Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Penerangan S41

Korang dipanggil PSEE Pegawai Penerangan Gred S41 utk ambilan Jabatan Penerangan Malaysia pada kali ni? Sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare? Dan tengah mencari-cari contoh soalan peperiksaan Pegawai Penerangan S41 yg bagus?

Gagal Peperiksaan online Pegawai Penerangan S41 akan ‘mematikan’ peluang korang untuk dipanggil ke stage temuduga dan seterusnya. Gagal peperiksaan Pegawai Penerangan S41 ini juga akan ‘memusnahkan’ harapan korang untuk menjadi Abang Pegawai Penerangan S41 yang kacak lagi bergaya.

Pegawai Penerangan S41

Dapat panggilan ke sesi temuduga Pegawai Penerangan S41 (Pendidikan Kesihatan) untuk ambilan di Kementerian Kesihatan Malaysia yang dijadualkan pada 03 Januari 2023 – 10 Januari 2023 ini. Buat persediaan sepadu mungkin! Rujukan temuduga lengkap boleh korang dapatkan di soalan temuduga Pegawai Penerangan S41.

Bagi korang yg dapat panggilan ke ujian psikometrik Pegawai Penerangan (Pendidikan Kesihatan) Gred S41 untuk ambilan di Kementerian Kesihatan Malaysia pada kali ini. Rezeki tu. Jangan sia-siakan peluang yg diberi. Buat persediaan sebaik mungkin! Bahan-bahan ulangkaji utk ujian psikometrik ni boleh diperolehi di contoh soalan ujian psikometrik Pegawai Penerangan S41.

Gagal peperiksaan ini juga semestinya ‘memadamkan’ impian korang untuk menjadi akak Pegawai Penerangan yang comel gila yg menjadi permata keluarga dan byk berbakti. Dan gagal peperiksaan Pegawai Penerangan S41 ini sudah pasti ‘menenggelamkan’ hasrat korang untuk menjadi nama anak yg menjadi’sebutan’ dan kebanggaan mak di hadapan kawan-kawannya.

Bertuahnya korang, kerana di bawah merupakan koleksi 20 contoh soalan peperiksaan Pegawai Penerangan S41 yang boleh dijadikan latihan calon peperiksaan. Koleksi ini terdiri daripada 10 contoh soalan seksyen Pengetahuan Am dan 10 contoh soalan seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris.

Cuba dapatkan sendiri jawapan bagi setiap contoh-contoh soalan peperiksaan Pegawai Penerangan S41 yang diberikan di bawah sebagai latih tubi korang.

Lagi menambah tuahnya korang, kerana boleh dapatkan rujukan eXtra Peperiksaan Pegawai Penerangan S41 yang disarankan di bawah untuk dijadikan rujukan utama dalam membuat persediaan sebelum hadir peperiksaan pada tahun 2022 ini.

Permohonan jawatan kosong Pegawai Penerangan S41

Sekiranya korang mahu mengisi jawatan kosong sebagai Pegawai Penerangan S41 secara rasmi di Jabatan Penerangan Malaysia dan di pelbagai kementerian / jabatan, permohonan boleh dilakukan dengan melengkapkan atau mengemaskini borang SPA9 di Portal SPA9.

Permohonan jawatan sebagai Pegawai Penerangan S41 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara online.

Kekosongan Jawatan Pegawai Penerangan S41 Tahun 2022

Berdasarkan iklan SPA bertarikh 17 September 2021, bilangan kekosongan jawatan Pegawai Penerangan S41 yg diperlukan di Jabatan Penerangan Malaysia adalah sebanyak 16 orang sahaja. Manakala, utk calon simpanan yg diperlukan adalah 70 orang.

Kekosongan jawatan yg ditawarkan ini adalah terlalu sedikit berbanding jumlah permohonan yg diterima. Selain itu, calon yg dipanggil ke peperiksaan Pegawai Penerangan S41 kali ini juga adalah ‘agak’ ramai.

Persediaan yg padu harus dilakukan utk membolehkan korang ‘menyelit’ masuk ke jawatan ini. Jadi sila beri perhatian dan fokus korang terhadap perkongsian atok kali ini. Atok akan cuba setakat yg termampu utk menghuraikan format peperiksaan dan contoh-contoh soalan peperiksaan Pegawai Penerangan S41.

Tempoh luput permohonan

Suka diingatkan, tempoh luput setiap permohonan termasuk jawatan Pegawai Penerangan S41 ini adalah satu (1) tahun. Pemohon adalah dikehendaki mengemaskini semula permohonan masing-masing di portal SPA9 setelah tempoh luput tersebut sampai.

Semakan penjadualan peperiksaan PSEE Pegawai Penerangan S41

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PEGAWAI PENERANGAN GRED S41 DI JABATAN PENERANGAN MALAYSIA

TARIKH PEPERIKSAAN : BELUM DIUMUMKAN

MASA PEPERIKSAAN : 2:00 PETANG – 3:00 PETANG

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/peperiksaan-pegawai-penerangan-s41

Sila layari laman web:

https://www.spa.gov.my/jadual-peperiksaan-spa

PERHATIAN :

” Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan korang tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA! “

” Semua calon akan menduduki peperiksaan pada sesi dan masa yang sama, bermula pada jam 2:00 petang – 3:00 petang. “

Jadual gaji Pegawai Penerangan S41

Berikut adalah jadual gaji minimum-maksimum serta kadar kenaikan gaji tahunan bagi seorang Pegawai Penerangan S41 ;

Gaji minimum – RM2,078.00

Gaji maksimum – RM9,544.00

Kenaikan Gaji – RM225.00

*Di samping elaun-elaun, imbuhan-imbuhan dan kemudahan-kemudahan lain yang seorang penjawat jawatan Pegawai Penerangan dengan gred S41 layak terima.

Deskripsi Tugas Pegawai Penerangan S41

Apakah skop kerja atau senarai tugas Pegawai Penerangan S41?

Secara am, tugas seorang Pegawai Penerangan S41 adalah seperti berikut:

PERINGKAT ORGANISASI
Jabatan Penerangan Malaysia

SKOP FUNGSI DAN BIDANG TUGAS

Aspek kewangan dan personel
(a) Melaksanakan perbelanjaan mengurus tahunan bahagian, negeri dan daerah;
(b) Menyediakan belanjawan mengurus tahunan;
(c) Menjadi penilai bagi pergerakan gaji tahunan pegawai;
(d) Mengurus hal ehwal urusan perkhidmatan dan kursus pegawai; dan
(e) Memastikan semua arahan dan pekeliling dipatuhi dan dilaksanakan.

Aspek operasi
(a) Menyediakan rangka kerja kempen dan pembentukan networking;
(b) Menyediakan dan merangka polisi / dasar di peringkat Jabatan yang berkaitan dengan aktiviti penyebaran maklumat mengenai falsafah, dasar dan wawasan Negara melalui pendekatan komunikasi bersemuka, media cetak dan elektronik;
(c) Memastikan pelaksanaan program dan aktiviti di peringkat negeri, bahagian dan daerah dijalankan mengikut prosedur yang telah ditetapkan; dan
(d) Memastikan segala perancangan dan pelaksanaan program, aktiviti yang dirancang di peringkat bahagian, negeri dan daerah dilaksanakan.

Aspek perancangan
(a) Melaksanakan program dan aktiviti di peringkat kebangsaan, negeri dan daerah melalui komunikasi bersemuka, perhubungan awam dan komunikasi visual;
(b) Menyelaras dan mengawalselia program dan aktiviti penyebaran maklumat di peringkat kebangsaan, negeri, daerah dan antarabangsa;
(c) Melaksanakan secara bersepadu program dan aktiviti mengenai dasar-dasar kerajaan kepada rakyat yang berbilang kaum bagi memupuk semangat cintakan Negara;
(d) Melaksanakan program dan aktiviti untuk memupuk persefahaman dan keharmonian rakyat melalui rangkaian agen perubahan mengikut kualiti dan keutamaan Jabatan; dan
(e) Menjalankan aktiviti dan perancangan strategik berkenaan perhubungan awam, media dan publisiti.

Aspek penyelidikan dan pembangunan
(a) Menilai dan memperkukuhkan rangkaian strategi, program dan aktiviti bahagian, negeri dan daerah ke arah memenuhi keperluan stakeholder dan kumpulan sasaran;
(b) Mengkaji, mengubal dan menilai maklumbalas mengenai pelaksanaan program dan aktiviti dalam bidang penerangan;
(c) Membangunkan sistem rangkaian dan jaringan penyebaran maklumat dan pengumpulan maklumbalas secara sistematik;
(d) Menilai, menyelidik dan membangunkan pelan strategi dan program yang dilaksanakan secara bersepadu selaras dengan perubahan dan persekitaran semasa; dan
(e) Menilai, merancang strategi dan program pemantauan terhadap pendapat dan maklumbalas awam mengenai isu-isu semasa sama ada di peringkat kebangsaan, bahagian, negeri dan daerah.

Aspek latihan
(a) Menjalankan program latihan kepada kakitangan bahagian, negeri dan daerah mengikut keperluan dan kemahiran;
(b) Melaksanakan program keperluan tenaga manusia Jabatan agar mencapai matlamat dan objektif Jabatan;
(c) Merangka program latihan kakitangan mengikut perkembangan semasa; dan
(d) Mengkaji keperluan dan permintaan program latihan kakitangan di bawah Dasar Latihan.

Lain-lain skop tugas yang ditetapkan dari semasa ke semasa.

PERINGKAT ORGANISASI
Unit Komunikasi Korporat
Agensi, Jabatan Dan Kementerian

SKOP FUNGSI DAN TUGAS
(a) Sebagai “Focal Point” kementerian dan agensi dalam penyampaian dan penyaluran maklumat diperingkat kementerian, nasional dan antarabangsa.
(b) Penyelarasan majlis / program / aktiviti secara kerjasama strategik dengan lain-lain kementerian dan agensi.
(c) Melaksanakan program perhubungan awam kerajaan.
(d) Membantu pengurusan lawatan rasmi kementerian.
(e) Melaksanakan penerbitan-penerbitan bercetak dan digital secara berkala (Majalah, Buku Kecil, Laporan Tahunan, Koleksi Ucapan).
(f) Membantu pengurusan acara rasmi kementerian.
(g) Menyelaras dan memantau pengurusan aduan, pertanyaan dan khidmat pelanggan.
(h) Mengendalikan urusan berkaitan pentadbiran dan kewangan.
(i) Memantau dan mengurus isu berbangkit dan penyediaan maklumbalas di media cetak, media elektronik dan media sosial.
(j) Merancang dan mambangunkan kandungan kreatif untuk penerbitan konvensional dan digital.
(k) Membina hubungan bersama pihak media dan influencer media.
(l) Melaksanakan pengurusan media kementerian.
(m) Melaksanakan pemantauan berita-berita di media massa dan media sosial.

Nota* – Walaubagaimanapun, tugas hakiki seorang Pegawai Penerangan S41 adalah tertakluk kepada kementerian / jabatan / negeri yg akan korang ditempatkan kelak.

Syarat lantikan dan kelayakan Pegawai Penerangan S41

Calon lantikan terus hendaklah mempunyai :

Warganegara Malaysia;
Berumur 18 tahun atau lebih pada tarikh tutup iklan;

Dan

Ijazah sarjana muda dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji Permulaan pada Gred S41 : RM2,078.00)

atau

Ijazah sarjana muda kepujian dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji Permulaan pada Gred S41 : RM2,281.86)

atau

Ijazah sarjana muda Komunikasi Massa dengan kepujian yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji Permulaan pada Gred S41 : RM2,281.86)

atau

Ijazah sarjana muda Sains Kemasyarakatan dengan kepujian yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji Permulaan pada Gred S41 : RM2,281.86)

Dan

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) / Sijil Vokasional Malaysia (SVM) atau kelulusan yang diiktiraf.

Peperiksaan Online Pegawai Penerangan S41

Panggilan peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Pegawai Penerangan S41 untuk tahun 2022 masih belum dikeluarkan oleh SPA.

Peperiksaan online untuk jawatan ini akan dijalankan satu (1) kali dalam tahun ini.

Tarikhnya yg ditentukan belum dimesyuaratkan.

Seperti selalu, semua calon adalah dikehendaki menduduki dan menjawab peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) selama satu jam untuk setiap sesi peperiksaan yang dijadualkan. Bermula jam 2:00 petang sampailah 3:00 petang. Inilah petang tersingkat dalam hidup yang akan menentukan masa hadapan korang!

Senario Peperiksaan Pegawai Penerangan S41

Sebagai persediaan awal, beberapa perkara berikut perlulah diketahui.

Syarat untuk menyandang jawatan Pegawai Penerangan S41 :

Calon perlu, terlebih dahulu lulus peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE).

Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam ini, maka barulah calon tersebut layak untuk dipanggil menghadiri temuduga ke jawatan Pegawai Penerangan S41 yang akan dijadualkan kemudian.

Namun agak malang. Berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan awal ini.

Antara sebab yang dapat dikenalpasti iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam peperiksaan online Pegawai Penerangan S41 terutama di Seksyen B.

Format Peperiksaan Untuk Jawatan Pegawai Penerangan S41

Format Peperiksaan Pegawai Penerangan S41 sesi 2022 berbeza dengan ketara berbanding tahun-tahun lepas.

Sebagai contoh, jika korang perasan, format soalan Pegawai Penerangan S41 untuk sesi 2017/2018 berlainan dengan format 2021/2022. Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) telah melakukan perubahan drastik untuk format sesi exam ini.

Format 2017/2018 vs Format 2021/2022

Format Pegawai Penerangan S41 – 2017/2018

Seksyen A: Pengetahuan Am

Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah

Format Pegawai Penerangan S41 – 2021/2022

Seksyen A: Pengetahuan Am

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris

Eh.. macam sama je tok?

Yup, nampak macam sama. Tapi, rupa-rupanya tdk serupa.

Penilaian tetap 2 (dua) Seksyen TETAPI kalau korang perasan, ada perubahan di situ. Seksyen DAYA MENYELESAIKAN MASALAH telah ditiadakan dan digantikan dengan KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS.

Jadi, jika korang gunakan perkongsian yang dibuat mengenai peperiksaan Pegawai Penerangan S41 sesi peperiksaan tahun 2017 dan ke bawah, memang korang akan bazir masa dan ke laut la jawabnya.

Masa korang akan terbuang dengan baca tip dan trik cara sukses seksyen Daya Menyelesaikan Masalah. Seksyen ini adalah seksyen yang paling banyak makan masa calon sebenarnya.

Elak Tersalah Urus ‘program perhubungan awam kerajaan’ (sekadar metafora)

Sekali lagi dinyatakan, calon adalah dinasihatkan agar lebih fokus pada seksyen B iaitu kefahaman Bahasa Inggeris. Inilah seksyen yang membuat ramai calon seolah-olah lalai dlm menjalankan tugas hakiki dan tersalah dalam mengurus ‘program perhubungan awam kerajaan’ sehingga mengakibatkan kekeliruan. Cuma kali ini bukan dimarahi oleh ketua jabatan, tetapi – mendapat keputusan gagal dalam peperiksaan online Pegawai Penerangan S41!

Maklumlah, kita lahir-lahir da memang cakap Melayu atau bahasa ibunda masing-masing. Kalau teacher masuk pun, memang ‘yes’ ngan ‘no’ je la yg tahu dijawab.

Sementera, untuk seksyen A pula melibatkan Pengetahuan Am. Seksyen ini lebih dikenali di kalangan calon sebagai seksyen yg sukar ditebak. Kerana ia merangkumi topik yang cukup besar!

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Penerangan S41 – Pengetahuan Am

Dalam banyak2 seksyen yang ada dalam peperiksaan online SPA Pegawai Penerangan S41, paling susah nak skor ialah seksyen A Pengetahuan Am. Kenapa?

Ini adalah disebabkan oleh skop soalan seksyen Pengetahuan Am Pegawai Penerangan S41 adalah cukup luas. Seluas Malaysia. Dan bidang yg disoal adalah amat sukar diramal.

Walaubagaimanapun, suka sekali atok mencadangkan korang untuk membuat pembacaan ringan mengenai topik-topik yang atok suggest di bawah:

 • Soalan Berkaitan Jawatan
 • Skop Tugasan Badan dan Penjawatan
 • Isu-isu Nasional
 • Dasar Pentadbiran Negara
 • Tarikh/Sejarah dan Fakta Penting
 • Struktur organisasi kerajaan Malaysia
 • Majlis Raja-Raja
 • Jata dan lambang Negara
 • Ketua Setiausaha Negara (KSN)
 • Badan perundangan di Malaysia
 • Menteri dan Kementerian di Malaysia
 • Jabatan-Jabatan kerajaan di Malaysia
 • Fungsi dan struktur Jabatan Penerangan Malaysia
 • Deskripsi tugas jawatan Gred S41

Di bawah beberapa contoh soalan Pegawai Penerangan S41 – Seksyen A : Pengetahuan Am (yg ni atok bagi jenis kenegaraan punya saja).

1) Nyatakan senarai yang digunakan untuk melantik raja mengikut giliran.

A) Senarai Negeri
B) Senarai Bersama
C) Senarai Persekutuan
D) Senarai yang disusun semula

2) Padanan kenyataan yang manakah tidak benar tentang pembahagian kuasa antara Kerajaan Persekutuan dengan Kerajaan Negeri seperti dinyatakan dalam Perlembagaan Persekutuan?

A. Kerajaan Negeri: Agama Islam, pertanian dan Kerajaan Tempatan.
B. Kerajaan Negeri: Bekalan air, penyu dan penangkapan ikan di sungai.
C. Kerajaan Persekutuan: Kewangan, pertahanan, tanah dan perhutanan.
D. Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri: Kebajikan masyarakat dan ternakan haiwan.

3) Organisasi manakah yang dicadangkan untuk mengukur tahap kemajuan sesebuah negara ?

A) OPEC
B) CEDC
C) OECD
D) MTDC

4) Free Trade atau perdagangan bebas merupakan

I. perdagangan antarabangsa yang tidak tertakluk kepada campur tangan kerajaan atau peraturan sebagai contohnya ialah pengenaan sebarang duti.
II. perkongsian dagangan yang bertujuan membangunkan pengeluar – pengeluar di tahap sederhana dan mundur.
III. perdagangan antara negara – negara tanpa adanya halangan seperti tarif dan kuota.
IV. perdagangan berasaskan kepada ideologi neo-liberalisme.

A. III dan IV
B. I, III dan IV
C. II, III dan IV
D. I, II, III dan IV

5) Tingkat pendapatan penduduk tinggi adalah :

A) Penduduk bergantung kepada sektor pertanian
B) Penduduk tidak bergantung kepada sektor industri
C) Variasi pekerjaan pelbagai sektor membolehkan peroleh pendapatan
D) Pendapatan penduduk tinggi menyebabkan pendapatan per kapita tinggi

6) Apakah industri yang dimaksudkan berasaskan Bukan Sumber?

A. Farmaseutikal
B. Berasaskan kayu
C. Berasaskan getah
D. Eletrik dan eletronik

7) Microsoft Office dan Open Office merupakan perisian pejabat yang digunakan untuk memudahkan sesuatu kerja. Manakah merupakan padanan yang betul?

I. Microsoft Excel – BASE
II. Microsoft Access – CALC
III. Microsoft Word – WRITER
IV. Microsoft Power Point – IMPRESS

A. I dan III
B. II dan III
C. III dan IV
D. I, II dan IV

8) Manakah antara berikut merupakan bukan petunjuk negara maju?

A) Dapat mengatasi masalah kependudukan
B) Tingkat dan kualiti hidup masyarakat tinggi
C) Kebanyakan eksport adalah bukan hasil industri dan perkhidmatan
D) Kemudahan prasarana yang moden dan mencukupi

9) Greater KL merupakan kluster pertumbuhan ekonomi yang penting serta menyumbang lapan kali ganda KDNK berbanding bandar lain di Malaysia. Berikut adalah program yang bakal dilaksanakan sepanjang tempoh RMK-10 kecuali

A. membangunkan Sime Darby Vision Valfey
B. mewujudkan rangkaian ruang awam terbuka
C. meningkatkan akses kepada pasaran antarabangsa
D. mewujudkan Daerah Kewangan Antarabangsa Kuala Lumpur

10) Seni Khat ialah seni yang dikaitkan dengan

A. Seni lukis yang berlatarbelakang kesenian Islam.
B. Seni dan budaya Islam yang menggunakan tulisan Arab.
C. Seni bina bangunan yang berlatarbelakangkan kesenian Islam.
D. Seni lukis yang menggunakan alat tulis khat yang diperbuat daripada daun lontar.

11) Manakah di bawah BUKAN maksud kesedaran dan kepatuhan kepada undang-undang, kesetaraan gender dan penghormatan terhadap hak asasi manusia ?

A) Memiliki disiplin yang tinggi terhadap undang-undang
B) Menghormati hak asasi manusia termasuk golongan minoriti seperti OKU
C) Akauntabiliti adalah satu prinsip dalam melakukan suatu tindakan
D) Keterbukaan dalam tindakan merupakan bukan prinsip akauntabiliti

12) Gempa bumi dan tsunami telah berlaku di negara Jepun pada 11 hb Mac 2011 yang mengakibatkan kebocoran loji nuklear. Di manakah letaknya loji nuklear tersebut?

A. Chiba
B. Kyoto
C. Takashi Kurita
D. Fukushima Daiichi

13) Selepas kapal angkasa yang membawa Angkasawan Negara meninggalkan Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS), di manakah kapal tersebut telah mendarat?

A. Moscow, Rusia
B. Arkyik, Kazakhstan
C. Astana, Kazakhstan
D. Baikonour, Kazakhstan

14) Langkah-langkah berikut BUKAN kaedah untuk membina Negara maju Dan Sejahtera ialah :

A) Memperbaiki sistem penyampaian dan menghapuskan birokrasi
B) Tidak mengambil kira pelaksanaan program sosial merentasi kaum yang bertujuan untuk kestabilan politik, ekonomi dan sosial
C) Meningkatkan kualiti hidup rakyat melalui pembinaan dan penyediaan prasarana rakyat
D) Membina ekonomi berasaskan pengetahuan yang bertujuan untuk meningkatkan produktiviti, kreativiti dan inovasi

15) Manakah antara berikut merupakan empat tonggak asas yang telah dilancarkan dalam Dasar Teknologi Hijau Negara?

I. Tenaga
II. Ekonomi
III. Alam sekitar
IV. Sains dan Teknologi

A. I dan II
B. I, II dan III
C. I, II dan IV
D. I, III dan IV

Untuk lebih banyak contoh soalan (dan skema jawapan lengkap) bagi seksyen A Pegawai Penerangan S41 ini. Korang boleh dapatkan rujukan eXtra Pengetahuan Am berikut.

contoh soalan pengetahuan am Pegawai Penerangan S41

Atau pun,

Baca post khas yg membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Pengetahuan Am (Updated 2022) dengan detil. Ia akan memberikan kefahaman lebih terhadap seksyen ini.

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Penerangan S41 – Kefahaman Bahasa Inggeris

Inilah seksyen ‘killer’ yang ‘membunuh’ impian menggunung ramai calon. Impian nak kasi mak duit poket setiap bulan. Impian nak ringankan beban ayah. Impian untuk membantu majlis kahwin kakak lagi beberapa bulan ke depan ni. Impian untuk tolong bayar yuran pengajian adik-adik..

Walau maciam mana pun, soalan yang diketengahkan dalam seksyen B ini masih tidak melebihi sukatan dalam yang sudah korang pelajari sewaktu SPM dolo-dolo.

Pecahan Seksyen B

Soalan kefahaman Bahasa Inggeris diolah dalam bentuk sama ada;

a) petikan ringkas dan diikuti beberapa soalan comprehension,
b) soalan berkaitan vocabulary; dan
c) soalan mengenai grammar (Noun, Pronoun, Adjective, Verb, Adverb, Conjunction, Interjection, Preposition dan yang lain-lain).

Di bawah beberapa contoh soalan Pegawai Penerangan S41 – Seksyen B : Kefahaman Bahasa Inggeris

Questions 1–5 are based on the following passages.

(The following is an excerpt from A Man of Letters as a Man of Business by William Dean Howells.)

I think that every man ought to work for his living, without exception, and that when he has once avouched his willingness to work, society should provide him with work and warrant him a living. I do not think any man ought to live by an art. A man’s art should be his privilege, when he has proven his fitness to exercise it, and has otherwise earned his daily bread; and its results should be free to all. There is an instinctive sense of this, even in the midst of the grotesque confusion of our economic being; people feel that there is something profane, something impious, in taking money for a picture, or a poem, or a statue. Most of all, the artist himself feels this. He puts on a bold front with the world, to be sure, and brazens it out as business; but he knows very well that there is something false and vulgar in it; and that the work which cannot be truly priced in money cannot be truly paid in money.

He can, of course, say that the priest takes money for reading the marriage service, for christening the new-born babe, and for saying the last office for the dead; that the physician sells healing; that justice itself is paid for; and that he is merely a party to the thing that is and must be. He can say that, as the thing is, unless he sells his art he cannot live, that society will leave him to starve if he does not hit its fancy in a picture, or a poem, or a statue; and all this is bitterly true. He is, and he must be, only too glad if there is a market for his wares. Without a market for his wares he must perish, or turn to making something that will sell better than pictures, or poems, or statues. All the same, the sin and the shame remain, and the averted eye sees them still, with its inward vision. Many will make believe otherwise, but I would rather not make believe otherwise; and in trying to write of Literature as Business I am tempted to begin by saying that Business is the opprobrium of Literature.

Literature is at once the most intimate and the most articulate of the arts. It cannot impart its effect through the senses or the nerves as the other arts can; it is beautiful only through the intelligence; it is the mind speaking to the mind; until it has been put into absolute terms, of an invariable significance, it does not exist at all. It cannot awaken this emotion in one, and that in another; if it fails to express precisely the meaning of the author, it says nothing, and is nothing. So that when a poet has put his heart, much or little, into a poem, and sold it to a magazine, the scandal is greater than when a painter has sold a picture to a patron, or a sculptor has modeled a statue to order. These are artists less articulate and less intimate than the poet; they are more exterior to their work. They are less personally in it.

If it will serve to make my meaning a little clearer we will suppose that a poet has been crossed in love, or has suffered some real sorrow, like the loss of a wife or child. He pours out his broken heart in verse that shall bring tears of sacred sympathy from his readers, and an editor pays him a hundred dollars for the right of bringing his verse to their notice. It is perfectly true that the poem was not written for these dollars, but it is perfectly true that it was sold for them.

The poet must use his emotions to pay his bills; he has no other means. Society does not propose to pay his bills for him. Yet, and at the end of the ends, the unsophisticated witness finds the transaction ridiculous, finds it repulsive, finds it shabby. Somehow he knows that if our huckstering civilization did not at every moment violate the eternal fitness of things, the poet’s song would have been given to the world, and the poet would have been cared for by the whole human brotherhood, as any man should be who does the duty that every man owes it.

1) What is the thesis or controlling opinion in this passage?

A) “There is an instinctive sense of this, even in the midst of the grotesque confusion of our economic being; people feel that there is something profane, something impious, in taking money for a picture, or a poem, or a statue.”
B) “I think that every man ought to work for his living, without exception …”
C) “…once avouched his willingness to work, society should provide him with work and warrant him a living.”
D) “Business is the opprobrium of Literature.”
E) “Without a market for his wares he must perish, or turn to making something that will sell better than pictures, or poems, or statues.”

2) What is the philosophical dilemma in this passage?

A) Artists should be supported and allowed to work on their art without worrying about money.
B) Art should be free to the viewer; however, many artists know they would starve unless they make art that people will buy.
C) A priest and a doctor get paid for performing their services, so an artist should too.
D) Even though artists create beauty, they are getting paid way too much, especially considering the relatively little that writers get paid.
E) Artists in general should assert their willingness to work.

3) What rhetorical strategy is contained in the examples of the doctor, the priest, and the justice?

A) Appeal to authority
B) Example
C) Smilie
D) Allegory
E) Analogy

4) Which sentence best supports the writer’s claim that a man should not live by an art?

A) Unless he sells his art he cannot live, that society will leave him to starve if he does not hit its fancy in a picture, or a poem, or a statue.
B) Its (art’s) results should be free to all.
C) When he has once avouched his willingness to work, society should provide him with work and warrant him a living.
D) A man’s art should be his privilege, when he has proven his fitness to exercise it.
E) Without a market to sell his product, there’s no point in an artist’s perseverance in his craft.

5) The author would be critical of a work of literature if it were

A) too fanciful and not grounded in truth
B) unable to contain the author’s intent
C) misinterpreted by the general readership
D) too literal and without imaginative appeal
E) emotional at the expense of being intellectual

6) Please read the following sentence.

Once Lailena lifted her pen and made a start, writing the essay became easy.

If we change the start of the sentence to:

Writing the essay became easy..

What will the ending be?

A) after starting.
B) after lifting her pen.
C) once Lailena lifted her pen and made a start.
D) once she lifted her pen and made a start.

7) Cevian has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Cevian has three animals in total.
B) Cevian has more cats than dogs.
C) One of Cevian’s cats is black.
D) None of these.

8) Where __________ Michelle Neeya live?

A. are
B. is
C. do
D. does

9) Evanna Olivia ______________ English, Mandarin and a bit of Arabic.

A. speaks
B. speak
C. speaking
D. is speaking

10) I have only a ___________ Pesta Gawai cards left to write.

A. few
B. fewer
C. less
D. little

Dapat tak jawapan untuk contoh soalan di atas?

Untuk lebih banyak contoh soalan Pegawai Penerangan S41 (Seksyen B) ini serta dilengkapi skema jawapan padu. Korang boleh dapatkan rujukan eXtra Kefahaman Bahasa Inggeris di bawah.

contoh soalan kefahaman bahasa inggeris Pegawai Penerangan S41

Atau pun,

Baca perkongsian yang membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Kefahaman Bahasa Inggeris (Updated 2022) dengan detil. Ia akan menambah lagi kefahaman korang terhadap pecahan soalan dalam seksyen ini.

Kunci Kejayaan Calon Pegawai Penerangan S41 Yang Lepas-Lepas

Kunci kejayaan calon Pegawai Penerangan S41 sebelum ni adalah:

1) Study dengan pantas.
Tak bertangguh. Terus baca semua nota berkaitan. Terus hafal mana yg patut. Terutama fakta-fakta dan grammar.

2) Buat latihan.
Lagi banyak soalan, lagi bagus. Korang akan jadi lebih bersedia. Dalam rujukan eXtra seksyen ni, korang akan dapat 90 contoh soalan Pengetahuan Am dan jawapan dan 65 contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris dan jawapan.

Rujukan Bantuan Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Penerangan S41 (Rujukan eXtra Seksyen)

Untuk sesi 2022, rujukan eXtra seksyen kali ini telah diperhalusi dan dikemaskini dengan format terbaharu peperiksaan online SPA yang berbeza daripada sesi terakhir peperiksaan.

Tapi tok, kenapa saya kena dapatkan rujukan eXtra Seksyen ni segera?

1) Hati korang jadi riang

Kenapa riang ria tu? Sebab, nota Ringkas & padat yang akan menjimatkan masa persediaan korang. Tak perlu berlari ke sana ke mari cari rujukan. Tak perlu buang berjam-jam masa berharga korang mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati jadi riang.

2) Pinjam pengalaman 14 tahun kami

Contoh soalan diberikan akan membiasakan korang dengan format exam. Bukan soalan bocor tetapi jenis soalan yang hampir sama. Korang pinjam pengalaman kami selama 14 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan SPA. Semenjak dari era exam SPA masih bertulis dan berpusat!

3) Memudahkan hidup korang

Skema jawapan yang disediakan pastinya menambah kepandaian korang. Ada jalan kira diberi. Tak perlu pecah kepala cari jawapan. Rumus dan persamaan turut dihulur. Formula matematik yang dah lupa, jadi segar diingatan. Pendek kata, ia memudahkan hidup korang.

4) Boleh simpan duit lebih (untuk kawen)

Boleh beli asing2, misalnya nak seksyen B saja pun boleh. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawen. Tak lama lagi PKP akan berakhir. Jadi walimah korang tu dah boleh diadakan secara besar-besaran. Tak pon utk beli smartphone model baharu yang jadi idaman kalbu. Macam atok baru grab Realme 8 Pro. Hehe..

5) Murah gilerr

Lastly, rujukan ni murah giler. Hanya laburkan beberapa ringgit sahaja modal untuk meningkatkan peluang korang memperolehi masa depan yang cerah. Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya sepanjang hayat. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

Tu la sebab kenapa korang bukan saja kena dapatkan. Tetapi kena dapatkan SEGERA rujukan eXtra seksyen ni!

Cara Beli Rujukan Penuh

Berikut step by step cara membuat pembelian:

1. Klik Rujukan eXtra Seksyen. Scroll ke bawah sekali. Klik butang ‘Pilih Rujukan Anda‘.

Pilih rujukan extra Pegawai Penerangan S41 korang

2. Scroll ke bawah, sampai nampak pilihan pakej. Tak bleh scroll ke kanan (atok dah try). So, kena klik guna butang ke kanan yg atok bulatkan dlm gambar di bawah ni.

scroll ke kanan untuk pilih pakej rujukan Pegawai Penerangan S41

3. Korang klik jer sampai jumpa ‘Pilihan SINGLE #1‘ (yg kaler biru tu). Ini kalau korang nak pakej utk eBook Pengetahuan Am. Pastu, klik butang ‘Tempah Sekarang‘.

pilih ebook extra pengetahuan am Pegawai Penerangan S41

4. Tapi klu korang nak pakej utk eBook Kefahaman Bahasa Inggeris. Korang klik lagi sampai jumpa ‘Pilihan SINGLE #3‘ (yg kaler kuning aka gold tu). Pastu, klik butang ‘Tempah Sekarang‘.

pilih ebook extra kefahaman bahasa inggeris Pegawai Penerangan S41

4. Korang akan sampai ke halaman di bawah.

 • 1) Korang kena isi emel peribadi yg betul (sebaiknya pakai gmail).
 • 2) Jgn lupa tick kotak ‘syarat & terma pembelian‘.
 • 3) Klik butang ‘Proceed to checkout‘.
masuk emel, tick kotak dan proceed to checkout

5. Selepas itu, korang dibawa ke sini. Ikuti betul2 arahan berikut:

 • A) Tak payah isi apa-apa ‘Cupon’ di sini. Biarkan jer kosong.
 • B) Isi billing information dgn lengkap. Ruangan ‘Company’ tu biarkan kosong.
 • C) Ini pun tak payah buat apa-apa.
 • D) Tick semua kotak yg ada.
 • E) Akhirnya klik butang ‘Complete your order‘.
isi butiran pembeli dan klik complete your order

6. Seterusnya, korang akan sampai ke ruangan pembayaran ni.

 • 1) Pilih online banking korang. Atok bagi contoh guna myBSN. So, korang just klik ikon myBSN.
 • 2) Tick kotak ‘I understand and accept the terms and conditions‘.
 • 3) Klik butang ‘PAY‘.
Pilih online banking dan klik pay

Selepas itu, korang akan dibawa utk login dlm online banking mcm biasa la. Username, password dan nombor TAC. Alaaa.. Bukan tak biasa beli di shopee atau Lazada kan.

Confirm lulus ke tok kalau saya beli rujukan ni?

Atok bukan Ketua Pengarah SPA. Jadi, atok tak berani janji apa-apa. Rezeki lulus ni kita serah pada Allah SWT. Apa yang paling penting, korang sdh berusaha dengan gigih dan sebaik mungkin.

Namun, apa yang atok recommend ni adalah rujukan tambahan & contoh soalan peperiksaan Pegawai Penerangan S41 terbaik yang ada di pasaran setakat ini.

Termasuk nota, contoh soalan, contoh jawapan dan penerangan jalan kira untuk memudahkan persediaan Pegawai Penerangan S41 korang.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Haku Ni Lomah Pasal Fakta Dan Pengetahuan Am la tok!

Jangan bimbang. Dalam rujukan contoh soalan peperiksaan Pegawai Penerangan S41 (eXtra Seksyen) ni, dia dah disediakan dgn nota-nota ringkas untuk korang tambah ilmu pengetahuan. Jadi walaupun korang gagal exam online Pegawai Penerangan S41 ni tapi pembelian korang tak sia-sia. Sekurang-kurangnya korang bertambah bijak dan mengetahui pelbagai fakta-fakta umum yg sebelum ni korang tak tahu.

Paling penting, nota-nota ringkas ini adalah daripada soalan-soalan yang biasa ditanya dalam peperiksaan kerajaan sepanjang 2014-2022.

Tak perlu ulangkaji & study keseluruhan buku teks ‘Malaysia Kita’ atau ‘Pengajian Am’ yg tebal gila tu. Korang bukannya mahu duk STPM pon. Nak tau apa paling best? Dalam rujukan ni, da pilih topik yg perlu sahaja. Maklumat ni sulit ya. Untuk korang yang serius tak nak buang masa dan nak sukses.

Exam da dekat ni tok, Sempat ke pos buku ni?

Rujukan contoh soalan peperiksaanPegawai Penerangan S41 ni bukan buku fizikal (yg boleh pegang tu). Tiada pengeposan barang akan dilakukan. Tetapi eBook dalam versi PDF. Korang akan diberikan akses ke ruangan download untuk muaturun semua komponen selepas bayaran diselesaikan dan disahkan.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Korang x perlu tunggu whatapps dari orang Pos Laju atau lain-lain kurier gtaw barang da sampai. Pastu naik la keta atau motor dlm 1 jam 55 minit (pegi ulang-alik amik barang).

Korang juga tak perlu bz sgt, tengok tracking number tiap minit. Nak tengok barang korang da sampai area mana.

Lagi pun, kalau korang beli menggunakan FPX (via Billplz) / online banking. Link download rujukan ni akan diterima dlm tempoh 10 – 15 minit sahaja.

Tapi tok, saya lebih suka baca buku..

Korang yg banyak sgt ink tu, xda masalah. Boleh print eBook ni. Then binding. Menjadi la ia sebuah buku yg comel. Boleh conteng2 nota kaki. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Ada soalan lagi? Kalau da tak ada, cepat dapatkan sekarang juga rujukan eXtra contoh soalan peperiksaan Pegawai Penerangan S41 sebelum jualan ditutup. Rujukan ni bukan dijual selama-lamanya.

Jadi, demikianlah adanya.

Sedikit sebanyak contoh soalan peperiksaan Pegawai Penerangan S41 yang akan korang hadapi pada tahun 2022 ini.

Contoh soalan Pegawai Penerangan S41 yang atok bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Selamat menduduki peperiksaan!

Senarai FAQ

Ada tak contoh soalan Pengetahuan Am Pegawai Penerangan S41 dalam rujukan ini?

Sudah tentu ada!

Contoh soalan Pegawai Penerangan S41 Daya Menyelesaikan Masalah ada dalam rujukan ni?

Exam Pegawai Penerangan S41 kali ini tiada seksyen Daya Menyelesaikan Masalah. Tapi kalau korang nak beli utk digunakan bagi exam jawatan lain. Boleh beli.

Contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pegawai Penerangan S41 sudah pasti ada bukan?

Sudah tentu ada. Ia telah disediakan dalam jumlah yang mencukupi untuk membantu persediaan anda.

Ini soalan bocor ke?

Bukan sayang. Ini pakej yang mengandungi latih tubi dan nota-nota padat. Ia membantu korang study sahaja.

Penutup

Dapat panggilan peperiksaan PSEE online Pembantu Penerbitan? Alhamdulillah.. Tapi tak tahu nak prepare apa pula kan? Antara bahan bacaan yg sesuai untuk korang sebelum duduk PSEE SPA tu ialah contoh soalan peperiksaan Pembantu Penerbitan N19.

Kpd yg dipanggil ke PSEE Pegawai Kebudayaan, mohon luangkan sikit daripada masa korang yg berharga tu utk membaca contoh soalan peperiksaan Pegawai Kebudayaan B29. Jangan ambil mudah kerana ini juga jawatan popular dan calon yang menduduki pada setiap tahun adalah berjumlah puluhan ribu. Berani sambil lewa?

Khas calon yg dipangil ke PSEE Penolong Kurator ambilan kementerian pelancongan, seni dan budaya malaysia. Dapatkan info berguna, fahami bentuk, serta beberapa contoh soalan peperiksaan Penolong Kurator S29 ini.

Panggilan peperiksaan exam online SPA untuk Jurufotografi B19 ambilan KKMM bagi tahun ni sudah dibuat. Jumlahnya tidak lah begitu ramai. Jadi ini satu kesempatan yg baik. Kepada yang dapat emel panggilan, tak rugi baca contoh soalan peperiksaan Jurufotografi B19 ni.

Sesi peperiksaan online PSEE untuk jawatan Penolong Pegawai Syariah LS29 ambilan Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia sudah diadakan utk kali pertama. Mungkin akan ada panggilan untuk kali kedua. Mungkin? Bijak sekali andai korang bersiap-sedia awal. Penuhkan ilmu di dada tu dengan maklumat penting di contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Syariah LS29 ni.

SPA dah keluarkan panggilan peperiksaan online PSEE Pemeriksa Cap Jari N19. Kali ini untuk Kementerian Dalam Negeri pula. Korang yang ada memohon jawatan ni dalam borang SPA9, atok suggest baca siap2 contoh soalan peperiksaan Pemeriksa Cap Jari N19.

Kepada yang bakal menganggotai Jabatan Tanah dan Galian sebagai penolong pegawai tanah. Tolong pastikan negara kita jangan tergadai apa lagi terjual kepada pihak luar. Atok dah sediakan beberapa bahan bacaan tambahan yg baik, termasuk contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Tanah NT29.

Last but not least, Negeri Sarawak melalui sistem e-recruitment sedang menapis calon2 Penolong Pegawai Tadbir N29 yg akan diserap masuk tidak berapa lama lagi. Jika korang dah isi permohonan dalam SPA9 Sarawak untuk jawatan ni, teruskan dengan membaca Contoh Soalan Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 ni. Sebagai persediaan awal.

penutup juga

Khusus utk korang yang layak, dan semestinya sdh menerima emel panggilan ke exam PSEE online kawalan trafik udara, atok nasihatkan baik bersiap-siap. Dikatakan exam SPA ni sedikit sukar daripada biasa kerana ia mengandungi 3 seksyen. Jadi perbanyakkan doa dan bacaan. Sebagai permulaaan, baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Kawalan Trafik Udara A29 yang atok kongsi sebelum ni.

Atok dgr khabar, jumlah calon yang dipanggil untuk jawatan Pegawai Belia dan Sukan mcm tak beragak lagi ramainya. Malangnya, jumlah kekosongan amatlah sedikit. Tp tu khabar angin la. Apa pun, better bersedia jg la kan. Mari mulakan dengan membaca contoh soalan peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan S41 ni.

Calon exam PSEE online gred L41 di Jabatan Peguam Negara (AGC) pun ramai bilangan yg dipanggil. Itu semestinya. Maklumlah, kekosongan jawatan yg kerajaan sediakan amat sedikit tapi orang yang perlukan kerja berlambak. Kesilapan kecil pun boleh membawa padah. Cuba kurangkan risiko kesilapan tersebut dengan mengenali jenis-jenis dan beberapa contoh soalan peperiksaan Pegawai Undang-Undang L41.

Bilangan dipanggil ke exam online pembantu tadbir undang-undang boleh tahan juga ramai. Korang rasa cmna? Kalau korang ada mohon jawatan pembantu tadbir undang undang dalam portal SPA9, panggilan exam sudah dikeluarkan oleh SPA. Jangan sudah last minit baru kelam-kabut. Siap-siap baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir Undang Undang L19.

Buat cucu atok yang dipanggil ke exam PSEE online untuk pembantu syariah. Buat masa ni, panggilan kedua belum lagi keluar. Tapi atok jangkakan, tarikh sudah semakin menghampiri dari hari ke hari. Tapi pastinya contoh soalan peperiksaan Pembantu Syariah LS19 ini akan memberi sedikit input bermanfaat sebagai bekalan awal sebelum ke exam nanti.

SPA dah keluarkan panggilan untuk Penolong Penguasa Kastam. Jika korang dipanggil memang kelam-kabut cari rujukan tu. So chill jer dan baca contoh soalan peperiksaan Penolong Penguasa Kastam WK29 ni.

Sapa calon exam PSEE online Pembantu Geosains? Angkat phone! Dah angkat? OK, skrg baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Geosains C19. Atok harap di sedikit sebanyak membantu korang.

OK, ni btl2 last. Buat cucu atok yang dipanggil exam online SPA utk pegawai penguatkuasa ambilan Kementerian Dalam Negeri (KDN). Panggil exam sudah dikeluarkan. Pastinya contoh soalan peperiksaan Pegawai Penguatkuasa KP41 ini akan memberi sedikit input yg berguna.

Korang jangan lupa baca pula, penat atok tulis tu.

Au revoir dan arrivederci dulu dari atok. Gud luck semua!

Atok
Follow me

2 thoughts on “Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Penerangan S41”

Leave a Comment

error: Content is protected !!