Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pustakawan S19

Korang rasa, korang ada masa untuk sakit kepala ketika sedang menjawab soalan peperiksaan Pembantu Pustakawan Gred S19 ambilan Perpustakaan Negara Malaysia pada  5 Mac 2021 ini? Memang tak hado. Tapi, nasib korang memang baik! Di bawah merupakan koleksi contoh soalan peperiksaan Pembantu Pustakawan S19 yang boleh dijadikan latihan calon peperiksaan. Cuba dapatkan jawapan bagi setiap contoh-contoh soalan Pembantu Pustakawan S19 yang diberikan di bawah sebagai sebahagian latihan.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pustakawan S19

Selain dari itu, korang juga boleh dapatkan bacaan tambahan dan bahan latih tubi yg disarankan di bawah. Ia akan menerangkan format dan contoh soalan peperiksaan Pembantu Pustakawan S19.

Bagi yg dah berjaya melepasi PSEE Pembantu Pustakawan S19, cabaran getir seterusnya yg korang kena hadapi ialah sesi temuduga. Persediaan secukupnya harus dibuat sebelum hadir. Beberapa contoh soalan temuduga boleh korang dapatkan di soalan temuduga Pembantu Pustakawan S19 ini.

Permohonan Jawatan Kosong Pembantu Pustakawan S19

Sekiranya korang mahu mengisi jawatan kosong sebagai Pembantu Pustakawan S19 secara rasmi di Perpustakaan Negara Malaysia atau lain-lain kementerian / jabatan / agensi kerajaan / Pihak Berkuasa Tempatan, permohonan boleh dilakukan dengan melengkapkan atau mengemaskini borang SPA9 di Portal SPA9 (sebelum ini dikenali sebagai SPA8i). Permohonan jawatan sebagai Pembantu Pustakawan S19 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara online.

Kekosongan Jawatan Pembantu Pustakawan S19

Mengenai jumlah kekosongan, jika berpandukan hebahan yang telah dikeluarkan SPA bertarikh 16 Januari 2019, bilangan kekosongan jawatan Pembantu Pustakawan S19 adalah sebanyak 2 tempat. Manakala, calon simpanan tidak dinyatakan berapa orang.

Tidak perlu atok tekankan betapa perlu. Dan akan peri pentingnya korang membuat persediaan sebelum tarikh peperiksaan tiba. Korang da besar panjang dan da bleh pikir sendiri..

Ini satu jumlah yang amat terhad kalau mengambilkira jumlah calon yang tinggi dipanggil ke PSEE Pembantu Pustakawan S19 oleh SPA. Oleh sebab itu, sila beri tumpuan penuh korang terhadap perkongsian ini.

Tempoh Luput Permohonan

Suka diingatkan, tempoh luput setiap permohonan (termasuk permohonan jawatan Pembantu Pustakawan S19 ini) adalah satu (1) tahun. Pemohon dikehendaki mengemaskini semula permohonan di portal SPA9 setelah tempoh luput tersebut sampai.

Semakan Penjadualan Peperiksaan Pembantu Pustakawan S19

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PEMBANTU PUSTAKAWAN GRED S19 DI PERPUSTAKAAN NEGARA MALAYSIA (SEMENANJUNG)

TARIKH PEPERIKSAAN :  5 MAC 2021

MASA PEPERIKSAAN : 10:00 PAGI HINGGA 11:00 PAGI

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/psee-pembantu-pustakawan-s19

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan korang tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

*Semua calon akan menduduki peperiksaan pada masa yg sama, bermula pada jam 10:00 pagi hingga 11:00 pagi.

Jadual Gaji Pembantu Pustakawan S19

Berikut adalah jadual gaji minimum-maksimum serta kadar kenaikan gaji tahunan bagi seorang Pembantu Pustakawan S19;

Gaji minimum RM1,352.00
Gaji maksimum RM4,003.00
Kenaikan Gaji TahunanRM100.00
Jadual Gaji Pembantu Pustakawan Gred S19

*Di samping elaun-elaun, imbuhan-imbuhan dan kemudahan-kemudahan lain yang seorang penjawat jawatan Pembantu Pustakawan dengan gred S19 layak terima.

Deskripsi Tugas Pembantu Pustakawan S19

Apakah skop kerja atau senarai tugas Pembantu Pustakawan S19?

Secara am, tugas seorang Pembantu Pustakawan S19 adalah bertanggungjawab:

Menyediakan perkhidmatan pinjaman bahan perpustakaan termasuk pinjaman antara perpustakaan.

Syarat Lantikan Dan Kelayakan Pembantu Pustakawan S19

Calon lantikan terus hendaklah mempunyai :

Kewarganegaraan Malaysia;
Umur 18 tahun atau lebih;

Dan

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
(Gaji permulaan pada Gred S19 : RM1,352.00)

atau

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji permulaan pada Gred S19 : RM1,408.40)

Atau

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji permulaan pada Gred S19 : RM1464.80)

Dan

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)/Sijil Vokasional Malaysia (SVM) atau kelulusan yg diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Peperiksaan Online Pembantu Pustakawan S19

Panggilan peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Pembantu Pustakawan S19 untuk tahun 2021 baru sahaja dikeluarkan oleh SPA.

Peperiksaan online Pembantu Pustakawan S19 akan dijalankan satu (1) kali dalam tahun ini.

Tarikh yang dijadualkan ialah pada 5 Mac 2021. Bersamaan dengan hari Jumaat.

Seperti pada kebiasaanya, kesemua calon adalah dikehendaki menduduki dan menjawab peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Pembantu Pustakawan S19 selama sejam untuk setiap sesi peperiksaan. Bermula jam 10.00 pagi sampai la jam 11.00 pagi.

Inilah tempoh pagi yg paling singkat dalam hidup korang yg akan menentukan masa hadapan!

Senario Peperiksaan Pembantu Pustakawan S19

Syarat untuk menyandang jawatan Pembantu Pustakawan S19, calon perlu, terlebih dahulu lulus peperiksaan online.

Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan online / tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut layak untuk dipanggil menghadiri temuduga jawatan Pembantu Pustakawan S19 yang akan dijadualkan kemudian.

Namun begitu, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan awal. Memang sayang sekali..

Antara sebab yang dikenalpasti iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan Pembantu Pustakawan S19 terutama di bahagian A.

Format Peperiksaan Pembantu Pembantu Pustakawan S19

Format Peperiksaan Pembantu Pustakawan S19 sesi 2020/2021 terdapat perbezaan ketara berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Sebagai contoh, jika korang perasan, format soalan Pembantu Pustakawan S19 untuk sesi 2016/2017 berbeza dengan format 2020/2021. Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sudah melakukan perubahan drastik untuk format sesi ini.

Format 2016/2017 Vs Format 2020/2021

Format Pembantu Pustakawan S19 – 2016/2017

Seksyen A: Pengetahuan Am

Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah

Format Pembantu Pustakawan S19 – 2020/2021

Seksyen A: Pengetahuan Am

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris

Eh.. Bukan Sama Ke Tok?

Yup, nampak macam sama. Tapi ngak serupa.

Penilaian tetap 2 (dua) Seksyen TETAPI perasan tak, ada perubahan di situ. Seksyen DAYA MENYELESAIKAN MASALAH ditiadakan dan telah digantikan dengan KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS.

Jadi, jika korang gunakan perkongsian yang dibuat mengenai peperiksaan Pembantu Pustakawan S19 sesi peperiksaan 2016 dan ke bawah, memang korang akan buang masa.

Masa korang akan terbuang dengan baca tip dan trik cara sukses seksyan Daya Menyelesaikan Masalah Seksyen ini adalah seksyen yang paling memeningkan dan memakan banyak masa calon sebenarnya.

Elak Tersilap ‘mendaftarkan Jumlah Buku Di Perpustakaan’ (Sekadar Metafora)

Sekali lagi dinyatakan, calon adalah dinasihatkan agar lebih fokus pada seksyen A iaitu Pengetahuan Am. Inilah seksyen yang membuat ramai calon seolah-olah lalai menjalankan tugas-tugas hakiki sebagai Pembantu Pustakawan S19 sehingga tersilap memasukkan jumlah ‘daftar buku perpustakaan’. Cuma kali ini, bukan menyebabkan data atau ketepatan maklumat jumlah buku tidak betul. Tetapi akan berakibat sama buruk iaitu mendapat keputusan gagal dalam peperiksaan online SPA Pembantu Pustakawan S19!

Sementara, untuk seksyen B, ia melibatkan kefahaman Bahasa Inggeris. Kena study balik la past tense, present tense, present continuous tense dan lain-lain benda alah tu. Hadoi..

Berikut merupakan sedikit perkongsian daripada atok mengenai beberapa contoh soalan setiap seksyen dan penjelasan topik.

Contoh-contoh soalan ini memang atok tak sediakan jawapan. Harap maklum ya. Kalau korang nak yang lengkap semua (ada soalan, ada jawapan, ada huraian jawapan dan ada nota-nota padat). Korang kena dapatkan set latih tubi tambahan Pembantu Pustakawan S19. Boleh tempah melalui button di bawah.

Nak tahu apa yg paling best?

Utk tempoh terhad. eBook bonus Seksyen A Pembantu Pustakawan S19 di bawah akan diberikan secara PERCUMA kepada korang.

Rujukan contoh soalan peperiksaan online Pembantu Pustakawan S19

Teruskan bacaan utk tahu cara mendapatkannya!

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pustakawan S19 – Pengetahuan Am

Dalam banyak2 seksyen yang ada dalam peperiksaan online SPA Pembantu Pustakawan S19, paling susah nak skor ialah seksyen A Pengetahuan Am. Kenapa?

Ini adalah disebabkan oleh skop soalan seksyen Pengetahuan Am Pembantu Pustakawan S19 adalah cukup luas. Seluas Malaysia. Dan bidang yg disoal adalah amat sukar diramal.

Walaubagaimanapun, suka sekali atok mencadangkan korang untuk membuat pembacaan ringan mengenai topik-topik yang atok suggest-kan di bawah:

  • Skop Tugasan Badan dan Perjawatan
  • Isu-isu Nasional
  • Dasar Pentadbiran Negara
  • Tarikh/Sejarah dan Fakta Penting
  • Struktur organisasi kerajaan Malaysia
  • Majlis Raja-Raja
  • Jata dan lambang Negara
  • Ketua Setiausaha Negara (KSN)
  • Badan perundangan di Malaysia
  • Menteri dan Kementerian di Malaysia
  • Jabatan-Jabatan kerajaan di Malaysia
  • Fungsi dan struktur Perpustakaan Negara Malaysia
  • Deskripsi tugas jawatan Gred S19

Nampak tak? Besar gila skop dia! Kalau nak prepare semua memang sakit la. Tapi satu ja yang confirm korang boleh buat persediaan tepat:

  • Urusan Perpustakaan

Pastikan soalan berkaitan PERPUSTAKAAN ni korang jawab semua betul. Pernah peperiksaan Pembantu Pustakawan S19 sebelum ni ditanya mengenai:

  1. Bahan perpustakaan.
  2. Jenis-jenis perpustakaan.
  3. Kaedah-Kaedah memperolehi bahan.
  4. Entri utama dan entri tambahan.
  5. Peraturan-peraturan dalam mengkatalog

Jadi bahagian ni korang kena master. Kalau nak study bab PERKEMBANGAN SEMASA memang korang akan ‘melayang tak tentu arah’. Boleh study secara kasar, tapi bab Perpustakaan ni fokus sebab ianya pada skop yang terarah untuk study.

Apa yang penting, fokus pada benda yang korang tahu dengan jelas apa nak baca iaitu berkaitan Perpustakaan!

Buat secepat mungkin!

Kalau ada masa tambahan baru korang explore di Internet berkaitan lain-lain skop yang atok maklum tadi. Kalau tak ada masa, beli jer rujukan tambahan pengetahuan am di bawah. Masih tak lengkap. Tapi at least ada la info masuk dlm kepala kan.

Di bawah beberapa contoh soalan Pembantu Pustakawan S19 – Seksyen A : Pengetahuan Am (yg ni atok bagi jenis kenegaraan punya saja) bukan berkaitan bidang tugas.

1) Nyatakan senarai yang digunakan untuk melantik raja mengikut giliran.

A) Senarai Negeri
B) Senarai Bersama
C) Senarai Persekutuan
D) Senarai yang disusun semula

2) Padanan kenyataan yang manakah tidak benar tentang pembahagian kuasa antara Kerajaan Persekutuan dengan Kerajaan Negeri seperti dinyatakan dalam Perlembagaan Persekutuan?

A. Kerajaan Negeri: Agama Islam, pertanian dan Kerajaan Tempatan.
B. Kerajaan Negeri: Bekalan air, penyu dan penangkapan ikan di sungai.
C. Kerajaan Persekutuan: Kewangan, pertahanan, tanah dan perhutanan.
D. Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri: Kebajikan masyarakat dan ternakan haiwan.

3) Organisasi manakah yang dicadangkan untuk mengukur tahap kemajuan sesebuah negara ?

A) OPEC
B) CEDC
C) OECD
D) MTDC

4) Free Trade atau perdagangan bebas merupakan

I. perdagangan antarabangsa yang tidak tertakluk kepada campur tangan kerajaan atau peraturan sebagai contohnya ialah pengenaan sebarang duti.
II. perkongsian dagangan yang bertujuan membangunkan pengeluar – pengeluar di tahap sederhana dan mundur.
III. perdagangan antara negara – negara tanpa adanya halangan seperti tarif dan kuota.
IV. perdagangan berasaskan kepada ideologi neo-liberalisme.

A. III dan IV
B. I, III dan IV
C. II, III dan IV
D. I, II, III dan IV

5) Tingkat pendapatan penduduk tinggi adalah :

A) Penduduk bergantung kepada sektor pertanian
B) Penduduk tidak bergantung kepada sektor industri
C) Variasi pekerjaan pelbagai sektor membolehkan peroleh pendapatan
D) Pendapatan penduduk tinggi menyebabkan pendapatan per kapita tinggi

6) Apakah industri yang dimaksudkan berasaskan Bukan Sumber?

A. Farmaseutikal
B. Berasaskan kayu
C. Berasaskan getah
D. Eletrik dan eletronik

7) Microsoft Office dan Open Office merupakan perisian pejabat yang digunakan untuk memudahkan sesuatu kerja. Manakah merupakan padanan yang betul?

I. Microsoft Excel – BASE
II. Microsoft Access – CALC
III. Microsoft Word – WRITER
IV. Microsoft Power Point – IMPRESS

A. I dan III
B. II dan III
C. III dan IV
D. I, II dan IV

8) Manakah antara berikut merupakan bukan petunjuk negara maju?

A) Dapat mengatasi masalah kependudukan
B) Tingkat dan kualiti hidup masyarakat tinggi
C) Kebanyakan eksport adalah bukan hasil industri dan perkhidmatan
D) Kemudahan prasarana yang moden dan mencukupi

9) Greater KL merupakan kluster pertumbuhan ekonomi yang penting serta menyumbang lapan kali ganda KDNK berbanding bandar lain di Malaysia. Berikut adalah program yang bakal dilaksanakan sepanjang tempoh RMK-10 kecuali

A. membangunkan Sime Darby Vision Valfey
B. mewujudkan rangkaian ruang awam terbuka
C. meningkatkan akses kepada pasaran antarabangsa
D. mewujudkan Daerah Kewangan Antarabangsa Kuala Lumpur

10) Seni Khat ialah seni yang dikaitkan dengan

A. Seni lukis yang berlatarbelakang kesenian Islam.
B. Seni dan budaya Islam yang menggunakan tulisan Arab.
C. Seni bina bangunan yang berlatarbelakangkan kesenian Islam.
D. Seni lukis yang menggunakan alat tulis khat yang diperbuat daripada daun lontar.

11) Manakah di bawah BUKAN maksud kesedaran dan kepatuhan kepada undang-undang, kesetaraan gender dan penghormatan terhadap hak asasi manusia ?

A) Memiliki disiplin yang tinggi terhadap undang-undang
B) Menghormati hak asasi manusia termasuk golongan minoriti seperti OKU
C) Akauntabiliti adalah satu prinsip dalam melakukan suatu tindakan
D) Keterbukaan dalam tindakan merupakan bukan prinsip akauntabiliti

12) Gempa bumi dan tsunami telah berlaku di negara Jepun pada 11 hb Mac 2011 yang mengakibatkan kebocoran loji nuklear. Di manakah letaknya loji nuklear tersebut?

A. Chiba
B. Kyoto
C. Takashi Kurita
D. Fukushima Daiichi

13) Selepas kapal angkasa yang membawa Angkasawan Negara meninggalkan Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS), di manakah kapal tersebut telah mendarat?

A. Moscow, Rusia
B. Arkyik, Kazakhstan
C. Astana, Kazakhstan
D. Baikonour, Kazakhstan

14) Langkah-langkah berikut BUKAN kaedah untuk membina Negara maju Dan Sejahtera ialah :

A) Memperbaiki sistem penyampaian dan menghapuskan birokrasi
B) Tidak mengambil kira pelaksanaan program sosial merentasi kaum yang bertujuan untuk kestabilan politik, ekonomi dan sosial
C) Meningkatkan kualiti hidup rakyat melalui pembinaan dan penyediaan prasarana rakyat
D) Membina ekonomi berasaskan pengetahuan yang bertujuan untuk meningkatkan produktiviti, kreativiti dan inovasi

15) Manakah antara berikut merupakan empat tonggak asas yang telah dilancarkan dalam Dasar Teknologi Hijau Negara?

I. Tenaga
II. Ekonomi
III. Alam sekitar
IV. Sains dan Teknologi

A. I dan II
B. I, II dan III
C. I, II dan IV
D. I, III dan IV

Untuk lebih banyak contoh soalan Pembantu Pustakawan S19 (dan skema jawapan) bagi seksyen A (skop pentadbiran dan kenegaraan) ini. Korang boleh dapatkan rujukan tambahan Peperiksaan Pembantu Pustakawan S19 berikut.

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pustakawan S19 Pengetahuan Am

Atau,

Korang boleh baca dulu perkongsian lepas yang membincangkan skop dan contoh soalan SPA Pengetahuan Am (Updated 2021) dengan detil. Ia akan meningkatkan lagi kefahaman korang terhadap pecahan soalan dalam seksyen A ini.

Contoh Soalan Pembantu Pustakawan S19 – Kefahaman Bahasa Inggeris

Inilah seksyen ‘killer’ yang ‘membunuh’ peluang ramai calon exam Pembantu Pustakawan S19. Walau maciam mana pun, soalan yang diketengahkan dalam seksyen B ini masih tidak melebihi sukatan yang sudah korang pelajari sewaktu SPM dolo-dolo.

Soalan diolah dalam bentuk;

a) petikan ringkas dan diikuti beberapa soalan comprehension, dan
b) soalan berkaitan vocabulary, dan
c) soalan mengenai grammar, termasuk (tetapi tidak terhad), kepada:

  • Noun,
  • Pronoun,
  • Adjective,
  • Verb,
  • Adverb,
  • Conjunction,
  • Interjection,
  • Preposition

(Hadui.. Lomah atok mengejanya. Apa lagi menyebut.)

Contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris adalah seperti berikut :

1) Mr. Giridhar needs to build a cabinet today. He can use the following tools except:

A) hammer
B) measuring tape
C) saw
D) shears

2) Loreen Hing has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Loreen has three animals in total.
B) Loreen has more cats than dogs.
C) One of Loreen’s cats is black.
D) All of Loreen’s dogs have spots.

3) Neha’s result for her final exam was very bad. She must make ________ progress.

A) some
B) many
C) little
D) any

4) Please read the following sentence.

Once Adibah Dilyana lifted her pen and made a start, writing the essay became easy.

If we change the start of the sentence to:

Writing the essay became easy..

What will the ending be?

A) after starting.
B) after lifting her pen.
C) once Adibah Dilyana lifted her pen and made a start.
D) once she lifted her pen and made a start.

5) Choose the correct sentence with the same meaning of

I will cook a special dinner tonight,” Kahar said to his wife.

A) Nazeli told his wife that he will cook a special dinner that night.
B) Nazeli told his wife to cook his special dinner that night.
C) Nazeli’s wife will cook a special dinner with Nazeli at night.
D) Nazeli’s wife told Nazeli to cook a special dinner for him that night.

6) Where ____________ Yakath Seam live?

A. are
B. is
C. do
D. does

7) Keerthi __________________ English, Mandarin and a bit of Arabic.

A. speaks
B. speak
C. speaking
D. is speaking

8) King Nathaniel IIX was so feared by his people because his face was ____________ .

A) monstrous
B) plain
C) unappealing
D) common

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 9 – 15).

On the Île de la Cité, in front of the Cathedral of Notre Dame, is a bronze compass set in the pavement. From here, point zero, all distances from Paris are measured. And at the heart of Paris is the River Seine. ‘For Parisians the Seine is a compass, a way to know where you are,’ says art historian Marina Ferretti. The river flows through and around the lives of Parisians and is the stage on which they live their lives.

I love my boat

There are 199 houseboats on the river in Paris. One day 34 years ago Claude Tharreau was walking along the Seine when he saw a 70-foot-long Dutch boat built in 1902 called the Cathare for sale. ‘Actually I had been looking for an apartment,’ he says. It was Sunday. On Wednesday he signed the contract. ‘It was only afterwards that I noticed it was a boat with no electricity or water.’

Instant beach

The beach-on-the-Seine was the idea of Paris Mayor Bertrand Delanoë about twelve years ago. To make the beach, the Georges Pompidou Freeway on the Right Bank of the river is closed for four weeks each summer. For these weeks, the Seine becomes an urban Riviera, a constant movement of beach-volleyball players, sand-castle engineers, samba, tango, and break dancers, rock, jazz, soul musicians and of course sunbathers. Project manager Damien Masset ticks off the list of ingredients for an instant beach: 5,500 tons of sand, 250 blue umbrellas, 350 deck chairs, 800 chairs, 250 loungers, 40 hammocks, 200 tables, four ice-cream stalls, eight cafés, 875 yards of wooden fences; 250 people to put it all up, 450 to run it.

No waterskiing allowed

It’s one of those hot summer days when you can see the heat rising from the road. The river looks cool and inviting. ‘Can you swim in the Seine? ‘ I ask the police commandant Sandrine Berjot. ‘Non,’ she says. ’38 euros.’ That’s the fine for swimming. ‘What about putting your feet in?’ ‘You can’t do that.’ Here are some other things you can’t do: go waterskiing, tie your boat around a tree with a rope, fail to help a person in the water. This is serious: the fine is up to 75,000 euros or five years in jail. ‘If someone is drowning, you mustn’t jump into the water. But you do have to call the police.’

The river

All kinds of objects flow down the river past the famous architecture of Paris: lost plastic toys, balloons, cigarette ends, empty wine bottles. Claude Monet kept a floating studio on the river near Argenteuil. Henri Matisse also had a studio on the Quai Saint-Michel. In their art we can see the constantly changing and dancing light of the river.

9) Which statement is true?

A) It’s difficult for people in Paris to enjoy the river.
B) The river is key to Parisian life for many people.
C) People are starting to appreciate the Seine for the first time.
D) It’s easy for people in Paris to enjoy the river.

10) Which statement is true?

A) The best time to go to the river is in summer.
B) The Seine flows through the middle of Paris.
C) You can take part in water sports on the river.
D) The worst time to go to the river is in summer.

11) According to the first paragraph …

A) roads from Paris count the distance from the Île de la Cité.
B) the compass in front of the cathedral points to the river.
C) the Île de la Cité is in the middle of France.
D) the Île de la Cité is in the east of France.

12) The Seine helps Parisians …

A) feel their city has a heart.
B) know their location in Paris.
C) travel to other places in France.
D) travel to all places in France.

13) What was unusual about Claude Tharreau’s actions?

A) He made his decision very quickly.
B) He spent years looking for a houseboat.
C) The boat he bought was in front of his apartment.
D) The boat he bought was behind of his apartment.

14) The beach on the Seine …

A) is a focus for all kinds of different activities.
B) has always been part of a traditional Paris summer.
C) was a one-off experiment 12 years ago.
D) was a one-off experiment 22 years ago.

15) Which statement is true?

A) It takes a month to build the beach each summer.
B) The beach is there all year round but is only open in summer.
C) There are many elements to the construction of the beach.
D) The beach is there all year round but is only open in winter.

Dapat tak jawapan untuk contoh soalan di atas?

Untuk lebih banyak contoh soalan Pembantu Pustakawan S19 di Seksyen B ini (dan dilengkapi skema jawapan padu). Korang boleh dapatkan rujukan tambahan dan bahan latih tubi di bawah.

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pustakawan S19 Kefahaman Bahasa Inggeris

Atau pun,

Boleh baca dahulu perkongsian atok sebelum ni yang membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Kefahaman Bahasa Inggeris (Updated 2021) dengan detil. Ia akan menambah lagi kefahaman korang terhadap pecahan soalan dalam seksyen ini.

Rujukan Contoh Soalan Pembantu Pustakawan S19

Untuk sesi PSEE Pembantu Pustakawan S19 2021, bacaan tambahan dan bahan latih tubi ini telah dikemaskini dengan format terbaharu peperiksaan online SPA yang berbeza daripada sesi terakhir peperiksaan.

Tapi Tok, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

1) Korang jadi insan mulia

Untuk pengetahuan korang, sebahagian daripada hasil jualan rujukan contoh soalan Pembantu Pustakawan S19 ini akan atok salurkan ke dana atau tabung bantuan mangsa-mangsa banjir, gempa dan mangsa peperangan serta pelarian.

Disebabkan itu, even korang gagal sekalipun dalam peperiksaan Pembantu Pustakawan S19 ini, korang tak gagal total. Sekurang-kurangnya korang berjaya membantu saudara-saudara kita yg sedang diuji oleh malapetaka dan musibah dan amat-amat memerlukan pertolongan korang pada saat ini.

2) Hati korang jadi riang ria

Nota Ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan peperiksaan online Pembantu Pustakawan S19 ni akan menjimatkan tenaga korang. Tak perlu berlari seantero Internet cari bahan. Tak payah berjam-jam mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati pon jadi riang ria di hari raya. Haha..

3) Lebih masa main PUBG

Korang jangan acah-acah tak bersalah dgn atok pula. Korang kaki game kan? Takut masa bermain game korang terganggu? Boleh sgt. Buka je jualan rujukan contoh soalan peperiksaan online Pembantu Pustakawan S19, korang terus grab. Pastu baca nota-nota tu. Buat contoh soalan yg diberi. Habis ceta. Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

4) Guna pengalaman 12 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan peperiksaan online Pembantu Pustakawan S19 yg diberikan akan membiasakan korang dengan format sebenar exam SPA. Bukan soalan bocor. Bukan soalan ramalan. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan yang hampir sama. Korang pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 12 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan SPA. Daripada era SPA masih menjalankan peperiksaan secara bertulis dan berpusat lagi!

5) Memudahkan hidup korang

Skema jawapan dalam rujukan Pembantu Pustakawan S19 ini ada disediakan. Yup.. kedua-dua seksyen A dan B ada disediakan jawapan. Sudah tentu skema jawapan ini akan menambah kepandaian korang. Ada jalan kira diberi. Tak perlu pecah kepala cari jawapan. Tak payah hafal sifir. Tak payah congka-mencongak. Rumus dan persamaan turut diberi. Formula matematik yang dah luput diingatan, jadi segar semula. Pendek kata, ia memudahkan hidup korang.

6) Boleh simpan duit lebih (untuk kawin)

Rujukan contoh soalan peperiksaan Pembantu Pustakawan S19 ada beberapa pakej. Ada pakej murah, ada pakej kurang murah. Pilih la ikut bajet yg ada. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli smartphone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

7) Lagi Hawau..

Rujukan contoh soalan peperiksaan Pembantu Pustakawan S19 ni murah giler. Korang hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang gemilang. Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

Kejap.. Kejap. Mana bonusnya tok?

Hokey. Macam atok ckp mula-mula tadi. Ada eBook bonus Pembantu Pustakawan S19 (tapi utk seksyen A saja la).

eBook tu kita bagi percuma. Korang tak perlu buat apa pun.

Cuma dptkan rujukan extra pengetahuan am atau rujukan extra kefahaman bahasa inggeris yg atok cadangkan ni. Dan eBook bonus tu automatically korang dpt.

Ia da siap-siap ada dlm laman download rujukan extra. Dah ditambah di sana.

So, mula2 kena dptkan rujukan extra la. Korang just ikut jer cara pembelian di bawah ni.

Cara Beli Rujukan

Berikut step by step cara membuat pembelian:

1. Klik Rujukan Extra Seksyen. Scroll ke bawah sekali. Klik butang ‘Pilih Rujukan Anda‘.

Pilih rujukan anda

2. Scroll ke bawah, sampai nampak pilihan pakej. Tak bleh skroll ke kanan (atok dah try). So, kena guna butang ke kanan yg atok bulatkan dlm gambar di bawah ni.

scroll ke kanan untuk pilih pakej

3. Korang klik jer sampai jumpa pakej yg berkenan di hati korang. Sebagai contoh, korang nak beli rujukan Extra Pengetahuan Am. Klik smpai jumpa ‘Pilihan SINGLE #1‘ (yg kaler biru). Ini ialah pakej utk eBook Pengetahuan Am. Pastu, klik butang ‘Tempah Sekarang‘.

Klik tempah sekarang rujukan pengetahuan am

4. Korang akan sampai ke halaman di bawah.

  • 1) Korang kena isi emel peribadi yg betul (sebaiknya pakai gmail).
  • 2) Jgn lupa tick kotak ‘syarat & terma pembelian’.
  • 3) Klik butang ‘Proceed to checkout‘.
masuk emel, tick kotak dan proceed to checkout

5. Selepas itu, korang dibawa ke sini. Ikuti betul2 arahan berikut:

  • A) Tak payah isi apa-apa cupon di sini. Biarkan jer kosong.
  • B) Isi billing information dgn lengkap. Ruangan ‘Company’ tu biarkan kosong.
  • C) Ini pun tak payah buat apa-apa.
  • D) Tick semua kotak yg ada.
  • E) Akhirnya klik butang ‘Complete your order‘.
isi butiran pembeli dan klik complete your order

6. Seterusnya, korang akan sampai ke ruangan pembayaran ni.

  • 1) Pilih online banking korang. Atok bagi contoh guna myBSN. So, korang just klik ikon myBSN.
  • 2) Tick kotak ‘I understand and accept the terms and conditions’ tu.
  • 3) Klik butang ‘PAY‘.
Pilih online banking dan klik pay

7. Selepas itu, korang akan dibawa ke laman utk login dlm online banking. Masukkan username, password dan TAC. Mcm biasa la. Bukan tak biasa beli di shoppee atau Lazada kan..

Jelas tak? Kalau korang masih tak faham jugak. Bleh emel atok, di [email protected] utk bantuan pembelian. Nnt atok balas klu online.

Itu cara bayaran menggunakan online banking.

Macamana pula dengan calon yang tiada online banking?

Untuk korang yg takda online banking tu. Korang juga boleh membuat pembelian rujukan contoh soalan SPA Seksyen Pengetahuan Am ni dengan kaedah transfer menggunakan ATM atau kedah bank-in menggunakan CDM. Cara bayaran manual ni ada lain sikit dan agak banyak step-nya. Korang bleh emel atok di [email protected] untuk bantuan pembelian secara manual.

Confirm Lulus Ke Tok Kalau Saya Beli Rujukan Ini?

Atok tak berani janji apa-apa. Hal lulus ni kita serah pada Allah SWT. Apa yang paling penting, korang da berusaha sebaik mungkin. Siapa berusaha, dia dapat. InsyaAllah..

Apa yang atok recommend ni adalah rujukan & contoh soalan peperiksaan Pembantu Pustakawan S19 yg terbaik ada di pasaran setakat hari ini. Mengandungi contoh soalan, skema jawapan dan nota-nota ringkas untuk memudahkan persediaan sebelum tarikh Peperiksaan Pembantu Pustakawan S19 korang tiba.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Tok, Confirm Naik Ke Soalan Ni Dalam Exam Pembantu Pustakawan S19?

Ini adalah bantuan persediaan. Selain persediaan yang korang buat sendiri (termasuk membaca dan menonton pelbagai bahan lain). Ini bukan soalan spot. Ini bukan soalan ramalan.

Rujukan sebegitu tak wujud.

Kalau ada sekalipun, tak berbaloi utk atok jual RM40 mcm sekarang ni. Kurang-kurang pun, RM440 satu set. Baru puas hati.

Sapa pula yg tahu soalan apa yg pasti naik dlm exam Pembantu Pustakawan S19.

Benda tu adalah sulit. Para penggubal soalan SPA sendiri pun tak boleh dedahkan hal ni atau diambil tindakan undang-undang (termasuk penjara).

Saya Tak berapa Minat Politik La Tok..

Atok tahu. Sebab atok pun sama! Tapi.. Jangan risau. Dalam rujukan tambahan Pengetahuan Am ni (sesuai digunakan utk menambah persediaan peperiksaan Pembantu Pustakawan S19) dah disediakan nota-nota ringkas yg merangkumi kebanyakan bidang pentadbiran, ekonomi, politik dan pengurusan di negara kita.

Pendeknya, lepas selesai baca rujukan pengetahuan am ni, korang dah boleh masuk bertanding parti. Haha..

Paling mustahak, nota-nota Pengetahuan Am ini adalah daripada soalan-soalan yang biasa ditanya dalam peperiksaan kerajaan sepanjang 2015-2021.

Tak perlu ulangkaji dan study keseluruhan buku teks Sejarah, Pengajiam Am dan lain-lain buku tebal-tebal tu. Tapi kalau rajin. Mmg lagi bagus la.

Exam Da Dekat Ni Tok, Sempat Ke Pos Buku Ni?

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pustakawan S19 ni bukan buku. Tiada pengeposan dan tiada penghantaran yg perlu dibuat.

Tetapi eBook dalam versi PDF. Korang akan diberikan akses ke ruangan download untuk muaturun semua komponen selepas bayaran disahkan.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Korang x perlu tunggu whatapps daripada orang Pos Laju atau lain-lain kurier gtaw barang da sampai. Pastu naik la keta atau motor dlm 1 jam 20 minit (pegi ulang-alik amik barang).

Korang juga tak perlu bz sgt, tengok tracking number tiap jam. Nak tengok barang korang da sampai area mana.

Tapi Tok, Saya Lebih Suka Baca Buku..

Kalau korang yg banyak sgt ink tu, takda masalah. Boleh print eBook ni. Pastu binding. Jadikan buku. Boleh conteng2 nota kaki. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Ada soalan lagi? Kalau da tak ada, cepat dapatkan sekarang juga sebelum jualan ditutup. Rujukan ni bukan dijual selama-lamanya.

Takde ke Nota Percuma Pembantu Pustakawan S19?

Ada yg tanya atok camtu. Minta atok berikan nota Pembantu Pustakawan S19 secara percuma.

Hmm..

Okey!

Tapi untuk tempoh yg singkat saja ya (atok akan delete channel Telegram ni kemudian).

Atok baru je create channel ni. Dengan syarat, cukup 100 subscriber. Baru atok mula kongsikan nota free tu.

Join di..

Jadi, Demikianlah Adanya.

Sedikit sebanyak contoh soalan peperiksaan Pembantu Pustakawan S19 yg akan korang hadapi pada tahun 2021 ini.

Satu lagi, contoh soalan Pembantu Pustakawan S19 yg atok bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Selamat menduduki peperiksaan!

Penutup

Ramai yg bilang (bukan siti bilang yer), exam online Penolong Pegawai Veterinar G29 sedikit sukar. Jadi, elok benar kalau korang sempat baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Veterinar G29 ni. Mana tahu ada contoh yg atok beri tu naik exam SPA. Sapa tahu kan..

Untuk korang yg mungkin akan menyertai sektor perkhidmatan awam sebagai seorang Pembantu Hal Ehwal Islam S19. Persiapan rapi haruslah dilakukan bagi menghadapi exam online ni. Jawablah exam online tu dengan yakin sambil baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Hal Ehwal Islam S19.

Tak lupa juga untuk calon exam online SPA Pegawai perikanan G41 ambilan Jabatan Perikanan Malaysia. Sila baca, & hadam maklumat dalam contoh soalan peperiksaan Pegawai Perikanan G41. Atok harap di sedikit sebanyak membantu korang.

Khas untuk cucu atok yg memenuhi kelayakan & sudah dipanggil exam online Pembantu Pertahanan Awam bagi ambilan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (APM). Pastinya contoh soalan peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19 ini pasti memberi sedikit input bermanfaat.

Dah dapat emel panggilan exam Pegawai Hal Ehwal Islam S41? Jawatan ni agak rare dan jarang diadakan pengambilan. Antara bahan bacaan yg amat sesuai untuk korang sebelum duduk PSEE SPA tu ialah contoh soalan peperiksaan Pegawai Hal Ehwal Islam S41 ni.

Sudah tentu korang dah tahukan, ke tak? Yg exam online pembantu tadbir (p/o) dan exam pembantu tadbir (kewangan) dijalankan serentak? Kali tak tahu, maka ketahui la olehmu. Jadi, untuk yg dipanggil peperiksaan pembantu tadbir kewangan w19, luangkan sedikit masa korang membaca contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir Kewangan W19.

Sape yg sudah menerima emel panggilan ke peperiksaan Pegawai Latihan Vokasional DV41 ambilan Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia? Klu korang dipanggil, alhamdulillah. Kena buat persediaan rapi tu. Boleh baca contoh soalan peperiksaan Pegawai Latihan Vokasional DV41.

Last but not least, khusus untuk calon exam online SPA bagi jawatan Pembantu Operasi Gred N11, dapatkan info berguna dan beberapa contoh soalan peperiksaan Pembantu Operasi N11 ini. Jangan ambil mudah peperiksaan Gred N11 tu.

Serius, Ni Baru Penutup!

Exam Online SPA yg terakhir bagi jawatan Pegawai Pertanian G41 ambilan Kementerian Jabatan Pertanian bagi tahun 2020 ni akan diadakan dalam a few days lagi. Kepada korang yg dah dipanggil, tidak rugi baca contoh soalan peperiksaan Pegawai Pertanian G41 ni.

Walaupun kita dlm suasana Covid-19 yg sedang membadai negara, sesi exam online SPA untuk jawatan Leftenan Muda Maritim T13 mungkin tetap akan dijalankan pada bila-bila masa dalam tahun ni. Elok bersiap-sedia awal. Kepada yg terlibat, sila penuhkan ilmu di dada tu dengan maklumat seperti contoh soalan peperiksaan Leftenan Muda Maritim T13 ni.

Khas korang yg hado mengisi jawatan Penolong Pegawai Pertanian G29 dalam portal SPA9 (sebelum ni dikenali sebagai SPA8i), panggilan exam online telah diumumkan oleh SPA. Jangan da last minit baru kelam-kabut cari informasi. Awal-awal baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pertanian G29.

Kepada mereka yg dijangka akan menjadi kakitangan Jabatan Pendaftaran Negara Malaysia sebagai Pegawai Pendaftaran KP41. Atok ada siapkan beberapa bahan bacaan bermutu yg sesuai, termasuk contoh soalan Pegawai Pendaftaran KP41. Maklumat lain korang boleh layari portal rasmi JPN k..

KKM sedang mengalukan kedatangan calon-calon Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) yg akan diserap masuk tidak lama lagi. Jika korang dah terima emel panggilan berkenaan exam online online SPA bagi jawatan N41 ni, bolehlah tambahkan lagi kemahiran korang tu dengan perkongsian contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir (Rekod Perubatan) N41 ni.

Kepada korang layak & barangkali telah selamat menerima emel panggilan ke peperiksaan online penolong jurutera, atok nasihatkan baik bersiap-siap. Dikatakan bahawa exam online SPA ni juga sedikit sukar. Itu cakap-cakap orang la. Jadi perbanyakkan bacaan. Sebagai permulaaan, bolehlah usha contoh soalan peperiksaan Penolong Jurutera JA29 yg atok kongsi sebelum ni.

Emel panggilan exam online SPA Pegawai Veterinar GV41 masih belum dikeluarkan oleh SPA. Tapi, dengar khabarnya, jumlah yg dipanggil memang tak beragak lagi ramainya. So better bersedia. Mari mulakan dengan membaca contoh soalan peperiksaan Pegawai Veterinar GV41 ni.

OK, ni btl2 last. Calon exam SPA bagi jawatan Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 adalah tinggi bilangannya pada tahun 2019. Keadaan sama dijangka tahun ini. Jadi, kesilapan kecil sudah cukup membawa padah. Cuba kurangkan risiko kesilapan tersebut dengan mengenali jenis-jenis dan beberapa contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29.

Korang jangan lupa baca pula, penat atok tulis tu.

Au revoir dan arrivederci dulu dari atok. Gud luck semua!

Atok
Follow me

10 thoughts on “Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pustakawan S19”

    • Salam Nor Maslizaini,

      Boleh emel atok utk step by step cara mendapatkan rujukan S19 ni di atokpencen.com @ gmail.com

      Nnt atok bagi panduannya.

      Reply

Leave a Comment

error: Content is protected !!