Temuduga Terbuka Swasta – 4 Tips Penting Perlu Korang Tahu!

Temuduga terbuka terutama yang dianjurkan oleh phak swasta memang mengundang ramai calon. Biasanya memang lebih daripada 1 sorang la. Kompem. Hahaha.. Ok atok serius ni. Macam-macam orang dan aneka ragam perangai yang kelihatan. Pakaian pun ada pelbagai style. Kali ini kita akan membincangkan 4 perkara yang perlu korang tahu dan perlu korang lakukan pada hari … Read more

Kerja Swasta & 2 Cara Memohon Yang Betul

Atok kalau nak kira, lebih berat kepada kerja kerajaan sebenarnya. Atok sendiri kerja di sektor awam. Tapi memandangkan rezeki setiap orang tak sama. Ada yang rezeki dapat kerja kerajaan, ada pula dah tersurat akan kerja di sektor swasta. Kalau korang lebih minat kerja kerajaan, atok ada tulis mengenai tapisan kerja kerajaan yang korang kena lalui … Read more

Kerja Kerajaan & 4 Tapisan Kemasukan Yang Getir!

Kali ini atok nak kongsikan cara memasuki dunia pekerjaan di sektor awam atau orang kampung atok sebut sebagai kerja kerajaan. Baca betul-betul perkongsian ni, kerana cara memasuki kerja kerajaan tidak sama dengan cara memohon kerja swasta. Korang jangan ingat boleh walk-in begitu jer. Datang-datang, terus nak minta kerja. Memang kena baling dengan fail la jawabnya. … Read more