Ujian Fizikal Pembantu Anti Dadah S19

Korang dipanggil ke ujian fizikal Pembantu Anti Dadah S19 pada kali ini? Korang tahukan, penempatan jawatan ni adalah di bawah Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) atau juga dipanggil sebagai NADA? Dah sedia ke? Apa benda kena prepare untuk ujian fizikal Pembantu Anti Dadah S19 ni sebenarnya?Jom.. Hayati bebelan atok kali ni. Haha..

Ujian Fizikal Pembantu Anti Dadah S19

Nota Penting: Sebelum itu, bagi yg dah berjaya melepasi Ujian Fizikal ini dengan jayanya. Cabaran getir seterusnya yg anda kena hadapi ialah sesi temuduga Pembantu Antidadah S19 (calon Semenanjung) untuk penempatan di Agensi Antidadah Kebangsaan yang dijadualkan pada 21 Mei 2023 – 26 Mei 2023 ini. Persediaan secukupnya harus dibuat sebelum hadir. Beberapa contoh soalan temuduga KP29 boleh korang baca di soalan temuduga Pembantu Antidadah S19 ini.

Kepada korang yg dapat jadual ujian SPiER Pembantu Anti Dadah S19 pada kali ini. Tolong jangan sia-siakan peluang yg diberi dan buat persediaan sebaik mungkin! Bahan-bahan ulangkaji utk ujian ini boleh diperolehi di contoh soalan SPiER Pembantu Anti Dadah S19.

Ujian Fizikal ni hape?

Nama penuh ujian fizikal ni ialah Ujian Pemeriksaan Fizikal, Pancaindera Dan Kecergasan. Singkatannya pula ialah UFPK. Ujian pemeriksaan fizikal dan pancaindera berperanan menentusahkan bahawa korang memenuhi syarat-syarat ukuran fizikal yang telah ditetapkan dan memiliki kebolehan pancaindera yang diisyaratkan serta mempunyai tahap kecergasan yang diperlukan untuk menjadi seorang Pembantu Anti Dadah S19.

Ujian pemeriksaan fizikal termasuk BMI

Fizikal calon-calon Pembantu Anti Dadah S19 akan diperiksa untuk memastikan syarat-syarat berikut dipenuhi :

1) Tinggi korang hendaklah mencapai 1.63m bagi lelaki dan 1.57m bagi wanita. Minta maaf cakap, kalau tinggi korang tak sampai. Jangan buang masa pegi ujian fizikal AADK ni. Konfem korang kena reject mentah-mentah. Daripada korang sedih dan hampa. Elok jangan datang terus. Baik mohon kerja lain..

Tak payah terfikir nak pakai kasut tumit tinggi (untuk wanita) atau kasut sukan tapak tebal (untuk lelaki). Masa korang diukur ketinggian tu korang kena bukak kasut!

Stage ni memang tak leh bawak bincang. Di sinilah pembuangan calon paling ramai berlaku. Katakanlah, ujian fizikal Pembantu Anti Dadah S19 kali ni dihadiri oleh 300 calon. Dan 70 ke 80 calon akan stack sini. Hanya 220 saja boleh terus ke stage berikutnya..

2) Sekurang-kurangnya berat 50 kg bagi lelaki dan 48kg bagi wanita. Jadi kalau korang agak berisi. Sila jangan makan dahulu sebelum menjalani ujian fizikal ni. Kalau gemuk, kena diet dulu.

3) Mempunyai sekurang-kurangnya 81sm ukuran dada yang biasa dan 86sm semasa menarik nafas (ini lelaki sahaja yang diuji).

4) Mempunyai ukuran Indeks Jisim Badan (BMI) di antara julat 19 hingga 26. Kalau tinggi korang dan berat badan korang dalam lingkungan di atas, biasanya tiada masalah. Boleh lepas ujian BMI ni punya.

Ujian Vision Acquity dan pendengaran

Ujian fizikal Pembantu Anti Dadah S19 yg seterusnya ialah pemeriksaan pancaindera calon. Korang hendaklah menenuhi syarat yang telah ditetapkan, yakni :

Lulus ujian penglihatan bagi mata kiri dan kanan dengan ketetapan V6/9 tanpa menggunakan cermin mata atau kanta lekap (contact lens).

Juga, lepas pengecaman warna (rabun warna) dan pendengaran yang tidak cacat.

Ujian Pemeriksaan Tubuh

Korang akan diuji dan ditentusahkan sama ada cukup sihat dan cergas. Latar belakang kesihatan korang juga akan disemak. Sama ada korang pernah menjalai pembedahan sebelum ini atau tidak pun akan disiasat. Serta diakui sihat oleh pegawai perubatan kerajaan termasuk pemeriksaan X-Ray.

Ujian kawad

Ujian fizikal (UFPK) Pembantu Anti Dadah S19 yang ini paling getir. Sini la tempatnya dimana ramai yang kantoi. Calon lulus atau tidak akan ditentukan sebahagian besar adalah melalui ujian kawad ini. Korang akan diarah berdiri tegak dan disuruh angkat tangan.

Pemeriksaan akan dilakukan ke atas keadaan lutut dan tangan korang. Bengkok sedikit pun sudah menjadi satu kekurangan yang ketara.

Stage yang ni juga tak boleh bawa bincang. Ntah la kenapa. Asal siku bengkok sikit, habis. Asal lutut tak rapat, habis. Asal celah jari jemari banyak lobang atau renggang, pun habis. Korang akan disuruh balik kampung tanam jagung!

Ujian kecergasan

Bila dah lepas yang atas tu. Memang alhamdulillah la kan. Tapi ujian kecergasan ni pun satu lagi.

Ini ujian kedua paling getir.

Kenapa?

Setelah lepas semua ujian di atas, korang akan diuji tahap kecergasan pula. Bagi memastikan korang mempunyai tahap fizikal dan mental yang kuat. Antara ujian kecergasan yang dilakukan adalah :

  • Larian 2.4km dalam 14 minit.
  • Bangkit tubi dalam masa 2 minit sebanyak 30 kali.
  • Lari ulang alik 4x10m dalam 11 saat.
  • Lompat jauh berdiri.

Nota : Jenis ujian kecergasan ni tak tetap ya. Ikut jabatan yang buat ujian fizikal tu. Contohnya, ujian fizikal untuk Imigresen sedikit berbeza daripada ujian fizikal AADK.

Tips tambahan

A) Pada hari ujian fizikal tu, korang hendaklah berpakaian kemas (bukan jeans atau kemeja-T), berkasut, berambut pendek dan kemas, membawa alat tulis secukupnya dan pakaian sukan.

B) Bawa bersama kad pengenalan dan surat panggilan Ujian Pemeriksaan Fizikal, Pancaindera Dan Kecergasan (UFPK) Pembantu Anti Dadah S19.

C) Korang mestilah mematuhi arahan ketua penguji / pegawai pemeriksa. Jangan tunjuk degil. Suruh berdiri, berdiri. Suruh duduk, duduk. Jangan cari pasal. Mentah-mentah nanti pegawai penguji tu suruh balik.

D) Korang hendaklah berada di pusat Ujian Pemeriksaan Fizikal, Pancaindera Dan Kecergasan Pembantu Anti Dadah S19 lima belas (15) minit lebih awal daripada masa ujian fizikal bermula.

E) Seminggu sebelum ujian fizikal, korang hendaklah tidur dan rehat dengan secukupnya. Jangan pengsan waktu ujian kecergasan gais! Memang naya Pak Karim..

F) Atok tahu, korang nak buat badan sebelum ujian fizikal dijalankan. Ada yang makan protein powder, ada yang masuk gym, ada yang jogging. Macam-macam lagi la. Tapi buatlah latihan dengan cara yang betul dan berperingkat. Jangan sampai cedera. Takut tak sempat sembuh sampai waktu ujian fizikal tu tiba.

G) Makan dengan kadar yang betul dan minum air secukupnya. Pastikan diri korang dalam keadaan yang paling tip top semasa ujian fizikal AADK itu berlangsung.

H) Satu lagi, ni last. Kuda-kuda lu kasi mantap geng. Kisah benar. Semasa ujian fizikal tu, jangan pelik atau terkejut jika tiba-tiba ada pegawai penguji datang tolak korang dari belakang. Kadang-kadang mereka langgar korang dari tepi. Jangan sampai jatuh geng. Itu ujian sampingan. Boleh dapat markah tambahan kalau korang tak jatuh.

Beberapa FAQ mengenai pengambilan AADK

Apakah jawatan yang ditawarkan di AADK?

Jawatan-jawatan yang ditawarkan AADK adalah seperti berikut:

  • Jawatan Pembantu Anti Dadah S19
  • Jawatan Penolong Pegawai Anti Dadah S29
  • Jawatan Pegawai Anti Dadah S41

Apakah kelayakan akademik diperlukan untuk menjadi skuad di bawah NADA?

Kelayakan minimum akademik yang diperlukan adalah seperti berikut:

  • Pembantu Anti Dadah S19 – Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)
  • Penolong Pegawai Anti Dadah S29 – Diploma
  • Pegawai Anti Dadah S41 – Ijazah

Di manakah ujian fizikal Pembantu Anti Dadah S19 diadakan? Dan berapa lama?

Calon yang berjaya pada peringkat awal akan dipanggil untuk menjalani ujian fizikal Pembantu Anti Dadah S19 dalam tempoh satu hari. Ujian fizikal ini diadakan di institusi-institusi di bawah NADA yang telah ditetapkan. Antara ujian fizikal yang dilakukan adalah mengukur ketinggian dan berat badan, memeriksa keseluruhan badan, kecergasan calon, command kawad.

Sekianlah

Ok, sekian sahaja bebelan atok kali ini dan disudahi dengan ucapan selamat menempuh onak dan ranjau ujian fizikal Pembantu Anti Dadah S19 itu nanti. Atok doakan korang yang baca post ni beroleh kejayaan di dunia dan akhirat. Aamin..

Atok
Follow me

Leave a Comment

error: Content is protected !!