Contoh Soalan Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29

Korang dipanggil ke Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir Gred N29 pada kali ni? Sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare dan tengah tercari-cari contoh soalan Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 yg bagus?

Gagal Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 akan ‘mematikan’ peluang korang untuk dipanggil ke stage temuduga dan seterusnya. Gagal Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 ini juga akan ‘memusnahkan’ harapan korang untuk menjadi ‘Abang Penolong Pegawai Tadbir’ yang kacak lagi bergaya.

Contoh Soalan Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29

Gagal peperiksaan ini juga semestinya ‘memadamkan’ impian korang untuk menjadi akak Penolong Pegawai Tadbir N29 yang cantik manis yg menjadi permata keluarga dan byk berbakti. Dan gagal peperiksaan Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 ini sudah pasti ‘menenggelamkan’ hasrat korang untuk menjadi nama anak yg menjadi’sebutan’ dan kebanggaan mak di hadapan kawan-kawannya.

Bertuahnya korang, kerana di bawah merupakan koleksi 10 contoh soalan Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 yang boleh dijadikan latihan calon-calon ONLINE REQT. Koleksi ini terdiri daripada 10 contoh soalan seksyen Pengetahuan Am.

Cuba dapatkan sendiri jawapan bagi setiap contoh-contoh soalan Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 yang diberikan di bawah sebagai latih tubi korang.

Lagi menambah tuahnya korang, kerana boleh dapatkan rujukan khas Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 yang disarankan di bawah untuk dijadikan rujukan utama dalam membuat persediaan sebelum hadir ONLINE REQT pada tahun 2021 ini.

Sebelum itu, bagi korang yg dapat panggilan ujian psikometrik Penolong Pegawai Tadbir N29 (Rekod Perubatan) untuk ambilan di Kementerian Kesihatan Malaysia pada 18 Oktober 2022 ini. Rezeki tu. Jangan sia-siakan peluang yg diberi. Buat persediaan sebaik mungkin! Bahan-bahan ulangkaji utk ujian psikometrik ni boleh diperolehi di contoh soalan ujian psikometrik Penolong Pegawai Tadbir N29.

Sementara bagi korang yg dah lepas ujian psikometrik atau Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 ini dgn jayanya. Cabaran terakhir yg menanti korang ialah sesi temuduga. Buat persediaan sepadu mungkin! Rujukan temuduga lengkap boleh dapatkan di soalan temuduga Penolong Pegawai Tadbir N29.

Isi Kandungan

Permohonan jawatan kosong Penolong Pegawai Tadbir N29

Sekiranya korang mahu mengisi jawatan kosong sebagai Penolong Pegawai Tadbir N29 secara rasmi di SPA Sarawak, permohonan boleh dilakukan dengan melengkapkan atau mengemaskini permohonan dalam sistem e-recruitment.

Permohonan jawatan sebagai Penolong Pegawai Tadbir N29 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara online.

Tempoh luput permohonan

Suka diingatkan, tempoh luput setiap permohonan termasuk jawatan Penolong Pegawai Tadbir N29 ini adalah satu (1) tahun. Pemohon adalah dikehendaki mengemaskini semula permohonan masing-masing di portal sistem e-recruitment setelah tempoh luput tersebut sampai.

Semakan penjadualan Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL ONLINE RECRUITMENT ENTRY QUALIFICATION (ONLINE REQT) BAGI PENGAMBILAN KE JAWATAN PENOLONG PEGAWAI TADBIR N29

TARIKH PEPERIKSAAN : 6 OKTOBER 2021 (RABU)

MASA PEPERIKSAAN : 08:00 PAGI HINGGA 05:00 PETANG

” Semua calon akan menduduki peperiksaan pada sesi dan masa yang sama, bermula pada jam 08:00 Pagi – 05:00 Petang. “

Jadual gaji Penolong Pegawai Tadbir N29

Berikut adalah jadual gaji minimum-maksimum serta kadar kenaikan gaji tahunan bagi seorang Penolong Pegawai Tadbir N29 ;

Gaji minimum – RM1,493.00

Gaji maksimum – RM5,672.00

Kenaikan Gaji – RM145.00

*Di samping elaun-elaun, imbuhan-imbuhan dan kemudahan-kemudahan lain yang seorang penjawat jawatan Penolong Pegawai Tadbir dengan gred N29 layak terima.

Deskripsi Tugas Penolong Pegawai Tadbir N29

Apakah skop kerja atau senarai tugas Penolong Pegawai Tadbir N29?

Secara am, tugas seorang Penolong Pegawai Tadbir N29 adalah seperti berikut:

Bertanggungjawab menguruskan kerja-kerja yang berkaitan pengurusan kewangan, perolehan bekalan dan pembangunan, pengurusan, perkhidmatan personel, pengurusan pentadbiran pejabat, pengurusan majlis rasmi, mengendalikan urusan Konsuler dan Penguatkuasaan Undang-undang.

Nota* – Walaubagaimanapun, tugas hakiki seorang Penolong Pegawai Tadbir N29 adalah tertakluk kepada kementerian / jabatan / negeri yg akan korang ditempatkan kelak.

Syarat lantikan dan kelayakan Penolong Pegawai Tadbir N29

Calon lantikan terus hendaklah mempunyai :

Warganegara Malaysia;
Berumur 18 tahun atau lebih pada tarikh tutup iklan;

Dan

Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
(Gaji permulaan ialah pada Gred N29: RM1,493.00);

atau

Sijil Tinggi Agama Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
(Gaji permulaan ialah pada Gred N29: RM1,493.00)

atau

Diploma dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji permulaan ialah pada Gred N29: RM1,770.95).

Dan

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) / Sijil Vokasional Malaysia (SVM) atau kelulusan yang diiktiraf.

Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29

Panggilan Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 untuk tahun 2021 baru sahaja dikeluarkan oleh SPA Sarawak.

Peperiksaan online untuk jawatan ini akan dijalankan satu (1) kali dalam tahun ini.

Tarikhnya yg ditentukan ialah pada 6 September 2021.

Senario Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29

Sebagai persediaan awal, beberapa perkara berikut perlulah diketahui.

Syarat untuk menyandang jawatan Penolong Pegawai Tadbir N29 :

Calon perlu, terlebih dahulu lulus Ujian REQT memasuki perkhidmatan awam.

Sekiranya calon tersebut berjaya dalam Ujian REQT ini, maka barulah calon tersebut layak untuk dipanggil menghadiri temuduga ke jawatan Penolong Pegawai Tadbir N29 yang akan dijadualkan kemudian.

Namun agak malang. Berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan awal ini.

Antara sebab yang dapat dikenalpasti iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 terutama di Bahagian Pengetahuan Am.

Format Ujian REQT Bagi Penolong Pegawai Tadbir N29

Format Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 sesi 2021 berbeza dengan ketara berbanding tahun-tahun lepas.

Sebagai contoh, jika korang perasan, format Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 untuk sesi 2017/2018 berlainan dengan format 2020/2021. Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (Sarawak) telah melakukan perubahan drastik untuk format sesi exam ini.

Format 2017/2018 vs Format 2020/2021

Format REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 – 2017/2018

Objektif Bahasa Melayu – 30 Soalan
Objektif Bahasa Inggeris – 30 Soalan
Esei Bahasa Melayu – 1 Soalan (100 Patah Perkataan)
Esei Bahasa Inggeris – 1 Soalan (100 Patah Perkataan)

Format REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 – 2020/2021

Pengetahuan Am – 40 Soalan Objektif Bahasa Melayu
Pengetahuan Am – 40 Soalan Objektif Bahasa Inggeris

Wow.. Banyak Juga Yg Berubah Tu tok?

Yup, Mmg banyak!

Jadi, jika korang gunakan perkongsian yang dibuat mengenai Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 sesi peperiksaan tahun 2019 dan ke bawah, memang korang akan bazir masa dan ke laut la jawabnya.

Masa korang akan terbuang dengan baca tips dan trik cara sukses esei. Bahagian ini adalah yang paling banyak makan masa calon sebenarnya.

Elak Merekod ‘Perolehan Bekalan Dan Pembangunan’ (sekadar metafora)

Sekali lagi dinyatakan, calon adalah dinasihatkan agar lebih fokus pada bahgian Pengetahuan Am. Inilah bahagian yang membuat ramai calon seolah-olah lalai dlm menjalankan tugas hakiki dan tersalah merekod ‘perolehan bekalan dan pembangunan’ sehingga menjejaskan kelancaran projek. Cuma kali ini bukan dimarahi oleh ketua jabatan, tetapi – mendapat keputusan gagal dalam ONLINE REQT Penolong Pegawai Tadbir N29!

Bahagian Pengetahuan Am ini lebih dikenali di kalangan calon sebagai seksyen yg sukar ditebak. Kerana ia merangkumi topik yang cukup besar!

Contoh Soalan Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 – Pengetahuan Am

Dalam banyak2 bahagian yang ada dalam Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29, paling susah nak skor ialah bahagian Pengetahuan Am. Kenapa?

Ini adalah disebabkan oleh skop soalan seksyen Pengetahuan Am Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 adalah cukup luas. Seluas Malaysia. Dan bidang yg disoal adalah amat sukar diramal.

Walaubagaimanapun, suka sekali atok mencadangkan korang untuk membuat pembacaan ringan mengenai topik-topik yang atok suggest di bawah:

 • Soalan Berkaitan Jawatan
 • Skop Tugasan Badan dan Penjawatan
 • Isu-isu Nasional
 • Dasar Pentadbiran Negara
 • Tarikh/Sejarah dan Fakta Penting
 • Struktur organisasi kerajaan Malaysia
 • Majlis Raja-Raja
 • Jata dan lambang Negara
 • Ketua Setiausaha Negara (KSN)
 • Badan perundangan di Malaysia
 • Menteri dan Kementerian di Malaysia
 • Jabatan-Jabatan kerajaan di Malaysia
 • Fungsi dan struktur Kerajaan Negeri Sarawak
 • Deskripsi tugas jawatan Gred N29

Di bawah beberapa contoh soalan Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 – Seksyen A : Pengetahuan Am (yg ni atok bagi jenis kenegaraan punya saja).

1) Nyatakan senarai yang digunakan untuk melantik raja mengikut giliran.

A) Senarai Negeri
B) Senarai Bersama
C) Senarai Persekutuan
D) Senarai yang disusun semula

2) Padanan kenyataan yang manakah tidak benar tentang pembahagian kuasa antara Kerajaan Persekutuan dengan Kerajaan Negeri seperti dinyatakan dalam Perlembagaan Persekutuan?

A. Kerajaan Negeri: Agama Islam, pertanian dan Kerajaan Tempatan.
B. Kerajaan Negeri: Bekalan air, penyu dan penangkapan ikan di sungai.
C. Kerajaan Persekutuan: Kewangan, pertahanan, tanah dan perhutanan.
D. Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri: Kebajikan masyarakat dan ternakan haiwan.

3) Organisasi manakah yang dicadangkan untuk mengukur tahap kemajuan sesebuah negara ?

A) OPEC
B) CEDC
C) OECD
D) MTDC

4) Free Trade atau perdagangan bebas merupakan

I. perdagangan antarabangsa yang tidak tertakluk kepada campur tangan kerajaan atau peraturan sebagai contohnya ialah pengenaan sebarang duti.
II. perkongsian dagangan yang bertujuan membangunkan pengeluar – pengeluar di tahap sederhana dan mundur.
III. perdagangan antara negara – negara tanpa adanya halangan seperti tarif dan kuota.
IV. perdagangan berasaskan kepada ideologi neo-liberalisme.

A. III dan IV
B. I, III dan IV
C. II, III dan IV
D. I, II, III dan IV

5) Tingkat pendapatan penduduk tinggi adalah :

A) Penduduk bergantung kepada sektor pertanian
B) Penduduk tidak bergantung kepada sektor industri
C) Variasi pekerjaan pelbagai sektor membolehkan peroleh pendapatan
D) Pendapatan penduduk tinggi menyebabkan pendapatan per kapita tinggi

6) Apakah industri yang dimaksudkan berasaskan Bukan Sumber?

A. Farmaseutikal
B. Berasaskan kayu
C. Berasaskan getah
D. Eletrik dan eletronik

7) Microsoft Office dan Open Office merupakan perisian pejabat yang digunakan untuk memudahkan sesuatu kerja. Manakah merupakan padanan yang betul?

I. Microsoft Excel – BASE
II. Microsoft Access – CALC
III. Microsoft Word – WRITER
IV. Microsoft Power Point – IMPRESS

A. I dan III
B. II dan III
C. III dan IV
D. I, II dan IV

8) Manakah antara berikut merupakan bukan petunjuk negara maju?

A) Dapat mengatasi masalah kependudukan
B) Tingkat dan kualiti hidup masyarakat tinggi
C) Kebanyakan eksport adalah bukan hasil industri dan perkhidmatan
D) Kemudahan prasarana yang moden dan mencukupi

9) Greater KL merupakan kluster pertumbuhan ekonomi yang penting serta menyumbang lapan kali ganda KDNK berbanding bandar lain di Malaysia. Berikut adalah program yang bakal dilaksanakan sepanjang tempoh RMK-10 kecuali

A. membangunkan Sime Darby Vision Valfey
B. mewujudkan rangkaian ruang awam terbuka
C. meningkatkan akses kepada pasaran antarabangsa
D. mewujudkan Daerah Kewangan Antarabangsa Kuala Lumpur

10) Seni Khat ialah seni yang dikaitkan dengan

A. Seni lukis yang berlatarbelakang kesenian Islam.
B. Seni dan budaya Islam yang menggunakan tulisan Arab.
C. Seni bina bangunan yang berlatarbelakangkan kesenian Islam.
D. Seni lukis yang menggunakan alat tulis khat yang diperbuat daripada daun lontar.

11) Manakah di bawah BUKAN maksud kesedaran dan kepatuhan kepada undang-undang, kesetaraan gender dan penghormatan terhadap hak asasi manusia ?

A) Memiliki disiplin yang tinggi terhadap undang-undang
B) Menghormati hak asasi manusia termasuk golongan minoriti seperti OKU
C) Akauntabiliti adalah satu prinsip dalam melakukan suatu tindakan
D) Keterbukaan dalam tindakan merupakan bukan prinsip akauntabiliti

12) Gempa bumi dan tsunami telah berlaku di negara Jepun pada 11 hb Mac 2011 yang mengakibatkan kebocoran loji nuklear. Di manakah letaknya loji nuklear tersebut?

A. Chiba
B. Kyoto
C. Takashi Kurita
D. Fukushima Daiichi

13) Selepas kapal angkasa yang membawa Angkasawan Negara meninggalkan Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS), di manakah kapal tersebut telah mendarat?

A. Moscow, Rusia
B. Arkyik, Kazakhstan
C. Astana, Kazakhstan
D. Baikonour, Kazakhstan

14) Langkah-langkah berikut BUKAN kaedah untuk membina Negara maju Dan Sejahtera ialah :

A) Memperbaiki sistem penyampaian dan menghapuskan birokrasi
B) Tidak mengambil kira pelaksanaan program sosial merentasi kaum yang bertujuan untuk kestabilan politik, ekonomi dan sosial
C) Meningkatkan kualiti hidup rakyat melalui pembinaan dan penyediaan prasarana rakyat
D) Membina ekonomi berasaskan pengetahuan yang bertujuan untuk meningkatkan produktiviti, kreativiti dan inovasi

15) Manakah antara berikut merupakan empat tonggak asas yang telah dilancarkan dalam Dasar Teknologi Hijau Negara?

I. Tenaga
II. Ekonomi
III. Alam sekitar
IV. Sains dan Teknologi

A. I dan II
B. I, II dan III
C. I, II dan IV
D. I, III dan IV

Untuk lebih banyak contoh soalan (dan dilengkapi skema jawapan lengkap) untuk bahagian Pengetahuan Am bagi Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 ini. Korang boleh dapatkan rujukan Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 berikut.

Rujukan Contoh Soalan Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29

Atau pun,

Baca post khas yg membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Pengetahuan Am (Updated 2021) dengan detil. Ia akan memberikan kefahaman lebih terhadap seksyen ini.

Kunci Kejayaan Calon REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 Yang Lepas-Lepas

Kunci kejayaan calon REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 sebelum ni adalah:

1) Study dengan pantas.
Tak bertangguh. Terus baca semua nota berkaitan. Terus hafal mana yg patut. Terutama fakta-fakta penting.

2) Buat latihan.
Lagi banyak soalan, lagi bagus. Korang akan jadi lebih bersedia. Dalam rujukan contoh soalan Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 ni, korang akan dapat minimum 90 contoh soalan Pengetahuan Am dan jawapan.

Rujukan Bantuan Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29

Untuk sesi 2021, rujukan Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 kali ini telah diperhalusi dan dikemaskini dengan format terbaharu peperiksaan online REQT yang berbeza daripada sesi terakhir peperiksaan.

Tapi tok, kenapa saya kena dapatkan rujukan Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 ni segera?

1) Hati korang jadi riang

Kenapa riang ria tu? Sebab, nota Ringkas & padat yang akan menjimatkan masa persediaan korang. Tak perlu berlari ke sana ke mari cari rujukan. Tak perlu buang berjam-jam masa berharga korang mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati jadi riang.

2) Pinjam pengalaman 13 tahun kami

Contoh soalan diberikan akan membiasakan korang dengan format exam kerajaan. Bukan soalan bocor tetapi jenis soalan yang hampir sama. Korang pinjam pengalaman kami selama 13 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan SPA. Semenjak dari era exam SPA masih bertulis dan berpusat!

3) Memudahkan hidup korang

Skema jawapan yang disediakan pastinya menambah kepandaian korang. Ada jalan kira diberi. Tak perlu pecah kepala cari jawapan. Rumus dan persamaan turut dihulur. Formula matematik yang dah lupa, jadi segar diingatan. Pendek kata, ia memudahkan hidup korang.

4) Boleh simpan duit lebih (untuk kawen)

Boleh beli asing2, misalnya nak seksyen B saja pun boleh. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawen. Tak lama lagi PKP akan berakhir. Jadi walimah korang tu dah boleh diadakan secara besar-besaran. Tak pon utk beli smartphone model baharu yang jadi idaman kalbu. Macam atok baru grab Realme 8 Pro. Hehe..

5) Murah gilerr

Lastly, rujukan ni murah giler. Hanya laburkan beberapa ringgit sahaja modal untuk meningkatkan peluang korang memperolehi masa depan yang cerah. Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya sepanjang hayat. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

6) Ramai Pembeli Lepas Yang Lulus

Sudah tentu korang tak confirm lulus walaupun beli rujukan ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 ni. Tapi dengan adanya rujukan sebegini, persediaan korang menjadi lebih mudah dan sistematik.

Syukur Alhamdulilah. Ramai pembeli rujukan ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 pada tahun 2018 lalu berjaya. Itu memang rezeki dorang (dengan bantuan rujukan ini).

Ini antara mereka yang lulus ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 lalu:

Tu la sebab kenapa korang bukan saja kena dapatkan. Tetapi kena dapatkan SEGERA rujukan ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 ni!

Cara Beli Rujukan Penuh

Berikut step by step cara membuat pembelian:

1. Klik Rujukan Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29. Scroll sikit jer dan klik butang ‘BELI SEKARANG!‘.

Klik butang beli sekarang rujukan Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29

2. Scroll ke bawah, sampai nampak pilihan pakej yg ada. Pilih la mana2 yg ngam dgn bajet korang. Paling murah, RM40. Paling lengkap, RM100. Contoh: korang pilih pakej platium, klik button ‘RM100 BELI!‘.

Scroll ke bawah untuk pilih pakej Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29

5. Selepas itu, korang akan dibawa ke laman upgrade seperti di bawah. Kalau korang nak upgrade (tambah contoh soalan), just klik ‘SAYA NAK‘ yg kaler oren. Pastikan warna oren ya..

Laman upgrade rujukan Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29

6. Kalau korang taknak upgrade. Scroll ke bawah sikit dan klik ‘SAYA NAK‘ yg kaler black. Pastikan warna hitam ya..

Taknak upgrade bahan latih tubi Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29

4. Pastu, korang akan sampai ke halaman berikut. Isi ikut nombor panduan ini:

 • 1) Korang kena isi emel peribadi yg betul (sebaiknya pakai gmail).
 • 2) Jgn lupa tick kotak ‘syarat & terma pembelian‘.
 • 3) Klik butang ‘Proceed to checkout‘.
masuk emel, tick kotak dan proceed to checkout

5. Selepas itu, korang dibawa ke sini. Ikuti betul2 arahan berikut:

 • A) Tak payah isi apa-apa cupon di sini. Biarkan jer kosong.
 • B) Isi billing information dgn lengkap. Ruangan ‘Company’ tu biarkan kosong.
 • C) Ini pun tak payah buat apa-apa.
 • D) Tick semua kotak yg ada.
 • E) Akhirnya klik butang ‘Complete your order‘.
isi butiran pembeli dan klik complete your order

6. Seterusnya, korang akan sampai ke ruangan pembayaran ni.

 • 1) Pilih online banking korang. Atok bagi contoh guna myBSN. So, korang just klik ikon myBSN.
 • 2) Tick kotak ‘I understand and accept the terms and conditions‘.
 • 3) Klik butang ‘PAY‘.
Pilih online banking dan klik pay

7. Selepas itu, korang kena login dlm online banking korang mcm biasa la. Username, password dan nombor TAC.

Selepas itu, korang akan dibawa utk login dlm online banking mcm biasa la. Username, password dan nombor TAC. Alaaa.. Bukan tak biasa beli di shopee atau Lazada kan.

Confirm lulus ke tok kalau saya beli rujukan ni?

Atok bukan Ketua Pengarah SPA. Jadi, atok tak berani janji apa-apa. Rezeki lulus ni kita serah pada Allah SWT. Apa yang paling penting, korang sdh berusaha dengan gigih dan sebaik mungkin.

Namun, apa yang atok recommend ni adalah rujukan tambahan & contoh soalan Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 terbaik yang ada di pasaran setakat ini.

Termasuk nota, contoh soalan dan contoh jawapan untuk memudahkan persediaan ke Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 korang.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Haku Ni Lomah Pasal Fakta Dan Pengetahuan Am la tok!

Jangan bimbang. Dalam rujukan contoh soalan Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 ni, dia dah disediakan dgn nota-nota ringkas untuk korang tambah ilmu pengetahuan. Jadi walaupun korang gagal Ujian Online REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 ni tapi pembelian korang tak sia-sia. Sekurang-kurangnya korang bertambah bijak dan mengetahui pelbagai fakta-fakta umum yg sebelum ni korang tak tahu.

Paling penting, nota-nota ringkas ini adalah daripada soalan-soalan yang biasa ditanya dalam peperiksaan kerajaan sepanjang 2014-2021.

Tak perlu ulangkaji & study keseluruhan buku teks ‘Malaysia Kita’ atau ‘Pengajian Am’ yg tebal gila tu. Korang bukannya mahu duk STPM pon. Nak tau apa paling best? Dalam rujukan ni, da pilih topik yg perlu sahaja. Maklumat ni sulit ya. Untuk korang yang serius tak nak buang masa dan nak sukses.

Ujian da dekat ni tok, Sempat ke pos buku ni?

Rujukan contoh soalan Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 ni bukan buku fizikal (yg boleh pegang tu). Tetapi eBook dalam versi PDF. Korang akan diberikan akses ke ruangan download untuk muaturun semua komponen selepas bayaran diselesaikan dan disahkan.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Korang x perlu tunggu whatapps dari orang Pos Laju atau lain-lain kurier gtaw barang da sampai. Pastu naik la keta atau motor dlm 1 jam 55 minit (pegi ulang-alik amik barang).

Korang juga tak perlu bz sgt, tengok tracking number tiap minit. Nak tengok barang korang da sampai area mana.

Lagi pun, kalau korang beli menggunakan FPX (via Billplz) / online banking. Link download rujukan ni akan diterima dlm tempoh 10 – 15 minit sahaja.

Tapi tok, saya lebih suka baca buku..

Korang yg banyak sgt ink tu, xda masalah. Boleh print eBook ni. Then binding. Menjadi la ia sebuah buku yg comel. Boleh conteng2 nota kaki. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Ada soalan lagi? Kalau da tak ada, cepat dapatkan sekarang juga rujukan contoh soalan Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 sebelum jualan ditutup. Rujukan ni bukan dijual selama-lamanya.

Jadi, demikianlah adanya.

Sedikit sebanyak contoh soalan Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 yang akan korang hadapi pada tahun 2021 ini.

Contoh soalan Online REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 yang atok bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Selamat menduduki peperiksaan!

Senarai FAQ

Ada tak contoh soalan Pengetahuan Am Penolong Pegawai Tadbir N29 dalam rujukan ini?

Sudah tentu ada!

Contoh soalan Penolong Pegawai Tadbir N29 Daya Menyelesaikan Masalah ada dalam rujukan ni?

Ujian REQT Penolong Pegawai Tadbir N29 kali ini tiada seksyen Daya Menyelesaikan Masalah. Jadi tiada disertakan.

Contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Tadbir N29 sudah pasti ada bukan?

Sudah tentu ada.

Ini soalan bocor ke?

Bukan sama sekali. Ini pakej yang mengandungi latih tubi dan nota-nota padat. Ia membantu korang study sahaja.

Penutup

Dapat panggilan peperiksaan PSEE online Pereka? Alhamdulillah.. Tapi tak tahu nak prepare apa pula kan? Antara bahan bacaan yg sesuai untuk korang sebelum duduk PSEE SPA tu ialah contoh soalan peperiksaan Pereka B41.

Kpd yg dipanggil ke PSEE Pembantu Belia Dan Sukan, mohon luangkan sikit daripada masa korang yg berharga tu utk membaca contoh soalan peperiksaan Pembantu Belia Dan Sukan S19. Jangan ambil mudah kerana ini juga jawatan popular dan calon yang menduduki pada setiap tahun adalah berjumlah puluhan ribu. Berani sambil lewa?

Khas calon yg dipangil ke PSEE Juruaudit. Dapatkan info berguna, fahami bentuk, serta contoh soalan peperiksaan Penolong Juruaudit W29 ini.

Panggilan peperiksaan exam online SPA untuk Jurufotografi B19 ambilan KKMM bagi tahun ni sudah dibuat. Jumlahnya tidak lah begitu ramai. Jadi ini satu kesempatan yg baik. Kepada yang dapat emel panggilan, tak rugi baca contoh soalan peperiksaan Jurufotografi B19 ni.

Sesi peperiksaan online PSEE untuk jawatan Penguasa Kastam WK41 ambilan Jabatan Kastam Diraja Malaysia sudah diadakan utk kali pertama. Mungkin akan ada panggilan untuk kali kedua. Mungkin? Bijak sekali andai korang bersiap-sedia awal. Penuhkan ilmu di dada tu dengan maklumat seperti contoh soalan peperiksaan Penguasa Kastam WK41 ni.

SPA dah keluarkan panggilan peperiksaan online PSEE Pegawai Pembangunan Masyarakat S41. Kali ini untuk Kementerian Pembangunan Luar Bandar pula. Korang yang ada memohon jawatan ni dalam borang SPA9, atok suggest baca siap2 contoh soalan peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41.

Kepada yang bakal menganggotai Jabatan Tanah dan Galian sebagai penolong pegawai tanah. Tolong pastikan negara kita jangan tergadai apa lagi terjual kepada pihak luar. Atok dah sediakan beberapa bahan bacaan tambahan yg baik, termasuk contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Tanah NT29.

Last but not least, Kementerian Dalam Negeri masih sedang menantikan kehadiran calon2 Pembantu Penguatkuasa yg akan diserap masuk tidak berapa lama lagi. Jika korang dah isi permohonan dalam SPA9 untuk jawatan ni, teruskan dengan membaca contoh soalan peperiksaan Pembantu Penguatkuasa KP19 ni. Sebagai persediaan awal.

penutup juga

Khusus utk korang yang layak, dan semestinya sdh menerima emel panggilan ke exam PSEE online kawalan trafik udara, atok nasihatkan baik bersiap-siap. Dikatakan exam SPA ni sedikit sukar daripada biasa kerana ia mengandungi 3 seksyen. Jadi perbanyakkan doa dan bacaan. Sebagai permulaaan, baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Kawalan Trafik Udara A29 yang atok kongsi sebelum ni.

Atok dgr khabar, jumlah calon yang dipanggil untuk jawatan Pegawai Siasatan mcm tak beragak lagi ramainya. Malangnya, jumlah kekosongan amatlah sedikit. Tp tu khabar angin la. Apa pun, better bersedia jg la kan. Mari mulakan dengan membaca contoh soalan peperiksaan Pegawai Siasatan P41 ni.

Calon exam PSEE online gred L41 di Jabatan Peguam Negara (AGC) pun ramai bilangan yg dipanggil. Itu semestinya. Maklumlah, kekosongan jawatan yg kerajaan sediakan amat sedikit tapi orang yang perlukan kerja berlambak. Kesilapan kecil pun boleh membawa padah. Cuba kurangkan risiko kesilapan tersebut dengan mengenali jenis-jenis dan beberapa contoh soalan peperiksaan Pegawai Undang-Undang L41.

Bilangan dipanggil ke exam online pembantu tadbir undang-undang boleh tahan juga ramai. Korang rasa cmna? Kalau korang ada mohon jawatan pembantu tadbir undang undang dalam portal SPA9, panggilan exam sudah dikeluarkan oleh SPA. Jangan sudah last minit baru kelam-kabut. Siap-siap baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir Undang Undang L19.

Buat cucu atok yang dipanggil ke exam PSEE online untuk pembantu syariah. Buat masa ni, panggilan kedua belum lagi keluar. Tapi atok jangkakan, tarikh sudah semakin menghampiri dari hari ke hari. Tapi pastinya contoh soalan peperiksaan Pembantu Syariah LS19 ini akan memberi sedikit input bermanfaat sebagai bekalan awal sebelum ke exam nanti.

SPA dah keluarkan panggilan untuk Pembantu Perangkaan E19. Jika korang dipanggil memang kelam-kabut cari rujukan tu. So chill jer dan baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Perangkaan E19 ni.

Sapa calon exam PSEE online Pembantu Penilaian? Angkat phone! Dah angkat? OK, skrg baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Penilaian W19. Atok harap di sedikit sebanyak membantu korang.

OK, ni btl2 last. Buat cucu atok yang dipanggil exam online SPA utk pegawai penguatkuasa ambilan Kementerian Dalam Negeri (KDN). Panggil exam sudah dikeluarkan. Pastinya contoh soalan peperiksaan Pegawai Penguatkuasa KP41 ini akan memberi sedikit input yg berguna.

Korang jangan lupa baca pula, penat atok tulis tu.

Au revoir dan arrivederci dulu dari atok. Gud luck semua!

Atok
Follow me

Leave a Comment

error: Content is protected !!