Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29

Korang rasa, korang ada masa untuk sakit kepala ketika sedang menjawab soalan peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan Gred S29 ambilan Kementerian Belia dan Sukan pada kali ini? Memang tak hado la kan. Tapi, nasib korang memang baik! Di bawah merupakan koleksi contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 KBS yang boleh dijadikan latihan calon peperiksaan. Cuba dapatkan jawapan bagi setiap contoh-contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 yang diberikan di bawah sebagai latih tubi.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 KBS

Selain dari itu, calon juga boleh dapatkan rujukan khas contoh soalan peperiksaan online Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 yang disarankan di bawah untuk dijadikan rujukan sebelum hadir peperiksaan PSEE SPA pada kali ini.

Nota: Bagi yang terlibat dengan sesi temuduga Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 yg dijadualkan pada 31 Oktober 2023 ini untuk ambilan di Kementerian Belia Dan Sukan. Persediaan secukupnya harus dibuat sebelum hadir. Beberapa contoh soalan temuduga boleh korang dapatkan di soalan temuduga Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 ini.

Sementara itu, bagi yg berjaya mendapat panggilan ke ujian psikometrik Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 untuk ambilan di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka pada kali ini. Persediaan secukupnya harus dibuat sebelum hadir. Beberapa contoh soalan ujian boleh korang dapatkan di contoh soalan ujian psikometrik Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 ini.

Permohonan Jawatan Kosong Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29

Sekiranya korang mahu mengisi jawatan kosong sebagai Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 secara rasmi di Kementerian Belia dan Sukan atau lain-lain kementerian / jabatan / agensi kerajaan / Pihak Berkuasa Tempatan, permohonan boleh dilakukan dengan melengkapkan atau mengemaskini borang SPA9 di Portal SPA9 (sebelum ini dikenali sebagai SPA8i).

Permohonan jawatan sebagai Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara online.

Kekosongan Jawatan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29

Mengenai jumlah kekosongan, jika berpandukan hebahan yang telah dikeluarkan SPA bertarikh 30 Jun 2020, bilangan kekosongan jawatan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 adalah sebanyak 17 tempat. Manakala, calon simpanan pula dinyatakan juga sebanyak 17 tempat.

Tidak perlu atok tekankan betapa perlu. Dan akan peri pentingnya korang membuat persediaan sebelum tarikh peperiksaan tiba. Korang da besar panjang dan da bleh pikir sendiri..

Ini satu jumlah yang amat terhad kalau mengambilkira jumlah calon yang tinggi dipanggil ke PSEE Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 oleh SPA. Oleh sebab itu, sila beri tumpuan penuh korang terhadap perkongsian ini.

Tempoh Luput Permohonan

Suka diingatkan, tempoh luput setiap permohonan (termasuk permohonan jawatan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 ini) adalah satu (1) tahun. Pemohon dikehendaki mengemaskini semula permohonan di portal SPA9 setelah tempoh luput tersebut sampai.

Semakan Penjadualan Peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PENOLONG PEGAWAI BELIA DAN SUKAN GRED S29 DI KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN (KBS)

TARIKH PEPERIKSAAN : 16 FEBRUARI 2021

MASA PEPERIKSAAN : 10:00 PAGI HINGGA 11:00 PAGI

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/psee-penolong-pegawai-belia-dan-sukan-s29

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan korang tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

*Semua calon akan menduduki peperiksaan pada masa yg sama, bermula pada jam 10:00 pagi hingga 11:00 pagi.

Semakan Keputusan PSEE Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29

SEMAKAN KEPUTUSAN PEPERIKSAAN MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE) PENOLONG PEGAWAI BELIA DAN SUKAN GRED S29 DI KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN MALAYSIA

BILANGAN CALON DIPANGGIL PEPERIKSAAN: 60,393 ORANG CALON

BILANGAN CALON MENDUDUKI PEPERIKSAAN: 34,549 ORANG CALON

BILANGAN CALON LULUS PEPERIKSAAN: 338 ORANG CALON

BILANGAN KEKOSONGAN JAWATAN: 17 LANTIKAN DAN 17 SIMPANAN

Semak keputusan korang di:

http://e-semakan.spa.gov.my/keputusan-psee-penolong-pegawai-belia-dan-sukan-s29

Jadual Gaji Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29

Berikut adalah jadual gaji minimum-maksimum serta kadar kenaikan gaji tahunan bagi seorang Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29;

Gaji minimum RM1,362.00
Gaji maksimum RM5,092.00
Kenaikan Gaji TahunanRM145.00
Jadual Gaji Penolong Pegawai Belia Dan Sukan Gred S29

*Di samping elaun-elaun, imbuhan-imbuhan dan kemudahan-kemudahan lain yang seorang penjawat jawatan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan dengan gred S29 layak terima.

Deskripsi Tugas Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29

Apakah skop kerja atau senarai tugas Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29?

Secara am, tugas seorang Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 merangkumi skop-skop di bawah:

Berperanan menguruskan dan melaksanakan program/projek belia dan sukan termasuk kerja-kerja menyelaras kegiatan-kegiatan berkenaan, memberi nasihat, bimbingan, kursus-kursus, membuat kajian keperluan sukan dan jenis-jenis sukan, merancang dan juga melaksanakan program pelajaran tata negara di peringkat daerah, negeri dan persekutuan.

Syarat Lantikan Dan Kelayakan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29

Calon lantikan terus hendaklah mempunyai :

Kewarganegaraan Malaysia;
Umur 18 tahun atau lebih;

Dan

Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) yang diiktiraf oleh Kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji Permulaan pada Gred S29 : RM1,493.00)

Atau

Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) yang diiktiraf oleh Kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji Permulaan pada Gred S29 : RM1,493.00)

Atau

Diploma dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji Permulaan pada Gred S29 : RM1,770.95)

Dan

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)/Sijil Vokasional Malaysia (SVM) atau kelulusan yg diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Peperiksaan Online Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29

Panggilan peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 untuk tahun 2021 baru sahaja dikeluarkan oleh SPA.

Peperiksaan online Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 akan dijalankan satu (1) kali dalam tahun ini.

Tarikh yang dijadualkan ialah pada 16 Februari 2021.

Seperti pada kebiasaanya, kesemua calon adalah dikehendaki menduduki dan menjawab peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 selama sejam untuk setiap sesi peperiksaan. Bermula jam 10.00 pagi sampai la jam 11.00 pagi.

Inilah tempoh pagi yg paling singkat dalam hidup korang yg akan menentukan masa hadapan!

Senario Peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29

Syarat untuk menyandang jawatan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 KBS, calon perlu, terlebih dahulu lulus peperiksaan online.

Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan online / tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut layak untuk dipanggil menghadiri temuduga jawatan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 yang akan dijadualkan kemudian.

Namun begitu, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan awal. Memang sayang sekali..

Antara sebab yang dikenalpasti iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 terutama di seksyen A.

Format Peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29

Format Peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 sesi 2020/2021 terdapat perbezaan ketara berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Sebagai contoh, jika korang perasan, format soalan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 untuk sesi 2016/2017 berbeza dengan format 2020/2021. Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sudah melakukan perubahan drastik untuk format sesi ini.

Format 2016/2017 Vs Format 2020/2021

Format Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 – 2016/2017

Seksyen A: Pengetahuan Am

Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah

Format Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 – 2020/2021

Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris

Eh.. Bukan Sama Ke Tok?

Yup, nampak macam sama. Tapi ngak serupa.

Penilaian tetap 2 (dua) Seksyen TETAPI perasan tak, ada perubahan di situ. Seksyen PENGETAHUAN AM ditiadakan dan telah digantikan dengan KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS.

Jadi, jika korang gunakan perkongsian yang dibuat mengenai peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 sesi peperiksaan 2016 dan ke bawah, memang korang akan buang masa.

Masa korang akan terbuang dengan baca tip dan trik cara sukses seksyan Pengetahuan Am. Seksyen ini adalah seksyen yang paling memeningkan dan memakan banyak masa calon sebenarnya.

Elak Tersilap Menyelaras ‘Program Sukan’ (Sekadar Metafora)

Sekali lagi dinyatakan, calon adalah dinasihatkan agar lebih fokus pada seksyen A iaitu Daya Menyelesaikan Masalah. Inilah seksyen yang membuat ramai calon seolah-olah lalai menjalankan tugas-tugas hakiki sebagai Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 sehingga tersilap menyelaras ‘program sukan’ yg telah direncanakan. Cuma kali ini, bukan menyebabkan pertindanan jadual acara sukan. Tetapi akan berakibat sama buruk iaitu mendapat keputusan gagal dalam peperiksaan online SPA Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29!

Sementara, untuk seksyen B, ia melibatkan kefahaman Bahasa Inggeris. Kena study balik la past tense, present tense, present continuous tense dan lain-lain benda alah tu. Hadoi..

Ada Satu Masa’ela

Sebelum kita ke contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29, atok nak kongsi satu masalah.

Boleh dikatakan setiap minggu, akan ada saja yg bertanya soalan ini kepada atok:

Salam Atok, adakah markah akan dikira kalau tak sempat jawab habis semua soalan?

Jawapannya:

Yup.. Markah tetap akan dikira. Cuma peluang untuk lulus adalah rendah!

Kenapa korang nak rendahkan peluang lulus? Sudah tentu bukan saja-saja kan..

Situasinya begini:

” Ada sorang budak (calon exam la). Budak ni baik dan taat kepada raja dan negara. Haha.. Dia sedang menjawab soalan berkaitan diskaun di seksyen A peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29. Dia pun mengira untuk mendapatkan jawapan. Sambil membuat kira-kira tu, dia cuba mengingat formula diskaun. Masa terus berlalu. Soalan seterusnya mengenai halaju. Rumus halaju pun dia dah tak berapa nak ingat. Aahh.. sudah. Akhirnya, dia tak sempat menjawab beberapa soalan terakhir di seksyen A kerana kehabisan masa. “

So, elakkan masa’ela ni menimpa korang. Buat ulangkaji dan latih tubi sekarang juga. Agar semua rumus dan persamaan math tu jelas dan bold dlm ingatan!

Ok.. Berikut merupakan sedikit perkongsian daripada atok mengenai beberapa contoh soalan setiap seksyen dan penjelasan topik.

Contoh-contoh soalan exam online Penolong Pegawai Belia dan Sukan S29 yg dikongsikan ini memang tidak disediakan jawapan. Kalau nak yg lengkap dgn jawapan bersama jalan kira serta nota padat setiap topik, boleh dapatkan di sini atau melalui telegram atok. Jualan sudah ditutup! Harap maklum.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 – Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen ini memerlukan korang menyelesaikan permasalahan yang dikemukakan dengan menggunakan pendekatan :

 1. kemahiran pemikiran logik,
 2. kemampuan menginterpretasi data
 3. melalui pemahanan konsep-konsep matematik.

Jangan Sampai Duk Mencangkung Sambil Nangis ‘Tepi Pejabat Belia dan Sukan’

Kebiasaannya, sesetengah calon memang mempunyai penyakit ‘pandangan mata berpinar’ apabila meneliti soalan yang berkaitan nombor dan digit. Asal tengok masalah yang melibatkan persamaan / rumus / formula math saja terus pandangan tu kabur-kabur gitu. Padahnya duk mencangkung sambil nangis kat ‘tepi Pejabat Belia dan Sukan’ la selepas result exam SPA keluar nanti.

Walaupun dikatakan bahawa dalam peperiksaan online Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29, soalan aplikasi konsep matemaik yang diajukan tidak melebihi sukatan pelajaran di peringkat SPM sahaja.

Tapi korang jangan terima bulat-bulat kata manis SPA tu.

Ada baiknya korang buat latih tubi yang banyak. Takkan nak sia-siakan saja peluang yg dpt ni kot. Tak tahu lagi dpt panggilan ke tak utk exam online yg akan datang kan..

Daripada pemerhatian yang dilakukan juga, atok cerakinkan soalan dalam Seksyen A ini kepada 4 bahagian utama iaitu;

 • Penyelesaian Masalah
 • Menginterpretasi Data
 • Soalan Matematik
 • Pemerhatian & Logik (macam IQ test)

Di bawah beberapa contoh soalan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 – Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah

1) Yasmin ialah adik kepada Wida. Selain turut cantik seperti kakaknya, Yasmin juga suka menabung. Dia mempunyai wang sebanyak RM450 di sebuah bank dengan kadar faedah 4.5% setahun. Kirakan tempoh masa tabungan Yasmin untuk mendapat dividen sebanyak RM81.00?

A) 4 tahun
B) 3.5 tahun
C) 5 tahun
D) 4.5 tahun

2) Harga 40 ekor Siakap yang dibeli Uncle Lewis ialah RM380. Berapakah harga purata seekor Siakap Uncle Lewis?

A) RM 10.00
B) RM 9.00
C) RM 8.50
D) RM 9.50

3) Encik Ghafar membelanjakan 10% daripada pendapat gajinya setiap bulan untuk membayar bil utiliti iaitu RM100. Sekiranya gaji Encik Ghafar dinaikkan 50% pada bulan hadapan, berapakan berapakah gaji baru yang akan diperolehinya?

A) RM1000
B) RM1500
C) RM1750
D) RM2000

4) Lonny anak Endawie baru sahaja mendapat pekerjaan sebagai Penolong Pegawai Belia Dan Sukan Gred S29 di Kementerian Belia dan Sukan. Jadi dia membeli sebuah Sofa dengan harga RM6000 untuk kegunaan peribadi. Potongan sebanyak 6% kerana Lonny anak Endawie membeli dengan mengunakan kupon diskaun. Berapakah harga Sofa selepas menggunakan kupon diskaun?

A) RM5,640.00
B) RM7,540.00
C) RM4,640.00
D) RM5,540.00

5) 27 batang pensel warna fuchia daripada jumlah 156 kotak pensel didapati rosak. Jumlah pensel warna fuchia yang rosak itu bersamaan dengan 3/4 daripada bilangan sekotak pensel. Berapakah jumlah semua pensel tersebut?

A) 4056
B) 5616
C) 3159
D) 4082

6) 257 orang ahli Kelab Menembak Desa Kolej Bestari membuat kutipan RM25 setiap orang. 45% daripada jumlah kutipan itu dibelanjakan untuk jamuan akhir tahun, 65% daripada bakinya untuk cenderamata dan RM550 untuk bayaran tempahan jersi kelab. Berapakah baki wang Kelab Menembak Desa Kolej Bestari yang tinggal?

A) RM2,010.90
B) RM1,701.60
C) RM1,529.70
D) RM2,079.70

7) Satu guni beras wangi dibahagikan kepada beberapa bahagian. Harmeet dan Mohindra masing-masing mendapat 0.35 dan 0.45 bahagian. Berapakah jisim satu guni beras wangi itu jika Harmeet mendapat 43.75kg?

A) 100kg
B) 125kg
C) 150kg
D) 160kg

8) Prisma tetradekagonal M lebih ringan daripada N tetapi lebih berat daripada Prisma tetradekagonal O. Prisma tetradekagonal P pula lebih berat daripada Prisma tetradekagonal O, tetapi lebih ringan daripada Prisma tetradekagonal M. Susun kedudukan Prisma tetradekagonal tersebut bermula dengan yang paling ringan.

A) O,P,N,M
B) N,M,P,O
C) N,M,O,P
D) O,P,M,N

9) Harga sebuah kereta BMW warna cooper patina terpakai ialah RM134,300. Setiap tahun harga BMW cooper patina terpakai itu menyusut sebanyak 15%. Berapakah harga BMW terpakai itu selepas 3 tahun kemudian?

A) RM 114,155
B) RM 97 031
C) RM 82 477
D) RM 70 105

10) Harga sebuah kondominium 3 bilik tidur dan 2 bilik air di Sitiawan ialah RM330 000. Selepas 5 tahun kemudian harga kondominium tersebut meningkat kepada RM450 000. Berapakah peratus peningkatannya?

A) 66.66%
B) 36.36%
C) 33.33%
D) 26.7%

11) Sejumlah 16 250 keping jubin pelbagai warna dibahagikan kepada dua bahagian iaitu 2/5 dan 3/5. Bahagian lebih besar diagihkan sama banyak kepada 2 ruangan iaitu ruang tamu J dan ruang tamu K. Berapakah bilangan jubin bagi ruang tamu K?

A) 4875
B) 3250
C) 2438
D) 5416

12) Janice Jeannetta seorang gadis suku Rungus yang cantik lagi bersopan. Dia dapat menjawab 6 soalan Add Math dalam masa 9 minit. Berapakah jumlah soalan Add Math yang boleh dijawab oleh Janice Jeannetta dalam masa 1 jam 15 minit?

A) 55
B) 50
C) 40
D) 45

13) 15 liter air mengalir melalui sebatang paip air dan masuk ke dalam takungan berbentuk tetrakaidekagon dalam tempoh masa 4.5 minit. Berapakah tempoh masa yang diambil untuk mengisikan air sebanyak 727.5 liter ke dalam takungan berbentuk tetrakaidekagon itu menggunakan 2 paip air yang serupa?

A) 1 jam 49 minit
B) 1 jam 57 minit
C) 3 jam 38 minit
D) 7 jam 17 minit

14) Sebuah ruang simpanan mengandungi 3,000 buah Sentul (sejenis buahan liar). Tajol mengambil 3/4 daripada jumlah Sentul tersebut. Kemudian Sumli mengambil 2/5 jumlah Sentul daripada Tajol. Berapakah jumlah buah Sentul yang tinggal pada Tajol?

A ) 450
B ) 900
C ) 1,350
D ) 2,250

15) Sebuah kotak mengandungi 780 biji kurma jenis Migraf diagihkan kepada 6 kumpulan pelajar iaitu P, Q, R, S, T dan U. Kumpulan P mendapat 1/4 daripada jumlah kurma Migraf tersebut. Kemudian kumpulan Q mendapat 1/5 daripada baki kurma Migraf tersebut manakala selebihnya kumpulan R, S, T dan U mendapat sama banyak. Berapakah bilangan kurma Migraf yang akan diperolehi oleh kumpulan R?

A) 117
B) 142
C) 468
D) 568

Untuk lebih banyak contoh (dan skema jawapan lengkap) bagi seksyen A Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 ini. Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 berikut.

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 Daya Menyelesaikan Masalah

Atau pun,

Boleh baca dahulu post atok satu lagi yang khusus membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Daya Menyelesaikan Masalah (Updated 2021) dengan detil. Ia akan menambah lagi kefahaman korang terhadap seksyen ini.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 – Kefahaman Bahasa Inggeris

Inilah seksyen ‘killer’ yang ‘membunuh’ peluang ramai calon exam Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29. Walau maciam mana pun, soalan yang diketengahkan dalam seksyen B ini masih tidak melebihi sukatan yang sudah korang pelajari sewaktu SPM dolo-dolo.

Soalan diolah dalam bentuk;

a) petikan ringkas dan diikuti beberapa soalan comprehension, dan
b) soalan berkaitan vocabulary, dan
c) soalan mengenai grammar (Noun, Pronoun, Adjective, Verb, Adverb, Conjunction, Interjection, Preposition dan yang lain-lain).

Contoh soalan adalah seperti berikut :

1) Mr. Dharanidhar needs to build a cabinet today. He can use the following tools except:

A) hammer
B) measuring tape
C) saw
D) shears

2) Kelley Hing has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Kelley has three animals in total.
B) Kelley has more cats than dogs.
C) One of Kelley’s cats is black.
D) All of Kelley’s dogs have spots.

3) Richa’s result for her final exam was very bad. She must make ________ progress.

A) some
B) many
C) little
D) any

4) Please read the following sentence.

Once Nadzirah Zuraila lifted her pen and made a start, writing the essay became easy.

If we change the start of the sentence to:

Writing the essay became easy..

What will the ending be?

A) after starting.
B) after lifting her pen.
C) once Nadzirah Zuraila lifted her pen and made a start.
D) once she lifted her pen and made a start.

5) Choose the correct sentence with the same meaning of

I will cook a special dinner tonight,” Malek said to his wife.

A) Malek told his wife that he will cook a special dinner that night.
B) Malek told his wife to cook his special dinner that night.
C) Malek’s wife will cook a special dinner with Malek at night.
D) Malek’s wife told Malek to cook a special dinner for him that night.

6) Where ____________ Douglas Seam live?

A. are
B. is
C. do
D. does

7) Tanushree __________________ English, Mandarin and a bit of Arabic.

A. speaks
B. speak
C. speaking
D. is speaking

8) King Merrill VI was so feared by his people because his face was ____________ .

A) monstrous
B) plain
C) unappealing
D) common

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 9 – 15).

In 1996, Peace Corps volunteer Peter Hessler arrived in Fuling, a quiet town on the Yangtze, to teach English. He went back recently to find the landscape and his former students transformed.

I am in the White Crane Ridge Underwater Museum near the city of Fuling. The museum is the strangest sight here – it’s under 40 metres of water on the side of the Three Gorges Dam*. I’ve known the museum director, Huang Dejian, since before the museum existed. The last time I saw him, the Three Gorges Dam was still under construction 450 kilometres down the river. Fuling is at the junction of the Yangtze and the Wu Rivers. In the mid-1990s it felt sleepy and isolated. There was no main road or railway line. The Yangtze ferries took seven hours to reach Chongqing, the nearest large city. Foreigners were rare – if I ate my lunch in the town centre, a crowd often came to watch me. The city had one escalator, one nightclub, and no traffic lights. I didn’t know anybody with a car.

From 1996 to 1998, I worked at Fuling Teachers College. My students came from rural homes and they wanted to be English teachers. My students taught me many things. They helped me to understand people’s experiences of moving from the countryside to big cities. They also taught me about the complexities of poverty in China. My students didn’t have much money, but they were optimistic and they had opportunities.

During my return visit, about 15 students come back to Fuling to meet me. They tell me about their classmates who have left Fuling. One is a Communist Party official in Tibet, another started a taxi company and became a millionaire. One woman presented a radio show for years. My old students are interested in analysing their society. One, who gave himself the English name of Mo Money says, ‘Life is competitive. I think this is a special stage for China. In the past we criticised capitalist America. But now we are in a similar situation.’ Another, Emily, tells me about her cousin, who has become richer, but not happier.

My last meeting on this visit is with fishermen, Huang Zongming and his brother Zongguo. I was here when they moved out of their homes in June 2003, when the first stage of the dam was completed. Now I am surprised to discover that everything is almost the same for them. They are still fishermen. The fishing on the river is still good. The dam has not changed everything in Fuling.

 1. The town of Fuling …

A) is near the Three Gorges Dam.
B) is now under the water of the Three Gorges Dam.
C) was built at the same time as the Three Gorges Dam.
D) is near the Four Gorges Dam.

 1. Peter Hessler describes …

A) his job at the Fuling Teachers College.
B) the changes he sees in the Fuling region.
C) the Three Gorges Dam project.
D) the changes he sees in Three Gorges Dam project

 1. How is Fuling different today?

A) It’s quieter than before.
B) Lots of people speak English.
C) Some people are richer.
D) Some people are poorer.

 1. Huang Dejian and Peter Hessler …

A) have not seen each other for several years.
B) have recently met.
C) were students together years ago.
D) have not seen each other for 30 years.

 1. Fuling …

A) used to be a busy town.
B) used to be difficult to get to.
C) used to have lots of foreign visitors.
D) used to be a quite town.

 1. Peter’s students …

A) wanted to work in rural parts of China.
B) mostly came from the city.
C) were training to become teachers.
D) were training to become rich.

 1. Peter’s students …

A) found that they didn’t have enough money for city life.
B) were poor but felt positive about the future.
C) were unhappy because they were poor.
D) were happy because they were rich.

Dapat tak jawapan untuk contoh soalan di atas?

Untuk lebih banyak contoh soalan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 di Seksyen B ini (dan dilengkapi skema jawapan padu). Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 di bawah.

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 Kefahaman Bahasa Inggeris

Atau pun,

Boleh baca dahulu perkongsian atok sebelum ni yang membincangkan jenis-jenis dan contoh soalan SPA Kefahaman Bahasa Inggeris (Updated 2021) dengan detil. Ia akan menambah lagi kefahaman korang terhadap pecahan soalan dalam seksyen ini.

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29

Untuk sesi PSEE 2021, rujukan penuh Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 kali ini masih dikemaskini dengan format terbaharu peperiksaan online SPA yang berbeza daripada sesi terakhir peperiksaan.

Tapi Tok, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

1) Korang jadi insan mulia

Untuk pengetahuan korang, sebahagian daripada hasil jualan rujukan contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 ini akan atok salurkan ke dana atau tabung bantuan mangsa-mangsa banjir, gempa dan mangsa peperangan serta pelarian.

Disebabkan itu, even korang gagal sekalipun dalam peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 ini, korang tak gagal total. Sekurang-kurangnya korang berjaya membantu saudara-saudara kita yg sedang diuji oleh malapetaka dan musibah dan amat-amat memerlukan pertolongan korang pada saat ini.

2) Hati korang jadi riang ria

Nota Ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan peperiksaan online Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 ni akan menjimatkan tenaga korang. Tak perlu berlari seantero Internet cari bahan. Tak payah berjam-jam mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati pon jadi riang ria di hari raya. Haha..

3) Lebih masa main PUBG

Korang jangan acah-acah tak bersalah dgn atok pula. Korang kaki game kan? Takut masa bermain game korang terganggu? Boleh sgt. Buka je jualan rujukan contoh soalan peperiksaan online Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29, korang terus grab. Pastu baca nota-nota tu. Buat contoh soalan yg diberi. Habis ceta. Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan FF, PUBG, ML, COC dll..

4) Guna pengalaman 12 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan peperiksaan online Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 yg diberikan akan membiasakan korang dengan format sebenar exam SPA. Bukan soalan bocor. Bukan soalan ramalan. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan yang hampir sama. Korang pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama lebih 12 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan SPA. Daripada era SPA masih menjalankan peperiksaan secara bertulis dan berpusat lagi!

5) Memudahkan hidup korang

Skema jawapan dalam rujukan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 ini ada disediakan. Yup.. kedua-dua seksyen A dan B ada disediakan jawapan. Sudah tentu skema jawapan ini akan menambah kepandaian korang. Ada jalan kira diberi. Tak perlu pecah kepala cari jawapan. Tak payah hafal sifir. Tak payah congka-mencongak. Rumus dan persamaan turut diberi. Formula matematik yang dah luput diingatan, jadi segar semula. Pendek kata, ia memudahkan hidup korang.

6) Boleh simpan duit lebih (untuk kawin)

Rujukan contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 ada beberapa pakej. Ada pakej murah, ada pakej kurang murah. Pilih la ikut bajet yg ada. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli smartphone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

7) Lagi Hawau..

Rujukan contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 ni murah giler. Korang hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang gemilang. Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

Cara Beli Rujukan Penuh

Berikut step by step cara membuat pembelian:

1. Klik Rujukan Penolong Pegawai Belia dan Sukan S29. Scroll ke bawah sikit dan klik butang ‘BELI SEKARANG!‘.

Klik butang beli sekarang rujukan Penolong Pegawai Belia dan Sukan S29

2. Scroll ke bawah, sampai nampak pilihan pakej. Pilih la mana2 yg ngam dgn bajet korang. Paling murah, RM40. Paling lengkap, RM100. Contoh: korang pilih pakej platium, klik button ‘BELI RM100‘.

Scroll ke bawah untuk pilih pakej

4. Korang akan sampai ke halaman di bawah.

 • 1) Korang kena isi emel peribadi yg betul (sebaiknya pakai gmail).
 • 2) Jgn lupa tick kotak ‘syarat & terma pembelian’.
 • 3) Klik butang ‘Proceed to checkout‘.
masuk emel, tick kotak dan proceed to checkout

5. Selepas itu, korang dibawa ke sini. Ikuti betul2 arahan berikut:

 • A) Tak payah isi apa-apa cupon di sini. Biarkan jer kosong.
 • B) Isi billing information dgn lengkap. Ruangan ‘Company’ tu biarkan kosong.
 • C) Ini pun tak payah buat apa-apa.
 • D) Tick semua kotak yg ada.
 • E) Akhirnya klik butang ‘Complete your order‘.
isi butiran pembeli dan klik complete your order

6. Seterusnya, korang akan sampai ke ruangan pembayaran ni.

 • 1) Pilih online banking korang. Atok bagi contoh guna myBSN. So, korang just klik ikon myBSN.
 • 2) Tick kotak ‘I understand and accept the terms and conditions.’.
 • 3) Klik butang ‘PAY‘.
Pilih online banking dan klik pay

7. Selepas itu, korang kena login dlm online banking korang mcm biasa la. Username, password dan nombor TAC. Alaaa.. Bukan tak biasa beli di Shopee atau Lazada kan.

Jelas tak? Kalau korang masih tak faham jugak. Bleh chat atok, ada button kecik comel kaler merah kat bawah sebelah kanan ni. Nnt atok balas klu online.

Oh.. ya, untuk yg takda online banking tu. Atok tak lupakan korang. Korang juga boleh membuat pembelian rujukan Penolong Pegawai Belia dan Sukan S29 ni dengan kaedah transfer menggunakan ATM atau kedah bank-in menggunakan CDM. Cara bayaran manual ni ada lain sikit dan agak banyak step-nya.

Confirm Lulus Ke Tok Kalau Saya Beli Rujukan Ini?

Atok tak berani janji apa-apa. Hal lulus ni kita serah pada Allah SWT. Apa yang paling penting, korang da berusaha sebaik mungkin. Siapa berusaha, dia dapat. InsyaAllah..

Apa yang atok recommend ni adalah rujukan & contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 yg terbaik ada di pasaran setakat hari ini. Mengandungi contoh soalan, skema jawapan, penerangan jalan kira dan nota-nota ringkas untuk memudahkan persediaan sebelum tarikh Peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 korang tiba.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Dah Lupa Formula Matematik La Tok..

Jangan risau. Dalam rujukan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 ni dah disediakan nota-nota ringkas Matematik untuk korang ‘refresh’ kembali formula-formula matematik yang da hampir terhapus dari ingatan tu. Cara pengiraan dan jalan penyelesaian untuk mendapatkan jawapan juga disertakan.

Paling mustahak, nota-nota Matematik ini adalah daripada soalan-soalan yang biasa ditanya dalam peperiksaan kerajaan sepanjang 2015-2020.

Tak perlu ulangkaji dan study keseluruhan buku teks Matematik. Korang bukannya nk duk SPM pon. Nak tau apa paling best? Dalam rujukan ni da pilih topik yang perlu sahaja. Maklumat ni sulit ya. Untuk korang yang serius tak nak buang masa dan nak sukses.

Exam Da Dekat Ni Tok, Sempat Ke Pos Buku Ni?

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 ni bukan buku. Tiada pengeposan dan tiada penghantaran yg perlu dibuat.

Tetapi eBook dalam versi PDF. Korang akan diberikan akses ke ruangan download untuk muaturun semua komponen selepas bayaran disahkan.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Korang x perlu tunggu whatapps daripada orang Pos Laju atau lain-lain kurier gtaw barang da sampai. Pastu naik la keta atau motor dlm 1 jam 20 minit (pegi ulang-alik amik barang).

Korang juga tak perlu bz sgt, tengok tracking number tiap jam. Nak tengok barang korang da sampai area mana.

Tapi Tok, Saya Lebih Suka Baca Buku..

Kalau korang yg banyak sgt ink tu, takda masalah. Boleh print eBook ni. Pastu binding. Jadikan buku. Boleh conteng2 nota kaki. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Ada soalan lagi? Kalau da tak ada, cepat dapatkan sekarang juga sebelum jualan ditutup. Rujukan ni bukan dijual selama-lamanya.

Jadi, Demikianlah Adanya.

Sedikit sebanyak contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 yg akan korang hadapi pada tahun 2021 ini.

Satu lagi, contoh soalan Penolong Pegawai Belia Dan Sukan S29 yg atok bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Selamat menduduki peperiksaan!

Penutup

Ramai yg bilang (bukan siti bilang yer), exam online Penolong Pegawai Penguasa Penjara KA41 sedikit sukar. Jadi, elok benar kalau korang sempat baca contoh soalan peperiksaan Penguasa Penjara KA41 ni. Mana tahu ada contoh yg atok beri tu naik exam SPA. Sapa tahu kan..

Untuk korang yg mungkin akan menyertai sektor perkhidmatan awam sebagai seorang Pembantu Hal Ehwal Islam S19. Persiapan rapi haruslah dilakukan bagi menghadapi exam online ni. Jawablah exam online tu dengan yakin sambil baca contoh soalan peperiksaan Pembantu Hal Ehwal Islam S19.

Tak lupa juga untuk calon exam online SPA Pegawai perikanan G41 ambilan Jabatan Perikanan Malaysia. Sila baca, & hadam maklumat dalam contoh soalan peperiksaan Pegawai Perikanan G41. Atok harap di sedikit sebanyak membantu korang.

Khas untuk cucu atok yg memenuhi kelayakan & sudah dipanggil exam online Pembantu Pertahanan Awam bagi ambilan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (APM). Pastinya contoh soalan peperiksaan Pembantu Pertahanan Awam KP19 ini pasti memberi sedikit input bermanfaat.

Dah dapat emel panggilan exam Penolong Pegawai Senibina JA29? Jawatan ni agak rare dan jarang diadakan pengambilan. Antara bahan bacaan yg amat sesuai untuk korang sebelum duduk PSEE SPA tu ialah contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Senibina JA29 ni.

Sudah tentu korang dah tahukan, ke tak? Yg exam online Pegawai Pendaftaran Gred KP41 akan dijalankan tidak lama lagi? Kali tak tahu, maka ketahui la olehmu. Jadi, untuk yg dipanggil peperiksaan Pegawai Pendaftaran, luangkan sedikit masa korang membaca contoh soalan peperiksaan Pegawai Pendaftaran KP41.

Sape yg sudah menerima emel panggilan ke peperiksaan Pegawai Latihan Vokasional DV41 ambilan Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia? Klu korang dipanggil, alhamdulillah. Kena buat persediaan rapi tu. Boleh baca contoh soalan peperiksaan Pegawai Latihan Vokasional DV41.

Last but not least, khusus untuk calon exam online SPA bagi jawatan Pembantu Operasi Gred N11, dapatkan info berguna dan beberapa contoh soalan peperiksaan Pembantu Operasi N11 ini. Jangan ambil mudah peperiksaan Gred N11 tu.

Serius, Ni Baru Penutup!

Exam Online SPA yg terakhir bagi jawatan Pegawai Pertanian G41 ambilan Kementerian Jabatan Pertanian bagi tahun 2020 ni akan diadakan dalam a few days lagi. Kepada korang yg dah dipanggil, tidak rugi baca contoh soalan peperiksaan Pegawai Pertanian G41 ni.

Walaupun kita dlm suasana Covid-19 yg sedang membadai negara, sesi exam online SPA untuk jawatan Leftenan Muda Maritim T13 mungkin tetap akan dijalankan pada bila-bila masa dalam tahun ni. Elok bersiap-sedia awal. Kepada yg terlibat, sila penuhkan ilmu di dada tu dengan maklumat seperti contoh soalan peperiksaan Leftenan Muda Maritim T13 ni.

Khas korang yg hado mengisi jawatan Penolong Pegawai Pertanian G29 dalam portal SPA9 (sebelum ni dikenali sebagai SPA8i), panggilan exam online telah diumumkan oleh SPA. Jangan da last minit baru kelam-kabut cari informasi. Awal-awal baca contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pertanian G29.

Kepada mereka dijangka akan menjadi kakitangan Jabatan Kerja Raya Malaysia sebagai Penolong Juruukur Bahan JA29. Atok ada siapkan beberapa bahan bacaan bermutu yg sesuai, termasuk contoh soalan peperiksaan Penolong Juruukur Bahan JA29. Maklumat lain korang boleh layari portal rasmi KKR k..

KKM sedang mengalukan kedatangan calon-calon Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) yg akan diserap masuk tidak lama lagi. Jika korang dah terima emel panggilan berkenaan exam online online SPA bagi jawatan N41 ni, bolehlah tambahkan lagi kemahiran korang tu dengan perkongsian contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir (Rekod Perubatan) N41 ni.

Kepada korang yg layak & barangkali telah selamat menerima emel panggilan ke peperiksaan online Pegawai Farmasi UF41, atok nasihatkan baik bersiap-siap. Dikatakan bahawa exam online SPA ni sedikit sukar. Itu cakap-cakap orang la. Jadi perbanyakkan bacaan. Sebagai permulaaan, bolehlah usha contoh soalan peperiksaan Pegawai Farmasi UF41 yg atok kongsi sebelum ni.

Emel panggilan exam online SPA Pegawai Veterinar GV41 masih belum dikeluarkan oleh SPA. Tapi, dengar khabarnya, jumlah yg dipanggil memang tak beragak lagi ramainya. So better bersedia. Mari mulakan dengan membaca contoh soalan peperiksaan Pegawai Veterinar GV41 ni.

OK, ni btl2 last. Calon exam SPA bagi jawatan Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 adalah tinggi bilangannya pada tahun 2019. Keadaan sama dijangka tahun ini. Jadi, kesilapan kecil sudah cukup membawa padah. Cuba kurangkan risiko kesilapan tersebut dengan mengenali jenis-jenis dan beberapa contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29.

Korang jangan lupa baca pula, penat atok tulis tu.

Au revoir dan arrivederci dulu dari atok. Gud luck semua!

Atok
Follow me

Leave a Comment

error: Content is protected !!