Ujian Psikometrik SPA • Kemasukan Ke Dalam Perkhidmatan Awam!

Kali ni topik yang nak dibincangkan ialah mengenai psikometrik. Ia merupakan ujian kemasukan yang dijalankan oleh pihak SPA kepada calon yang mahu memasuki sektor kerajaan. Pendek kata, ujian psikometrik SPA adalah wajib untuk kemasukan ke dalam perkhidmatan awam. Seperti yang pernah dibincangkan sebelum ini dalam tapisan kemasukan. Ujian ini merupakan salah satu daripada tapisan yang … Read more

Temuduga Terbuka Swasta – 4 Tips Penting Perlu Korang Tahu!

Temuduga terbuka terutama yang dianjurkan oleh phak swasta memang mengundang ramai calon. Biasanya memang lebih daripada 1 sorang la. Kompem. Hahaha.. Ok atok serius ni. Macam-macam orang dan aneka ragam perangai yang kelihatan. Pakaian pun ada pelbagai style. Kali ini kita akan membincangkan 4 perkara yang perlu korang tahu dan perlu korang lakukan pada hari … Read more

Kerja Swasta & 2 Cara Memohon Yang Betul

Atok kalau nak kira, lebih berat kepada kerja kerajaan sebenarnya. Atok sendiri kerja di sektor awam. Tapi memandangkan rezeki setiap orang tak sama. Ada yang rezeki dapat kerja kerajaan, ada pula dah tersurat akan kerja di sektor swasta. Kalau korang lebih minat kerja kerajaan, atok ada tulis mengenai tapisan kerja kerajaan yang korang kena lalui … Read more