegi ulang-alik amik barang.

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 ni bukan buku. Tetapi eBook dalam versi download. Korang akan diberikan akses ke laman download untuk muaturun semua komponen selepas bayaran diselesaikan.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Kalau korang yg banyak sgt ink tu, boleh print eBook ni. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Ada soalan lagi? Kalau da tak ada, cepat dapatkan sekarang juga sebelum jualan ditutup. Rujukan ni bukan dijual selama-lamanya.

Jadi, demikianlah adanya.

Sedikit sebanyak contoh soalan peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 yang akan korang hadapi pada tanggal 19 Ogos 2020 nanti.

Contoh soalan yang atok bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Selamat menduduki peperiksaan!

Lain-Lain FAQ

Ini Soalan Bocor Pembantu Pemuliharaan S19 Ker Tok?

Tentulah bukan. Tiada isu bocor. Itu rahsia rasmi kerajaan. Ini pakej rujukan yang mengandungi latih tubi dan nota-nota padat. Ia cuma membantu korang study dan mengulangkaji sahaja.

Camna Nak Dapatkan Rujukan Pembantu Pemuliharaan S19 Ni?

Klik pautan rujukan Pembantu Pemuliharaan S19 ini. Ikuti arahan pembelian di laman tempahan berkenaan.

Tok, Ada Contoh Soalan Bahasa Inggeris Tak Dalam Rujukan S19 Ni?

Sudah tentu ada. Ia telah disediakan dalam bilangan yang memadai untuk membantu ulangkaji anda.

Contoh Soalan Matematik Pembantu Pemuliharaan S19 Ada Disediakan?

Ada. Dan seksyen melibatkan pengiraan ini dipanggil sebagai seksyen Daya Menyelesaikan Masalah (matematik). Contoh-contoh soalan yang disediakan setara dengan aras yang telah ditetapkan oleh SPA.

Penutup

Sementara tu, bagi korang yang akan menduduki ujian psikometrik dalam jangkamasa terdekat ni. Korang jangan tinggal duduk diam, bangun tidur sesaja. Baca penjelasan penuh atok mengenai ujian psikometrik SPA.

Lagi satu, Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 ni untuk korang yang nak masuk kerja kerajaan sahaja.

Bagi yang lebih suka kerja swasta (atas sebab peluang peningkatan karier yang lebih menjanjikan), korang bacalah cara mohon kerja swasta yang betul yg atok da kongsi sebelum ni.

Sebelum korang gerak ke mana-mana karnival kerjaya swasta, korang kena tahu dulu apa tips penting menghadiri temuduga terbuka swasta. Jangan da gerak, baru nak rojer atok pula. Dah terlambat.

Agensi Nuklear Malaysia melalui SPA membuka peluang kepada calon yang berminat untuk bekerja dengan mereka. Jika anda menerima panggilan exam SPA, sila dapatkan maklumat penting contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Sains C29 ini.

Kementerian Belia dan Sukan memerlukan kehadiran Pembantu Kesatria S19 yg mahir dan komited utk diserap masuk ke dalam institut-institut latihan di bawahnya. Adakah korang dipanggil PSEE Pembantu Kesatria? Baca dan fahami dahulu apakah contoh soalan peperiksaan Pembantu Kesatria S19.

Penutup Juga

Tarikh exam Pembantu Laut da semakin hampir. Elok sangat kalau korang sempat baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Laut A19 ni. Mana tahu ada contoh yang atok bagi tu kuar exam. Sapa tahu kan..

Kepada yang bakal menganggotai NADA sebagai pembantu S19. Tolong hapuskan sama sekali ancaman ini daripada negara kita. Duduklah peperiksaan online tu dengan yakin sambil baca Contoh soalan peperiksaan Pembantu Antidadah S19.

Tak lupa juga kepada calon exam penolong pegawai tadbir ambilan under Kementerian Kesihatan Malaysia. Sila baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29. Atok harap di sedikit sebanyak membantu korang.

Last but not least, khas cucu atok yang dipanggil exam penolong pegawai pembangunan masyarakat. Pastinya contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 ini akan memberi sedikit pendedahan berguna.

Dapat panggilan PSEE pembantu tadbir P/O? Antara bahan bacaan yang sesuai untuk korang sebelum duduk PSEE tu ialah contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19.

Ni Baru Penutup!

Korang tahukah, exam pembantu tadbir (p/o) dan pembantu tadbir (kewangan) dijalankan serentak? So, bagi yang dipanggil exam pembantu tadbir kewangan, luangkan sikit masa korang membaca contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir Kewangan W19.

Panggilan peperiksaan PSEE online SPA untuk Penolong Pegawai Undang-Undang bagi tahun ni sudah dibuat. Kepada yang dah dapat emel panggilan, tak rugi baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Undang-Undang L29 ni.

Khusus calon pembantu operasi, dapatkan info berguna dan beberapa contoh soalan peperiksaan Pembantu Operasi N11 ini. Jangan ambil mudah exam tu.

Jabatan Audit Negara pada tahun ini sekali lagi membuka peluang kepada calon yg berkelayakan. PSEE Juruaudit Gred W41 akan berlangsung tidak lama lagi. Jadi, sila dapatkan bahan latih tubi di contoh soalan peperiksaan Juruaudit W41.

OK, ni btl2 last, utk korang yang layak, dan semestinya sdh mengisi permohonan SPA8i utk jawatan pembantu perikanan, atok nasihatkan baik bersiap-siap. Jadi perbanyakkan doa dan bacaan tambahan. Sebagai permulaaan, baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Perikanan G19 yang atok kongsi sebelum ni.

Korang jangan lupa baca pula, penat atok tulis tu.

Bon Voyage dulu dari atok. Gud luck semua!

Atok
Follow me

Leave a Comment

error: Content is protected !!